Friday, March 31, 2017

Sammanfattning Mars Månad

Det har varit en spännande Mars!

Utdelningarna har ökat markant även i Mars månad, en fortsättning av trenden från föregående. Samtliga utdelningar har redan återinvesterats i aktierna som de kom ifrån (oftast, i vissa fall även andra), vilket naturligtvis leder till framtida tillväxt. Jag har avslutat omallokeringen av mina resurser, och har nu samtliga aktier och allt kapital satt på Nordnet Bank. Detta är för mig en väldigt positiv förändring då Nordnet erbjuder bättre förmåner, bättre kredit (vid behov) och annat.

Efter Mars månad har jag nu uppnått 8107 SEK av mitt mål på 40 000 SEK i utdelningar 2017.



Vilka företag har delat ut?

Månadsutdelningar
  • Utdelning från Boston Pizza Royalties Income Fundsom delat ut 99 SEK. 
  • Utdelning från H&R Real Estate Investment Trustsom delat ut 77 SEK. 
  • Utdelning från Northwest Healthcare Properties som delat ut 166 SEK. 
  • Utdelning från STAG Industrialsom delat ut 110 SEK. 
  • Utdelning från Realty Income Corp, som delat ut 102 SEK.

Kvartalsutdelningar
  • Utdelning från Pfizersom delat ut 121 SEK. 
  • Utdelning från Unileversom delat ut 131 SEK. 
  • Utdelning från Target Corporation, som delat ut 38 SEK.  
  • Utdelning från VF Corp. som delat ut  110 SEK.  
  • Utdelning från Qualcomm Incorporated, som delat ut 280 SEK. 

Halvårsutdelningar
  • Utdelning från Castellum som delat ut 1180 SEK. 
Årsutdelningar
  • Utdelning från KONE som delat ut 1181 SEK. 
  • Utdelning från Axfoodsom delat ut 2040 SEK. 





Jag har alltså sammanlagt fått utdelningar från 13 bolag. Totalt handlar det om 5638 SEK som delats ut under mars månad. Jag har gjort många omallokeringar som kommer att innebära att månadsutdelningarna från och med April månad i princip blir lika med noll. Detta för att jag har valt att gå bort från högriskaktierna jag tidigare haft, och istället investerat detta i mer traditionella, säkra utdelningsaktier.

Jämfört med förra året har mars månad gått med upp i utdelningar med 126.56%. En revolutionerande utveckling!

Utdelningarna har redan återinvesterats och kommer med hjälp av portföljens YoC ge mig ytterligare ungefär 272.31 SEK i utdelning varje år!

Sparkvoten för månaden är imponerande på cirka 72.20%. Detta inkluderar ersättningar från förvärvsarbete, förtroendeuppdrag, eget företagande och diverse extrainkomster.

Hur ser eran sparkvot ut denna månad?

Monday, March 27, 2017

Inköp - Skanska och Swedbank




Idag har jag fyllt på i Skanska och Swedbank med hjälp av månadens sparande. Skanska på grund av att jag vill markant öka investeringar i byggsektorn. Detta är även anledningen varför jag planerar att starta en grundposition i företaget Nordic Waterproofing mot slutet av april. Förslag om fler bra, svenska industribolag mottages tacksamt. Har idag Alfa Laval, Beijer Alma, NCC och Skanska. Skogs- och oljebolag är inte av intresse. 

I övrigt går Mars månad mot sitt slut. På utdelningsfronten ser det väldigt bra ut, med vad jag misstänker blir minst en fördubbling av föregående års utdelning. Vi får se detta under sammanställningen nu i helgen. Vi går även mot Sveriges utdelningstätaste månader, April och Maj. Prognosen för dessa månader ser väldigt bra ut. 

Fokus dessa månader ligger på att successivt bygga på svenska innehav i den takt som möjligheter finns och pengar finns. Vikten mot finanssektorn känns nu ganska mättad, men vi kan öka både i bygg/industri samt en aning i fastigheter. 

Intressanta aktier här är Hemfosa, Nordic Waterproofing samt kanske lite mer i våra kära NCC/Skanska. Peab hade varit trevligt också, men ligger tyvärr aningen höga.

