Sunday, December 31, 2017

Avslut för 2017 - Mål för Q1 2018

Hej allesammans,

Då har år 2017 nått sitt slut. Ett transformativt år, än mer än 2016, vilket jag aldrig trodde skulle hända. Under  2017 har jag gjort två stora omstruktureringar av portföljen, vilka gett som resultat att jag med min strategi är mycket mer självsäker och sover lugnare om nätterna.

Den största av dessa omstruktureringar är att jag inte längre, med ett undantag, investerar utanför Europa och allra helst inte utanför Nordeuropa/Skandinavien. Anledningarna till detta är flera, men jag anser helt enkelt att det är enklare att hålla koll på bolag här samt att det finns tillräckligt många kvalitativa bolag i Europa. Man behöver inte se sig om utanför, såsom USA eller Kanada om man inte så önskar.

Under året 2017 har portföljen sammanlagt delat ut 32% av mitt utdelningsmål för självförsörjning. Detta är en ökning med 143% jämfört med föregående år. En ganska monumental utveckling, men utvecklingen på pappret inför nästa år efter omstruktureringen ser ungefär lika monumental ut. Men detta får vi se under nästkommande år och om något drastiskt händer.

Låt oss se tillbaka på Q4-målen.

* Investera 60 000 SEK i portföljen.
Uppfyllt!
Jag har investerat fantastiska 121457 SEK under Q4. Tack vare oväntade inkomster, hög sparkvot om 75-80% har jag nått denna drömnivå. Jag förväntar mig inte att kunna upprepa denna bragd under 2018.

* 1 kortare novell (25-50 sidor) per månad.
Uppfyllt!
27 sidor skrivet. Detta är jag nöjd med.

* 50 träningspass
EJ uppfyllt!
Inte mycket ursäkter här. Jobb, resor och annat kom i vägen, men mest lathet. Får ta nya tag här under Q1. Jag uppnådde 32 träningspass.

* Skriva portföljpresentationer på samtliga ~40 bolag
Uppfyllt!
Jag har inte längre 40 bolag, men samtliga bolag har fått presentationer och Q3-rapporter.

* 2-3 timmar konst, minst 4-5 dagar i veckan
EJ uppfyllt!
Åter igen, jobb kom i vägen och målet kanske inte var realistiskt under nuvarande omständigheter. Jag får försöka igen under Q1.

* Hålla konsumtionen till en låg nivå.
Uppfyllt!
Jag har hållt konsumtionen relativt låg, och framför allt räkningar, lyxkonsumtion och matkostnader har hållits bra och låga. Räknar vi dem på ett år har jag kostnader som endast är boende, mat och räkningar som uppgår till ungefär 110 000 SEK - varav ungefär 18 000 SEK är mat. Det är helt acceptabelt i min mening. Jag har dock haft en oförutsedd utgift i form av en bilreparation som kostade 8000 spänn.

4/6 mål är uppfyllda. Jag får ge mig godkänt i detta.

Vad kan vi göra inför Q1?

* Investera 55 000 SEK i portföljen.
Q1 ger mindre inkomster, och målen ska vara realistiska. Jag får hoppas att detta går att uppnå.

* 1 kortare novell (25-50 sidor) per månad.
Novellskrivandet skall fortsätta. 25-50 sidor ska jag ha skrivit fram till slutet av mars.

* 50 träningspass
Jag tänker försöka igen - detta är inte svårt, kräver bara mer disciplin.

* Skriva Q4-rapporter på samtliga bolag
Skriva uppdateringar på alla bolag - viktigt för att hålla igång betygssystemet som jag försöker utarbeta för mig själv.

* 1-2 timmar konst, minst 4 dagar i veckan
Jag har sänkt kraven här och hoppas att det är något som faktiskt går att uppnå även med de arbetsrelaterade förutsättningarna jag har idag.

* Hålla konsumtionen till en låg nivå.
Fortsätta i samma anda är ett bra mål - detta behöver jag göra till måluppfyllelsegraden av utdelningarna är högre än de är idag.



