Thursday, January 26, 2017

Utdelningsökning, Realty Income Corp




Vi  har lite nyheter från utdelningsfronten. Realty Income Corp (NYSE:O) har beslutat att höja utdelningen från 2.43 USD till 2.53 USD årligen (eller upp till 21.05 cent/aktie och månad, då det utbetalas varje månad). Detta innebär en utdelningsökning om 3.95% och är bolagets 90:e utdelningsökning sedan börsintroduktionen under 90-talet.


* Realty Income Corp(NYSE:O) deklarerar utdelningsökning om 10 cent / aktie och år - Detta är en ökning om 3.95 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 4.20 USD = 37.10 SEK för mina 42 aktier per år.

Kul med lite snöbollseffekter! 

Stay safe everyone!

Tuesday, January 24, 2017

Investeringar och vart man lägger sina pengar.



Ibland när man har ett brett socialt kontaktnätverk får man erbjudande om olika typer av investeringar. Det kan vara bekanta som har företagsideer, människor som vill investera i fastigheter, eller kompisar av kompisar som har idéer som de söker deltagare till.

Den senaste tiden har jag fått en hel del sådana här erbjudanden. Delägarskap i fastighetsföretag, import/export-företag och andra idéer. Frågan blir - hur utvärderar man sådana ideer, och hur vet man vad man ska säga ja och nej till? Framför allt som utdelningsinvesterare har vi ju någonstans där vi binder våra pengar och där de teoretiskt ger en oändlig avkastning om 3-5% per år.

I min erfarenhet är det ganska svårt för legitima, stabila och säkra fredsförslag och idéer att slå dessa 3-5%. Visst, man kan ha importideer som potentiellt ger dubbelt av insatsen. Fastigheter med ett driftnetto om 11%. Olika ideer och förslag som helt enkelt ger en väldigt hög avkastning och som på papper och i samtal är väldigt lockande!

Men när det gäller aktier är jag väldigt misstänksam mot företag eller aktier som ger mer än 5 % - vanligtvis är något "fel" om så är fallet. Samma sak har jag märkt, gäller ofta investeringar. Där man lovar guld och gröna skogar ska man hellre tänka över en andra gång innan man investerar sina pengar i någonting som man faktiskt inte är säker på att det ger avkastning.

Och som utdelningsinvesterare har vi oftast säkra kort med 3-5% avkastning att tillgå. I alla fall oftast minst lika säkra som en affärsidé.

En förmögenhet tar tid att bygga. Det tar tid att bygga upp säkerhet. Snabba lösningar är något där jag haft erfarenheten att det inte alltid (aldrig, faktiskt) är bäst, eller ens bra. I stället är den approach jag har valt att helt enkelt acceptera att det kommer dröja 8-10 år innan jag kan dra mig tillbaka och bli självständig - och det får helt enkelt vara okej. Allting annat som gör att det går snabbare är bara positivt, men ingenting jag räknar med.





Däremot har jag valt att lägga 80 kronor i månaden på Svenska Lotto. Det är en utgift jag accepterar och en risk jag accepterat. Tänk-om faktorn, även om risken är förhållandevis icke-existerande!

Hur tänker ni kring andra investeringsmöjligheter? Är det något ni ens tittar på?

Spelar ni lotto? ;)


Thursday, January 19, 2017

Inköp 170118/19

Köp av Utdelningsaktier





Jag har idag köpt tre utdelningsaktier. En intressant sådan - Iron Mountain, som tillhandahåller tjänster i datalagring, dataförstöring och datasäkerhet. Företaget har funnits i nästan 50 år. Jag passade även på att köpa en av de populäraste månatliga utdelningsaktierna som finns när de nosade under 60-dollarsstrecket. Utöver det fyllde jag även på med lite mer Coca Cola! Samtliga tre aktier ser jag som attraktiva, och samtliga hoppas jag kunna ha i portföljen mycket länge!

