Saturday, April 28, 2018

Kvartalsrapport Q1 2018 - Fortum





26 april 2018 släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Fortum.

Denna rapport
Rapporten var överraskande positiv, med ökade försäljningspriser tack vare kallare väder, samt att ETS (EU Transmissions Trading Scheme) började leverera fördelar även till Fortum. EBITDA för perioden ökade med 27% jämfört med Q1 2017, och vinst ökade med nästan 30%.  Vinsten per aktie ökade med imponerande 5 cent, från 0.38 till 0.43.

Förvärvet av Uniper är pågående och 47.12% av bolagets aktier är reserverade. Ansvariga myndigheter behöver godkänna förvärvet, både i Ryssland och EU, innan det kan färdigställas. Fortum presenterar att man ämnar att ha "disciplin" angående bolagets balansräkning för att säkerställa framtida ekonomi även efter förvärvet.

Fortum har även färdigställt en 35 MW vindkraftsverkpark i Ryssland, och arbetar med Valmet för att färdigställa/utveckla ett transportbränsle framställt av biologisk olja.

Anledningen till att presentera Fortums kvartalsrapport var enkel. Just Uniper-förvärvet och säkerställande av att bolaget fortsätter med den strategi man satt är för Vargfonden väldigt viktigt. Lika viktigt är ett fortsatt investerande i förnybara energikällor, något som Fortum även bevisligen gör, både genom Sol- och vindkraftsutveckling. Förvärvet av Uniper är fortfarande inget vi gillar, men liksom Ericsson (där Investor är inne) finns det ofta delar i bolag som man inte är helt nöjd med.

Detta behöver dock inte betyda att bolaget inte är värt en investering, och Fortum är i Aktievargens bedömning mycket bestämt värt en betydande investering om några procent av portföljen.

Tankar kring Fortum och framtiden
Fortum är ett kärninnehav vad gäller el och energisektorn. Det är det enda bolag i Vargfonden som är inom just denna sektor, och detta har vi för avsikt att även behålla på detta sätt. Förtroendet för Fortum ligger kvar, men vi fortsätter att hålla nära koll på bolagets investeringar, prioriteringar och andra faktorer. Inköpspriset som vi "fångade" Fortum till gör att investeringen ligger med knappa 25-30% på plussidan, men detta är inget innehav vi ämnar att avyttra,

Rekommendation kring Fortum
För stabilitet, mycket goda finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Fortum av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 3-5%.

Betyg

 

No comments:

Post a Comment