Jag har också, utifrån att jag inte riktigt gillar sektorsindelningen som många gör, kategoriserat om vissa företagssektorer. Ett investmentbolag är ingen bank och bör inte heller, i min mening, slås samman med bank och finnans. Med denna anledning har jag skilt dessa åt. Efter denna revidering ser portföljfördelningen i sektor ut på följande vis inför 2018.



Portföljfördelning utefter bolag ser ut på följande vis.





Som jag sade initialt är jag nu mycket nöjd med portföljfördelning utifrån bolag, men även sektor. Det finns alltid saker att förbättra, och detta kommer att förbättras under kommande år. Men detta ser jag som en stabil bas att stå på efter endast 2 år där jag varit aktiv inom investering.

Ha ett underbart gott nytt år, allesammans!



Friday, December 29, 2017

Att vara en aktiv investerare!



Under veckan köpte jag den här påsen med chips på Willys. Extrapris - 3 påsar för reducerat pris, vilket verkade för gott att motstå. Köpte 2 påsar med Sourcream Onion, och 1 påse med Pepperoni-smak. Jag tycker att det är viktigt att som investerare inte bara tro att företagen går bra, utan investerar gärna i företag där jag personligen kan se att företaget gör ett bra jobb. Vilket är anledningen varför jag inte gillar vad Investor gör med Ericsson - jag kan inte se en fördel i ägandet i Ericsson just nu, men har valt att ge Investor förtroende ett tag framöver innan jag skriver mer om det!

Åter till ämnet. Axfood och Garant Chips.

Jag prövar och använder gärna Axfoods och Icas egna märken därför att oftare än inte så är produkterna minst lika bra som Felix, Findus, OLW eller Dafgårds, och till ett mindre pris som dessutom ger större vinstmarginal till vårt investerade företag - Axfood. Det är win-win, bara bra.

Smaken på chipsen är underbar. Bättre än OLW och Estrella, i min mening.

Problemet var att i båda påsarna av Sourcream-onion chips var det sammanlagt någon näve eller två av chips som var så hårda, så sega att det faktiskt var jobbigt att tugga dem - och jag har inte särskilt svaga/ömma tänder.

Många hade säkert tänkt "äh, skit samma. Bara en billig påse Willys-chips. Bara släng dem. Köper något annat nästa gång." Men som aktieägare i Axfood, och en portfölj där Axfood är ett kärninnehav så räcker inte detta för mig. Hade jag varit majoritetsägare i Axfood och fått reda på denna typ av kvalitetsbrist hade jag ringt fabriken i Belgien (se påsens baksida) och krävt en kvalitetsförbättring! Jag hade satt mig hos ansvarig kvalitetskontrollant i organisationen i Sverige och säkerställt att något liknande undviks i framtiden - inte bara vad gäller chips, utan vad gäller samtliga produkter från denna fabrik.

Vägen till ett bra företag är inte så olik från att bemästra en färdighet, ett instrument eller liknande. Det handlar om oavbruten kvalitet, konsistent kvalitet, om och om igen. Om sådana saker får fortsätta, vad händer då? Vilken produkt är näst att fallera i kvalitet? Tomatsåsen? Osten? Fisken?

Inte okej.

Phil Fisher var en duktig investerare som sa följande

“Every time you shop in a store, eat a hamburger or buy new sunglasses you’re getting valuable input. By browsing around you can see what’s selling and what isn’t.”

Garants produkter ska stå för kvalitet till ett lägre pris. Ett bra pris, samtidigt som smaken är bra. Hade det varit en enstaka chips i en av påsarna hade jag kanske inte ens skrivit om detta, utan bara mailat konsumentkontakt. Men chipsen som var som sådana fanns i båda påsarna med denna smak.

Om Bakkafrost hade gett mig en dålig lax, hade jag mailat dem.

Om ICA hade gett mig en vidrig snabbrätt från ICA-disken, hade jag ringt dem.

Om Daimler/Mercedes hade sålt mig en bil som rostat efter två år, hade jag kontaktat dem.

