Friday, February 15, 2019

Analys 2019 - AT&T



Jag tänkte kolla över intresset för skrivandet och ert läsande av analyser gällande utdelningsaktier som jag tycker är intressanta. Främst skulle det då handla om amerikanska, kanadensiska, tyska, franska och andra internationella aktier. Gällande svenska tycker jag det finns mycket svenska analyser. Dock tycker jag det är lite skralt med svenska analyser av internationella bolag utifrån en svensk investerares perspektiv.

Mycket analyser kring bolaget kan även hittas på sidor som SeekingAlpha, Motleyfool, etc. För vidare läsning rekommenderar jag att man tittar där och läser sig till mer, om man nu funderar på att investera i ett bolag jag presenterar/analyserar.

Disclaimer: Till saken hör att jag inte är en ekonom. Jag är inte en finansiell rådgivare. Jag har ingen utbildning i ekonomi, aktier eller andra saker utan agerar utifrån erfarenhet, vad jag läser mig till i fundamental data, andras analyser och gammal, hederlig magkänsla samt personliga förutsättningar/preferenser.

Jag analyserar utifrån mina ramar och förutsättningar, och mina förutsättningar för investeringar är två. 
  • Ett bra bolag
  • Till ett bra pris
Image result for AT&T

Bolaget
AT&T är en av amerikas största telekombolag som funnits sedan 1983. Bolaget har en hög DA på över 6%, och består av stora affärsområden - Kommunikation, WarnerMedia (Cable TV, HBO, Warner Brothers), Latinamerika samt Xandr. 

Över hälften av bolagets kassaflöde kommer från faktumet att man är den näst-största mobil/kommunikationsoperatören i USA, men även WarnerMedia och Xandr är segment med väldigt höga vinstmarginaler (30-75%). 

Bolaget har höjt utdelningen 35 år i sträck. 

Anledningen till bolagets framgång har länge varit den stora konkurrensvallgraven som är den kapitalintensiva sektorn där man har sina affärer. AT&T spenderade mellan 2012-2018 över 1500 Mdr SEK på att underhålla och uppgradera sitt telekomnätverk, varav nästan 200 Mdr SEK investerades bara under 2018. Väldigt få bolag, frånsett Verizon och T-Mobile, kan konkurrera med AT&T sett till storlek.

Framtida problem i USA är även de kopplade till investeringsbehov, om man tittar på telekombolagen. Hela nätet behöver uppgraderas till 5G, och FDC tror att detta kommer att kosta ca 2800 Mdr SEK, varav AT&T äger cirka 33% vilket översätts till 90 Mdr Sek/år i CapEx. Detta har bolaget börjat med i skrivande stund.

Sett till de massiva kapitalförutsättningar i denna bransch är det i princip omöjligt för nya konkurrenter att få inträde på en sådan marknad. Sprint försöker slå sig samman med T-Mobile för att ha en chans att konkurrera mot nuvarande jättar Verizon och AT&T. AT&T har även köpt Time Warner, vilket inkluderar HBO, vilket i sig inkluderar 140 miljoner globala HBO-abonnenter.  Man planerar att släppa sin streamingplattform med 3 nivåer under 2019, och det finns många andra kommande planer.

Problem
Ett ord. Belåning

Vid uppköpet av Time Warner, vilket kostade 850 Mdr SEK, kombinerat med de kapitalintensiva expansions och uppgraderingsplaner som krävs har resulterat i ett bolag som har bland den högsta belåningen i företagsamerika. Bolagets kreditvärdighet är nu BBB, vilket är två steg över "junk bond" status. 

För närvarande har bolaget 1700 Mdr SEK i skuldsättning, vilket innebär en för hög belåningsgrad om 2.8X.

Dock har bolaget varit tydliga i sin kommunikation att man avser att väldigt snabbt reducera denna skuldsättning avsevärt. Bolaget planerar att, oavsett 5G-investeringar, reducera skuldberget från 1700 Mdr till 1500 MDR sek under 2019, vilket skulle innebära en skuldsättningsgrad om 2.5X , en mer acceptabel ratio. Det långsiktiga målet är att fram till 2022 få ner Skuldsättning/EBITDA-relationen till en mer historiskt acceptabel nivå om 1.6X.


