Monday, November 5, 2018

Månadsrapport - Oktober 2018




Under Oktober månad har mina utdelningar ökat med 92.30% jämfört med Oktober 2017! Väldigt

Månaden har annars varit ganska volatil, vilket jag tyckt varit bra. Det har varit alldeles för länge sedan börsen svajat till, och under Oktober såg vi tydliga svajningar när oron steg igen. Jag passade på att öka och fylla ett antal positioner, men brydde mig inte särskilt mycket annars. Vargfonden är en investeringsportfölj som är fokuserad på utdelningsinvestering, inte 4%-regeln eller swing-trading eller köp & sälj.

Det enda som spelar roll är således portföljens utdelningar - och de fortsätter oavsett hur börsen går. Även under finanskrisen var det inga av bolagen, frånsett banker, som påverkades nämnvärt utdelningsmässigt.

4%-regeln är annars en väldigt populär strategi både i Amerika och Europa för privatpersoner att försöka skapa sig en pensionsportfölj. Problemen med modellen är dock ingenting för mig, och därför satsar jag istället enbart på utdelningsinvestering. För intresserade är problemen att:

* Antagandet att obligationer och aktier kommer att fortsätta ge samma avkastning (inte utdelning) som de gjort tidigare. Detta är redan felaktigt sett till statsobligationer, där de amerikanska 10-årspapprena har sjunkit sedan 1982. Som vi vet så kommer obligationspriser att falla när räntorna går upp - och räntorna är på väg upp.

* Antagandet att kortsiktiga volatila marknadssvängningar inte påverkar helheten - vilket de gör. Om du varje år tar ut 4% av din portfölj i inkomst, vilket är grundregeln för 4%-modellen, kommer du att under dot-combubblan och finanskrisen som exempel, få ut 30-50% mindre i årslön. Dessutom skadar du långsiktigt din portfölj genom att minska värdet i en recession och sälja till förlust. Du kan till och med tvingas ta ut mer än 4% om du inte har betydande besparingar. Som exempel var den långsiktiga avkastningen vid en investering innan bubblan -14% årligen mellan 2000-2010.

Kort sagt, 4%-regeln kan göra dig till någon som tvingas sälja i en väldigt negativ situation. Och som vi alla vet så är kärnan att inte tvingas sälja sina innehav till dåligt pris - långsiktigt går marknaden nämligen uppåt. Så 4%-regeln är inte för mig.

Populära investerare som MMM står för denna regel, och jag har full respekt för dessa individer som redan nått, och levt med detta under lång tid. Men många av deras följare och folk som planerar att göra detta har inte räknat in ovanstående punkter i beräkningen, vilket är farligt.

Så, utdelningsinvestering!

Jag håller på att avsluta mitt senaste kontrakt här uppe i norra Sverige, varefter jag kommer att ta lite av en arbetspaus. Jag har ju uppnått mitt frihetsmål, och tänkte titta mig om lite grann efter andra saker att göra! Kanske blir detta konst, kanske skrivande, kanske en blandning av lite av varje - vi får se, helt enkelt!

Under November kommer följande bolag att ge Vargfonden utdelning.

* NCC
* Investor
* AT&T
* Abbvie
* A.O Smith Corporation
* Atea
* General Mills
* Starbucks
* Texas Instruments
* Telenor (Bonusutdelning)

November är en stark utdelningsmånad under senare delen av året som i år, tack vare Telenor, täcker mina genomsnittliga kostnader till över 100%.

Vi hörs snart!

Tuesday, October 2, 2018

Utdelningshöjning - Bank of the Ozarks/Bank OZK





Igår kom nyheten att Bank of the Ozarks/Bank OZK höjer sin kvartalsutdelning. Utdelningen höjs från 0.20 $ per kvartal till 0.21$ per kvartal, vilket är dubbelt så högt som analytikerna förväntat sig och utgör en utdelningshöjning om 5%. Höjningen pressar aktiens direktavkastning med nuvarande pris till 2.21%.


Min YoC för innehavet är 2.22%.



Monday, October 1, 2018

Månadsrapport - September 2018 och utdelningsprognos Oktober 2018.



September har liksom Augusti flugit förbi. Jag har påbörjat mitt nya anställningsuppdrag där jag nu kommer att vara under minst 2 månader till - eventuellt mer, beroende på kundens behov. Jag har diversifierat och utvecklat portföljen, och tagit tillbaka lite favoriter i mindre skala - nämligen amerikanska och kanadensiska aktier. Som jag skrev förra månaden letar jag med en väldigt begränsad portfölj nu undervärderade aktier och försöker att bygga en liten portfölj med detta. Dels som ett experiment, och dels inför det faktum när jag är fullinvesterad i Sverige och vill vidga mina vyer och diversifiera mina innehav.


Under september månad har mina utdelningar ökat med 150.43% jämfört med September 2017! En drömlik utveckling!


I takt med detta kommer jag även att rapportera vilka bolag under kommande månad (oktober nu alltså) som kommer att lämna utdelning. Som tidigare kommer jag inte att gå in på specifika summor - investering spelar inte särskilt stor roll vad gäller specifika summor, i min mening, utan vilka företag man har, hur bra de går, etc. Jag har tidigare skrivit att jag under 2018 nådde målet att genomsnittlig utdelning/månad till över 100% täcker genomsnittliga kostnader/månad. Detta, samt min sparkvot, är de siffror jag fokuserar på i stället för att fastna på summor.

Under Oktober kommer följande bolag att ge Vargfonden utdelning:

  • Bank Of the Ozarks 
  • Cardinal Health
  • Cummins Inc
  • Comcast
  • CVS Health
  • FedEx
  • Hemfosa Fastigheter
  • McKesson Corporation
  • The J.M Smucker Company
  • Telenor
  • Telia Company

Inte årets bästa månad, oktober, men en fullt duglig utdelningsmånad sett till hur mycket av månadskostnaderna i oktober som täcks av utdelningen i oktober!

Friday, August 31, 2018

Månadsrapport - Augusti 2018



Augusti har gått mot sitt slut, och med Augusti även mitt nuvarande anställningsuppdrag. Naturligtvis har jag redan hittat nästa uppdrag, så imorgon bär det av mot detta för en ny spännande tid på mellan 3-6 månader på en ny arbetsplats. Portföljen fortsätter att plöja uppåt. Jag har gjort ett större inköp under perioden, och tagit in en omfattande position i säkerhetsföretaget Autoliv. Bolaget var vid inköpstillfället tydligt undervärderat, och jag är väldigt nöjd att ha fått ta del av detta underbara bolag vid endast 820/aktie.

Under perioden har jag börjat anamma mer traditionellt värderinvesteringsrelaterade grunder för mina investeringsbeslut. Jag kommer inte längre att köpa bolag som inte är tydligt undervärderade. Dessvärre har jag ett antal bolag som jag köpte till ett inte särskilt bra tillfälle, däribland Skanska och NCC. Läxan är lärd - värdeinvestering och just företagsvärdering kommer i framtiden att vara en ledstjärna för investeringsbesluten.

Med detta är inte sagt att månaden gick dåligt. Låt oss ta en titt på portföljdiagrammen.

För månaden är utvecklingen acceptabel - målet är att slå eller vara likvärdig med OMSX30.


För helåret är utvecklingen fortsatt mycket positiv med tydliga tendenser. 


I övrigt har livet rullat på positivt. Konstutvecklingen har gått bra, och jag tycker att jag förbättras i en lagom takt, utifrån hur lite tid jag har att ägna åt mina intressen just nu. Faktum är att man helt enkelt får acceptera att man bara har väldigt begränsad tid för sina intressen när man planerar och jobbar såsom jag för närvarande gör. Med den anledninge....nu är det 12 månader kvar tills jag förändrar mitt liv och gör något annat!

