Optimera privatlivet!

Disclaimers:
  • Dessa utgår från mina finansiella förutsättningar. Det är inte nödvändigtvis passande för alla
  • Dessa kan förändras utan varning, om jag får till mig att någon aktör erbjuder bättre förutsättningar.
  • Jag har inte noggrant undersökt alla alternativ, utan håller mig till de aktörer jag känner, litar på och har undersökt. Jag försöker att undersöka samtliga som är relevanta, men det kan mycket väl hända att man missar någon aktör.''

Denna artikel skriver jag efter önskemål från läsare om hur man kan se till att man optimerar småsaker i privatlivet, såsom matinköp, kortbetalning, sparkonton, elabonnemang, samt andra faktorer. Jag kommer att samla de val jag gör här, samt uppdatera det efter behov utifrån om någon aktör erbjuder bättre villkor än den aktör jag har.

Ingen av nedanstående aktörer betalar mig eller sponsrar mig på något sätt för att nämna dem. Jag har inga preferenser på så sätt, utan försöker hålla mig till det som är "hassle free", smidigt och så mycket fördelar som möjligt.

Min "standardbudget"
Är det något jag rekommenderar att folk försöker justera är det boendekostnad. 

Dock får man förstå att folk faktiskt har villor, bostadsrätter och boenden som kostar mer pengar än att bo i en 1-2-rums hyresrätt. Det finns många som lever på en sammanlagt 6000-8000/månad, men den typen av liv har aldrig varit mitt mål. 

I mitt "önskeliv" ingår bil, ingår den mat jag vill ha (inte endast nedsatt/realiserad mat) och en ganska hög summa hobbyrelaterade inköp per månad då jag hobbymässigt är väldigt aktiv. Faktum är att min månadsbudget de senaste åren gått upp en bra bit. Jag bor idag i en stor bostadsrätt mitt i en större stad, och detta trivs jag med.

Jag tillhör gruppen som i takt med att jag blev självständig/fri utvecklade mina utgifter och ökade dem, snarare än minskade dem ytterligare. Detta kommer antagligen även att fortsätta, varför det för mig är viktigt att öka mina passiva inkomster även nu.
  • Boende - ca 8000/månad (inkl el, internet)
  • Mat - ca 2500/månad
  • Telefoni - ca 100 /månad
  • Transport - ca 1000/månad
  • Återbetalning, CSN - ca 420/månad
  • Generella inköp - ca 1500/månad (kläder, hygien, shopping, etc - ej restaurang)
Totalbudget: ca 13500/månad

 

Matinköp


Willys, Hemköp och Lidl.
Willys och Lidl utifrån storinköp någon gång i veckan, medan Hemköp ligger någon minut från där jag bor, och man kan köpa det man behöver just då (någon liter mjölk eller så). Hemköp och Willys går båda under Axfood, och båda har väldigt bra bonusprogram för kunder. Hemköp har cashback (som kan användas vid inköp), och Willys har normalt bonuskundprogram. Genom att bruka veckoerbjudande från dessa butiker kan man hålla bra koll på matkostnader och leva i en relativt begränsad budget utan att behöva tumma på matkvalitén.

Lidl använder jag för lite special/randominköp när de har bra erbjudanden, på exempelvis ost, grönsaker och annat gott. Prisnivån är lik Willys/Hemköp, men helt enkelt andra produkter. Min personliga uppfattning är att dessa butikers matpriser generellt ligger något lägre än ICA och Coop, men detta kan naturligvis variera sett till geografi.

Min matbudget är 1800 kr/månad (1 person) och jag äter normalt/köper vad jag vill ha, samt shoppar erbjudanden som finns. Denna budgetering exkluderar en restaurangbudget om 700 kr/månad (1 person).

Fördelar:
  • Bonusprogram
  • Cashback
  • Bland Sveriges lägsta matpriser

Betalkort


Preemkort för Sverige/löpande inköp och utgifter
Preemkortet (Mastercard) är ett av få kort som ger hard cash i återbetalning. När jag skaffade det var detta 1%, utan någon som helst limit för vad man kunde köpa, vilket ledde till ganska roliga returer när man köpte saker för höga summor (flera tusen i bonus). Nuförtiden är det limiterat till maximal summa med 0.5% bonus. Det är inte lika bra som det en gång var, men fortfarande i min värld bäst på marknaden vad gäller betalkort för löpande utgifter. Du får en enkel månadsfaktura som du kan få på e-faktura, en liten bonus, drivmedelsrabatt, och andra fördelar.

Fördelar:
  • Enkel betalning/översikt
  • Cashback/Bonus
  • Drivmedelsrabatt
  • Gratis
  • Limiterat sparkonto med marknadsmässigt bra ränta (1.6% just nu)
Bank Norwegian Kreditkort för utlandsresor
Inga konstigheter här. Bolaget har det bästa kortet för utlandsresor i mitt perspektiv, då de erbjuder avgiftsfria uttag (dock valutapåslag) utan årsavgift, samt tillhörande reseförsäkring.

Fördelar:
  • Avgiftsfria uttag i utlandet (dock valutapåslag)
  • Gratis
  • Reseförsäkring

Bostadskrediter

Danske Bank bolån
Bolån är ett komplicerat ämne, då man utgår från olika inkomster, förutsättningar och faktorer som är svåra att förutse. Kan du och har du råd är mitt råd bolån via Nordnet Private Banking, som dock kräver en 50%-ig kontantinsats och ett minimilån på 1 Msek. Detta är en ytterst liten grupp av kunder.

I övrigt är min erfarenhet god gällande Danske Bank, där jag för närvarande betalar 1.24% bunden ränta på en treårsperiod (bunden hösten 2018). Jag tycker att banken tog min kompletta ekonomiska situation i beräkning, inklusive mitt företag, besparingar och likvider. Detta gjorde inte alla banker jag frågade, och därför är min personliga rekommendation gällande bostadskredit Danske Bank. Jag ser dock inga unika fördelar med just Danske som bostadskreditlångivare.




Sparkonto

Avanza Collector Sparkonto
Avanzas collector-konto har några punkter lägre ränta än den högsta med statlig insättningsgaranti. Just nu ligger den på 0.75%. Fördelen är dock att Avanza betalar ut sparandet månadsvis. Som utdelningsinvesterare gillar jag detta starkt då det blir lite av en extra månadsinkomst, vilket gör att jag gärna har 0.1% lägre ränta än det "bästa" alternativet på marknaden.

Fördelar:
  • Ränta utbetalas månadsvis, ej årsvis.

Mobiltelefoni

Hallon 4 GB
Har haft denna form i flera år, innan det var 4GB surf. Abonnemanget/modellen inkluderar 4 GB surf, fria samtal och sms samt att oanvänd surf sparas till nästkommande månader. En kostnad på 99 kr/månad




Jag fyller på denna lista ytterligare allt eftersom jag kommer på saker att skriva om här!





No comments:

Post a Comment