Saturday, April 28, 2018

Kvartalsrapport Q1 2018 - Fortum





26 april 2018 släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Fortum.

Denna rapport
Rapporten var överraskande positiv, med ökade försäljningspriser tack vare kallare väder, samt att ETS (EU Transmissions Trading Scheme) började leverera fördelar även till Fortum. EBITDA för perioden ökade med 27% jämfört med Q1 2017, och vinst ökade med nästan 30%.  Vinsten per aktie ökade med imponerande 5 cent, från 0.38 till 0.43.

Förvärvet av Uniper är pågående och 47.12% av bolagets aktier är reserverade. Ansvariga myndigheter behöver godkänna förvärvet, både i Ryssland och EU, innan det kan färdigställas. Fortum presenterar att man ämnar att ha "disciplin" angående bolagets balansräkning för att säkerställa framtida ekonomi även efter förvärvet.

Fortum har även färdigställt en 35 MW vindkraftsverkpark i Ryssland, och arbetar med Valmet för att färdigställa/utveckla ett transportbränsle framställt av biologisk olja.

Anledningen till att presentera Fortums kvartalsrapport var enkel. Just Uniper-förvärvet och säkerställande av att bolaget fortsätter med den strategi man satt är för Vargfonden väldigt viktigt. Lika viktigt är ett fortsatt investerande i förnybara energikällor, något som Fortum även bevisligen gör, både genom Sol- och vindkraftsutveckling. Förvärvet av Uniper är fortfarande inget vi gillar, men liksom Ericsson (där Investor är inne) finns det ofta delar i bolag som man inte är helt nöjd med.

Detta behöver dock inte betyda att bolaget inte är värt en investering, och Fortum är i Aktievargens bedömning mycket bestämt värt en betydande investering om några procent av portföljen.

Tankar kring Fortum och framtiden
Fortum är ett kärninnehav vad gäller el och energisektorn. Det är det enda bolag i Vargfonden som är inom just denna sektor, och detta har vi för avsikt att även behålla på detta sätt. Förtroendet för Fortum ligger kvar, men vi fortsätter att hålla nära koll på bolagets investeringar, prioriteringar och andra faktorer. Inköpspriset som vi "fångade" Fortum till gör att investeringen ligger med knappa 25-30% på plussidan, men detta är inget innehav vi ämnar att avyttra,

Rekommendation kring Fortum
För stabilitet, mycket goda finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Fortum av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 3-5%.

Betyg

 

Thursday, April 26, 2018

Kvartalsrapport Q1 2018 - Beijer Alma



26 April släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Beijer Alma.

Denna rapport
Som vanligt så är Beijer Almas rapport en positiv läsning. Bolaget är lite som ett ånglok - det bara tuffar på, och ledning och bolag fortsätter ett mycket gott arbete i samtliga bolag. Det är alltid intressant att se vilket av koncernens bolag som går "bäst", och i denna kvartalsrapport är det Habia som sticker ut väldigt tydligt.

Habias orderingång ökade med 62 procent tack vare en offshoreorder med ett ordervärde på ca 100 mSEK. De andra två bolagen i koncernen, Lesjöfors och Beijer Tech, ökade mer blygsamt, men fortfarande tvåsiffrigt (16 % för Beijer tech) respektive nästan tvåsiffrigt (9% för Lesjöfors).

Förvärvet av Swebab har bidragit till Beijer Techs resultat under Q1, vilket är mer än godkänt för ett bolag som förvärvades för så kort tid sedan och redan har integrerats så pass väl i strukturen.

Tankar kring Beijer Alma och framtiden
Beijer Alma har varit ett innehav sedan jag började investera. Det utgör idag knappa 2% av portföljen, och målet är att öka detta med någon procentenhet i framtiden. Kategoriskt sett är det ett av mina absoluta favoritbolag för hur stabil utvecklingen inom flera av deras "dotterbolag" är, och hur man hanterar förändrade marknadsförutsättningar (exempelvis minska beroendet av kärnkraft på Habia Cable.) Det är ett bolag där jag, när kvartalsrapporterna dimper ner i brevlådan, sätter mig och läser dem noga - och det är lätt att gilla vad man läser.