* Köpte 5 aktier i Iron Mountain Incorporated (Delaware) REIT (NYSE:IRM) á 34.37 $ plus courtage. Effekt på årlig utdelning + 11 USD = 98.41 SEK.       
* Köpte 8 aktier i Coca Cola (NYSE:KO) á 41.26 $ plus courtage. Effekt på årlig utdelning + 11.20 USD = 100.20 SEK.
* Köpte 12 aktier i Realty Income Corp (NYSE:O) á 59.99 $ plus courtage. Effekt på årlig utdelning + 30.24 USD = 267 SEK.       


Jag har nu totalt 5 aktier i Iron Mountain Incorporated (Delaware) REIT (NYSE:IRM)
Jag har nu totalt 39 aktier i Coca Cola (NYSE:KO)
Jag har nu totalt 12 aktier i Realty Income Corp (NYSE:O)




Vi  har också lite nyheter från utdelningsfronten. Castellum hade bokslut och meddelade att man höjer bolagets utdelning till 5 SEK / Aktie från 4.25 SEK. Castellum är Aktievargens största innehav! Detta är riktigt goda nyheter.  Ökningen innebär en utdelningsökning på 15%!

* Castellum (STO:CAST) deklarerar årsutdelning om 5 SEK / aktie - Detta är en ökning om 15 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 354 SEK för mina 472 aktier.





Köpet innebär att min PADI (Projected Annual Dividend Income) för 2017 nu beräknas till 35732.97 SEK. (Upp med 821,97 SEK)

Stay safe!                                  

Wednesday, January 18, 2017

Mål, sparande och utdelningar.

Det finns en anledning varför folk vill investera i utdelningsaktier. oftast är anledningen, om man ser till andra bloggar och utdelningsinvesterare, att man vill frigöra sig från det vanliga arbetslivet och behovet av att ha ett fast förvärvsarbete. En hel del skriver att de helt enkelt vill flytta, och sluta arbeta.


Inte jag.

Jag tycker att människan är skapt för att jobba. Skapt för att arbeta och vara aktiv. Utan arbete och aktivitet anser jag att vi inte mår bra, och i min erfarenhet behövs en regelbunden sysselsättning för ett aktivt och fungerande liv. Drömmen om att ligga på stranden i 20 år....det är ingenting jag har.

Det jag är ute efter med utdelningsinvestering är frihet. Frihet att i arbetslivet, frihet att förfölja de ambitioner jag önskar utan att behöva bekymra mig om dagliga pengar till mat, hyra och annat nödvändigt.

Jag är ganska kreativ av mig - målning, skrivande och spela piano, bland annat. Det är dessa saker jag vill kunna göra med friheten jag eftersöker. Problemet med många konstnärer och musiker är att man måste arbeta med saker och uppdrag som man egentligen inte vill arbeta med, men behöver pengarna. Det är detta jag genom utdelningsinvestering vill uppnå och kunna göra - arbeta precis hur jag vill och utefter mina önskemål. Oftast är detta inte förenligt med bra betalning.

Så. Skrivande, Konst och Musik är mitt mål. Att kunna spendera dagarna i ända med att göra dessa tre saker, samt att njuta av livet genom träning, god mat och intressanta resor.

Ett värdigt mål med utdelningsinvestering, tycker jag.

Vad  är era mål, förutom friheten? Att ligga på en strand? Att bara resa? Spendera tid med familjen? Hur tänker ni kring denna fråga?


Vi har också lite nyheter från Utdelningsfronten, där Omega Healthcare Investors (NYSE:OHI) deklarerat utdelningshöjning. Ökningen på 0.01 $ innebär en höjning om 1.64%.

* Omega Healthcare Investors (NYSE:OHI) deklarerar kvartalsutdelning om 0,62 $ / aktie - Detta är en ökning om 1.64 % per aktie. Min utdelning från bolaget ökar med 5.17 SEK för mina 58 aktier.

Stay safe, so hörs vi snart!



