Thursday, September 28, 2017

Portföljpresentation - Bakkafrost



Bakkafrost är, trots att det är ett förhållandevis litet innehav i Aktievargens utdelningsportfölj, en av mina personliga favoritbolag.

Varför gillar jag Bakkafrost?

* En av världens mest lönsamma, välutvecklade och ekologiskt medvetna Laxproducenter.
* Näst-intill oöverträfflig ägarstruktur
* Mycket god Riskmedvetenhet och riskhantering
* God marknadsdiversifiering
* Helt acceptabel/bra utdelning om ca. 3 %

Bakkafrost är en Laxproducent uteslutande aktiv på Färöarna (vad gäller produktionen, affärerna i övrigt är internationella). Bolaget är listat på OSE (Oslo Stock Exchange) och handlas under ticker BAKKA. Bakkafrost är största och framför allt den endaste börshandlade Laxproducenten på Färöarna.  Produktutbudet är hel lax, bitar/fileér/olika laxprodukter (även kallade VAP - Value-added products), fiskolja, fiskmat samt mald fisk (FOF).

Bakkafrost äger 6 kläckningsanstalter, 19 uppfödningsplatser, 6 "Wellboats", tre skördeplatser, två fabriker för VAP (Value-added products) samt en fabrik för FOF (Fiskolja, Fiskmat samt mald fisk).

Historik
Bakkafrost grundades 1968 av två bröder. Till en början var företaget mestadels involverat i att fånga och sälja öring, och inte alls lax. Det skulle ta nästan 20 år, 1986, innan man påbörjade produktionen av odlad lax och småfisk. Inte förrän 1995 började man sälja annat än hel, slaktad lax (det var då den första VAP-fabriken öppnade), och denna kapacitet för produktion utökades under 1999-2001.  2008-2010 slogs företaget ihop med producenten Vestlax, för att bli Färöarnas största laxproducent. Hela 55% av laxproduktionen på Färöarna görs nu av Bakkafrost. År 2010 börsnoterades bolaget, och genom uppköpet av fabriken Havsbrún år 2011 blev bolaget mer eller mindre självförsörjande och helintegrerat (man hade alltså kontroll över produktion från yngel till fiskmat, fiskolja och annat).

Denna typ av kontroll gör att Bakkafrost har insikt i produktionens olika delar och kan justera där det behövs för att bibehålla högsta kvalitet, jämfört med ett bolag som köper sin fiskmat från andra leverantörer.  2013-2014 påbörjade Bakkafrost en ambitiös tillväxtplan som syftade till att öka lönsamhet och effektivitet av den landbundna laxproduktionen. De bästa resultaten någonsin började produceras 2014 och framåt, och dessa finansiella resultat har bibehållit sig fram till idag.

Marknaden
Laxodling är populärt bland annat i Chile, Färöarna, Norge, Skottland, England och Kanada. Här är förutsättningarna för att odla lax bäst. Lax ses av många som en lyxvara, en mycket hälsosam och bra typ av fisk. Förr i tiden fångades lax ute på havet i det vilda. I dag odlas merparten av all lax, något som gör produktions- och skörd mycket enklare samt förenklar hanteringen av sjukdomar och alger.

Laxpriser har en positiv trend, där priserna under längre tid har gått uppåt, dels på grund av global efterfrågan kombinerat med begränsat utbud, men även då konsumtionen av lax har ökat. Lax säljs oftast till direkta, aktuella priser till återförsäljare (spot prices), men Bakkafrost säljer merparten av VAP-produkter till kontraktspriser som inte påverkas av marknadens fluktuationer.

Marknaden påverkades även starkt av Rysslands importförbud av Europeisk lax, vilket påverkade Bakkafrost mycket positivt då man inte är medlem i EU. Man kunde sälja lax till Norge, något inte andra europeiska producenter eller handlare kunde. Detta förklarar dock även den väldigt positiva utvecklingen som aktiepriset och värdering har fått som resultat av detta. Man måste alltså ha detta i åtanke när man tittar på Bakkafrost.

Ägarstruktur
Jacobsen-familjen äger nästan 19% av bolaget, delat på två individer med ungefär 4.5 miljoner aktier var. Denna mycket stora andel av ägandeskap säkerställer att ledningens och familjens grundliggande ideer och tankar lever kvar i bolagets ekonomiska och produktmässiga utveckling. Familjen Jacobsen har förvandlat Bakkafrost från ett litet, familjeägt bolag till en massiv, Färöisk jätte och en av världens största laxodlare. VD'n har fått priset som bäste chef i ett mid-cap bolag på OSE under 2014, och lite läsande bland omvärldsanalyser visar att man kallar den nuvarande ledningen världens bästa lax-ledningsteam. Läser man företagets delårs- och årsrapporter så märker man snabbt att bolaget har ett väldigt långsiktigt investeringsperspektiv.

Produktion
HOG
Hel lax (Head on Gutted) säljs till dagligvarupriser till fiskmarknader och leverantörer. Denna typ av försäljning har traditionellt sett en hög grad av volatilitet. Ser vi till historiken har Bakkafrost lyckats hålla sig väldigt bra vad gäller HOG-priser.

VAP
Value-Added Products (Såsom fileer, fiskpinnar eller annars) säljs på kontrakt och avtal till grossister och försäljare. Avtalspriserna baseras på projicerade priser snarare än dagspriser, och är därför något stabilare och säkrare försäljning än företagets HOG-industri. VAP-kontrakt är vanligtvis mellan 6-12 månader.