Förra året var målet att öka min genomsnittliga betalningskvot per månad till 100% av mina genomsnittliga månadskostnader. Idag ligger denna siffra, i procent på 100.04%. Det innebär att min genomsnittliga månadskostnad helt täcks av mina genomsnittliga utdelningsinkomster.

So far, so good!

Wednesday, August 8, 2018

Månadsrapport - Juli 2018



Hej allesammans!

Då var juli över, och ännu en månadsrapport skrivs. Det har varit en relativt händelselös månad. Saker och ting har flutit på, och inga direkta nyinvesteringar av vikt har gjorts. Kassan har utökats till 13%, och portföljen går fortsatt uppåt - de senaste veckorna har resulterat i väldigt positiv utveckling för både den globala och den svenska portföljen.

Jag känner att jag genom min större fokus på konst kunnat utvecklas ganska mycket för korta tiden på en månad. Jag är mer nöjd med mina teckningar, framför allt porträtt, än jag någonsin varit tidigare. Uppmuntrande och väldigt roligt, måste jag säga, att se hur hårt arbete förändrar saker och ting, även kreativa saker där man tycker att man inte gör så mycket annat än vad man gjort tidigare.

Det finns inte längre frågetecken om huruvida jag kommer att nå mina mål om ett år, två år eller tre år. Målen kommer att nås, vad som än händer. Mitt mål om att studera på konstskola är också något som kommer att uppnås, precis som jag skrivit om i tidigare inlägg. Ju mer tid som går, desto tydligare blir detta.

Jag har skiftat lite fokus vad gäller investeringar utöver mina "vanliga" svenska aktier som utgör grundportföljen. Tanken är ju att aldrig sälja dessa (i princip), oavsett vad. Jag tänker dock i framtiden börja investera lite mer även utanför denna filosofi, där jag precis som många andra utifrån traditionell värdeanalys söker "cases" som jag bedömer som lönsamma. Dessa cases kommer då att tinnas över hela världen. Till att börja med blir denna typ av investeringar i framtiden ganska små, men förhoppningen är att när grundmålen är uppnådda, kunna spendera mer likvider på denna typ av ganska roliga investeringar.

I'll keep you all posted!

Nu har vi gått in i Augusti, och sommaren går över om någon månad eller två. Det ska bli spännande att se hur börsen utvecklas de kommande månaderna. Oktober och November är ju ändå relativt starka utdelningsmånader.

Wednesday, July 4, 2018

Månadsrapport - Juni 2018




Nivån av kassa och inkomster fortsätter att öka. Vargfonden har fortsatt valt att hålla i pengarna och utöka kassan ytterligare. Detta dels på grund av valutakurser, men även på grund av den börssituation som nu bedöms föreligga. Planerat är att under Augusti börja titta lite grand på investeringar just i Sverige, då i bolag som kan ligga bra till. På listan är Latour och Investor. Inte många bolag som är köpvärda just nu helt enkelt.

Självutveckling och träning fortsätter. Jag har satt mitt mål - arbete till Oktober 2019. Efter detta kommer jag ändra på mina förutsättningar. Detta innebär ungefär 15 månaders arbete som återstår. Det finns alltså äntligen en klocka tills att jag viger min tid åt något annat än det jobbet jag har suttit med i 5 år.

Yogan är underbar. Jag har valt bort styrketräning och istället valt till Yoga som aktivitet för mig, och försöker göra detta varje dag. Utöver Yogan målar och tecknar jag även mer, och fortsätter även att försöka skriva. Jobbet tar naturligtvis fortsatt väldigt mycket tid, och detta kommer också vara karaktäristiskt de närmaste månaderna fram till Oktober 2019. 

Med detta är naturligtvis inte sagt att jag vid någon tidpunkt inte kommer att gå tillbaka till jobbet. Min preliminära planering sträcker sig längs 2019-2021. Efter 2021 kan det mycket väl te sig så att jag på deltid går tillbaka till något jobb i detta stuk. Tidvis kan detta arbete vara väldigt roligt och väldigt givande. Det är 45-50-timmarsveckan utan paus som sliter på mig i längden. Jag skulle helt enkelt vilja balansera detta lite mer med andra, mer kreativa och "soulful" aktiviter, såsom målning, musik och skrivande.

Inga grafer eller diagram denna gång. Utvecklingen fortsätter enligt planering - bättre än index, även om bygg fortsätter tynga portföljen tillsammans med banksektorn. Mitt intresse för kortsiktiga fluktueringar har i princip nollställts. Jag tittar kanske portföljen i mitt excel-ark 2-3 gånger i veckan, och loggar in på Nordnet/Avanza någon gång i veckan. Det är skönt att vara så pass avslappnad kring stora investeringar - man växer in i det, precis som allting annat.

Spelandet av Banjo går också bra - lärt mig två nya låtar. Min dygnsrytm inkluderar stiga upp, äta, gå till jobbet, hem på lunch och meditera/spela banjo, jobba, gå hem och laga mat, yoga, teckna/måla, kanske någon film/serie, sedan sömn. Mer konst/musik på helgen när jag har fritid. Detta kanske låter lite repetitivt, men....

Life's good. :)


Image result for motivational life is good


Ses nästa månad!

Thursday, June 7, 2018

Månadsrapport - Maj 2018


Hej allesammans.
Tyst månad från aktievargen och vargfonden. En ganska enkel bakgrund till detta - inte mycket som händer just nu. Fonden arbetar på, och inkomsterna fortsätter att droppa in. Under Maj månads aktieperiod har en hel del inkomster betalats ut, och den fortsatt positiva trenden håller i sig. I nedanstående grafer kan vi följa detta.
Ovanstående: Portföljutveckling Maj 2018 jämfört med OMXS30


Ovanstående: Portföljutveckling 2018 jämfört med OMXS30


Nivån av kassa har, som man kan följa, höjts avsevärt. Många skulle argumentera att den för närvarande är alldeles för hög. Jag vidhåller att börsen dels är något för dyr för närvarande, och att jag har som mål att öka denna andel till 15% av olika omständigheter. Det tidigare tankesättet gällande redan existerande frihetskvot är även detta relevant, och jag har i dagsläget ingen brådska att investera den kassan som existerar.

Jag har vigt de senaste månaderna åt arbete och självutveckling. Jag har sysslat med skrivande, konst, och träning när jag inte har arbetat. Jag har även påbörjat yogaträning, vilket jag tycket är väldigt givande. Detta är något jag rekommenderar starkt till alla, oavsett karriär! 

Att njuta av både solen och vetskapen i min situation är något jag också har gjort den senaste månaden. Jag belyste detta lite grand redan förra månaden, men att uppnå delmål i sitt sparande är en väldigt givande punkt. Att sitta med vetskapen att man redan har uppnått en frihet innebär att man kan leva livet på ett annat sätt än man tidigare gjort. Man kan tycka att det inte ska behövas någon arbiträr summa eller utdelningsgrad för att leva livet på det sättet man vill, men så var i alla fall caset med mig. 

Planeringen är som tidigare - att fortsätta arbeta under en längre tid framåt, och allt eftersom tiden går får jag se i vilken omfattning som man använder sig av den friheten som finns.


Tills dess...går livet vidare :). 

Image result for yoga motivational

Och livet är bra!