Friday, January 13, 2017

Transaktioner 170113 och Försäljning av Mekonomen.


Försäljning av Mekonomen (STO:MEKO)





Mekonomen är ett innehav jag haft sedan jag började utdelningsinvestera för 11 månader sedan. Idag, när aktien klättrade till 181, valde jag att sälja hela innehavet med 50 SEK vinst. Jag köpte bolaget för ett knappt år sedan med tanken att hålla det som en långsiktig investering. Redan vid köptillfället var jag medveten om att Mekonomen sedan 2011 dragits med stora problem till följd av problem på den danska marknaden och det egna, inhemska produktsortimentet. I takt med att konkurrens från butiker som Biltema ökat borde företaget i högre grad ha anpassat produktsortimentet.

Detta har, i min vetskap och efter vad jag läst om i olika analyser samt min egen följning av bolaget, inte gjorts. Jag tror att LKQ, som köpt in stora mängder av Mekonomens aktier, tagit tillfället i akt på grund av valutakursen. Jag tror inte att framtiden för Mekonomen blir bra, och jag tror inte att företaget i framtiden får det lättare på skandinaviska marknaden. 

Jag tror att den hårdare konkurrensen och den alltmer internationella marknaden för delar och bilprodukter kommer leda till ännu fler problem för Mekonomen, Jag tror inte att företagets marknadsmodell är långsiktig, och jag tror heller inte att företaget i längden kommer lyckats anpassa sig.

Det var därför, i min mening, dags att hoppa av och investera de pengar som satsats i annat.

*  Sålt 81 Mekonomen för 180.50 SEK (+50 SEK, +640 SEK inkl. Utdelningar)


Köp av Hemfosa och Swedish Match





Jag passade samtidigt på att utöka mina innehav i tre bolag jag har mer framtidstro på - Hemfosa Fastigheter, AbbVie Inc och Swedish Match. Till detta användes kapital från sålda Mekonomen-aktier. Jag har även överfört likvider som jag ännu inte vet till 100% vad jag ska investera i.

* Köpte 180 aktier i Hemfosa Fastigheter (STO:HEMF) á 79.00 SEK plus courtage. Effekt på årlig utdelning + 756 SEK.                         

Jag har nu totalt 390 aktier i Hemfosa Fastigheter (STO:HEMF)

* Köpte 10 aktier i Swedish Match (STO:SWMA) á 282 SEK plus courtage. Effekt på årlig utdelning + 180 SEK.                         

Jag har nu totalt 35 aktier i Swedish Match (STO:SWMA)

* Köpte 20 aktier i Abbvie Inc (NYSE:ABBV) á 61.22$ plus courtage. Effekt på årlig utdelning + 51.20 USD = 457.50 SEK.                         

Jag har nu totalt 28 aktier i Abbvie Inc (NYSE:ABBV)



Transaktionerna innebär att min PADI (Projected Annual Dividend Income) för 2017 nu beräknas till 34913 SEK. (Upp med 778 SEK)


Thursday, January 12, 2017

Köp - Abbvie (NYSE: ABBV) till utdelningsportföljen

Köp av Utdelningsaktier - 170112





I linje med Donald Trumps uttalanden påbörjade jag idag en ny position i det amerikanska läkemedelsföretaget Abbvie (NYSE:ABBV). Abbvie handlas idag för en direktavkastning om 4.2%.

* Köpte 8 aktier i Abbvie Inc (NYSE:ABBV) á 60.71$ plus courtage. Effekt på årlig utdelning + 20.48 USD = 182.92 SEK.                         

Jag har nu totalt 8 aktier i Abbvie Inc (NYSE:ABBV)





Köpet innebär att min PADI (Projected Annual Dividend Income) för 2017 nu beräknas till 34135.23 SEK. (Upp med 182.92 SEK)

Stay safe!                                  

Utdelningsökning och Utdelningar - 11 Januari


Lite utdelningsnyheter för Januari! 


