Wednesday, May 31, 2017

Sammanfattning - Maj 2017

Rekord efter rekord för utdelningar - så även under Maj månad.

Efter April månad har jag nu uppnått 39303 SEK av mitt mål på 40 000 SEK i utdelningar 2017.




Vilka företag har delat ut?

Månadsutdelningar
  • Utdelning från Realty Income Corp

Kvartalsutdelningar
  • Utdelning från Hemfosa Fastigheter.
  • Utdelning från AT&T.
  • Utdelning från General Mills.
  • Utdelning från Verizon Communications.
  • Utdelning från Abbvie Inc.
  • Utdelning från Procter & Gamble.
  • Utdelning från Emera Inc.
  • Utdelning från Omega Healthcare Investors.

Halvårsutdelningar
  • Utdelning från H&M 
  • Utdelning från Atea.

Årsutdelningar
  • Utdelning från Tele 2.
  • Utdelning från Investor.
  • Utdelning från Swedish Match.
  • Utdelning från Alfa Laval.
  • Utdelning från Sampo.






Jag har alltså sammanlagt fått utdelningar från 16 bolag! Totalt handlar det om 11937 SEK som delats ut under maj månad.

Jämfört med förra året har maj månad gått med upp i utdelningar med 47.97%. 

Vid planerad återinvestering kommer utdelningen att avkasta 598.49 SEK mer om året.

Sparkvoten för månaden är väldigt god, 79.33%. Detta inkluderar ersättningar från förvärvsarbete, förtroendeuppdrag, eget företagande och diverse extrainkomster.

Hur ser eran sparkvot ut denna månad?

Tuesday, May 30, 2017

Månadens Investeringsbolag - Maj

Jag kom under helgen på en intressant tanke för ett återkommande projekt.

Vi har i Sverige ett större antal investmentbolag vars portföljer består av olika svenska och utländska bolag - bolagen med samma mål, att förvalta och utveckla bolag till det bättre. Investering i Investmentbolag som Bure, Creades, Investor, Svolder, Öresund, Ratos, Kinnevik och Latour är ingenting nytt. Kända profiler som bl.a. Aktiestinsen gjorde sin förmögenhet genom investeringar i denna typen av bolag.

Även Vargfonden har i dagsläget aktier i två svenska investmentbolag - Latour och Investor. Och det är med dessa bolag i åtanke som jag tänker börja denna idé. Varje månad öronmärks en liten summa (mellan 1000-2000 SEK) av mitt investeringskapital till att endast investeras i svenska investmentbolag som är del av eller kan bli del av Vargfonden.

Målet är att skapa en återkommande investering i välrenomerade bolag där målet inte är en hög, snabb direktavkastning utan ett långsiktigt ägande med perspektiv om 30-50 år.

Jag har därför gått igenom de investmentbolag som finns i Sverige, deras portföljer och deras strategier samt deras historik. Efter att ha nogrannt vägt de investmentbolag som finns har jag kommit fram till:




Goda innehav, redan en del av portföljen, tänker absolut utöka detta ägande med tiden. Investor AB är GRÖNT för det här lilla projektet!

Image result for industrivärden
Banker (Gillar jag inte nödvändigtvis i dessa sammanhang), Ericsson, Volvo och SCA. Samtliga är bolag jag inte är SÅ sugen på i dagsläget. Industrivärden är RÖTT för detta projekt.

Image result for melker schörling logo
Lite väl nytt, inga superintressanta innehav (Securitas finns även genom Latour, Assa abloy är lite sådär). Avgörande blir dock rekordlåg avkastning om 0.66%. Även om inte avkastningen styr så är detta lite i det magstarka laget. Melker Schörling blir RÖTT för detta projekt.

Lundbergs
Lundbergföretagen har lite för tung vägning mot fastigheter och en oförsvarbar låg historisk utdelning i kontext till de bolag man har. Även banker är ett minus för mig här, just i detta projekt. Lundbergsföretagen får RÖTT för detta projekt.