Siffror/Fundamentaldata


Sett till denna bild är bolaget för närvarande tydligt undervärderat sett till fundamentala förutsättningar såsom historisk och nutida intjäningsförmåga. En sådan graf gör mig direkt intresserad, men som vi skrev i bolagspresentationen kommer AT&T med en rad utmaningar - den största av vilken är skuldsättningen och framtidsutsikterna.

Dock är det viktigt att påpeka att även bra bolag kan ha tuffa tider. Den här typen av undervärderingen gör mig bara mer intresserad. Sett till bolagets historiska prestation och analytikernas träffsäkerhet i sina prognoser bådar det gott. Vi har nästan 20 analytiker som förutspår en tillväxt om 1-3% under åren 2019 och 2020 - och detta med de planerna som bolaget har.

Hur träffsäkra är dessa analytiker då? Historiskt sett har man varit på banan, eller bättre än förväntningarna 80% av tiden både på 1- och 2-årsintervaller de senaste 10 åren, vilket för mig indikerar en hög grad av träffsäkerhet och säkerhet i analyserna. 

För att tala klarspråk - AT&T verkar inte vara svåranalyserat eller svårt att förutsäga i kortsiktigt perspektiv, om man ser till historiska estimat. 

Historiskt sett i en tioårsperiod undervärderar marknaden bolaget sett till faktiskt intjäningspotential. Den historiska värderingen är P/E 13.5, fast bolaget har en intjäningsförmåga om P/E 15. Även sett till den historiska värderingen är AT&T just nu groteskt undervärderat med ett P/E om 8.4.



En investering i AT&T vid dagens pris med satta estimat skulle ge en årlig avkastning om 18.6% om bolaget återgår till normal P/E-värdering om 13.5. Detta ser jag som troligt. Även om bolaget skulle fortsätta värderas kring 7-9 P/E pratar vi fortfarande en årlig positiv avkastning om 7-11%, tack vare en hög DA och ett lågt inköpspris.

Sett till fundamentala siffror ser jag inga konstigheter eller problem i vassen. Man har byggt på sig ordentliga mängder med skulder, men detta är känt och inplanerat. En risk man tar vid investeringen, helt enkelt. Sett till samtliga värderingsformer, och då pratar jag pris i relation till vinst, vinst efter skatt och pris i relation kassaflöde, är bolaget nu lågt värderat.

Jag ser inga behov att gå in och diskutera årsredovisningar eller andra siffror här, då bilden av AT&T är ganska tydlig, både vad gäller för och nackdelar. Det enda jag skulle vilja se i redovisningarna, då i shares outstanding (totala antalet aktier) är återköp av aktier när bolaget är lågt värderat som det är nu. Av förklarliga skäl finns det naturligtvis inte kapital för att göra ett återköpsprogram.

Vad talar för investering
Vi har ett anrikt och bra bolag med en marknadsdominerande ställning gällande såväl telekommunikation och delvis content i USA. Bolaget har en hög avkastning och handlas till en grotesk undervärdering om P/E 8.4. Även om bolaget inte skulle gå tillbaka till en mer rimlig värdering pratar vi fortfarande om en tillväxt på knappa 8% årligen under en 3-4årsperiod. 

Jag är inte orolig för bolagets skuldsättning, då bolaget har nog med medel inkommande för att hantera den. Folk som är oroliga för Content-delen och de problem som de har gällande konkurrens med Netflix, Disney, etc, där säger jag att content utgör mindre än 20% av AT&T's årliga EBITDA. Merparten kommer från mobil och kommunikationsdelen, och där har man en vallgrav bred som ett medeltida slott. Även om Content-delen skulle ha fortsatta problem påverkar detta i min mening inte bolagets förmåga att generera pengar nämnvärt till den grad att utdelningen eller fundamentala förutsättningar skulle vara i fara.

Vad talar mot investering
Oron för bolagets skuldsättning nämns ofta, men även problemet att vissa av de åtgärder som bolaget har tagit inte verkar ge önskvärda effekter (bl.a. cord-cutting, etc). Mer riskmedvetna och konservativa investerare håller sina pengar på sidan tills det blir tydligare huruvida bolagets mål kring skuldsättningen verkar gå i lås. Man litar helt enkelt inte på ledningens plan att betala av skulderna och fixa det som behövs optimeras sett till Time Warner/Content.

Min slutsats
Jag ser AT&T (NYSE:T) som ett bra bolag till ett bra pris sett till dagens datum. Rekommendationen för mig är KÖP, och jag kommer fylla på mer AT&T om de faller ytterligare. Jag har en position i dagsläget som jag är nöjd med.