Som aktieägare, även om vi är väldigt små i förhållande till institutionella investerare, tycker jag det är viktigt att vi gör vår röst hörd och deltar i att göra företaget bättre. Detta är en del av det. Därför har jag mailat konsument@axfood.se och informerat dem om produkten, samt om detta inlägg. Om jag hade suttit i bolagets styrelse hade jag velat att detta uppmärksammades, och jag utgår ifrån att man i bolaget tänker likadant.

Jag uppmuntrar alla att göra så med samtliga företag man äger - var en aktiv investerare!

Saturday, December 16, 2017

Vilken lärdom drar DU av Hennes & Mauritz efter gårdagen?



Som vi alla vet genomgick H&M en rejäl krasch under gårdagen efter att bolaget - ännu en gång - inte uppnått förväntningarna som de bland annat själva prognosticerat. Ingen munter dag för många investerare som äger H&M. Visst, vi brukar säga att vi hoppas på en krasch, men då pratar vi nog mer en generell börsnedgång som inte riktigt är att härleda till att ett specifikt bolag inte klarar av att uppnå sina mål. Som gör att man börjar tvivla på dem. Vilket gör att...ja, ni förstår. Många utdelningsinvesterare har ju portföljer där stommen utgörs av H&M-aktier. Det är inte roligt när stommen eller fundamentet i ett bygge börjar svaja lite grand, och utan att överdriva kan man väl i alla fall enas om att svaja - ja, det gör H&M just nu.

Så vilka läropengar kan vi som investerare dra av H&M just nu?

Jag vet min lärdom.

I dagens marknad är detta med konsumentretail något som inte riktigt går att förutse, av flera anledningar. Vi har en marknad, en högst globaliserad sådan, där det för många typer av produkter inte längre spelar någon roll hur många, hur vackra eller hur bra fysiska butiker man har. För att folk handlar på internet. Det innebär att en tonåring med kunnande och kontakter i Kina kan, med lite kapital och rätt know-how - konkurrera med H&M och börja sälja kläder till folk. (Ja, grov förenkling!)

Detta drabbar mer än bara kläder. Det drabbar elektronik, böcker, småprodukter, hemprodukter, möbler, skor, parfym och allt möjligt. Ni vet ju själva vad som händer i de branscherna just nu. Den berömda butiksdöden. Elektronikkriget där butikerna själva ofta inte ens längre går med vinst på de produkter de säljer - och framför allt inte realiserade varor.

Det är inte en hälsosam utveckling för investerare. Men jag lägger ingen värdering i det - det är varken bra eller dåligt, det bara är.

Men det vi kan konstatera att är att branscher just nu är i gungning. Hela retailbranschen. Allas vår Gottodix skriver i sitt senaste inlägg här att det är H&M's problem. Jag skulle vilja säga att det är hela branschens problem. Titta på Elgiganten, Media Markt, Clas Ohlson - kedjor som alla drabbas av hur folk handlar och vart de handlar sina produkter.

Min lärdom är att retailbranschen är just nu en bransch där jag inte vill investera. Därför köper jag bland annat inte Kinnevik - för mycket E-handel. Tänk om det imorgon kommer en ny sida som konkurrerar med Zalando med något bättre priser? Marknadspositionerna är för bräckliga.

Min lärdom - bort från retail och e-handel tills utvecklingen kan ha bedömts att ha stannat av lite grand. Just nu är det konstant kaos med utveckling varje vecka. Det är inte gynnsamt för stabilitet, och således inte bra för oss utdelningsinvesterare.


Friday, December 15, 2017

En bra dag att INTE vara H&M-ägare

Många av mina utdelningsinvesterarkollegor är fortfarande long i H&M. Själv lämnade jag bolaget för flera månader sedan, och steg ut vid ungefär 227 SEK. En förlust, förvisso, men tillsammans med lämnad utdelning en väldigt liten sådan.

