Thursday, April 26, 2018

Kvartalsrapport Q1 2018 - Beijer Alma



26 April släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Beijer Alma.

Denna rapport
Som vanligt så är Beijer Almas rapport en positiv läsning. Bolaget är lite som ett ånglok - det bara tuffar på, och ledning och bolag fortsätter ett mycket gott arbete i samtliga bolag. Det är alltid intressant att se vilket av koncernens bolag som går "bäst", och i denna kvartalsrapport är det Habia som sticker ut väldigt tydligt.

Habias orderingång ökade med 62 procent tack vare en offshoreorder med ett ordervärde på ca 100 mSEK. De andra två bolagen i koncernen, Lesjöfors och Beijer Tech, ökade mer blygsamt, men fortfarande tvåsiffrigt (16 % för Beijer tech) respektive nästan tvåsiffrigt (9% för Lesjöfors).

Förvärvet av Swebab har bidragit till Beijer Techs resultat under Q1, vilket är mer än godkänt för ett bolag som förvärvades för så kort tid sedan och redan har integrerats så pass väl i strukturen.

Tankar kring Beijer Alma och framtiden
Beijer Alma har varit ett innehav sedan jag började investera. Det utgör idag knappa 2% av portföljen, och målet är att öka detta med någon procentenhet i framtiden. Kategoriskt sett är det ett av mina absoluta favoritbolag för hur stabil utvecklingen inom flera av deras "dotterbolag" är, och hur man hanterar förändrade marknadsförutsättningar (exempelvis minska beroendet av kärnkraft på Habia Cable.) Det är ett bolag där jag, när kvartalsrapporterna dimper ner i brevlådan, sätter mig och läser dem noga - och det är lätt att gilla vad man läser.

Bolaget är naturligtvis inte utan problem eller utmaningar, men dessa verkar man bemästra väl.

Rekommendation kring Beijer Alma
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Beijer Alma av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.


Betyg

 

No comments:

Post a Comment