Image result for Latour
Latour har rätt tänk, med starka, intressanta och unika innehav. Företaget har funnits länge nog och har sedan påbörjan levererat en otrolig utveckling. Avkastningen är vid 2% acceptabel. Nyfiken på vad man kommer åstadkomma i Latour. Latour är GRÖNT för detta projekt.

Image result for Ratos
"identitetskris" är ordet som jag tänker när jag hör Ratos. Man har slagits med ekonomiska svårigheter och portföljstruktur ganska länge nu. Mycket motgångar, mycket VD-problematik, och deras strategi om att köpa och sälja snarare än köpa och förvalta är inte riktigt till min smak. Ratos får RÖTT av mig för detta projekt. 


Bure Equity AB
Portföljnnehav i onlinebutik/plattform är för mig rödflagg - denna typ av verksamhet gillar jag inte. De andra grenarna är inte ointressanta, men jag måste sätta mig in mer innan jag tar ett slutgiltigt beslut här. Bures ursprung är väl också lite sisådär - jag får återkomma till detta, men just nu blir det RÖTT för Bure.


Start
Alldeles för nytt bolag, tyvärr. Kanske i framtiden - men just nu är det RÖTT.



logo
Innehaven och policyn är intressant. Bolaget har en god historik med intressanta företag. Detta bolag tittar jag för närvarande närmare på, men har inte nått någon slutsats. Just nu är det RÖTT.


Svolder
Intressant bolag med hälsosam policy och goda investeringskriterier. Intressanta innehav med goda framtidsutsikter. Definitivt ett bolag att räkna med. Svolder är GRÖN. Dock med försiktighetsmaning på grund av de risker som småbolag för med sig.


Image result for Kinnevik
Nej. E-handel. Stort, stort nej. Alldeles för stort fokus på detta. Verkligen inte det jag är ute efter, tyvärr. Säkert ett bra bolag i många andra sammanhang, men för mig så är det RÖTT.


Öresund
Qvibergs bolag - vilket tyvärr på grund av herrens bakgrund gör det svårt för mig att rättfärdiga. Det finns köp i investmentbolag som inte dras med historiken av HQ-bankskandalen. Öresund är RÖTT


Som framstår av ovanstående sammanställning finns det 3 bolag som kommer i fråga - Investor, Latour samt Svolder, där jag skulle säga att Investor och Latour står främst. Valet varje kalendermånad kommer alltså stå mellan dessa 3 bolag, och där ett litet inköp i ett av dessa bolag ska göras.



Image result for Latour

Gällande Maj månads val av investmentbolag har jag valt att öka mitt innehav i Latour. Bolaget förfogar över intressanta innehav och ligger för tillfället marginellt längre från 52-week high.

Inköpet gjordes som mitt investmentbolaginköp, då under månad Maj.

Avkastning på inköpet blir 2.01% och inköpet ökar min årsutdelning med ~16 SEK före skatt.

YoC för min position i STO:LATOB är 2.00%.





Saturday, May 27, 2017

Veckans Aktieköp - Vecka 21 - The Southern Co (NYSE:SO)



Igår köpte jag 15 aktier i The Southern Company (NYSE:SO).

Southern Company is an American gas and electric utility holding company based in the southern United States. It is headquartered in Atlanta, Georgia, with executive offices also located in Birmingham, Alabama. The company is currently the second largest utility company in the U.S., in terms of customer base. Through its subsidiaries it serves 9 million gas and electric utility customers in nine states. Southern Company’s regulated regional electric utilities serve a 120,000-square-mile (310,000 km2) territory with 27,000 miles (43,000 km) of distribution lines.

Inköpet gjordes som mitt vanliga veckoinköp, då under Vecka 21.

Detta var mitt första inköp av The Southern Corporation. Avkastning på inköpet blir 4.59% och inköpet ökar min årsutdelning med ~301 SEK före skatt.

YoC för min position i NYSE:SO är 4.59%.

Uppskattad årsavkastning för 12 månader framåt är just nu 53667 SEK

Friday, May 26, 2017

Investeringskriterier

Företag bör ägas, inte säljas.

