Sunday, December 31, 2017

Avslut för 2017 - Mål för Q1 2018

Hej allesammans,

Då har år 2017 nått sitt slut. Ett transformativt år, än mer än 2016, vilket jag aldrig trodde skulle hända. Under  2017 har jag gjort två stora omstruktureringar av portföljen, vilka gett som resultat att jag med min strategi är mycket mer självsäker och sover lugnare om nätterna.

Den största av dessa omstruktureringar är att jag inte längre, med ett undantag, investerar utanför Europa och allra helst inte utanför Nordeuropa/Skandinavien. Anledningarna till detta är flera, men jag anser helt enkelt att det är enklare att hålla koll på bolag här samt att det finns tillräckligt många kvalitativa bolag i Europa. Man behöver inte se sig om utanför, såsom USA eller Kanada om man inte så önskar.

Under året 2017 har portföljen sammanlagt delat ut 32% av mitt utdelningsmål för självförsörjning. Detta är en ökning med 143% jämfört med föregående år. En ganska monumental utveckling, men utvecklingen på pappret inför nästa år efter omstruktureringen ser ungefär lika monumental ut. Men detta får vi se under nästkommande år och om något drastiskt händer.

Låt oss se tillbaka på Q4-målen.

* Investera 60 000 SEK i portföljen.
Uppfyllt!
Jag har investerat fantastiska 121457 SEK under Q4. Tack vare oväntade inkomster, hög sparkvot om 75-80% har jag nått denna drömnivå. Jag förväntar mig inte att kunna upprepa denna bragd under 2018.

* 1 kortare novell (25-50 sidor) per månad.
Uppfyllt!
27 sidor skrivet. Detta är jag nöjd med.

* 50 träningspass
EJ uppfyllt!
Inte mycket ursäkter här. Jobb, resor och annat kom i vägen, men mest lathet. Får ta nya tag här under Q1. Jag uppnådde 32 träningspass.

* Skriva portföljpresentationer på samtliga ~40 bolag
Uppfyllt!
Jag har inte längre 40 bolag, men samtliga bolag har fått presentationer och Q3-rapporter.

* 2-3 timmar konst, minst 4-5 dagar i veckan
EJ uppfyllt!
Åter igen, jobb kom i vägen och målet kanske inte var realistiskt under nuvarande omständigheter. Jag får försöka igen under Q1.

* Hålla konsumtionen till en låg nivå.
Uppfyllt!
Jag har hållt konsumtionen relativt låg, och framför allt räkningar, lyxkonsumtion och matkostnader har hållits bra och låga. Räknar vi dem på ett år har jag kostnader som endast är boende, mat och räkningar som uppgår till ungefär 110 000 SEK - varav ungefär 18 000 SEK är mat. Det är helt acceptabelt i min mening. Jag har dock haft en oförutsedd utgift i form av en bilreparation som kostade 8000 spänn.

4/6 mål är uppfyllda. Jag får ge mig godkänt i detta.

Vad kan vi göra inför Q1?

* Investera 55 000 SEK i portföljen.
Q1 ger mindre inkomster, och målen ska vara realistiska. Jag får hoppas att detta går att uppnå.

* 1 kortare novell (25-50 sidor) per månad.
Novellskrivandet skall fortsätta. 25-50 sidor ska jag ha skrivit fram till slutet av mars.

* 50 träningspass
Jag tänker försöka igen - detta är inte svårt, kräver bara mer disciplin.

* Skriva Q4-rapporter på samtliga bolag
Skriva uppdateringar på alla bolag - viktigt för att hålla igång betygssystemet som jag försöker utarbeta för mig själv.

* 1-2 timmar konst, minst 4 dagar i veckan
Jag har sänkt kraven här och hoppas att det är något som faktiskt går att uppnå även med de arbetsrelaterade förutsättningarna jag har idag.

* Hålla konsumtionen till en låg nivå.
Fortsätta i samma anda är ett bra mål - detta behöver jag göra till måluppfyllelsegraden av utdelningarna är högre än de är idag.



Jag har också, utifrån att jag inte riktigt gillar sektorsindelningen som många gör, kategoriserat om vissa företagssektorer. Ett investmentbolag är ingen bank och bör inte heller, i min mening, slås samman med bank och finnans. Med denna anledning har jag skilt dessa åt. Efter denna revidering ser portföljfördelningen i sektor ut på följande vis inför 2018.



Portföljfördelning utefter bolag ser ut på följande vis.