Hur ser era inköp ut mot månadens slut?

* Köpte Skanska (STO:SKA-B). Mitt GAV ligger nu på 189,96.49 SEK. Min YoC är för närvarande 4.34%.  Effekt på årlig utdelning +  402 SEK.

* Köpte Swedbank A (STO:SWED-A). Mitt GAV ligger nu på 220,32 SEK. Min YoC är för närvarande 6.01%.  Effekt på årlig utdelning +  913 SEK.


Tuesday, March 21, 2017

Fingerprint Cards




Fingerprint Cards är enligt mig, inget bra bolag. Det har en förhållandevis liten storlek, liten historik, en relativt hög volatilitet och utöver det har bolaget en riktigt usel historik av marknadskommunikation. Idag kom vinstvarning, och som grädde på moset att bolaget nu drar tillbaka förslaget om utdelning.

Jaha.

Drar tillbaka förslaget om utdelning?

När hörde man det sist? Maken till stolleri har jag under min korta karriär som utdelningsinvesterare inte varit med om. Jag rekommenderar investerare att inte köpa Fingerprint Cards. Den rekommendationen hade jag även förra veckan av den enkla anledningen att jag inte anser att bolaget är ett "bra" bolag, dels av de anledningar jag nämnde tidigare, men även andra anledningar. Bolaget har en ledning och en ansvarig styrelse som gång på gång har visat inte bara en brist på omdöme, utan även en överraskande grad av inkompetens i affärs- och kommunikationsfrågor. För ett större bolag kanske det skulle vara av mindre vikt, men för ett förhållandevis litet bolag som Fingerprint är detta ödesdidert.

Som utdelningsinvesterare bör man investera i stabila bolag som har koll på marknaden, bra framtidsutsikter och karaktäriseras av förtroende från kunder, ledning och andra aktörer på marknaden. Fingerprint platsar inte i denna listen. Fingerprint bör, i min rekommendation, helt och hållet undvikas tills de får kontroll över läget och ändrar sina kommunikationsrutiner. Att inte missa prognoser vore också en ganska bra förändring.

Titta över bolaget. Titta bland bolagets rutiner. Läs er till allt ni kan hitta - jag har inte gjort särskilt mycket research utöver vad som gång på gång framkommit i media kring bolaget. Skandal efter skandal bådar inte gott, och den här typen av agerande från ett bolaget ska inte accepteras.

Min rekommendation kring Fingerprint är: Köp inte, oavsett fall.

Full Disclosure: Jag äger inte Fingerprint Cards.

Tuesday, March 14, 2017

Köp oavsett situation!

Många har svårt att hitta bolag att köpa idag. Allt på marknaden är väldigt dyrt i jämförelse med var det var för ett år sedan, i relation till P/E-tal och även i relation till 52 week-high/low. Folk undrar - vad ska man köpa? Ska man ens köpa något eller ska man vänta?

Mja.

Jag argumenterar följande:

* Är du tillräckligt diversifierad så finns det ALLTID företag till ett bra pris, både i relation till dessa faktorer. Det är mycket riktigt så att antalet sådana företag för tillfället är väldigt lågt - jag hittar knappt 15, jämfört med knappt 100 för ett år sedan, men de finns. Naturligtvis förutsätter detta att man är såväl geografiskt, valutamässigt och sektormässigt diversifierad. Men finns det aktier att köpa?

Ja, det finns det alltid.

* Oinvesterat kapital är slöseri. Om du är utdelningsinvesterare och du har målet att leva på dina utdelningar så är oinvesterat kapital slöseri. Att försöka hitta rätt tidpunkt att köpa aktier är lönlöst. Min tanke är att det ALLTID finns bolag i bra eller åtminstone acceptabel prissituation. Naturligtvis behöver du din buffert och du bör ha "torrt krut" som kan investeras om något händer, men stora mängder outvecklat kapital leder till att du går miste om utdelningar, höjningar, utveckling och annat. Det tycker jag är onödigt.