Några av mina innehav har flaggat för utdelningar!




Utdelningsdeklarationer:

* Procter & Gamble (NYSE: PG) deklarerar kvartalsutdelning om 0,6695 $ / aktie - samma som tidigare.
* Betalas 15 februari, ex-div 18 januari.

* W.P Carey (NYSE: WPC) deklarerar kvartalsutdelning om 0,99 $ / aktie - Detta är en ökning om 0.51% per aktie.
Betalas 13 januari, ex-div 28 december.

* Hemfosa Fastigheter (STO: HEMF) deklarerar kvartalsutdelning om 1.05 SEK / aktie - samma som förra utdelningsperiod
Betalas 13 januari, ex-div 9 januari.

Jag har också överfört nytt kapital till ISK och KF och letar nu efter nya inköpskandidater!

Stay Safe, alla!

Wednesday, January 11, 2017

Sparande - vilken typ av sparare är du?

Vilken typ av sparare är jag - och vilken typ av sparare är du?

Den frågan är egentligen bland det första man bör ställa sig när man börjar spara. Vad ska mina besparingar vara till, hur mycket kan jag lägga på dem, och hur vill jag spara? Hur mycket risk är det logiskt att jag tar med mina pengar?

Att ge sig in i sparandets värld utan att ha besvarat dessa frågor eller utan att veta hur man ska spara eller investera i aktier kan bli riktigt problematiskt.

Med det i åtanke, ett tema jag har funderat mycket på och som jag hoppas att även ni funderar på.












1. Vad sparar man till och hur lång sparhorisont har man?

Detta är första frågan man bör besvara. Det kan handla om att spara till en bil, eller en  resa, eller en besparing för att ha ifall något händer.

Det som karaktäriserar utdelningsinvesterare är ju att vi ofta ser till vårat sparmål som ett konto som över en väldigt lång tidshorisont skall ge oss utdelning. De flesta har också målet att inom någon specifik tidshorisont (5-30 år) kunna leva på våra utdelningar.

Inte för att inte behöva jobba, utan för att kunna göra det vi vill. Där är även mitt mål - att kunna leva på mina utdelningar utan att tvingas jobba med saker jag inte "vill" jobba med.

Således är sparhorisonten 30-50 år, och syftet är "utdelning". Det finns inget projicerat slutmål, utan sparandet i aktier ska fortsätta till dagarnas ände. Den enda skillnaden är att man vid år X börjar leva på en del av sina utdelningar som lön.

För mig ligger den summan på mellan 10-18 000 SEK i månaden efter skatt.






















2. Hur mycket kan jag lägga på mina besparingar varje månad?

Detta är också en viktig fråga, men inte lika viktig som man tror. Bara för att man inte har möjlighet att få till en lönesparkvot på 60-80% som de av oss som har tur med våra förutsättningar, eller har planerat väldigt bra, behöver inte betyda att man inte kan nå ett respektabelt sparande.

Det viktigaste är regelbundet sparande som återkommer månad efter månad.

En "vanlig" svenssonsparare med familj, bostad, och vanliga utgifter och en månadslön om 25 000 SEK brutto kan vanligtvis spara mellan 3-6000 SEK per månad. Om vi utgår ifrån detta och ett startsparande på 30000-80000 SEK och man börjar spara när man är 25 år gammal så......

Efter 10 år har man ett sparande på 925 000 - en knapp miljon. Månadsutdelningar på nästan 4000 per månad.

Efter 15 år har man ett sparande på 1.9 Miljoner. Månadsutdelningar på nästan 8000 per månad.

Efter 20 år har man ett sparande på 3.1 miljoner. Månadsutdelningar på nästan 13000 per månad.

Efter 30 år har man ett sparande på 7.2 miljoner. Månadsutdelningar på nästan 30000 per månad.