Bolaget är naturligtvis inte utan problem eller utmaningar, men dessa verkar man bemästra väl.

Rekommendation kring Beijer Alma
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Beijer Alma av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.


Betyg

 

Kvartalsrapport Q1 2018 - Gränges



26 April 2018, släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Gränges.

Denna rapport
Rapporten var en glädjande läsning med många positiva signaler. Försäljning och vinst ökade, och bolagets skuldsättning låg kvar på/under målnivån. Osäkerheter i form av amerikanska strafftullar finns på horisonten, men i Aktievargens bedömning är detta inget mer än en temporär osäkerhet, då Gränges produkter behövs internationellt - ingen mängd av strafftullar eller andra saker kommer att på ett permanent vis påverka bolagets framtidsutsikter.

Bolagets försäljning av TRILLIUM förväntas under 2018-2019 att öka, där man tagit tester till framgångsrika kundbeställningar. TRILLIUM förväntas utgöra en större och större andel av bolagets försäljning i europa under de kommande åren.

Tankar kring Gränges och framtiden
Den positiva vinsttrenden fortsätter under Q1 2018, och bolaget fortsätter att utvecklas väldigt positivt. Man har en tydlig moat genom expertis, en stor marknadsandel och ligger i framkant vad gäller teknologiska innovationer. Bolagets produkter är efterfrågade över hela världen, och eventuella 10%-iga tullar och sanktioner mot Ryssland kommer endast att påverka bolaget i begränsad utsträckning i ett långsiktigt perspektiv.

Rekommendation kring Gränges
För stabilitet, solida finanser, imponerande tillväxt och en intressant närframtid i bolaget tilldelas Gränges av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-2%.

Betyg

   

Kvartalsrapport Q1 2018 - Atea





26 April 2018, släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Atea.

Denna rapport
Rapporten var av väldigt positiv karaktär, med omsättningsökning om 13.3%, EBIT-ökning om 16.3 samt en vinstökning om nästan 30%. Atea sammanfattar rapporten med att efterfrågan för produkter och tjänster ökar, och detta resulterar i kraftiga ökningar i nyckeltal och vinster. Främst är det ökningar i mjukvaruförsäljning som driver detta, med ökning om 26.6% från Q1 2017.

Sverige har varit en kassako för bolaget under kvartalet, med omsättningsökning på 20% samt EBIT-ökning om 32.3%. Det är tydligt att såväl existerande som nya kunder föredrar Atea.

Danmark är som vanligt, och som många företags områden, lite av en svart katt, med ett ej acceptabelt fall i omsättning på nästan 7%. Dock lyckades Atea vända dessa siffror genom att minska personalkostnader och andra operativa kostnader med nästan 9%, vilket får anses vara godkänd. Danmark fortsätter att vara en problematisk marknad, men detta är inte bara för Atea. Mer information om företagets juridiska status i Danmark följer.

Övriga länder har varit genomgående positiva i sin utveckling, och inga problem på horisonten kan ses här. Med Sverige, Norge, Finland och Baltikum som positiva områden får man som Atea-ägare se det positiva bilden!

Gällande Danmark är Atea där indraget i en tvist gällande bland annat mutor mellan 2008-2014. Man förväntar sig en dom under Juni 2018. Åklagare yrkar på skadestånd på 60 MDKK, vilket naturligtvis skulle påverka företagets vinst. Atea har som respons, förutom att samarbeta med polisen, även omstrukturerat Atea Danmark vilket man säger har mottagits väl av kunder.

