Monday, February 27, 2017

Sammanfattning Februari Månad

Det har varit en spännande månad i Februari. Utdelningarna har ju ökat ganska mycket, då på grund av att jag under föregående år inte fick några utdelningar under månaden alls (det var då jag började investera i utdelningsaktier). Det känns som väldigt länge sedan, och på den tiden hade jag fortfarande en "rädsla" för att investera i aktier.

Not anymore :).

Låt oss börja med måndadens utdelningar!

Efter Februari månad har jag nu uppnått 2468 SEK av mitt mål på 40 000 SEK i utdelningar 2017.


Vilka företag har delat ut?

Månadsutdelningar
  • Utdelning från Boston Pizza Royalties Income Fundsom delat ut 98 SEK. 
  • Utdelning från H&R Real Estate Investment Trustsom delat ut 77 SEK. 
  • Utdelning från Northwest Healthcare Properties som delat ut 177 SEK. 
  • Utdelning från STAG Industrialsom delat ut 115 SEK. 
  • Utdelning från Realty Income Corp, som delat ut 78 SEK.

Kvartalsutdelningar
  • Utdelning från Abbvie Incsom delat ut 160 SEK. 
  • Utdelning från AT&Tsom delat ut 202 SEK. 
  • Utdelning från Senior Properties Housing Trust, som delat ut 162 SEK.  
  • Utdelning från Procter & Gamble, som delat ut 6 SEK.  
  • Utdelning från Omega Healthcare Investors, som delat ut 320 SEK. 

Jag har alltså sammanlagt fått utdelningar från 10 bolag. Totalt handlar det om 1395 SEK som delats ut under februari månad. Detta är jag väldigt nöjd med, då det är en bra indikator på makten som utdelningsaktier har. Februari är för många en ganska tunn månad, men med hjälp av diversifiering och nogrannt valda bolag kan man skapa sig en portfölj som delar ut året om. Detta ser jag som väldigt viktigt om man i framtiden vill leva på sina utdelningar.

Som ni ser på stapeln ser det även i relation där väldigt bra ut. Mars månad ska bli riktigt spännande att se, eftersom det är första månaden där det går att göra en faktisk jämförelse!

Utdelningarna har redan återinvesterats och kommer med hjälp av portföljens YoC ge mig ytterligare ungefär 57.61 SEK i utdelning varje år!

Sparkvoten för månaden är imponerande på cirka 80.20%. Detta inkluderar ersättningar från förvärvsarbete, förtroendeuppdrag, eget företagande och diverse extrainkomster. Min nuvarande situation är ingenting jag kan bibehålla i längden (tror jag), men tills så är fallet fortsätter jag att njuta av det faktum att jag kan investera väldigt mycket kapital i min portfölj.

Hur ser eran sparkvot ut denna månad?

Wednesday, February 22, 2017

Inköp för Februari samt lite utdelningshöjningar!

Hej alla!



Till februari funderar jag att lägga mycket av kapitalet på vårt kära grannland, Finland. Specifikt funderar jag på hisstillverkaren Kone. De gör naturligtvis fler saker än hissar, och bygger även rulltrappor, automatiska dörrar och annat gott som världen behöver. Utöver byggnationen av dessa produkter erbjuder företaget naturligtvis underhåll, vilket som med varje teknisk produkt, behövs.

Kone har över 47 000 anställda och fler än 1000 kontor. Ett stort bolag helt enkelt. Jag har redan ett fåtal aktier i det, men nu när kursen närmar sig 40 euro och avkastningen 3.8% så tycker jag att det är läge att uppfylla portföljmålet, vilket råkar vara 1.5%.

Det positiva med bolaget är väl att man tjänar väldigt mycket pengar på underhållet av sina produkter, och att man runtom i världen (inte bara europa) betraktas som ledande inom tillverkningen av dessa typer av produkter.

En bloggare jag följer har redan skrivit ett långt inlägg om Kone och varför detta är en bra firma. Jag refererar här till honom och säger att delar hans synpunkter om bolaget, och ser det som en väldigt stark aktör på en viktig marknad. Företagets finanser är mycket stabila och jag tror även att utdelningen i framtiden kommer vara av väldigt positiv art.

http://langsiktiginvestering.se/2016/07/en-narmare-titt-pa-ett-hissnande-bolag-fran-finland-hisstillverkaren-kone.html

Av dessa anledningar kommer jag att under Februari köpa lite Kone till portföljen.