Idag öppnar aktien med ett fall om 13%. Kursen ligger och hänger vid runt 175-snåret, och verkar kunna falla ännu mer. Fallet är, i min mening, rättfärdigat. Prognosticeringen för H&M var en ökad försäljning om 4.9% i lokala valutor. Resultatet blev istället ett fall om 2% i lokala valutor. En skillnad om nästan 7%. Detta blir en kalldusch för aktieägare som kanske hoppats på en vändning.

Missförstå mig inte. Vi är utdelningsinvesterare. Kortsiktiga rörelser och enstaka kvartalsresultat är inte avgörande, kanske inte ens vägledande. Men i fallet H&M har negativa kvartalsrapporter avlöst varandra. Försök att vända utvecklingen har avlöst varandra, och bolaget brottas med samma problem om och om igen. Detta i kombination med, i min mening, utan att för den skull verka lösa dessa problem. Man säger att man ska arbeta med problemen på ett sätt, samtidigt som hela retail-sektorn brottas med problem liknande de H&M har.

Nej, jag tror inte längre på H&M. Jag trodde inte på dem för 4 månader sedan, och jag tror definitivt inte på bolagets framtid efter detta. Blir det konkurs? Nej, absolut inte. Men bolaget kommer inte, i min mening, att klara av den utveckling som man tänkt sig eller som man tidigare haft. Det finns anledning, i min bedömning, att misstro bolag som i denna högkonjunktur går konsekvent nedåt. Och det har H&M gjort nu under väldigt lång tid.

Jag är väl nyfiken på om det nu är fler som börjar dela den bedömning som vissa har gjort - att det är dags att kapa H&M. Jag vet att många fortsatt kommer att behålla, och eventuellt köpa mer H&M. Kanske gör de rätt. Kanske kommer H&M vända på utvecklingen och börja växa igen. För min del är det dock enkelt - past performance is no indication of future performance. Bara för att H&M tidigare har varit ett bra bolag betyder det inte att det längre är detta, eller att man kan förvänta sig samma typ av tillväxt. Jag tror inte att man behöver börja prata om utdelningssänkningar än, men jag tror att man förr eller senare kommer till den punkten om inte läget förbättras.

Och idag finns det i min mening väldigt lite som pekar mot att det kommer att förbättras.

Hur tänker ni kring H&M idag?

Wednesday, December 13, 2017

NCC's investeringsbetyg från B till C.

Ett av mina portföljbolag, NCC har idag vinstvarnat. Det är den allvarliga sorten, och bolaget spår att rörelseresultatet för Q4 kommer bli "nära noll". Detta är heller inte första vinstvarningen som bolaget har gjort under 2017. Som resultat av detta bedömer jag att bolagets investeringsbetyg behöver justeras nedåt. Rättfärdigandet är enkelt - en högre grad av kontroll behövs för att se till att bolaget uppfyller de mål man sätter. Nedskrivningen och den strategiska förändringen innebär nämligen att NCC inte förväntar sig att uppfylla de strategiska mål som man satte under 2015. Detta mål var en årlig tillväxt om 5 % i omsättning samt en tillväxt i rörelseresultatet mellan 3-4%. 

Detta mål förväntar sig bolaget alltså inte längre att uppfylla.

"För att lyckas med strategin krävs att vår bygg- och anläggningsverksamhet utvecklas bra. Denna verksamhet har levererat avseende orderingång men resultatet har varit svagt. Fokus kommer framöver att ligga på att förbättra lönsamheten och det är inte prioriterat att upprätthålla tillväxtambitionen i strategiplanen. Förutom att förbättra lönsamheten är arbetsmiljö och säkerhet högt prioriterat", 
-- Håkan Broman,tillförordnade vd, NCC.

Jag vill poängtera att:

* Detta behöver inte vara negativt. Flera analyser pekar på att detta är bra och balanserar risken i bygg och anläggning.
* Aktievargens investeringsbetyg är till största del subjektivt.
* Nedgraderingen till C innebär huvudsakligen att det kompromisslösa förtroendet som kan existera för bolag som har A och B inte längre finns. Jag har fortfarande förtroende för bolaget, men det behöver kontrolleras.
* Resultatprognosen involverar även 75 Msek i omstruktureringskostnader, som även inkluderar avgångsvederlag för tidigare VD.

