Thursday, April 26, 2018

Kvartalsrapport Q1 2018 - Atea





26 April 2018, släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Atea.

Denna rapport
Rapporten var av väldigt positiv karaktär, med omsättningsökning om 13.3%, EBIT-ökning om 16.3 samt en vinstökning om nästan 30%. Atea sammanfattar rapporten med att efterfrågan för produkter och tjänster ökar, och detta resulterar i kraftiga ökningar i nyckeltal och vinster. Främst är det ökningar i mjukvaruförsäljning som driver detta, med ökning om 26.6% från Q1 2017.

Sverige har varit en kassako för bolaget under kvartalet, med omsättningsökning på 20% samt EBIT-ökning om 32.3%. Det är tydligt att såväl existerande som nya kunder föredrar Atea.

Danmark är som vanligt, och som många företags områden, lite av en svart katt, med ett ej acceptabelt fall i omsättning på nästan 7%. Dock lyckades Atea vända dessa siffror genom att minska personalkostnader och andra operativa kostnader med nästan 9%, vilket får anses vara godkänd. Danmark fortsätter att vara en problematisk marknad, men detta är inte bara för Atea. Mer information om företagets juridiska status i Danmark följer.

Övriga länder har varit genomgående positiva i sin utveckling, och inga problem på horisonten kan ses här. Med Sverige, Norge, Finland och Baltikum som positiva områden får man som Atea-ägare se det positiva bilden!

Gällande Danmark är Atea där indraget i en tvist gällande bland annat mutor mellan 2008-2014. Man förväntar sig en dom under Juni 2018. Åklagare yrkar på skadestånd på 60 MDKK, vilket naturligtvis skulle påverka företagets vinst. Atea har som respons, förutom att samarbeta med polisen, även omstrukturerat Atea Danmark vilket man säger har mottagits väl av kunder.

Tankar kring Atea och framtiden
Atea fortsätter, som rapporten visar, att gå bra. Problemen i Danmark kvarstår, men resterande områden går bra. Bolaget har goda finanser och en tillförlitlig utveckling med goda marginaler. Företaget är populärt i många segment, vilket visas av tvåsiffriga tillväxttal. Vad gäller IT finns det väldigt få bolag som är ett lika bra val som Atea.

Rekommendation kring Atea
För solida finanser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Atea av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-4%.


Betyg


No comments:

Post a Comment