Thursday, May 3, 2018

Månandsrapport - April 2018

Ovanstående: Portföljutveckling April 2018 jämfört med OMXS30


Ovanstående: Portföljutveckling 2018 jämfört med OMXS30


Utvecklingen fortsätter i positiv anda. Även om portföljen under månaden inte alltid har slagit index är trenden på lång basis väldigt positiv. Utdelningsperioden har under månaden fortsatt, och ytterligare cirka 30% av total årsutdelning har under månaden inkommit på kontot. Hela denna summa har lagts till besparingar, och även framtida inkomster och utdelningar kommer att läggas till kassan. Målet är fortsatt att utöka detta till mellan 10-20%. Förhoppningen är att marknaden vänder mer generellt och vi ser köptillfällen i många företag, både i och utanför Sverige.

Sparkvot och kostnadstäckning visar positiva tendenser även fortsättningsvis. Månaden som gått har sett några få omallokeringar av aktier, men inga injektioner av kapital för nyinköp. Över sommaren har jag fått ett väldigt roligt uppdrag som kommer innebära stora mängder av sparbart kapital i det långa loppet - en väldigt positiv utveckling som jag dock hade förväntat mig.

Kort sagt så går planeringen vidare. Pension är inte något jag har i tankarna, eller att förändra min arbetssituation. Än så länge är jag väldigt nöjd med min arbetsrelaterade situation och har inget behov av att förändra detta. Arbetet är utmanande och roligt, även om jag vet att jag i framtiden vill förändra.detta. Om detta betyder om 1 år, 3 år, 5 år eller 25 år, det återstår att se.

Jag vet dock att känslan av att ha frihet i bakfickan när man arbetar, känslan av att kunna sluta om man så önskar, den är obeskrivlig och helt underbar. All typ av arbete blir mer hanterbart, man är mycket lugnare rent allmänt, och saker kommer inte riktigt in under skinnet på dig.


Frihet är något jag i allra högsta rekommenderar till alla. Och aktier är ett roligt och effektivt sätt att på långsiktigt håll uppnå sådan frihet. 

Det var allt för april månad. Sommaren har börjat. Det är varmt ute, och mindre tid spenderas framför datorn. Jag håller koll på mina investeringar, någon gång varannan dag, men inte mer än så :). Ha det gott allesammans!

Saturday, April 28, 2018

Kvartalsrapport Q1 2018 - Fortum





26 april 2018 släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Fortum.

Denna rapport
Rapporten var överraskande positiv, med ökade försäljningspriser tack vare kallare väder, samt att ETS (EU Transmissions Trading Scheme) började leverera fördelar även till Fortum. EBITDA för perioden ökade med 27% jämfört med Q1 2017, och vinst ökade med nästan 30%.  Vinsten per aktie ökade med imponerande 5 cent, från 0.38 till 0.43.

Förvärvet av Uniper är pågående och 47.12% av bolagets aktier är reserverade. Ansvariga myndigheter behöver godkänna förvärvet, både i Ryssland och EU, innan det kan färdigställas. Fortum presenterar att man ämnar att ha "disciplin" angående bolagets balansräkning för att säkerställa framtida ekonomi även efter förvärvet.

Fortum har även färdigställt en 35 MW vindkraftsverkpark i Ryssland, och arbetar med Valmet för att färdigställa/utveckla ett transportbränsle framställt av biologisk olja.

Anledningen till att presentera Fortums kvartalsrapport var enkel. Just Uniper-förvärvet och säkerställande av att bolaget fortsätter med den strategi man satt är för Vargfonden väldigt viktigt. Lika viktigt är ett fortsatt investerande i förnybara energikällor, något som Fortum även bevisligen gör, både genom Sol- och vindkraftsutveckling. Förvärvet av Uniper är fortfarande inget vi gillar, men liksom Ericsson (där Investor är inne) finns det ofta delar i bolag som man inte är helt nöjd med.

Detta behöver dock inte betyda att bolaget inte är värt en investering, och Fortum är i Aktievargens bedömning mycket bestämt värt en betydande investering om några procent av portföljen.

Tankar kring Fortum och framtiden
Fortum är ett kärninnehav vad gäller el och energisektorn. Det är det enda bolag i Vargfonden som är inom just denna sektor, och detta har vi för avsikt att även behålla på detta sätt. Förtroendet för Fortum ligger kvar, men vi fortsätter att hålla nära koll på bolagets investeringar, prioriteringar och andra faktorer. Inköpspriset som vi "fångade" Fortum till gör att investeringen ligger med knappa 25-30% på plussidan, men detta är inget innehav vi ämnar att avyttra,

Rekommendation kring Fortum
För stabilitet, mycket goda finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Fortum av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 3-5%.

Betyg

 

Thursday, April 26, 2018

Kvartalsrapport Q1 2018 - Beijer Alma



26 April släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Beijer Alma.

Denna rapport
Som vanligt så är Beijer Almas rapport en positiv läsning. Bolaget är lite som ett ånglok - det bara tuffar på, och ledning och bolag fortsätter ett mycket gott arbete i samtliga bolag. Det är alltid intressant att se vilket av koncernens bolag som går "bäst", och i denna kvartalsrapport är det Habia som sticker ut väldigt tydligt.

Habias orderingång ökade med 62 procent tack vare en offshoreorder med ett ordervärde på ca 100 mSEK. De andra två bolagen i koncernen, Lesjöfors och Beijer Tech, ökade mer blygsamt, men fortfarande tvåsiffrigt (16 % för Beijer tech) respektive nästan tvåsiffrigt (9% för Lesjöfors).

Förvärvet av Swebab har bidragit till Beijer Techs resultat under Q1, vilket är mer än godkänt för ett bolag som förvärvades för så kort tid sedan och redan har integrerats så pass väl i strukturen.

Tankar kring Beijer Alma och framtiden
Beijer Alma har varit ett innehav sedan jag började investera. Det utgör idag knappa 2% av portföljen, och målet är att öka detta med någon procentenhet i framtiden. Kategoriskt sett är det ett av mina absoluta favoritbolag för hur stabil utvecklingen inom flera av deras "dotterbolag" är, och hur man hanterar förändrade marknadsförutsättningar (exempelvis minska beroendet av kärnkraft på Habia Cable.) Det är ett bolag där jag, när kvartalsrapporterna dimper ner i brevlådan, sätter mig och läser dem noga - och det är lätt att gilla vad man läser.

Bolaget är naturligtvis inte utan problem eller utmaningar, men dessa verkar man bemästra väl.

Rekommendation kring Beijer Alma
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Beijer Alma av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.


Betyg

 

Kvartalsrapport Q1 2018 - Gränges



26 April 2018, släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Gränges.

Denna rapport
Rapporten var en glädjande läsning med många positiva signaler. Försäljning och vinst ökade, och bolagets skuldsättning låg kvar på/under målnivån. Osäkerheter i form av amerikanska strafftullar finns på horisonten, men i Aktievargens bedömning är detta inget mer än en temporär osäkerhet, då Gränges produkter behövs internationellt - ingen mängd av strafftullar eller andra saker kommer att på ett permanent vis påverka bolagets framtidsutsikter.

Bolagets försäljning av TRILLIUM förväntas under 2018-2019 att öka, där man tagit tester till framgångsrika kundbeställningar. TRILLIUM förväntas utgöra en större och större andel av bolagets försäljning i europa under de kommande åren.

Tankar kring Gränges och framtiden
Den positiva vinsttrenden fortsätter under Q1 2018, och bolaget fortsätter att utvecklas väldigt positivt. Man har en tydlig moat genom expertis, en stor marknadsandel och ligger i framkant vad gäller teknologiska innovationer. Bolagets produkter är efterfrågade över hela världen, och eventuella 10%-iga tullar och sanktioner mot Ryssland kommer endast att påverka bolaget i begränsad utsträckning i ett långsiktigt perspektiv.

