Friday, August 31, 2018

Månadsrapport - Augusti 2018



Augusti har gått mot sitt slut, och med Augusti även mitt nuvarande anställningsuppdrag. Naturligtvis har jag redan hittat nästa uppdrag, så imorgon bär det av mot detta för en ny spännande tid på mellan 3-6 månader på en ny arbetsplats. Portföljen fortsätter att plöja uppåt. Jag har gjort ett större inköp under perioden, och tagit in en omfattande position i säkerhetsföretaget Autoliv. Bolaget var vid inköpstillfället tydligt undervärderat, och jag är väldigt nöjd att ha fått ta del av detta underbara bolag vid endast 820/aktie.

Under perioden har jag börjat anamma mer traditionellt värderinvesteringsrelaterade grunder för mina investeringsbeslut. Jag kommer inte längre att köpa bolag som inte är tydligt undervärderade. Dessvärre har jag ett antal bolag som jag köpte till ett inte särskilt bra tillfälle, däribland Skanska och NCC. Läxan är lärd - värdeinvestering och just företagsvärdering kommer i framtiden att vara en ledstjärna för investeringsbesluten.

Med detta är inte sagt att månaden gick dåligt. Låt oss ta en titt på portföljdiagrammen.

För månaden är utvecklingen acceptabel - målet är att slå eller vara likvärdig med OMSX30.


För helåret är utvecklingen fortsatt mycket positiv med tydliga tendenser. 


I övrigt har livet rullat på positivt. Konstutvecklingen har gått bra, och jag tycker att jag förbättras i en lagom takt, utifrån hur lite tid jag har att ägna åt mina intressen just nu. Faktum är att man helt enkelt får acceptera att man bara har väldigt begränsad tid för sina intressen när man planerar och jobbar såsom jag för närvarande gör. Med den anledninge....nu är det 12 månader kvar tills jag förändrar mitt liv och gör något annat!

Förra året var målet att öka min genomsnittliga betalningskvot per månad till 100% av mina genomsnittliga månadskostnader. Idag ligger denna siffra, i procent på 100.04%. Det innebär att min genomsnittliga månadskostnad helt täcks av mina genomsnittliga utdelningsinkomster.

So far, so good!

Wednesday, August 8, 2018

Månadsrapport - Juli 2018



Hej allesammans!

Då var juli över, och ännu en månadsrapport skrivs. Det har varit en relativt händelselös månad. Saker och ting har flutit på, och inga direkta nyinvesteringar av vikt har gjorts. Kassan har utökats till 13%, och portföljen går fortsatt uppåt - de senaste veckorna har resulterat i väldigt positiv utveckling för både den globala och den svenska portföljen.

Jag känner att jag genom min större fokus på konst kunnat utvecklas ganska mycket för korta tiden på en månad. Jag är mer nöjd med mina teckningar, framför allt porträtt, än jag någonsin varit tidigare. Uppmuntrande och väldigt roligt, måste jag säga, att se hur hårt arbete förändrar saker och ting, även kreativa saker där man tycker att man inte gör så mycket annat än vad man gjort tidigare.

Det finns inte längre frågetecken om huruvida jag kommer att nå mina mål om ett år, två år eller tre år. Målen kommer att nås, vad som än händer. Mitt mål om att studera på konstskola är också något som kommer att uppnås, precis som jag skrivit om i tidigare inlägg. Ju mer tid som går, desto tydligare blir detta.

Jag har skiftat lite fokus vad gäller investeringar utöver mina "vanliga" svenska aktier som utgör grundportföljen. Tanken är ju att aldrig sälja dessa (i princip), oavsett vad. Jag tänker dock i framtiden börja investera lite mer även utanför denna filosofi, där jag precis som många andra utifrån traditionell värdeanalys söker "cases" som jag bedömer som lönsamma. Dessa cases kommer då att tinnas över hela världen. Till att börja med blir denna typ av investeringar i framtiden ganska små, men förhoppningen är att när grundmålen är uppnådda, kunna spendera mer likvider på denna typ av ganska roliga investeringar.

I'll keep you all posted!

Nu har vi gått in i Augusti, och sommaren går över om någon månad eller två. Det ska bli spännande att se hur börsen utvecklas de kommande månaderna. Oktober och November är ju ändå relativt starka utdelningsmånader.