Vi har också några utdelningshöjningar som är av relevans för portföljen.



* Coca Cola(NYSE:KO) deklarerar utdelningsökning om 0.08 USD / aktie och år - Detta är en ökning om 5.7 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 57.60 SEK SEK för mina 80 aktier per år.

* Cisco (NYSE:CSCO) deklarerar utdelningsökning om 0.12 USD / aktie och år - Detta är en ökning om 11.54 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 1.08 SEK SEK för mina 1 aktier per år.


Må bra alla, så hörs vi snart. Investeringsperioden i månaden kommer snart, och jag hoppas på fler bra investeringar än Kone!









Wednesday, February 15, 2017

Amazon och Retail i USA - Aktievargen ut ur retail!

Aktievargen lämnar den Amerikanska Big-Box/Retail-marknaden.

Förra veckan tog jag beslutet att successivt sälja av och lämna den amerikanska retail och big-box-marknaden. Med detta menar jag alltså de företag vars affärsidé består av att i fysiska butiker sälja varor. Detta gäller allt från kläder, elektronik och annat till mat. Portföljen har i dagsläget endast ett av dessa innehav - nämlingen Target (TGT), men detta lilla innehav på 7 aktier kommer att säljas av så fort dessa står i plus. Anledningen till detta är ganska enkel och, i mitt huvud, logisk. Beslutet rör framför allt två bolag jag tidigare haft i "kikarsiktet". Wal-Mart och Target. För andra kunde det även beröra Hormel Foods, Flower Foods, etc.

Vi vet inte hur konsumtionen av varor kommer att se ut i framtiden, framför allt inte i länder som USA. Det vi har sett de senaste 10 åren är att konsumtionen av framför allt big-box-varor, som tv-apparater, datorer och andra produkter gått över helt och hållet till att fokusera mer på internetförsäljning. Fysiska butiker som Sears, Target, BigBuy har blödit under längre tid, och jag tror att detta även kommer att fortsätta. Även gigantiska kedjor som Wal-Mart har drabbats, vars kurs för närvarande är väldigt låg.

På konkurssidan har vi stora giganter som American Apparel (APP), Circuit City, Linens & Things, General Atlantic & Pacific Tea (A&P), Radio Shack, Mervyns....listan kan göras lång. Slutsatsen man kan dra är att sättet som vi konsumerar produkter på är i förändring, tack vare e-handeln och andra faktorer. Jag tror inte att denna utveckling har slutförts ännu.

Tror jag att Target och Wal-Mart eller Whole Foods kommer gå i konkurs i morgon?
Nej. Samtliga kedjor som idag existerar och har tagit marknadsandelar är stabila, och deras tjänster kommer antagligen att behövas i flera år och även decennier framåt.

Tror jag att dessa kedjor kommer ha problem att upprätthålla sin historik som dividend kings/champions?
Nej - absolut inte. Kedjorna styrs av kapabla magnater som Warren Buffet och liknande, som nog kommer att styra deras utveckling i positiv riktning.

Så vad är problemet?
Problemet är att den amerikanska retail-marknaden befinner sig under gigantisk stress av framför allt onlinejätten Amazon, som sedan flera år tillbaka inte är något "fenomen" längre, utan någonting som är här för att stanna. Framför allt Whole Foods, Macy's, Target och Kohl's befinner sig här under hård konkurrens att visa att deras vinster fortfarande stiger. Wal-mart har sadlat om till E-handel lite grand, och jag tror att med Buffet i spetsen så kommer företaget nog lyckas bra, men det är samtidigt en risk jag inte behöver ta, och därför inte att kommer ta.

Hela marknaden för retail i USA befinner sig i gungning på ett sätt som inte går att jämföra med marknaden i Sverige, där aktörer såsom Axfood köper upp de stora E-handlarna och gör de till "sina". Vi har inte sett de sista av konkurserna här - och personligen tror jag att jätten Sears blir näst som får krypa till giljotinen.

Även Wal-mart blöder, och företagets desperation (i viss utsträckning) syns i sättet att agera. Förra året köptes jätten Jet.com för 3 miljarder (Jag säger igen, TRE MILJARDER) USD. Hur denna fusion kommer att fungera återstår att se.