* Köp BRA BOLAG. Bolag man kan äga inte i 5 år eller 10 år utan 50 år. Bolag som har bestått sedan marknadens begynnelse. Vissa bolag får du knappt på rea - någonsin. Johnson and Johnson, PG, MMM, etc. Där ska du vara glad om du får en liten rabatt. Men även till ett förhållandevis dyrt pris är dessa bolag värda att köpa oavsett marknadssituation, helt enkelt på grund av bolagets värdering. Det gör att man inte är särskilt orolig. Köper man till 3.3% DA, jättebra. Får man det till 2.9%, fortfarande okej. Du får ett jättebra bolag.

Så blir man en bra utdelningsinvesterare. Man köper oavsett situation, i vått och i torrt.

Jag har ännu inte upplevt ett ordentligt ras. Jag hoppas att ett sådant ras kommer snart :). Det leder till en rabatt på populära aktier, men framför allt lite av ett psykologiskt "Test".

Stay safe! :)

Tuesday, March 7, 2017

Nytt inköp 170306 - NCC

Hej allesammans,



Idag har jag i och med kapitalöverflytt efter försäljningen av STAG Industrial köpt 115 aktier i byggföretaget NCC. Jag gör detta för att minska min dollarexponering, men huvudsakligen för att STAG var en högriskplacering, något jag inte längre är intresserad av. Dessutom så vill jag öka min exponering mot samtliga tre stora byggföretag i Sverige - Skanska, NCC och PEAB, och detta är ett steg i att göra detta.

* Köpte 115 aktier i NCC (STO:NCC-B). Mitt GAV för mitt första inköp på NCC ligger på 213.49 SEK. Min YoC är för närvarande 3.75%.  Effekt på årlig utdelning + 920 SEK.       

Med förlusten av STAG innebär detta en utdelningsminskning om cirka 360 SEK, men detta accepterar jag med glädje i relation till minskad dollarexponering och riskminskning.

Saturday, March 4, 2017

Pennies Make Pounds - Varning för Avanza!




Som många säkert har läst på Petruskos ypperliga blogg så har vi utdelningsinvesterare som har Kapitalförsäkringar på Avanza för närvarande ett problem. På grund av bristande rutiner och nonchalans gentemot kunderna så återfår Avanzas kunder för utländska aktier endast mellan 90-91% av sin källskatt. Avanza hävdar i svar att detta beror på interna rutiner och att man fyller i respektive blanketter hos skatteverket för att hjälpa kunderna att undvika dubbelbeskattning.

Som även petrusko skriver finns det absolut ingen anledning för oss som investerar i utländska aktier att INTE återfå vår betalade källskatt, varför Avanzas ledning och personal omgående bör sätta sig med detta problem och försöka lösa detta.

På grund av Knockoutlånet på Nordnet är över 90% av min portfölj i dagsläget placerat på Nordnet. Dock är 10% av portföljen kvar på Avanza, och jag kan inte få loss detta utan att:

* Betala ett dyrt inköpspris för de aktier jag har där
* Betala courtage för bytet

Detta förefaller för mig oacceptabelt när det är väldigt tydligt att det för andra aktörer på marknaden inte är några problem att få tillbaka 100% av kundernas källskatt.

En del människor skriver nu att ja, det handlar ju bara om ett fåtal kronor per år. Vad spelar det för roll? Varför är vi så gnälliga?

Låt oss se.



Vid en utdelning om uppnått mål vid 150 000 SEK per år går gemene man genom att ha pengarna placerade hos Avanza miste om 2000-2600 SEK per år. Om vi istället skulle ha dessa pengar att investera, skulle de inom en 20-årsperiod, med återinvesteringar från relevanta utdelningar, utgöra ungefär 157 000 SEK, konservativt räknat. Småpengar? Är det en läxa man bör lära sig tidigt som värde- och utdelningsinvsterare så är det följande.


Pennies make Pounds.