Mitt nuvarande PT för ökning i AT&T är 28.5 USD.

Om du som läsare tycker att AT&T verkar som en intressant investering rekommenderar jag ytterligare egen research på bolagets hemsidor samt analyssidor som SeekingAlpha, Morningstar, Yahoo, etc.

Thursday, February 14, 2019

Huhtamäki, utdelningshöjning 190214 + 5%

Bildresultat för Huhtamäki


Rapport inkommen från Huhtamäki OYJ där man lämnar besked om en 5%-ig utdelningshöjning trots ett utmanande kvartal med råvaruproblematik, som verkar karaktärisera skogs- och förpackningsbolag för närvarande. Måste säga att jag är nöjd med bolaget och önskar att jag tankat mer när de dippade ned under 20 förra året. PT är 22, hoppas jag kan fylla på mer i framtiden!

Investment AB Latour, Utdelningshöjning 190214 + 11.11%

Bildresultat för investment AB latour


Latour fortsätter ånga på år ut och år in. I år höjdes utdelningen med ytterligare 11% efter ett bra 2018. Min YoC för företaget är cirka 2.5% i dagsläget, och jag hoppas att 2019-2020 ser ett fall till mit PT om sub-95 så att jag kan öka på ytterligare i detta kvalitetsbolag.

Wednesday, February 13, 2019

Beijer Alma utdelningshöjning 190213 + 7.37%

Bildresultat för beijer alma
Beijer alma lämnade besked om en utdelningshöjning om 7.37% under verksamhetsåret. En helt acceptabel höjning, i mitt perspektiv, även om man kanske hade höjts på några tiotal ören till. Jag är nöjd med bolaget och har för närvarande ett PT om 120 på Beijer Alma innan jag kommer/vill öka på mer.

Tele 2 Utdelningshöjning + 10%

Bildresultat för Tele2 logo



Idag meddelade Tele2 att man ämnar att höja utdelningen med 10% till 4.40 SEK/aktie. Man kommer även att splitta utdelningen mellan maj och oktober, vilket jag naturligtvis välkomnar. Man skriver även att man kommer att lämna en extrautdelning när försäljning av viss del av verksamheten avslutas. Det återstår att se hur hög denna utdelning är.

En väldigt bra nyhet, hursomhelst!

Tuesday, February 12, 2019

Nordic Waterproofing, utdelningshöjning 190212 + 6.67%

Bildresultat för nordic waterproofing
Idag kom beskedet att Nordic Waterproofing A/S höjer sin utdelning med 6.67% jämfört med 2017/2018. Alltid roligt, då bolaget inte höjt på ett tag, och jag ser allt över 4% som mer än bara än en "nominell" höjning av utdelningen.

Bolaget utgör en liten del av fonden.

Andra bolag som rapporterat under dagen är Nyfosa. Väldigt bra resultat även där, men ingen utdelning. Detta var klart redan från början, då bolaget inte avser att börja dela ut förrän beståndet/värdet uppgår till 25 mdr.


Friday, February 8, 2019

Inköp, vecka 6



Följande inköp har gjorts denna vecka.

Image result for renault logo


  • Köpt andelar i Groupe Renault (EPA:RNO)
Jag tror inte att bolaget behöver en introduktion. Biltillverkaren är en av världens största, och med över 40% andel av Nissan bland de som är längst fram i EV-tillverkning. Genom en 50+%ig andel av ryska AutoVAZ, ägande av Dacia och andra bolag samt en arbetsstyrka om över 181 000 anställda är man ett multinationellt konglomerat/bolag med en central framtid inom allt vad biltillverkning och teknologi är. 

Anledningen till inköp är, som vanligt, värdering. Bolaget värderas för närvarande om P/E 3. Detta är under nivån för Volkswagen under dieselskandalen. Jag ser värderingen som totalt obefogad, även sett till de ledningsproblem som bolaget har. Jag har räknat med en utdelningssänkning i priset.

Min nästa PT för bolaget är 49 euro och vid denna kurs är Vargfondens rekommendation att öka.