Rekommendation kring Gränges
För stabilitet, solida finanser, imponerande tillväxt och en intressant närframtid i bolaget tilldelas Gränges av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-2%.

Betyg

   

Kvartalsrapport Q1 2018 - Atea





26 April 2018, släpptes kvartalsrapport Q1 2018 för Atea.

Denna rapport
Rapporten var av väldigt positiv karaktär, med omsättningsökning om 13.3%, EBIT-ökning om 16.3 samt en vinstökning om nästan 30%. Atea sammanfattar rapporten med att efterfrågan för produkter och tjänster ökar, och detta resulterar i kraftiga ökningar i nyckeltal och vinster. Främst är det ökningar i mjukvaruförsäljning som driver detta, med ökning om 26.6% från Q1 2017.

Sverige har varit en kassako för bolaget under kvartalet, med omsättningsökning på 20% samt EBIT-ökning om 32.3%. Det är tydligt att såväl existerande som nya kunder föredrar Atea.

Danmark är som vanligt, och som många företags områden, lite av en svart katt, med ett ej acceptabelt fall i omsättning på nästan 7%. Dock lyckades Atea vända dessa siffror genom att minska personalkostnader och andra operativa kostnader med nästan 9%, vilket får anses vara godkänd. Danmark fortsätter att vara en problematisk marknad, men detta är inte bara för Atea. Mer information om företagets juridiska status i Danmark följer.

Övriga länder har varit genomgående positiva i sin utveckling, och inga problem på horisonten kan ses här. Med Sverige, Norge, Finland och Baltikum som positiva områden får man som Atea-ägare se det positiva bilden!

Gällande Danmark är Atea där indraget i en tvist gällande bland annat mutor mellan 2008-2014. Man förväntar sig en dom under Juni 2018. Åklagare yrkar på skadestånd på 60 MDKK, vilket naturligtvis skulle påverka företagets vinst. Atea har som respons, förutom att samarbeta med polisen, även omstrukturerat Atea Danmark vilket man säger har mottagits väl av kunder.

Tankar kring Atea och framtiden
Atea fortsätter, som rapporten visar, att gå bra. Problemen i Danmark kvarstår, men resterande områden går bra. Bolaget har goda finanser och en tillförlitlig utveckling med goda marginaler. Företaget är populärt i många segment, vilket visas av tvåsiffriga tillväxttal. Vad gäller IT finns det väldigt få bolag som är ett lika bra val som Atea.

Rekommendation kring Atea
För solida finanser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Atea av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-4%.


Betyg


Wednesday, April 18, 2018

Utdelningarna droppar in.

Det är en rolig period, månad 3-6 i Sverige, när utdelningsperioden gör att det varje vecka vankas lite slantar i portföljen. Under April månad kommer en stor del av vargfondens Svenska/Europeiska portfölj in på kontot, och i det här läget så har Vargfonden, precis som tidigare, målet att spara dessa pengar. Valet har fallit på ett sparkonto med 0.55% sparränta. Ingenting att höja till månen, men jag är allergisk mot att låta pengar inte generera någon typ av avkastning - det går helt enkelt inte.

För närvarande har vi alltså nästan en 10%-ig kassa som väntar investeringsmöjligheter eller en förändring i marknaden. På grund av hur det ligger till med kostnadstäcknings- och sparkvot stör det mig inte längre att ha dessa pengar oinvesterade, och jag skulle kunna tänka mig att till och med öka detta till 15-16% så småningom. Just nu bedömer jag marknaden också som ganska sval, investeringsintressemässigt. Detta på grund av en otroligt svag svensk krona i relation till euro. Detta är väldigt bra för våra utdelningar, men groteskt dåligt vid inköp. Det gör att alla företag i Finland och Tyskland för närvarande går bort. Orkla och Latour rör sig nära köplägen, men just nu är det inget av bolagen som riktigt lockar ändå. Min bedömning är att det tåls att vänta lite mer.

Detta är också anledningen till att det varit lite tyst. Livet går vidare - mina ambitioner inom konst, musik och andra saker går bra och framåt. Jag planerar inför en framtida förkortning av arbetstid, alternativt ett lämnande av arbetsmarknaden helt och hållet (på traditionellt vis), men vad gäller aktier är Vargfonden lite i en "Holding pattern".

Och det är bekvämt.


Hoppas ni har det bra!

Tuesday, April 3, 2018

Försäljning - Bakkafrost


Idag bestämde jag mig för att avyttra positionen i Bakkafrost - i alla fall för närvarande. Anledningen till detta är ganska enkel. Laxfiske och odling är en cyklisk sektor som är beroende av spotpriset på lax. detta kan vi illustrera nedan.


Som man kan se är de nästan rekordhöga priserna på lax på gång att falla igen. Detta kommer också att påverka kurser för Bakkafrost, Marine Harvest, Leroy Seafod, etc. Vargfondens position i Bakkafrost är upp ungefär 43 %, och detta på mindre än 3 månader. Ett P/B på över 4.4 och ett P/E på 33+ är tydliga signaler för att aktien för närvarande är övervärderad och kommer att falla. Huruvida detta sker om 1 dag eller 1 år är naturligtvis något som återstår att se.

Aktievargen är dock fullt nöjd med en vinst om motsvarande 10 * X där X står för utdelningen under året 2017/18.

Av denna anledning väljer jag att börja avyttra innehavet till förmån för att köpa bolag som befinner sig i bättre köpläge, samt lägga en ansenlig del i Vargfondens kassa. Jag skulle inte gjort detta med innehav som av sin karaktär är andra än väldigt cykliska, såsom just lax eller kanske råvaror.

Jag vill även förtydliga att investeringsbetyget för Bakkafrost inte förändras. Jag tror fortfarande starkt på bolaget, och tänker köpa tillbaka det när priset bättre matchar bolagets bokförda värde. Kort och gott är bedömningen att Bakkafrost kommer falla tillbaka på mer normala nivåer om 330-350 NOK - och då fyller man på igen.


Saturday, March 31, 2018

Månads- och Kvartalsrapport - Q1 och Mars 2018


Ovanstående: Utveckling Mars 2018 jämfört med OMXS30


Ovanstående: Utveckling Kvartal 1 2018, jämfört med OMXS30

Som kan tydas av ovanstående grafer är det lätt att vara tillfredsställt med utvecklingen som Vargfonden har genomlidit både under föregående månader och under föregående månad. En utveckling på 3.58% under Q1 är långt bättre än OMXS30, som under samma period ligger på cirka -2%. Även på månadsbasis har Vargfonden lyckats hålla sig precis vid nollan, samtidigt som index sjunkit med runt -2.6 %.

Under månaden har ungefär 31% av årsutdelningen 2018 kommit in. Detta förs in på Vargfondens kassa för framtida investeringar.

Framtidsutsikterna för Vargfonden bedöms som goda, även om jag bedömer börsklimatet som volatilt och osäkert. Nuvarande börsklimat har gjort att målet för halvåret, kanske till och med för året, är påsamling av kassa. Kassan ska utgöra mellan 10-20% om möjligt för att vid en ordentlig dipp vara redo för att köpa in till "bra priser".

Många argumenterar att det är onödigt att inte vara fullinvesterad. Vanligtvis är jag en av dessa. Men denna argumentation är inte längre lika viktig för mig då jag Januari 2018 uppnått ett väldigt viktigt mål - nämligen att Vargfondens genomsnittliga månadsinkomst - skatt, överstiger genomsnittliga månadsutgifter för ett "fritt" leverne.