Logiken och tillvägagångssättet är investering i utdelningsaktier som har en historik av utdelningshöjningar. Detta möjliggör ränte-på-ränteeffekten, vilket resulterar i exponentiell tillväxt. Som många brukar säga, det viktigaste och svåraste är att nå den första miljonen i sitt sparande. Efter det blir det enklare.

Mer månadssparande gör att man når dit snabbare, men det gör det inte omöjligt att nå dit för gemene man. Vem som helst som sparar 3000-7000 per månad och har tålamod och disciplin kan dra sig tillbaka med 13 000 per månad efter 15 år!

För detta exemple har jag använt Stefan Thelenius utmärkta kalkylator på http://z2036.blogspot.se/p/sparkalkylator-deluxe.html . Jag rekommenderar starkt hans blogg! :)

















3. Risk och Riskhantering
Naturligtvis är det inte bara att spara och låta pengarna vara (även om det är grundtanken). En resa i utdelningsinvestering, om man vill göra en sådan, är en resa i att lära sig mer om ekonomi, aktier och börsen. Det är en resa i att lära sig hantera finansiell risk och hur man hanterar på ekonomiskt stressiga situationer (såsom nedgångar på börsen).

Jag kan inte berätta för någon vilka risker de bör ta eller hur försiktig/våghalsig man bör vara, eller vilka företag man bör investera i. Vissa investerar i alla typer av börsbolag. Vissa investerar inte i vapen. Vissa investerar inte i vapen, olja eller alkohol. Detta får man själv se hur man vill göra och vilka skrupler man har eller inte har - och inte för någon att döma, enligt mig.

Personligen har jag:

* Inga vapenaktier (Lockheed Martin, G4S PLC, etc)
* Inga tobaksaktier relaterat till cigaretter (men Snus/Swedish Match är OK, dock inget Altria eller Philip Morris)
* Inga oetiska/onda företag (Subjektivt, men för mig just nu: Nestle, Marine Harvest)
















4. Vilken typ av investerare är jag?
Jag är en investerare som tycker om "säkra kort". Efter att ha börjat, under 2016, med att investera i många aktier som har en hög utdelning/avkastning har jag istället omorienterat mig lite grand och börjat fokusera mer på aktier som levererar säker utdelning/avkastning och kommer att göra detta i 50+ år till.

De tips och bolag jag kommer att presentera och utgå ifrån här kommer därför att för vissa sparare vara ganska "tråkiga". Jag fokuserar på bolag vars direktavkastning ligger mellan 2.9-4.5%, och väldigt sällan högre än så. Tids nog blir avkastningarna högre, eftersom jag litar på företag som levererar en hög utdelning, men det är inte det som är fokus till en början.

Jag jagar inte "snabba cash". Jag har inget intresse av bolag som lovar 10-20% avkastning, eller ens högre än 8%. Hellre lägger jag i så fall 100 000 i bolag som Coca Cola, Procter & Gamble, Stora Enso, Axfood eller Swedish match.

Jag gillar bolag som delar ut ofta - jag har en förkärlek för utdelningsaktier från USA, men försöker hålla detta någorlunda balanserat. Målet är ungefär 40% av portföljen utanför Sverige.

De spar- och investeringstips jag lämnar bör ses som passande för gemene man. Medelsvensson. En vanlig medel/låginkomsttagare som vill lära sig mer om ekonomi, mer om börsen och mer om investering av kapital.

....Men självklart garanterar inget jag rekommenderar en avkastning. :)




Som vanligt, stay safe!

Vi hörs snart!

Sunday, January 8, 2017

Aktieurval - Januari 2017 - Del 3

Morgon allihop!

Först och främst, vi har en utdelning som kommit in.


Känns bra att man under Januari redan fått in nästan 200 spänn, när det förra året låg på noll! Båda utdelningar kommer tyvärr från bolag som inte är aktuella för det långa loppet (TSE:HR.UN och TSE:BPF.UN) men det får man leva med. Fram tills jag säljer aktierna är jag glad åt mina 5-8%:iga direktavkastningar.

