Monday, November 5, 2018

Månadsrapport - Oktober 2018




Under Oktober månad har mina utdelningar ökat med 92.30% jämfört med Oktober 2017! Väldigt

Månaden har annars varit ganska volatil, vilket jag tyckt varit bra. Det har varit alldeles för länge sedan börsen svajat till, och under Oktober såg vi tydliga svajningar när oron steg igen. Jag passade på att öka och fylla ett antal positioner, men brydde mig inte särskilt mycket annars. Vargfonden är en investeringsportfölj som är fokuserad på utdelningsinvestering, inte 4%-regeln eller swing-trading eller köp & sälj.

Det enda som spelar roll är således portföljens utdelningar - och de fortsätter oavsett hur börsen går. Även under finanskrisen var det inga av bolagen, frånsett banker, som påverkades nämnvärt utdelningsmässigt.

4%-regeln är annars en väldigt populär strategi både i Amerika och Europa för privatpersoner att försöka skapa sig en pensionsportfölj. Problemen med modellen är dock ingenting för mig, och därför satsar jag istället enbart på utdelningsinvestering. För intresserade är problemen att:

* Antagandet att obligationer och aktier kommer att fortsätta ge samma avkastning (inte utdelning) som de gjort tidigare. Detta är redan felaktigt sett till statsobligationer, där de amerikanska 10-årspapprena har sjunkit sedan 1982. Som vi vet så kommer obligationspriser att falla när räntorna går upp - och räntorna är på väg upp.

* Antagandet att kortsiktiga volatila marknadssvängningar inte påverkar helheten - vilket de gör. Om du varje år tar ut 4% av din portfölj i inkomst, vilket är grundregeln för 4%-modellen, kommer du att under dot-combubblan och finanskrisen som exempel, få ut 30-50% mindre i årslön. Dessutom skadar du långsiktigt din portfölj genom att minska värdet i en recession och sälja till förlust. Du kan till och med tvingas ta ut mer än 4% om du inte har betydande besparingar. Som exempel var den långsiktiga avkastningen vid en investering innan bubblan -14% årligen mellan 2000-2010.

Kort sagt, 4%-regeln kan göra dig till någon som tvingas sälja i en väldigt negativ situation. Och som vi alla vet så är kärnan att inte tvingas sälja sina innehav till dåligt pris - långsiktigt går marknaden nämligen uppåt. Så 4%-regeln är inte för mig.

Populära investerare som MMM står för denna regel, och jag har full respekt för dessa individer som redan nått, och levt med detta under lång tid. Men många av deras följare och folk som planerar att göra detta har inte räknat in ovanstående punkter i beräkningen, vilket är farligt.

Så, utdelningsinvestering!

Jag håller på att avsluta mitt senaste kontrakt här uppe i norra Sverige, varefter jag kommer att ta lite av en arbetspaus. Jag har ju uppnått mitt frihetsmål, och tänkte titta mig om lite grann efter andra saker att göra! Kanske blir detta konst, kanske skrivande, kanske en blandning av lite av varje - vi får se, helt enkelt!

Under November kommer följande bolag att ge Vargfonden utdelning.

* NCC
* Investor
* AT&T
* Abbvie
* A.O Smith Corporation
* Atea
* General Mills
* Starbucks
* Texas Instruments
* Telenor (Bonusutdelning)

November är en stark utdelningsmånad under senare delen av året som i år, tack vare Telenor, täcker mina genomsnittliga kostnader till över 100%.

Vi hörs snart!