Detta innebär att det inte längre finns ett mål om att "uppnå" ett fritt liv genom utdelningar. Målet blir istället att uppnå ett "ännu friare" liv samt att man optimerar olika delar av detta, samtidigt som man ser till att kostnadstäckningskvoten stannar över 100%. Som ni ser på kurvan påverkar också vår utdelningsmodell här i Europa under Mars/April/Maj, sparkvoten väldigt starkt.

På grund av detta blir inte argumentationen om att vara "fullinvesterad" eller att öka inkomsterna via utdelningar, så viktiga som de var för något år sedan. Jag kommer istället att avvakta till bra köpptillfällen och försöka analysera olika bolags utvecklingar, priser och andra faktorer mer fundamentalt. Jag kommer också att öppna för viss swingtrading med bolag av cyklisk karaktär (lax, råvaror, viss industri). På många sätt blir det mycket roligare att investera i kontext som denna, just för att det hela tiden finns en hög bakomliggande frihetsgrad. 



Jag har också påbörjat lite av min fritidsplanering som jag relaterar till i förra inlägget - att lära sig andra saker, andra discipliner och att arbeta mer fysiskt och mer vetenskapligt än vad jag gör idag. Mitt val har fallit på en utbildning inom el och mekatronik  som jag kommer att läsa på distans samtidigt som jag arbetar heltid inom mitt nuvarande jobb.

Målet är att Juni/Juli 2019 vara redo för en förändring i mitt yrkes/professionella liv, men detta får vi också se. Min arbetssituation är väldigt "fri", och mina framtidsutsikter ser även dessa väldigt fria ut. Jag har inga bekymmer kring vad som händer om jag inte jobbar kvar i mitt fält efter 2019. Eller om jag inte lyckas med utbildningen. Eller om jag får jobba med något helt annat. Det är helt enkelt väldigt stressfritt.

Jag kommer istället att bara göra mitt bästa. Inom allt.




Q1 markerar också kontroll av de mål jag satte under Januari 2018. Följande mål sattes.

* Investera 55 000 SEK i portföljen.
Q1 ger mindre inkomster, och målen ska vara realistiska. Jag får hoppas att detta går att uppnå.

Status: Uppfyllt. Långt mer än 55 000 SEK har investerats.

* 1 kortare novell (25-50 sidor) per kvartal.
Novellskrivandet skall fortsätta. 25-50 sidor ska jag ha skrivit fram till slutet av mars.

Status: Uppfyllt. Ungefär 60 sidor har skrivits i en novell jag arbetar med.

* 50 träningspass
Jag tänker försöka igen - detta är inte svårt, kräver bara mer disciplin.

Status: Nästan uppfyllt. 43 träningspass blev det, och det är en ganska okej nivå, har jag kommit fram till. Justering av målet kommer att ske.

* Skriva Q4-rapporter på samtliga bolag
Skriva uppdateringar på alla bolag - viktigt för att hålla igång betygssystemet som jag försöker utarbeta för mig själv.

Status: Uppfyllt. Finns publicerade och går att söka efter.

* 1-2 timmar konst, minst 4 dagar i veckan
Jag har sänkt kraven här och hoppas att det är något som faktiskt går att uppnå även med de arbetsrelaterade förutsättningarna jag har idag.

Status: Uppfyllt.

* Hålla konsumtionen till en låg nivå.
Fortsätta i samma anda är ett bra mål - detta behöver jag göra till måluppfyllelsegraden av utdelningarna är högre än de är idag.

Status: Uppfyllt. Jag har fått kämpa med att uppnå min önskenivå på matinköp om 1600/månad. Januari, Februari och Mars låg jag mellan 120-240 SEK under denna önskenivå.


Inför nästa kvartal justeras målen på följande sätt:

* Spara upp till en kassanivå om 10%
* Skriv 50 sidor på novell/noveller.
* 40 träningspass.
* 1-2 timmar konst, minst 3-4 dagar i veckan
* Låg konsumtionsnivå
* Daglig spelning av Gitarr/Banjo/Piano
* Påbörja studierna inom el/elektronik


Friday, March 30, 2018

Pensionsplanering - del 5 - Fritid och andra sysselsättningar - Slutgiltigt mål



Så vad vill man ha ut av en "tidig pension" eller "finansiellt oberoende"? Är målet att vara kock, konstnär, musiker eller något annat?

Mitt mål är enkelt att komma till, men inte enkelt att utföra. Att vara Homo Universalis innebär att vara lärd och kunnig inom många olika områden, och att använda denna kunskap för att lösa olika typer av problem, och som en effekt av detta även leva ett fullgott och produktivt liv. Detta kallas även för Polymath eller "Renessänsman/människa" och är någon som har ett brett spektrum av olika intressen. Centralt för många Polymaths är att de hade intressen som inkluderade både konstnärliga, praktiska och rent vetenskapliga områden.

DaVinci var en sådan, som hade en tydlig konstnärsfokus samtidigt som han arbetade på arkitektur, ingenjörskonst och utvecklade allt ifrån smedesverktyg till musikinstrument.

Jag tror inte att jag på någon nivå kommer att vara i närheten av historiens berömda Polymaths, men strävan efter att leva ett fullgott liv och fokusera på olika områden verkar för mig som ett väldigt ädelt och intressant mål. Det är också min bedömning att en Polymath idag behöver vara till en viss del finansiellt oberoende. Hur ska du annars kunna ta till dig av nya utbildningar om ny informaton, om du samtidigt behöver bekymra dig om förvärsinkomster? För mig tror jag att detta skulle vara väldigt svårt.

Detta är en av anledningarna varför mångdisciplin är lite av ett mål för mig. Vissa av de saker jag vill göra kräver inte att jag sätter mig i skolbänken igen. Musik, skrivande, matlagning, allt detta går att lära sig inom ramen för en existerande förvärvsanställning.

Däremot saknar jag i dagsläget något strikt teknisk/vetenskaplig utbildning. Detta är något jag tänker ändra på de kommande åren, genom att utbilda mig inom el och elektroteknik. Det är inte samma sak som ingenjör/civilingenjör, men det är för mina mål nära nog.

Detta är bara ett av de mål jag vill arbeta med under min "frihet" eller medan jag når frihet. En mer komplett lista på olika mål finns faktiskt här på bloggen!

Det är svårt att tala om vad man behöver göra för att på ett bättre eller snabbare sätt nå sina mål - såsom jag gjort med de andra fyra delarna i denna lilla serie. Istället handlar det här om något väldigt långvarigt. Något själsligt. Något som är väldigt svårt att sätta ner på papper, annat än vissa steg av det. Jag har hittat en utbildning som passar mig inom el och elektroteknik, och denna tänker jag ta mig igenom. Hur detta sedan bidrar till mina långsiktiga måll, detta återstår naturligtvis att se.

Något som är viktigt i detta, som jag märkt under de senaste åren, är att följa individuella mål i varje område där ditt intresse finns. Jag försöker skriva varje dag. Teckna varje dag. Läsa varje dag. Spela instrument varje dag. Laga mat så ofta det går. På så sätt "rostar" inte något område riktigt, vilket annars lätt händer om du inte spelar ditt instrument på 1-2 månader, eller inte tecknar på ett bra tag.

Ett väldigt diffust inlägg, detta inser jag. Kanske är det ingen som känner igen sig i detta som mål. Jag vill tillbringa livet med att lära mig och utvecklas inom de områden jag tycker är intressanta och givande. Detta är målet.

Finansiellt oberoende är endast en förenkling som på ett enkelt sätt möjliggör detta.

För mig har det aldrig handlat om pengarna i sig, och det kommer det heller aldrig att göra, även om ekonomi och sparande som disciplin är någonting roligt.

Men det handlar om livet.