Utöver detta så har tyska kedjor planer på att ta svärd och sköld och ge sig in i bataljen om USA's konsumenter. Bland annat Lidl har planer på att öppna inte mindre 150 butiker i USA - och vi vet hur den konkurrensen drabbade svenska matbutiker här i Sverige. Flera av mina bekanta och vänner slutade helt handla på ICA och handlar idag endast på Lidl - det är helt enkelt bra mat, bra frukt & grönt till 60-70% av priset på ICA. What's not to like?

Detta är problemen - eller några av dem, som lett mig till min slutsats i denna branschen.

Vad är slutsatsen?
Slutsatsen är: Det är bättre att äga producenter än återförsäljare/retailers just nu. 

Jag äger hellre Coca Cola, V.F Corp, Mattel, Siemens eller andra företag som producerar det butikerna säljer än butikerna själva. Det fanns från början endast ett fåtal butiker/kedjor jag såg som attraktiva, men i takt med att detta har blivit tydligare och tydligare så har jag nu valt att dra mig tillbaka från branschen helt och avlägsna Wal-Mart och Target som planerade innehav i en långsiktig utdelningsportfölj.

Det finns helt enkelt bättre val.

Vad tycker ni om Wal-Mart, Target och liknande aktier? Hur tänker ni kring detta? Är det något ni funderat på?

Titta även Krösus Sorks artikel som skrevs för ett par dagar sedan om samma tema:
http://krosussork.blogspot.se/





Monday, February 13, 2017

Timlön om 20.65 SEK!

Hej alla glada!

Efter lite förflyttningar, säljande och nyinvesteringar (bland annat Telia) har jag nu uppnått en portfölj som jag, med undantag för en del utländska fastighetsföretag, är väldigt nöjd med. Jag har uppdaterat portföljen, som även nu har fått namnet "Vargfonden".

Varför Vargfonden?

Min tanke är att min portfölj av aktier, en mindre "fond", ska agera ekonomisk säkerhet för i första hand mig, men i andra hand och när portföljen bygger på ekonomiska muskler och utdelningar, även familjemedlemmar och potentiell släkt. Bygga en trygghet som kan användas helt enkelt. Jag tycker även att det låter lite roligt med "Vargfonden" ;).

Jag har också skapat en ny flik med motiverande bilder och citat! Vilka ekonomiska förebilder använder ni, och hur tänker ni när ni funderar på hur långt i framtiden er frihet kan ligga?


Omstruktureringar och nyinvesteringar innebär att min PADI (Projected Annual Dividend Income) för ett kalenderår nu beräknas till 40067 SEK.

Detta innebär en timlön (8 timmar om dagen, 40 timmar i veckan) om cirka 20.66 SEK. Inte alls dumt! Nästa mål är att få upp den till 25 SEK! Detta kommer kräva en årlig utdelning om 48000, vilket naturligtvis kommer dröja ett tag.

Stay safe!

Friday, February 10, 2017

Utdelningsökningar - Februari

Hej allihop!

Många utdelningshöjningar/förändringar meddelas under februari månad. Dessutom så börjar snart utdelningsmånaderna för Sverige! Inte mycket pengar att handla för just nu - mina senaste inköp var som ni såg, Qualcomm och Pfizer. Jag tittar fortsatt på dessa bolag för vidare investeringar, särskilt Qualcomm som är i en fin position just nu.

I övrigt finns inte mycket att köpa. Axfood har jag redan en hel position av, och Telia är jag fortfarande lite osäker på. Vad tycker ni om Telia? Något ni har i portföljen?



* Axfood (STO:AXFO) deklarerar utdelningsökning om 1 SEK / aktie - Detta är en ökning om 20 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 340 SEK för mina 340 aktier per år.

* Pfizer (NYSE:PFE) deklarerar utdelningsökning om 0.22 SEK / aktie - Detta är en ökning om 8.11 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 36.96 SEK för mina 42 aktier per år.

* Intrum Justitia (STO: IJ) deklarerar utdelningsökning om 0.75 SEK / aktie - Detta är en ökning om 9.01 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 15 SEK för mina 40 aktier per år.

* Investor (STO: INVE A) deklarerar utdelningsökning om 1 SEK / aktie - Detta är en ökning om 10% per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 54 SEK för mina 54 aktier per år.

* SEB (STO: SEB A) deklarerar utdelningsökning om 0.25 SEK / aktie - Detta är en ökning om 4.7% per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 55 SEK för mina 220 aktier per år.