Som jag sade initialt är jag nu mycket nöjd med portföljfördelning utifrån bolag, men även sektor. Det finns alltid saker att förbättra, och detta kommer att förbättras under kommande år. Men detta ser jag som en stabil bas att stå på efter endast 2 år där jag varit aktiv inom investering.

Ha ett underbart gott nytt år, allesammans!



Friday, December 29, 2017

Att vara en aktiv investerare!



Under veckan köpte jag den här påsen med chips på Willys. Extrapris - 3 påsar för reducerat pris, vilket verkade för gott att motstå. Köpte 2 påsar med Sourcream Onion, och 1 påse med Pepperoni-smak. Jag tycker att det är viktigt att som investerare inte bara tro att företagen går bra, utan investerar gärna i företag där jag personligen kan se att företaget gör ett bra jobb. Vilket är anledningen varför jag inte gillar vad Investor gör med Ericsson - jag kan inte se en fördel i ägandet i Ericsson just nu, men har valt att ge Investor förtroende ett tag framöver innan jag skriver mer om det!

Åter till ämnet. Axfood och Garant Chips.

Jag prövar och använder gärna Axfoods och Icas egna märken därför att oftare än inte så är produkterna minst lika bra som Felix, Findus, OLW eller Dafgårds, och till ett mindre pris som dessutom ger större vinstmarginal till vårt investerade företag - Axfood. Det är win-win, bara bra.

Smaken på chipsen är underbar. Bättre än OLW och Estrella, i min mening.

Problemet var att i båda påsarna av Sourcream-onion chips var det sammanlagt någon näve eller två av chips som var så hårda, så sega att det faktiskt var jobbigt att tugga dem - och jag har inte särskilt svaga/ömma tänder.

Många hade säkert tänkt "äh, skit samma. Bara en billig påse Willys-chips. Bara släng dem. Köper något annat nästa gång." Men som aktieägare i Axfood, och en portfölj där Axfood är ett kärninnehav så räcker inte detta för mig. Hade jag varit majoritetsägare i Axfood och fått reda på denna typ av kvalitetsbrist hade jag ringt fabriken i Belgien (se påsens baksida) och krävt en kvalitetsförbättring! Jag hade satt mig hos ansvarig kvalitetskontrollant i organisationen i Sverige och säkerställt att något liknande undviks i framtiden - inte bara vad gäller chips, utan vad gäller samtliga produkter från denna fabrik.

Vägen till ett bra företag är inte så olik från att bemästra en färdighet, ett instrument eller liknande. Det handlar om oavbruten kvalitet, konsistent kvalitet, om och om igen. Om sådana saker får fortsätta, vad händer då? Vilken produkt är näst att fallera i kvalitet? Tomatsåsen? Osten? Fisken?

Inte okej.

Phil Fisher var en duktig investerare som sa följande

“Every time you shop in a store, eat a hamburger or buy new sunglasses you’re getting valuable input. By browsing around you can see what’s selling and what isn’t.”

Garants produkter ska stå för kvalitet till ett lägre pris. Ett bra pris, samtidigt som smaken är bra. Hade det varit en enstaka chips i en av påsarna hade jag kanske inte ens skrivit om detta, utan bara mailat konsumentkontakt. Men chipsen som var som sådana fanns i båda påsarna med denna smak.

Om Bakkafrost hade gett mig en dålig lax, hade jag mailat dem.

Om ICA hade gett mig en vidrig snabbrätt från ICA-disken, hade jag ringt dem.

Om Daimler/Mercedes hade sålt mig en bil som rostat efter två år, hade jag kontaktat dem.

Som aktieägare, även om vi är väldigt små i förhållande till institutionella investerare, tycker jag det är viktigt att vi gör vår röst hörd och deltar i att göra företaget bättre. Detta är en del av det. Därför har jag mailat konsument@axfood.se och informerat dem om produkten, samt om detta inlägg. Om jag hade suttit i bolagets styrelse hade jag velat att detta uppmärksammades, och jag utgår ifrån att man i bolaget tänker likadant.

Jag uppmuntrar alla att göra så med samtliga företag man äger - var en aktiv investerare!

Saturday, December 16, 2017

Vilken lärdom drar DU av Hennes & Mauritz efter gårdagen?