FOF
Bakkafrosts fiskprodukter (FOF) produceras på fabriken i Havsbrún, och nästan samtlig produktion används i Bakkafrosts egen verksamhet. Endast mellan 20-30% säljs till externa verksamheter, då andra laxodlingsföretag. Denna del av produktionen karaktäriseras av en hög volatilitet då priset på fiskrester och växtdelar fluktuerar kraftigt. Den skillnad som Bakkafrost har i sin FOF-verksamhet är att man använder en högre grad Fiskolja i sina produkter än vad andra producenter gör. Resultatet är dyrare, men ger även Lax med en väldigt hög grad av Omega-3 halt. Just fiskmat och FOF är vanligtvis en av de största kostnaderna inom laxodlingen, och genom att kunna producera sin egen fiskmat och andra fiskrelaterade produkter (FOF) så ges Bakkafrost en stabilitet som vissa andra tillverkare inte kan uppnå.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
De positiva delarna i Bakkafrost är många. Utöver det som tidigare nämnts har vi även:

* Företaget är perfekt geografiskt baserat för att kunna exportera sina produkter till hela världen. Historiskt sett har mycket av Bakkafrosts fisk sålts i Europa, men även USA är nu en relevant marknad. Tack vare den höga fetthalten i fisken lämpar den sig också bra för Sushi, och marknaden i Japan är således även denna relevant.

* Tack vare förutsättningarna i Färöarna har Bakkafrost alltid en lägre fiskmatskostnad än sina konkurrenter. Färöarna har en jämn temperatur som är fördelaktig för just laxodling.

* Utländska investerare tillåts inte att äga mer än 20% av ett laxodlingsföretag. Detta gör det svårt för icke-Färöiska konkurrenter att ta del av de goda förutsättningarna man har på Färöarna, och säkerställer Bakkafrosts konkurrensfördelar.

Risker
Företaget utsätter sig själva även för en del risker i samband med deras verksamhet. Riskerna är oftast industrispecifika, och inte specifika endast för Bakkafrost.

* Priset på lax är volatilt. Sjunker priset på Lax under en lång tid får Bakkafrost även problem.

* Fiskmat och fiskrelaterade produkter som behövs för laxodling är väldigt dyra. Denna risk är något avhjälpt genom den egna FOF-fabriken.

* Sjukdomar förorsakade av bland annat sjölöss är en stor risk för laxodlingar. Genom en hård kontroll har Bakkafrost fram till dags dato hanterat denna risk på ett positivt sätt. Utöver detta är man även involverad i forskning för att bekämpa dessa problem. Genom företagets Well-boats kan även infekterad fisk hanteras genom färskvattensmöjligheten i båtarna.

Generella finanser
Mer specifika nyckeltal och finansinformation återfinns i enstaka delårs och årsrapporter. I denna del går man endast i genom företagets finanser som helhet.

Omsättningen i bolaget har stigit mellan 25-40% årligen sedan 2010. Även skörden av lax har ökat under denna tid, om än inte i samma mängder. Företaget har haft stora fördelar från ett stadigt stigande laxpris sedan 2010.

Något att uppmärksamma är att företagets utgifter (Operating expenses) ökat ganska stadigt sedan 2010. Detta visar oss att Bakkafrost inte riktigt kan växa utan att samtidigt investera pengar i produktion, råmaterial och research. I takt med att utgifterna har ökat har ju även omsättning och inkomster ökat, ungefär i samma takt och mängd i relation till relaterade siffror. Denna typ av linjära utveckling ser jag som förtroendeingivande och positiv.

Färöarna har en skattesats om 18% samt en resursskatt om 4.5%. Effektiv skattesats för företag är 28.03% för 2014 och framåt. Inga externa intressenter som inte har ägandeskap i Bakkafrost är del i företagets vinster. Det finns inte heller någon potentiell urvattning av aktien att förhålla sig till, då aktieutdelning inte är del av anställningspaketet/bonusen, vare sig för chefer eller vanliga anställda.

Ser vi till balansrapporten så kan vi se ett väldigt finansiellt hälsosamt bolag. Vi har även vissa tillgångar som företaget har, men som är svåra att värdera, men onekligen är värdefulla. Fiske- och odlingslicenser i ett av världens bästa fiskevatten för Laxodling är definitivt något sådant, och detta har Bakkafrost.

Vi kan även läsa oss till att Bakkafrost har en större mängd av likvider tillgängliga för framtida investeringar, vilket kommer att vara en fördel vid framtida expansioner och planer som Bakkafrost onekligen har. Man har precis gått igenom en större expansions och investeringsfas under 2013-2014.

Ser vi till kassaflödesrapporten kan vi även här se ett hälsosamt bolag. Trots större mängder investeringar har Bakkafrost, och fortsätter generera, stora mängder likvida medel. Detta indikerar att bolaget inte kommer ha problem att varken betala eller i framtiden höja utdelningen i takt med vinsten. Bakkafrost har som mål att dela ut 30-50% av nettoinkomst i utdelningar. Detta har man åstadkommit. Framtida investeringar eller förändringar i bolaget ska inte heller förändra denna utdelningspolicy.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Bakkafrost är ett underbart portföljinnehav - ett härligt företag med stabila ägare i en intressant tillväxtindustri. Konkurrensfördelarna är starka, och planeringen inför framtiden är väldigt stark. Jag gillar skarpt Bakkafrost, och innehavet är en central del i min utdelningsportfölj från utlandet.