* Skanska (STO: SKA B) deklarerar utdelningsökning om 0.75 SEK / aktie - Detta är en ökning om 10 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 63.75 SEK för mina 85 aktier per år.

* Tele 2 (STO:TEL2B) deklarerar utdelningsökning om 0.07 SEK / aktie - Detta är en ökning om 1.3 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 22.75 SEK för mina 325 aktier per år.

* Tieto (STO:TIEN) deklarerar utdelningsökning om 0.68 SEK / aktie - Detta är en ökning om 6.69 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 95.20 SEK för mina 140 aktier per år. TIETO DEKLARERAR ÄVEN EN FORTSATT BONUSUTDELNING OM 2.07 SEK/AKTIE. (Året innan var 2.31, men alla bonusutdelningar är positivt!) Bonusutdelningen kommer ge 289.80 SEK extra.

* Sampo (SAMPO) deklarerar utdelningsökning om 0.15 EUR/ aktie - Detta är en ökning om 6.97 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 5.85 EUR = 55.50 SEK för mina 39 aktier per år.

* HIQ International (HIQ) deklarerar utdelningsökning om 0.2 SEK/ aktie - Detta är en ökning om 6.8 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 62 SEK för mina 310 aktier per år.



* Gjensidige Forsikring (GJF) deklarerar utdelningsökning om 0.40 NOK/ aktie - Detta är en ökning om 6.2 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 49.45 SEK för mina 115 aktier per år.



En hel rad höjningar som kommer innebära att mina inkomster ökar med inte mindre än 1139.41 SEK under 2017 på grund av dessa bolag och deras höjningar! Känns förbannat bra!







Friday, February 3, 2017

Sammanfattning Januari, samt första utdelningar i februari

Sådär, då var Januari över och vi har kommit in i februari månad. En riktigt bra januari hade vi, med utdelningar på över 1000 SEK, vilket är en markant ökning från förra året med tanke på att utdelningen under Januari 2016 var 0 kronor.

Min sparkvot för Januari slutade på 78.40%. Likvider har överförts till investeringskontot.

Inkomst från utdelningar under Januari månad var 1073.50 SEK.

Februari har redan börjat med stormsteg. Idag är 3:e februari, och det har redan trillat in utdelningar på kontot.


170201
Boston Pizza Royalties Income fund (TSE:BPF.UN) betalar ut 99.50 SEK i utdelning. Företaget är en månadsutdelare.
170202
AT&T (NYSE:T) betalar ut 200.50 SEK i utdelning. Företaget är en kvartalsutdelare.

Månadsinkomsten för Februari från utdelningar uppgår i skrivande stund till 300 SEK.

En riktigt bra början!

Stay safe!

Wednesday, February 1, 2017

Februaris första Inköp och planeringar

En av de sakerna man måste komma ihåg som utdelningsinvesterare är att det egentligen finns väldigt få tillfällen som det är dåligt att köpa aktier. Det finns alltid företag som är intressanta för köp, om man breddar sig nog. Och det sämsta vi kan ha är ju oinvesterade pengar - det är ju pengar som inte genererar någon inkomst för oss! Och sådant vill vi som utdelningsinvesterare ju inte ha!

Månadsöverföringen av lön och besparingar på är på kontot. Det innebär att jag kan börja investera för Februari månad, och det har jag aktivt gjort igår och idag. Två företag har kommit på tal.

Inköp 170131 -170201



Pfizer har jag velat fylla på ganska länge. Qualcomm är ett nytt innehav, men i en fin köpposition för tillfället, vilket gjorde att det var läge att fylla på även där. Dessa två inköp blev mina första två inköp under Februari i samband med den sedvanliga löneöverföringen. Båda bolag är långtidsinköp (som det mesta jag köper). Kom ihåg att placera Pfizer på Kapitalförsäkringen, då bolagets huvudkontor är i USA.

* Köpte 42 aktier i Pfizer (NYSE:PFE) á 277.50 plus courtage. Effekt på årlig utdelning + 492.24 SEK.       
* Köpte 6 aktier i Qualcomm (NYSE:QCOM) á 53,09 $ plus courtage. Effekt på årlig utdelning + 12.72 USD = 111.43 SEK.



Köpet innebär att min PADI (Projected Annual Dividend Income) för 2017 nu beräknas till 36336,14 SEK. (Upp med 603,67 SEK)