När jag investerar (nuförtiden, det var annorlunda för ett år sedan) så letar jag i princip bara efter en sak - företag som skall ägas, och aldrig säljas. Jag vill inte inhandla företag jag redan vid inköpstillfället vet att jag kommer vilja sälja. Detta för mig indikerar en riskfaktor jag inte VILL vara beredd att ingå.

Jag vill se mina aktier som en framtida inkomstsäkerhet - något jag kan leva på, oavsett hur länge. Detta betyder att de företag jag väljer måste vara så framtidsoberoende som möjligt, och kunna överleva förändringar i konjunktur, köp & sälj-strategier, tekniska lösningar, etc, etc, etc.

Detta är naturligtvis en väldigt svår ekvation. Hur hittar man företag där man kan ha tillit till att dessa kommer överleva, med tanke på marknadens kaos idag och potentiella kaos i framtiden?

Jag har inte något bra svar på detta - men jag har funderingar!


Fundering 1: Undvik E-handel och Företag utan ett faktiskt substansvärde. Var försiktig i retail.

Facebook har inget egentligt värde. Varenda e-handelsplattform ute i världen som säljer saker som någon annan producerar har heller inget egentligt värde (i mina ögon), då samtliga kunder inom 24 timmar kan gå till en annan aktör som säljer precis samma sak men till ett bättre pris. Eller en liknande produkt, men till ett bättre pris.

Samma sak gäller retail-handeln, framför allt i USA. Titta på Target, Wal-mart, Costco, Radioshack och andra företag som det antingen går svårt för eller som redan har gått i konkurs. Konsumenters beteende är väldigt föränderligt i dagens marknad. Det lönar sig i mina ögon väldigt sällan att försöka äga endast återförsäljare av produkter - jag vill äga PRODUCENTERNA. Producenter framför distributörer/återförsäljare.


Fundering 2: Ju mer fundamentalt, desto bättre.

Att äga ett företag som, låt oss säga, tillhandahåller lyxresor för rika människor i mina ögon ingen superbra idé. Hellre lägger jag mina pengar i ett företag som tillverkar matvaror till 55 miljoner människor och har gjort detta i 100 år. Min logik är att ju mer fundamentalt behov ett företag uppfyller (exempelvis mat, värme, renlighet, bostad, trygghet, hälsa), desto bättre är det. Har man en etablerad historik är detta ännu bättre. Detta är ett tänk jag försöker implementera mer och mer.

Resultatet blir oftast ganska tråkiga bolag, men även en trygghet i bolag som inte get sig in i områden som av sin natur kan vara riskfyllda.


Fundering 3: Ålder

Ett bolag som har funnits i över 100 år är mer troligt att finnas i 100 år till än ett bolag som har funnits i två år. Detta tankesätt förhindrar mig från att investera i riktigt lukrativa bolag som kommer att ge en bra avkastning - alla bolag har någon gång varit nya. Men på grund av målet med min portfölj är det för mig säkrare att köra på "Old Faithful". Minst 30 år ska bolaget i fråga ha bestått, och en utdelningshistorik på 25-30 år är också att förutsätta - då med stigande utdelningar.

Tråkigt men säkert.


Till dessa funderingar kommer även faktorer såsom moral och etik, men dessa faktorer är mer individuella och upp till var och en. De centrala faktorer som styr mitt investeringsbeteende och mina val är således:

* Ingen e-handel/Väldigt lite IT
* Väldigt lite/knappt någon retail
* Producenter framför distributörer/ÅF.
* Ju mer fundamentala behov bolaget uppfyller, desto bättre
* Ålder och historik

Detta blir i sin tur en liten checklista jag går igenom i samband med nyinvesteringar.

Jag har i dagsläget ett undantag från denna checklista som jag vill bli av med - och detta är Betsson. Betsson är en kvarleva från för lite över ett år sedan när jag fortfarande tänkte mer kortsiktigt. Jag hoppas här att kursen stiger och att man snart kan avyttra detta innehav :).