Jag ger här således rekommendationen för nya aktieinvesterare att inte använda Avanza som Nätmäklare förrän detta är löst. Det finns ingen anledning att lida av dubbelbeskattning på grund av att en bank inte vill förändra sina rutiner, vilket antagligen skulle kosta dem en del. Dock var mitt intryck när jag började spara i aktier att Avanza var en nätmäklare som var väldigt måna om kundens bästa. Jag har under majoriteten av min tid som aktiesparare haft samtliga av mina besparingar i Avanza.

I dagsläget kommer jag snarare att successivt avveckla alla innehav på Avanza och flytta över resterande kapital på Nordnet.

Till Avanza/Personal:  Jag hoppas innerligt att ni tar kritiken som framkommit både av Petrusko och andra, mindre relevanta bloggare som mig, på allvar. Detta är inte bra. Detta är inte gott omdöme från en av Sveriges största nätmäklare, och era ursäkter och förklaringar får det att framstå som att ni nonchalerar era kunder som oftare än inte placerar surt förvärvade kronor på era tjänster och fonder/konton. 

Skärpning!

//Rant over

Stay safe!

Friday, March 3, 2017

Sålt av STAG Industrial





Under veckan bestämde jag för att avyttra mitt innehav, ungefär 1.5% av vargfonden, i STAG Industrial. STAG Industrial är ett amerikanskt bolag som hyr ut och handhar fastigheter i industrisektorn. Jag köpte STAG Industrial som ett av mina grundinnehav när jag började investera för ungefär 1 år sedan.

Innehavet har sedan dess växt med 44.7%, och gått upp ungefär 8300 SEK. Det har således gått väldigt bra, och bolaget har delat ut hälsosamma 105-115 SEK per månad.

Anledningarna att sälja av STAG är två.

* Ett skiftat fokus och försök att komma bort från den nordamerikanska fastighetsmarknaden - eller i alla fall bolag som inte är BEPRÖVADE på fastighetsmarknaden, såsom Realty Income Corp. Jag har tidigare sålt av bland annat H&R Real Estate Investment Trust och Senior Housing properties trust av samma anledningar. Inte för att jag tror att fastighetsmarknaden förändras inom en snar framtid, men för att jag vill vikta om mina innehav.
* Varningssignaler på horisonten för STAG Industrial som även andra bloggare snappat upp.

Kortfattat så handlar det i STAG's fall om hyresavtal. Antalet nytecknade avtal för bolaget går kraftigt nedåt, nästan 20% under de senaste 1-2 åren, och på horisonten så finns det en vinstförlust som startar när nuvarande avtal börjar gå ut, vilket verkar börja kring 2020.

Eftersom jag investerar långsiktigt är det för mig önskvärt att investera i bolag som ser lite annorlunda ut framtidsmässigt. Jag kommer att ta kapitalet från STAG Industrial, inklusive vinsten vid försäljning (som för övrigt utgör utdelning för 6 år!) och köpa mig en startposition på 1.5% i NCC's B-aktie. Jag tror på fastighetsbranschen i Sverige och vill äga våra tre stora aktörer här, NCC, Skanska och PEAB. Skanska äger jag redan, och PEAB är tyvärr inte i någon köpposition för närvarande.

NCC är å andra sidan fullt acceptabelt och det känns väldigt bra att fortsätta vikta om portföljen lite grand.

Försäljningen och köpet kommer inte att slå mot min årsutdelning FULLT så illa som jag förväntat mig. STAG delade ju trots allt ut över 1200 SEK om året, men på grund av vinsten kommer NCC att dela ut 960 SEK per år, vilket innebär en förlust om ungefär 300 SEK. Helt acceptabel, i min värld, för detta "byte".

Vad tycker ni? Ett bra val? För mig handlar det om följande.



Stag Industrial matchar INTE detta kriterium. NCC gör det!


Jag har nu kvar två innehav jag vill få bort. Northwest Healthcare Properties - NWH.UN, som befinner sig i volatila marknader som sydamerika och andra, där jag ogärna vill vara kvar särskilt länge, samt Boston Pizza Royalties Income fund. Boston pizza är för mig dock verkligen ingen prioritet då jag gillar bolaget och gärna behåller det ett tag till - kanske även i ett längre perspektiv.