Wednesday, March 28, 2018

Pensionsplanering - del 4 - Mat



Att ha mer tid att laga god och hälsosam mat är en central del av ekonomiskt oberoende

Matlagning är någonting jag tycker är väldigt roligt. Förkärleken är för grönsaker, även om jag även lagar olika typer av kött. Ambitionen är att att laga en riktig god middag flera dagar i veckan. Frukost och lunch är ganska enkelt och behöver oftast inte omfattande tillagning. Under de senaste 2 åren har jag utökat mitt kök med högkvalitativa grytor, pannor, kryddor/kryddförvaringar, och olika grundförutsättningar för rolig matlagning.

Matlagning är, precis som musik och konst, någonting positivt för själen.

* Kontrollen över maten är din. Du bestämmer vad du äter.
* Du vet vad du får i dig. Kemikalier och tillsatser kan du kontrollera själv
* Du sparar pengar
* Matlagning är en övning i Mindfulness
* Matlagning kräver, och förbättrar koncentration
* Du lär dig hantera verktyg såsom knivar, kryddor, ingredienser och annat roligt

Ett tydligt resultat av att laga mat själv är att man aldrig eller sällan äter halvfabrikat, utan hellre lagar från färska ingredienser. Ett sekundärt resultat är att jag inte äter lika mycket kött längre. Detta är inte för att jag är vegan eller vegetarian, utan helt enkelt för att jag älskar smaken av, och att tillaga grönsaker. Tillagning av kött är också roligt, men jag har inte behovet av att äta kött så ofta som jag tidigare hade.

Jag lagar gärna matlådor, oftast 3-5 portioner eller så, som jag sedan breder ut under veckan. Detta ger väldigt hälsosam mat till ett billigt pris, vilket påverkar allt annat jag gör på ett positivt sätt. Jag får mer tid för mina andra aktiviteter, såsom konst och musik. Jag får i mig hälsosam mat. Jag får energi och annat härligt till min fysiska träning.

Som många andra konstnärer strävar jag efter att bli lite av en mångsysslare. En person i DaVincis anda som hade passion för både det konstnärliga och vetenskapliga. Vad jag gör på min fritid, inom dessa olika grenar, försöker jag ha som uttryck av detta, och mat är en av dessa. Renaissance Man - det är lite något jag strävar efter. Ett annat ord för detta är Polymath.

Jag tror att en av förutsättningarna för att kunna vara en "bra" polymath är att vara finansiellt oberoende.

Utifrån detta, vad kan jag göra för att bli en bättre kock?
*  Fortsätta laga mat, och att försöka förbättra mina färdigheter
*  Pröva nya recept, nya stilar och inspiration för matlagning (mat från olika länder, etc)
*  Någon gång i framtiden gå på en kockkurs för att lära mig av proffs


Thursday, March 22, 2018

Pensionsplanering - del 3 - Musik




Som pensionerad kan man sjunga, fira och vara fri

Musik har alltid varit en komponent i mitt liv, även om jag inte varit aktiv i att själv skapa musik förrän ganska sent i mitt liv. Jag spelade piano när jag var liten, trummor under en 5-6 år, och sedan började jag spela piano när jag var 26. Ganska sporadiskt. För 2 månader sedan köpte jag en banjo, och nu planerar jag att köpa en gitarr och även en bouzouki (irländsk). Jag älskar att spela stränginstrument (även Piano kan beskrivas som ett stränginstrument ;)) och detta är en komponent i mitt liv. Varje dag vill jag plocka upp eller sätta mig vid ett instrument och spela - minst 30-40 minuter per dag.

Jag har inga ambitioner att spela inför publik - jag gillar bara att spela. Ambitionen är kanske att hitta andra som också spelar instrument och som man kan spela tillsammans med. Jag kanske också vill hitta någon lärare i ett eller annat instrument så småningom som mer än jag, kan lära mig med expertis hur jag ska spela vissa instrument. Det gäller framför allt piano och gitarr, känner jag. Även här finns det fördelar med att bo i staden respektive landsbygden. I storstäder finns det gott om lärare och kunniga inom instrument som man kan ta lektioner av. Detta är inte fallet ute på landsbygden, men istället kan man ju på landet ta med sig banjon ut i skogen och spela där.

Det finns tydliga fördelar med att spela instrument. Låt oss ta några som är rent evidensbaserade.

* Att spela ett instrument minskar stress
* Att spela ett instrument gör dig smartare än någon som inte spelar instrument
* Att spela ett instrument förbättrar ditt sociala liv - musik förbinder dig till människor
* Att spela ett instrument förbättrar ditt självförtroende
* Att spela ett instrument lär dig tålamod
* Att spela ett instrument fostrar kreativitet
* Att spela ett instrument förbättrar ditt korttids- och långtidsminne
* Att spela ett instrument utvecklar disciplin
* Att spela ett instrument ger dig en känsla av måluppfyllelse
* Att spela ett instrument är roligt

Samtliga av dessa punkter kan jag bekräfta. Frågan är snarare varför vissa väljer att INTE spela ett instrument. Alla borde göra detta, och börja idag! En gitarr kostar en femhundring, mindre om du köper den begagnad.

Jag vill också lägga till ännu en fördel. Den fingerfärdighet du får av att spela instrument är obeskrivlig!

Musik ska vara centralt i mitt liv, både nuvarande och i ett framtida pensionerat liv.

Vad kan jag göra för att förbättra mina musikaliska förutsättningar?
* Vidhålla min musikaliska träning i olika instrument. My instruments of choice är idag Banjo, Piano, Gitarr och Bouzouki
* Se till fördelarna som finns i storstaden genom musikalisk gemenskap med andra som också spelar instrument
* Konkret tid och schematisering av musik - 30 minuterspass, 15 minuterspass, eller annat.
* Att utveckla min förmåga genom svårare stycken och mer avancerade låtar.

Wednesday, March 21, 2018

Pensionsplanering - del 2 - Konst


Som pensionerad kan man vara aktiv. Kreativ. Fri.

En annan del i min planering inför pensionen är mina ambitioner och mitt fritidsintresse som är relaterat till konst och konstnärligt skapande. Jag tecknar och målar här med blyerts, kol, bläck, gouache, olja och digitala medier. Konsten för mig är ett viktigt utlopp för min kreativitet och en viktig komponent i ett bra mående. Dock är en balans viktig. Som konstnär är det lätt att man blir isolerad. Isolation som resultat av detta är inte något som är önskvärt, varken i små eller stora omfattningar. Att inte bli isolerad samtidigt som konst är en stor del av pensionen, och något man kan sitta med varje dag, kan göras på olika sätt.

Det finns här konstföreningar och andra organisationer där man kan gå med. Alternativt kan man få ett utlopp för det sociala genom helt andra sammanhang, som inte har att göra med konst. Huruvida jag försöker göra detta genom konstföreningar eller andra alternativ ser jag inte som så viktigt, eftersom behovet av socialt sammanhang är något som finns i pensioneringen som helhet, inte endast under detta med konst. Det kan vara något så simpelt som att umgås med vänner eller annat.

Detta med konst och socialt kan, intressant nog, vara mycket enklare i stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö där det finns många som håller på med detta. Jag som bor på landsbygden har lite svårare för detta. På landsbygden finns andra fördelar för konstnärer. Att bara kunna ta sitt skissbox och gå ut i skogen och teckna eller måla är en stor fördel i sig. Jag tror någon typ av delat boende, med en liten lägenhet i någon stad, kan vara en väldigt stor fördel.

