Tuesday, March 14, 2017

Köp oavsett situation!

Många har svårt att hitta bolag att köpa idag. Allt på marknaden är väldigt dyrt i jämförelse med var det var för ett år sedan, i relation till P/E-tal och även i relation till 52 week-high/low. Folk undrar - vad ska man köpa? Ska man ens köpa något eller ska man vänta?

Mja.

Jag argumenterar följande:

* Är du tillräckligt diversifierad så finns det ALLTID företag till ett bra pris, både i relation till dessa faktorer. Det är mycket riktigt så att antalet sådana företag för tillfället är väldigt lågt - jag hittar knappt 15, jämfört med knappt 100 för ett år sedan, men de finns. Naturligtvis förutsätter detta att man är såväl geografiskt, valutamässigt och sektormässigt diversifierad. Men finns det aktier att köpa?

Ja, det finns det alltid.

* Oinvesterat kapital är slöseri. Om du är utdelningsinvesterare och du har målet att leva på dina utdelningar så är oinvesterat kapital slöseri. Att försöka hitta rätt tidpunkt att köpa aktier är lönlöst. Min tanke är att det ALLTID finns bolag i bra eller åtminstone acceptabel prissituation. Naturligtvis behöver du din buffert och du bör ha "torrt krut" som kan investeras om något händer, men stora mängder outvecklat kapital leder till att du går miste om utdelningar, höjningar, utveckling och annat. Det tycker jag är onödigt.

* Köp BRA BOLAG. Bolag man kan äga inte i 5 år eller 10 år utan 50 år. Bolag som har bestått sedan marknadens begynnelse. Vissa bolag får du knappt på rea - någonsin. Johnson and Johnson, PG, MMM, etc. Där ska du vara glad om du får en liten rabatt. Men även till ett förhållandevis dyrt pris är dessa bolag värda att köpa oavsett marknadssituation, helt enkelt på grund av bolagets värdering. Det gör att man inte är särskilt orolig. Köper man till 3.3% DA, jättebra. Får man det till 2.9%, fortfarande okej. Du får ett jättebra bolag.

Så blir man en bra utdelningsinvesterare. Man köper oavsett situation, i vått och i torrt.

Jag har ännu inte upplevt ett ordentligt ras. Jag hoppas att ett sådant ras kommer snart :). Det leder till en rabatt på populära aktier, men framför allt lite av ett psykologiskt "Test".

Stay safe! :)