Sedan ska vi titta på en köpkandidat idag också. Och kandidaten är....


En riktig favorit bland svenska aktieägare. Många som har dem, dock inte jag ännu. Dels för att jag har min policy - inga cigarettföretag eller företag som tillverkar vapen. Men Swedish Match tillverkar snus, och det kan jag ställa mig bakom! (Trots att jag personligen inte snusar).

Utöver det så är Swedish Match ett av Sveriges äldsta börsnoterade bolag.  I sin nuvarande form har bolaget efter sammanslagningar funnits sedan 1994, och har varit börsnoterade sedan 1996. Bolagets primära affärsområde är ju som alla säkert vet, snustillverkning.

Låt oss då gå till den frågan som för Aktievargens Aktiefond är av central natur:

Tror vi att företaget kommer att bestå i 50 år till?

Swedish Match har en till internationellt perspektiv sett unik marknadsposition, tillverkning av lössnus och paketerat snus. (och även Cigarrer, tändstickor och tändare, men det lägger jag inte fokus på här. Intresset ligger i Snus). Sverige är ett av världens länder där befolkningen snusar mest. Drygt en miljon svenskar snusar. För tio år sedan hade jag sagt att jag tror inte att det kommer att övergå till den nya generationen, men detta visade sig vara fel. Såväl unga som äldre snusar glatt vidare, och det finns inga tecken på att vare sig intresset eller lönsamhet ger vika.



En stabilare kursutveckling får man leta efter. Företaget har en policy att dela ut mellan 40-60% av vinst per aktie till aktieägarna. Utöver detta har man en historik av att dela ut bonusutdelningar när detta tillåts, vilket har lett till att avkastningen för 2016 var nästan 7% med dagens inköpspris. Vid inköpspris 292 blir direktavkastningen en sund 3.2%. För ett bolag av detta kaliber anser jag detta fullt acceptabelt.

Svar: Ja

* Jag tror att bolaget kommer bestå 50 år till
* Bolaget har en sund utveckling, utdelningspolicy och pålitlig utdelning som har höjts principiellt under varje år som bolaget haft möjligheter till detta.
* Bolaget verkar ha goda relationer och god policy gentemot aktieägare
* Bolaget är konjunkturoberoende och ej cykliskt - oavsett situation, eller ekonomi, folk kommer att snusa.

Slutsats: Swedish Match är för mig en portföljkandidat som jag kommer att arbeta aktivt för att få in till en position om ungefär 2.5% (Ca 25 000 SEK), när inköpspriset tillåter detta till en god avkastning.  Jag rekommenderar att man som långsiktig utdelningsinvesterare har Swedish Match i sin portfölj för ovan nämnda anledningar.

Vad tycker ni om Swedish Match? Något att köpa, eller inget att ha? 

Let me know!

DISCLAIMER: Jag äger i dagsläget inte Swedish Match.

Saturday, January 7, 2017

Aktieurval - Januari 2017 - Del 2

God morgon allesammans!


Som framgick av gårdagens inlägg håller jag för tillfället på att gå genom min aktielista för köpkandidater för Januari. Min första tanke var ICA-gruppen, alternativt Axfood. Ett fullt dugligt alternativ, men det kanske finns bättre?

Låt oss se vad vi kan hitta om vi letar runt i utdelningsaktiernas djungel!
Image result for Ford
Japp. Ford.

Många kör en Ford. Många gillar Ford. Heck, Ford har världens mest populära Super-duty trucks, med sin F-serie. Hur kan man göra ett dåligt köp vad gäller Ford? Låt oss titta på siffrorna. Kanske är det ett bra alternativ, ett företag som har över 110 år på nacken och som ändå verkar gå väldigt bra!

P/E ratio: 6.37
EPS: 2.00
Dividend: 0.15 (kvartal)
Div yield : 4.70%

Ser ju onekligen väldigt bra ut. Min fråga i sådana här situationer blir alltid - vad är haken?