Så hur ska jag göra för att i framtiden förbättra denna del?
* Konkret schema och tankar kring struktur för min konst, från dag till dag, vecka till vecka, och år till år.
* Någon typ av delat boende som ger mig tillgång till både stadens och landsbydgens fördelar relaterade till konst
* Resor utomlands för att studera konst och konstverk. Italien, Frankrike, Östeuropa och andra länder är tänkbara mål.
* Att någon gång studera konst i USA eller Sankt Petersburg. De ekonomiska förutsättningarna för detta kan vara omfattande - över 150 000 SEK per termin, är min gissning, inklusive avgifter och boende samt resor,
* Att skapa någon typ av "konstgrupp" som träffas och sysslar med teckning och målning ihop, lämpligtvis kroki eller liknande. Antingen eller både och på landsbygden och i staden.

Tuesday, March 20, 2018

Pensionsplanering - del 1 - Fysisk aktivitet

Vad består en pensionerads dagar av? Vad gör man?

En fråga jag suttit och funderat på de senaste veckorna är hur man ska strukturera upp sina dagar när man bestämmer sig för att gå i pension. Jag kan, under vissa förhållanden och om jag accepterar att precis täcka mina månadskostnader, gå i pension idag.

Jag gör valet att inte göra detta utan att fortsätta jobba. En del av detta är för att jag vet med mig att jag behöver en daglig struktur som motverkar sysslolöshet i mitt liv, och att jag behöver ett aktivt socialt sammanhang för att må bra. Ett aktivt socialt sammanhang är inte grannar, inte endast familj, det behövs för mig mer än så.

Med denna tankegång, här kommer en artikelserie som handlar om pensionsplanering. Vad ska du göra när du är pensionerad/ekonomiskt oberoende, och hur planerar du detta? 

Såhär går mina funderingar just nu vad man ska göra när man pensionerar sig och vad dagarna ska bestå av.



1. Fysisk aktivitet
Något jag började mer seriöst med under hösten 2017 är träning. Jag tror detta är en integral part i ett liv där man mår bra. Varannan dag ska man ha fysisk aktivitet eller konditionsträning i minst 60 minuter. För tillfället gör jag detta genom övningar med hantlar samt en träningsscykel i hemmet. Jag är ingen bodybuilder. Jag har ingen ambition att bli en bodybuilder, eller någon som ägnar sitt liv åt fysisk träning, men jag vill hålla mig i form och upprätthålla en god hälsa. Jag dricker proteinshakes varje dag. Mina träningsdagar är tisdag, torsdag, lördag och söndag - ingen måndag, till skillnad från bilden. Söndag är cardio-dag med 60 minuters cykling. Resterande är träningspass med hantlar blandat med cardio.

Vad kan jag göra för att förbättra detta?
* Upprätthålla god träningsaktivitet. Träna vid varje tillfälle. Inte missa träningsdagar.
* Utöka med andra cardio-övningar. Jogging istället för cykling inomhus.
* Gå till gym? Jag har brottats med denna fråga länge, men kommit fram till att gym för mig inte är gångbart då det förutsätter att det kommer att finnas gym i min närhet. I skogen finns inte alltid gym. Jag skippar detta just nu, men kan komma att återkomma till denna punkt i framtiden.
* Träna någon typ av kampsport/MMA? Kanske. Skaderisken gör att jag tvekar lite här (mina händer och fingrar är otroligt viktiga för mig), men det kan bli aktuellt i framtiden.
* Räcker god kost kombinerat med proteinshakes och träning för att upprätthålla god fysik? Behöver jag något mer? Tåls att undersöka.

Lite kort om del 1, som handlar om fysisk aktivitet, en viktig komponent i ett hälsosamt liv även efter ekonomiskt oberoende.

Monday, March 12, 2018

Konsten att diversifiera - del 4 - kontanter

Kontanter? Är det en form av diversifiering?

Enligt Aktievargens sätt att se på saker och ting, ja. Absolut. Enligt mig kan det också vara en av de bästa formerna av diversifiering för att det kommer med en förhållandevis låg risk, inga investeringstak och inga avgifter, kostnader eller annat relaterat som skulle göra investeringsformen problematisk.

källa: ETFguides


När vi ser till diversifiering och skälet för att göra detta handlar det om at sprida ut risker så att man vid en eventuell börsnedgång inte har allting i samma sak och kan fortsätta leva/investera/känna sig trygg. Så i grund och botten handlar det om trygghet. Genom att portföljen redan är relativt väldiversifierad och kommer att bli detta i ännu större utsträckning i takt med att vi investerar mer är våran grunddiversifiering, i mitt perspektiv, relativt god.

Men naturligtvis kan man inte ha alla sina resurser i en aktieportfölj. Man är då exponerad i allra högsta grad mot börsens tidvis nyckfulla beteende, och om detta kombineras med lite otur i "verkliga" livet kan man hamna i en situation där man inte är fullt så likvid som man skulle vilja.

Därför, diversifiering.

Som jag tidigare skrivit kan man diversifiera inom väldigt olika områden. Ädelmetaller och resurser, fastigheter, mark och skog - det går att investera i mycket, allt är av olika karaktär. Men låt oss, för ett tankeexperiment, koka ner anledningen till detta till någonting väldigt enkelt. Skälet för diversifiering är att kunna överleva en dålig tid - i alla fall är detta skälet för diversifiering i vår portfölj. Om ett bolag eller flera sänker utdelningen eller har ett kursfall så behöver detta fortfarande betyder att vi överlever våra dagliga kostnader utan att behöva sälja en aktie till förlust.

Och där kommer kontanter in.

Många har en begränsad mängd av kontanter för att kunna betala månadsutgifter i 2-6 månader . Vanligtvis verkar summan vara mellan 30 000 - 70 000 SEK. Det är en möjlighet att, och någonting jag överväger, att utöka denna summa till mellan 350 000 - 500 000 SEK av oinvesterat kapital. Anledningarna till denna allokering flera.

* Säkerhet när börsen faller.
Börsen kommer att falla. Frågan är inte om, frågan är när. När börsen faller uppstår köptillfällen, men även problematiska situationer för företag som potentiellt kan leda till utdelningssänkningar. Om målsättningen är att överleva en börskrasch om 2-4 år (det tog 1-3 år innan börsen återhämtade sig under 2009) bör man redan nu, när börsen är som högst värderad, vara redo för detta. Ett kontantkapital om 350 - 500 tkr gör att du är detta både vad gäller oinvesterat kapital, samt att kunna täcka dina kostnader.

* En relativt god säkerhet till ett billigt (gratis) pris.
Kontanter har inget investeringstak. Kontanter kan uppbringa en sparränta. Denna är just nu väldigt låg, men 0.7% på en halv miljon är i alla fall 3500 SEK "utdelning" per år. Visst kan i samband med en nedgång en depression även lamslå våra pengar och göra dem mindre värda, men risken för detta får man ta med i beräkningen när man avgör storlek på denna del av investeringskapitalet. En halv miljon kan vara överdrivet - men 300 000 - 400 000 skulle jag nog känna mig ganska bekväm med att "exponera" mot valutarisken.

Just nu har bland annat BankNorwegian 0.7% i sparränta med insättningsgaranti. Landshypotek och andra populära val ligger på mellan 0.5-0.65%.

* No management necessary
Du behöver inte göra något för att administrera dina kontanter. Inga avgifter föreligger, inga försäkringar, inget underhåll, ingenting. Peace of mind. Vad detta är värt får man avgöra för sig själv, men för mig är tanken av lugnande karaktär.