Tankar kring Atea och framtiden
Atea fortsätter, som rapporten visar, att gå bra. Problemen i Danmark kvarstår, men resterande områden går bra. Bolaget har goda finanser och en tillförlitlig utveckling med goda marginaler. Företaget är populärt i många segment, vilket visas av tvåsiffriga tillväxttal. Vad gäller IT finns det väldigt få bolag som är ett lika bra val som Atea.

Rekommendation kring Atea
För solida finanser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Atea av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-4%.


Betyg


Wednesday, April 18, 2018

Utdelningarna droppar in.

Det är en rolig period, månad 3-6 i Sverige, när utdelningsperioden gör att det varje vecka vankas lite slantar i portföljen. Under April månad kommer en stor del av vargfondens Svenska/Europeiska portfölj in på kontot, och i det här läget så har Vargfonden, precis som tidigare, målet att spara dessa pengar. Valet har fallit på ett sparkonto med 0.55% sparränta. Ingenting att höja till månen, men jag är allergisk mot att låta pengar inte generera någon typ av avkastning - det går helt enkelt inte.

För närvarande har vi alltså nästan en 10%-ig kassa som väntar investeringsmöjligheter eller en förändring i marknaden. På grund av hur det ligger till med kostnadstäcknings- och sparkvot stör det mig inte längre att ha dessa pengar oinvesterade, och jag skulle kunna tänka mig att till och med öka detta till 15-16% så småningom. Just nu bedömer jag marknaden också som ganska sval, investeringsintressemässigt. Detta på grund av en otroligt svag svensk krona i relation till euro. Detta är väldigt bra för våra utdelningar, men groteskt dåligt vid inköp. Det gör att alla företag i Finland och Tyskland för närvarande går bort. Orkla och Latour rör sig nära köplägen, men just nu är det inget av bolagen som riktigt lockar ändå. Min bedömning är att det tåls att vänta lite mer.

Detta är också anledningen till att det varit lite tyst. Livet går vidare - mina ambitioner inom konst, musik och andra saker går bra och framåt. Jag planerar inför en framtida förkortning av arbetstid, alternativt ett lämnande av arbetsmarknaden helt och hållet (på traditionellt vis), men vad gäller aktier är Vargfonden lite i en "Holding pattern".

Och det är bekvämt.


Hoppas ni har det bra!

Tuesday, April 3, 2018

Försäljning - Bakkafrost


Idag bestämde jag mig för att avyttra positionen i Bakkafrost - i alla fall för närvarande. Anledningen till detta är ganska enkel. Laxfiske och odling är en cyklisk sektor som är beroende av spotpriset på lax. detta kan vi illustrera nedan.


Som man kan se är de nästan rekordhöga priserna på lax på gång att falla igen. Detta kommer också att påverka kurser för Bakkafrost, Marine Harvest, Leroy Seafod, etc. Vargfondens position i Bakkafrost är upp ungefär 43 %, och detta på mindre än 3 månader. Ett P/B på över 4.4 och ett P/E på 33+ är tydliga signaler för att aktien för närvarande är övervärderad och kommer att falla. Huruvida detta sker om 1 dag eller 1 år är naturligtvis något som återstår att se.

Aktievargen är dock fullt nöjd med en vinst om motsvarande 10 * X där X står för utdelningen under året 2017/18.

Av denna anledning väljer jag att börja avyttra innehavet till förmån för att köpa bolag som befinner sig i bättre köpläge, samt lägga en ansenlig del i Vargfondens kassa. Jag skulle inte gjort detta med innehav som av sin karaktär är andra än väldigt cykliska, såsom just lax eller kanske råvaror.

Jag vill även förtydliga att investeringsbetyget för Bakkafrost inte förändras. Jag tror fortfarande starkt på bolaget, och tänker köpa tillbaka det när priset bättre matchar bolagets bokförda värde. Kort och gott är bedömningen att Bakkafrost kommer falla tillbaka på mer normala nivåer om 330-350 NOK - och då fyller man på igen.