Tja, Ford är lite av en wild card. Under den ekonomiska krisen som många av er särskilt minns under mitten av 2000-talet gick Ford, som många biltillverkare på knäna. General Motors (NYSE:G) gick i konkurs. Ford klarade sig från detta, men som resultat av recessionen skar man utdelningen vid knäskålarna och drog in allt vad investeringar och utdelningar till aktieägare hette.

Inte så populärt. Låt oss titta här.

Image result for ford dividend history

Verkligen ingen munter bild som målas upp. Hur kan det bli såhär? Ja, Bilinköp och bilindustrin är en väldigt cyklisk industri. När ekonomin går upp och folk har pengar köper man bilar. När det går sämre om ekonomin är i frifall köper inte folk nya Super-Duty Trucks eller Fiestas - ganska enkelt, och ganska logiskt, inte sant?

Utöver detta lider (ingen politisk värdering) Ford även som många industrier av en väldigt fackorganiserad arbetsstyrka, som naturligtvis i investeringssammanhang är av negativ art då det tar tid att anpassa sig till nya ekonomiska verkligheter, både positiva och negativa.

Så varför tittar jag på Ford överhuvudtaget?

Tja, 4.7% direktavkastning på ett företag som Ford är ingenting att snyta åt i min mening. Jag tror också att Ford lärde sig en läxa av krisen under 06 - 11.

Fords CFO Bob Shanks sa följande under en investerarkonferens

"We expect Ford's performance to be strong through 2018 -- with our core business improving, allowing us to invest in the emerging opportunities that will ensure our future success. Our capital allocation continues to be disciplined and to deliver strong returns, and we are fully prepared for a downturn. As a result, we plan to offer a secure regular dividend through the business cycle with an option for upside on investments to keep our core business strong and to win in emerging opportunities."

Planen verkar alltså vara att tillhandahålla kapital även under nästa recession för att säkerställa att utdelning bibehålls. Kan man lita på detta? Kan man lita på att Ford inte gör samma sak under nästa "downturn" ?

Jag brottas själv med frågan. Jag tror att Ford är ett otroligt starkt varumärke med mycket tillväxtpotential. Bilar som Fiestan, F-serien och andra produkter gör att man är ett världens och västvärldens starkaste varumärke inom bil. Jag tror även att man i elrevolutionen kommer att vara i framkant, tillsammans med europeiska och tyska tillverkare.

Gällande bilar äger jag idag BMW (XE:BMW) och funderar även på Daimler/Mercedes (XE:DAI). Men på grund av diversifiering både internationellt och valutmässigt vill jag även ha in något amerikanskt märke i portföljen, och då känns Ford (NYSE:F) ganska nära till hands.




























Inköp idag sker vid 12.76, vilket inte är alltför långt från 52-week-low.

Vad tror ni? Dags att köpa Ford?

Disclaimer: Jag äger i dagsläget inte Ford

Friday, January 6, 2017

Investeringar för Januari månad 2017.

En ny månad innebär nya investeringar. Exakt hur mycket kapital jag har till detta ännu är oklart, men jag tänkte gå igenom lite grann hur jag funderar och vilka företag jag tror kan bli aktuella till detta.

I enlighet med mina mål om att köpa fler svenska bolag kommer jag att investera mindre i Amerikanska och Kanadensiska bolag, och när jag får tecken om att marknaden inom vissa områden vänder, kommer jag successivt att sälja av REITS, Income funds och annat som trots höga utdelningar enligt mig inte håller måttet i längden!

Med detta i åtanke, här är några alternativ jag funderar på.

1.
ICA-gruppen

Ica-gruppen äger, såsom man kan skönja av namnet, till största del matkedjor och därtill relaterade produkter och fastigheter/tjänster. På bolagets hemsida kan man utläsa följande.