Fördelarna får mig att fundera över att begränsa vargfondens diversifiering till två investeringstyper - eller egentligen endast en. Aktier. Fonder följer marknadsutvecklingen. När marknaden kraschar/går nedåt följer även dina fonder. Följer du då 4%-regeln och har inte mycket likvider kan det hända att du skadar ditt kapital och dina framtidsmöjligheter vad gäller frihet. Detsamma stämmer inte om man ser till kontanter. Men 350 000 i kontanter kan du, vid sparsamt leverne, klara dig utan marknaden i 2 år utan någon form av annan inkomst. (med ett "uttag" om 14500/månad). Du kan i princip då tänka bort dina utdelningar i två år, antingen för att återinvestera, eller om de inte skulle "komma" för att bolagen går så pass dåliga just då.

Tanken är verkligen inte oattraktiv. 

Jag tycker inte att man får vara naiv och tro att marknaden kommer att fortsätta samma explosiva utveckling och konjunkturen kommer att fortsätta på detta sätt. Snarare tror jag på en krasch om 20-35% inom 1-3 år. Jag är varken ekonom eller utbildad finansrådgivare - naturligtvis skall man ta alla profetior av denna art med en grävskopa salt.

Men historien kommer upprepa sig. Och krascher har varit återkommande så länge börsen har existerat.

Aktievargen och Vargfonden tänker inte hamna i en situation där vi känner oss tvungna att på grund av illikviditet sälja eller justera våra innehav. Detta ska endast göras om vi kallsinnigt analyserar att detta behövs på grund av hur bolaget går.

En större komponent i detta är också hur marknadsklimatet är i dagsläget. Att vara 100% eller över 100% investerad var en väldigt bra långsiktig strategi mellan 2009-2013 när börsens värdering var väldigt låg. Att vara 100%-igt investerad idag eller att inte ha en plan för att ansamla kontanter för nästa "downturn" är enligt mig problematiskt. Att marknaden är högt värderad har inte undgått någon. Det logiska, enligt Aktievargen, är att i en sådan situation samla på sig kontanter för nästa nedåtgående spiral och att då successivt investera det man har råd att investera i relation till de utdelningar man erhåller.

För att sammanfatta detta något kaotiska inlägg bedömer jag nog i dasgläget att kontanter är den bästa typ av diversifiering man i dagsläget kan tänka sig. Jag tror inte att marknaden kommer att vända det närmaste året, men detta möjliggör att under denna tid samla på sig kontanter just för denna framtida krasch.

Sunday, March 11, 2018

Konsten att diversifiera - del 3 - skog

Då har det blivit dags för tredje delen i min investeringsserie som handlar om olika möjligheter att investera sina pengar. Just denna del kommer att handla om skog som investering.

Hur kan man då tänka kring en skogsinvestering, och vad är fördelar och nackdelar?

* Skog är en investering som växer av sig själv - ger utdelning
Med reservation för att man med utdelning får förtydliga att den endast ger utdelning när man väljer att avverka. Utdelningen innan avverkningsdagen är inget som du kan realisera, som du exempelvis kan med aktieutdelning. Men investeringen växer av sig själv.

* Priset på skogsmark stiger, liksom börsen, kraftigt
De senaste 10 åren har skogsmark i Sverige ökat 23% i pris - en mer än acceptabel utveckling.

* En "grön investering".
Du kan vandra runt i din skog och titta på den. Det är någonting fysiskt, något du kan ta på och en ganska trygg investeringsform på så sätt.

* Ganska liten korrelation med börsutvecklingen.
Människan kommer alltid att behöva pappersmassa i någon utsträckning, och även om priset är knutet till råvarumarknaden är priset för virke relativt stabilt. Är priset dessutom lågt tvingas du inte heller att avverka och sälja. Även på detta sätt en bra investering.

* Skog är en långsiktig investering
Över flera generationer - om den långsiktigheten pratar vi alltså. Skog är ingenting du köper idag och säljer imorgon. Skog är något du bör äga tills den dagen du pensionerar dig, för att sedan lämna vidare till dina barn eller din släkt.

* Många appliceringsområden
Timmer har många appliceringsområden. Allt från väldigt miljövänligt konstruktionsmaterial för byggnader som används mer och mer, till pappersmassa för olika applikationer (förpackningar, papper, etc).

Ett antal fördelar är det ju i alla fall. Låt oss ta en titt på några nackdelar med skogen.

* Dyr i underhåll
Aktier har ingen underhållskostnad. Skog behöver underhållas. Detta kostar både tid och pengar - och som vi vet är tid verkligen inte gratis.

* Risker? De finns
Skogsbrand, stormar, blixtnedslag, översvämningar och andra naturkatastrofer kan påverka dig som skogsägare. Vi har även klimatförändringarna som pågår, som vi inte vet hur de kommer att påverka skogsägandet och produktionen i framtiden. Detta är något som kan avhjälpas genom försäkring, men jag ifrågasätter hur effektivt/mycket detta faktiskt skyddar dig som skogsägare och hjälper dig att återfå den summa som din förlorade skog faktiskt är värd.

https://www.allehanda.se/angermanland/harnosand/skogsagare-forlorar-miljoner
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6221481
http://www.dalademokraten.se/dalarna/avesta/manga-har-forlorat-all-skog

Dessa tre artiklar hittas med en snabb googling. Ingen munter läsning, och indikationen är ju tydlig - försäkringar hjälper inte att återfå det faktiska värdet.

* Massapriser
Läsningen av detta diagram är inte lika muntert som utvecklingen av fastighetspriser. Massapriserna har, skulle jag argumentera, inte ens följt inflationsnivån. 300 sek/m3 björkmassa 1996 är inte 300 sek idag - trots detta är prisnivån i princip identisk. Massapriserna fluktuerar naturligtvis, men det ändrar inte det faktum att du vid skogsinvestering är beroende av att någon köper din skog för mer än vad du köpte den för - ungefär som guld. 

* Investeringstaket för skog är otroligt högt
Jämfört med aktier eller till och med guld - eller till och med fastigheter så är taket för att investera i skog och få en respektabel och kontinuerlig avkastning med detta väldigt, väldigt högt. mellan 8-15 MSEK verkar behövas för detta.

Man kan alltså måla upp en ganska komplicerad bild av en skogsinvestering - och efter ett antal korta analyser av olika skogsfastigheter verkar det också långt mer komplicerat än andra typer av investeringar (förutom möjligtvis fastigheter).

Att investera i skog är någonting som jag ser som ganska ointressant, för att sammanfatta artikeln utifrån Vargfondens perspektiv. De klimat- och naturrelaterade riskerna med denna investering, försäkringskostnader, och den prohibitivt höga gränsen för investering (om man har som mål att få en kontinuerlig avkastning) gör en investering svår att rättfärdiga. Skogsfastigheter har mycket mjuka värden. Man investerar för framtiden. Man värnar om miljön. Man investerar i något att lämna till nästa generation. Detta är inte oattratktivt på något sätt, men omkringliggande faktorer gör investeringen ointressant för mig i dagens läge. För att det ska vara intressant behöver Vargfondens finansiella förutsättningar se helt annorlunda ut. Fram tills detta är fallet kategoriseras skogsinvesteringar som diversifiering utan egentligt skäl  (då för att diversifieringen inte nödvändigtvis ökar säkerheten samtidigt som den ger en avkastning). En diversifiering av portföljen bör göra just detta - öka säkerheten samtidigt som den ger en respektabel avkastning om 1.5 - 5% årligen.

Jag uppmuntrar alla läsare att göra egna beräkningar. Min väldigt korta analys är endast utifrån förutsättningar för oss, både geografiska och annorlunda, och de kan se annorlunda ut för andra individer. I dagsläget nöjer sig Vargfonden med att investera i skog och pappersmassa genom företag som brukar och förädlar detta, såsom Huhtamäki och BillerudKorsnäs.