Image result for GEA group

  • Köpt andelar i GEA group (EPR:G1A)
Ett för många relativt okänt bolag, som dock fler borde känna till. Varför? Följande:
  • Hälften av all öl i världen bryggs med GEA-maskiner.
  • En fjärdedel av all världens mjölkproduktion sker på GEA-maskiner.
  • En tredjedel av all världens produktion av snabbkaffe sker på produktionslinjer tillverkade av GEA.
  • Var tredje chicken nugget tillverkas på GEA-maskiner.
  • Ett i grunden väldigt välskött bolag med knappa 140 års historia.
Bolaget tog en störtdykning i veckan på grund av svagare resultat, och jag passade på att hoppa in vid 20 euro. En DA om över 4% på ett sådant bolag prisar in en utdelningssänkning, om sådan skulle komma. 

Nästa inköp är vid 17.50 euro och vid denna kurs är Vargfondens rekommendation att öka.



Image result for Siemens



  • Ökat positionen i Siemens (XE:SIE)


  • Bolaget bröt igenom sin PT under veckan, vilket gjorde att jag ökade en liten andel och sänkte fondens GAV. Siemens är ett centralt innehav jag gärna ökar på när tillfälle ges. En tidlös aktör i många viktiga marknader, och i en annan dimension än konkurrenter utan kompetens (Ex General Electric).

    Nästa inköp av Siemens är vid  88 euro och vid denna kurs är Vargfondens rekommendation att öka.


    Detta är veckans inköp. Jag hoppas att turbulensen fortsätter, så att fler bolag bryter igenom sina målpriser och jag får tillfälle att öka upp. Vi har utdelningsrelaterad turbulens även i Sverige, men de flesta av bolagen där, Skanska, NCC, etc, har prismål som är så låga att det krävs riktiga 30-40% krascher innan det är värt att öka på i dem. Dels på grund av redan bestående andelar av portföljen, men också på grund av andra faktorer.



    Thursday, February 7, 2019

    Lång tystnad, väg framåt!

    Uppdatering
    Härifrån har det varit tyst ett bra tag. Det har haft att göra med min jobbsituation, och att jag helt enkelt haft andra saker att göra även på fritiden. Dock är det nu dags att återgå till bloggandet lite mer inför kommande 2019!

    Vi har genomgått ungefär halva rapportperioden, vilket kan karaktäriseras lite som en besvikelse. Två utdelningssänkningar har genomgåtts, vilket naturligtvis påverkar den totala utdelningstillväxten. Det verkar som om bolag generellt, oavsett bransch, tar försiktiga steg framåt inför kommande konjunktursvajningar.

    Förbättrade portföljriktlinjer
    Jag har även vidgat portföljen lite grand, och kommer nu att i linje med detta ta bort innehaven från spalten till höger. De är helt enkelt för många nu, och planerade inköp/potentiella kandidater är för många för att hålla dessa på en kolumnlista till vänster.

    Istället kommer jag redovisa vilka bolag som varje månad ger Vargfonden utdelning - och där kan ni granska lite grand vilka bolag jag köper och har i portföljen. Försäljningar kommer inte längre, förhoppningsvis, att göras. De enda undantagen jag kan tänka mig för detta är om bolaget är konkursfärdigt och klart, alternativt om bolaget är groteskt övervärderat som vissa bolag var under 2007-2008.

    Stort andel sparande
    Merparten av mitt intjänade kapital från utdelningar, förvärvslön och andra inkomstkällor skyfflas idag på en stor sparhög. Detta av flera anledningar, men en avgörande är att jag gärna väntar på en ordentlig marknadsvändning där mycket fyndköp kan göras. Jag har fram tills denna vecka varit väldigt inaktiv, men gjort inköp under dagen som jag kommer att redovisa imorgon.

    Månadsrapport Februari, nästa
    Jag kommer att fortsätta redovisa månadsvis gällande utdelningar, och första månaden jag gör detta blir för februari. Samma förutsättningar som gällde under oktober gäller fortfarande. Vargfonden, och jag som driver den, är per definition "fri" sett till genomsnittliga utgifter/genomsnittliga utdelningningsinkomster.

    Dock fortsätter jag jobba, driva företag och vara aktiv inom rent förvärvsarbetsmässiga sammanhang. Jag trivs för närvarande med detta och har inga planer på att sluta just nu.

    Imorgon kan ni se fram emot lite inköpsrapporter från dagens lilla kursfall. Jag kommer även i större sammanhang rapportera inköp, rekommendationer och nya PT's (Price targets).

    Vi hörs imorgon!