Kärnan i ICA Gruppens verksamhet är handel med dagligvaror. I koncernen ingår ICA Sverige och Rimi Baltic som i huvudsak driver dagligvaruhandel, ICA Fastigheter som äger och förvaltar fastigheter, ICA Banken som erbjuder finansiella tjänster och Apotek Hjärtat som driver apoteksverksamhet. I koncernen ingår även hemtextilkedjan Hemtex.

Samtliga av dessa kedjor bedömer jag som väldigt stabila och framtidssäkra. ICA kommer, i en form eller annan, även i framtiden vara en del av kärnverksamheterna för befolkningen i Sverige. Andra kedjor såsom Axfood finns också med i min portfölj då jag anser att även Willys/Hemköp har en del i min portfölj, men jag diversifierar gärna ytterligare. Fler aktier innebär för mig fler stabila företag, vilket gör att det oftast, oavsett börssituation, finns något att köpa.

Lite nyckeltal från ICA-gruppen:

P/E: 13.86
EPS: 20.18
Dividend: 10.00
Div yield: 3.58%

Låt oss titta på aktiens utdelningshistorik



Frånsett brytpunkten under 2012, då aktien inte delade ut någonting (vilket i sig skulle vara skäl nog för omedelbar försäljning) så ser vi en ganska stigande trend. Dock måste man fråga sig varför det under 2012 inte gjordes någon utdelning - och svaret finnes enkelt då man om man ser tillbaka kan se att koncernen gjorda stora förluster i Norge, något som man sedan dess sålt och istället fokuserat på nya verksamheter.

ICA-gruppen är liksom Axfood, en ganska lågriskaktie. Det som bär emot lite grann är det som illustreras ovan. På 3-5 år har aktien mer än fördubblat sitt värde. Det är en positivt gående trend, men frågan är väl hur mycket utrymme det finns för att växa, effektivisera och öka vinsterna i framtiden? Samma funderingar har jag även vad gäller Axfood, varför man bör vara försiktig med inköp i båda i min mening.

En potentiell kandidat för inköp. Axfood äger jag redan, och den gillar jag, framför allt med något högre utdelning och soliditet i bolaget.

ICA-gruppen är hursomhelst på min bevakningslista, och ger mig en pling när direktavkastningen kryper upp mot 3.8-4.0%. En köpkandidat för Januari, utan tvekan.

Har ni ICA-Gruppen i er portfölj? Hur tänker ni kring inköp av sådana aktier? Låt höra!

Disclaimer: Jag äger i dagsläget inte ICA-gruppen.




Thursday, January 5, 2017

Nytt år, nya mål och nya köp/utdelningar

Ja, efter knappt ett år har man alltså fått ihop ungefär 25 000 SEK i utdelningar från min portfölj. Detta, tillsammans med den lovande utveckling som skett i övriga andra saker har gjort att jag bestämt mig för att fortsätta och arbeta mer för att utdelningsinvestera. Utvecklingen för mina investeringar illustreras bäst nedan.

Målet jag satte under 2016 var att få portföljens sammanlagda värde till över 700 000 inklusive besparingar. Detta klarades. Målet var även att skapa en attraktiv, diversifierad portfölj. Även detta har gjorts.

Målen för 2017 kommer att bli följande:

  • Portföljvärde inklusive besparingar skall överstiga 850 000.
  • Utdelningar skall uppnå 35 000 SEK.
  • Investeringar ska göras varje månad.
  • En lönesparkvot om över 60% skall uppnås
  • Investeringar skall väga tyngre i kvalitativa bolag med god historik med lägre direktavkastning, snarare än bolag som lockar med 6-7% eller över i direktavkastning.
  • Mer investeringar i Svenska bolag än utländska
Årets första transaktioner blev:

  • Köpt 85 st Hemfosa Fastigheter á 82,30 SEK (effekt på årlig utdelning + 357 SEK)
  • UTDELNING 170102:  Boston Pizza Royalties Income Fund + 99.51 SEK
Hoppas ni alla också får ett underbart 2017, och lycka till med era investeringar.

Vi hörs snart!