Detta ändrar dock inte faktumet att prognosen var ett rörelseresultat om 498 MSEK. Istället verkar det som om vi får ~0 Msek under Q4. Marknadens reaktion om ett fall på 8% är således helt inom ramen, men jag är fortsatt optimistisk vad gäller NCC.

Dock kommer jag att framöver hålla mer koll på nyheter och analyser vad gäller bolaget. Jag hoppas att bolaget har "städat" nu och kan blicka framåt - men detta återstår naturligtvis att se.


Betyg


Monday, December 11, 2017

Kortbonusar, inköp och samling av betalningar

Hej allesammans

Tänkte slå ett slag för något jag tycker är ett väldigt bra sätt att samla sina månadsinköp, och att dessutom få drivmedelsrabatt och bonus. Preem Mastercard är ett förmånligt kreditkort som kan beställas på företagets hemsida. Det finns i Sverige en uppsjö av olika kreditkortserbjudanden och företag som erbjuder sina kort med olika typer av bonussystem. Jag kan sakna USA här lite, där det finns kreditkort för olika typer av inköp med specifika bonusar och återbäring. Kreditkort för bränsle, för mat, för elektronik, etc.

Här i Sverige får vi i stället välja mellan kreditkort som vanligtvis ger bonusar endast i form av någon sparränta och kanske någon mindre rabatt i drivmedel. Ibland kan det även finnas en poängshop där man kan byta in poäng för sina inköp till någon mindre reklamprodukt eller presentkort i kortets butik.

Jag kanske är själv här, men det ser jag inte som överdrivet attraktivt.

Därför är jag glad att Preem Mastercard finns.

Följande fördelar:

* Ingen årsavgift
* Bonus i procentform, ej poängshop eller annan typ av löjlig hake
* Konkurrenskraftig sparränta
* Drivmedelsrabatt
* Smidig app

Dock även följande nackdelar

* En övre spärr på bonusen (dock sällan relevant för "vanliga" inköp)
* En övre spärr på sparsumma (15 000 - snålt)
* Drivmedelsrabatt gäller bara på Preem

Jag misstänker att jag själv är en av anledningarna, om inte själv, till varför Preem lagt till en bonusspärr. Tidigare kunde man (och jag gjorde detta), köpa stora saker som en bil med kortet, förutsatt att du satte över rätt mängd pengar, och på så sätt få tusentals kronor i bonus. Så idag är spärren satt till 125 SEK/månad. Detta är ungefär 12500 SEK/månad i inköp, vilket är ganska högt eftersom inte fakturor eller andra räkningar ingår. Du bör vara en ganska stor familj för att komma över denna summa.

Sparsummespärren förstår jag mig inte på. 1.6% ränta hade varit bra - hade de satt spärren på 150 000 hade det till och med varit attraktivt. Men nu? 15 000 spänn? Det är 240 SEK ränta om året. Före skatt. 

Då har jag hellre dessa 15 000 riksdaler investerade i aktier.

Innan Preem hade jag OKQ8, som hade en liknande konstruktion. Dock sänkte OKQ8 sin bonus, vilket gjorde att Preem blev bättre. Jag tittar ofta runt om det finns bättre erbjudanden, men idag är Preem det bästa kreditkortet för mina behov.

Om ni fortfarande kör era gamla bankkort med årsavgift - byt dessa! Skaffa något som preem-kortet istället. Det spara en 200-300 spänn om året, och dessutom får ni 1% bonus för allt ni handlar!

Spara 300 spänn om året. Löjligt? Kanske det - men på 30 år blir den besparingen, om den investeras, istället 62430 SEK som kan ge 256/Månad i utdelning. Inte så pjåkigt, eller hur?

Detta inlägg är inte sponsrat av Preem eller något annat företag - jag informerar endast kring fördelar som jag ser i dagens kreditkortssamhälle.