Som vi alla vet genomgick H&M en rejäl krasch under gårdagen efter att bolaget - ännu en gång - inte uppnått förväntningarna som de bland annat själva prognosticerat. Ingen munter dag för många investerare som äger H&M. Visst, vi brukar säga att vi hoppas på en krasch, men då pratar vi nog mer en generell börsnedgång som inte riktigt är att härleda till att ett specifikt bolag inte klarar av att uppnå sina mål. Som gör att man börjar tvivla på dem. Vilket gör att...ja, ni förstår. Många utdelningsinvesterare har ju portföljer där stommen utgörs av H&M-aktier. Det är inte roligt när stommen eller fundamentet i ett bygge börjar svaja lite grand, och utan att överdriva kan man väl i alla fall enas om att svaja - ja, det gör H&M just nu.

Så vilka läropengar kan vi som investerare dra av H&M just nu?

Jag vet min lärdom.

I dagens marknad är detta med konsumentretail något som inte riktigt går att förutse, av flera anledningar. Vi har en marknad, en högst globaliserad sådan, där det för många typer av produkter inte längre spelar någon roll hur många, hur vackra eller hur bra fysiska butiker man har. För att folk handlar på internet. Det innebär att en tonåring med kunnande och kontakter i Kina kan, med lite kapital och rätt know-how - konkurrera med H&M och börja sälja kläder till folk. (Ja, grov förenkling!)

Detta drabbar mer än bara kläder. Det drabbar elektronik, böcker, småprodukter, hemprodukter, möbler, skor, parfym och allt möjligt. Ni vet ju själva vad som händer i de branscherna just nu. Den berömda butiksdöden. Elektronikkriget där butikerna själva ofta inte ens längre går med vinst på de produkter de säljer - och framför allt inte realiserade varor.

Det är inte en hälsosam utveckling för investerare. Men jag lägger ingen värdering i det - det är varken bra eller dåligt, det bara är.

Men det vi kan konstatera att är att branscher just nu är i gungning. Hela retailbranschen. Allas vår Gottodix skriver i sitt senaste inlägg här att det är H&M's problem. Jag skulle vilja säga att det är hela branschens problem. Titta på Elgiganten, Media Markt, Clas Ohlson - kedjor som alla drabbas av hur folk handlar och vart de handlar sina produkter.

Min lärdom är att retailbranschen är just nu en bransch där jag inte vill investera. Därför köper jag bland annat inte Kinnevik - för mycket E-handel. Tänk om det imorgon kommer en ny sida som konkurrerar med Zalando med något bättre priser? Marknadspositionerna är för bräckliga.

Min lärdom - bort från retail och e-handel tills utvecklingen kan ha bedömts att ha stannat av lite grand. Just nu är det konstant kaos med utveckling varje vecka. Det är inte gynnsamt för stabilitet, och således inte bra för oss utdelningsinvesterare.


Friday, December 15, 2017

En bra dag att INTE vara H&M-ägare

Många av mina utdelningsinvesterarkollegor är fortfarande long i H&M. Själv lämnade jag bolaget för flera månader sedan, och steg ut vid ungefär 227 SEK. En förlust, förvisso, men tillsammans med lämnad utdelning en väldigt liten sådan.

Idag öppnar aktien med ett fall om 13%. Kursen ligger och hänger vid runt 175-snåret, och verkar kunna falla ännu mer. Fallet är, i min mening, rättfärdigat. Prognosticeringen för H&M var en ökad försäljning om 4.9% i lokala valutor. Resultatet blev istället ett fall om 2% i lokala valutor. En skillnad om nästan 7%. Detta blir en kalldusch för aktieägare som kanske hoppats på en vändning.

Missförstå mig inte. Vi är utdelningsinvesterare. Kortsiktiga rörelser och enstaka kvartalsresultat är inte avgörande, kanske inte ens vägledande. Men i fallet H&M har negativa kvartalsrapporter avlöst varandra. Försök att vända utvecklingen har avlöst varandra, och bolaget brottas med samma problem om och om igen. Detta i kombination med, i min mening, utan att för den skull verka lösa dessa problem. Man säger att man ska arbeta med problemen på ett sätt, samtidigt som hela retail-sektorn brottas med problem liknande de H&M har.

Nej, jag tror inte längre på H&M. Jag trodde inte på dem för 4 månader sedan, och jag tror definitivt inte på bolagets framtid efter detta. Blir det konkurs? Nej, absolut inte. Men bolaget kommer inte, i min mening, att klara av den utveckling som man tänkt sig eller som man tidigare haft. Det finns anledning, i min bedömning, att misstro bolag som i denna högkonjunktur går konsekvent nedåt. Och det har H&M gjort nu under väldigt lång tid.

Jag är väl nyfiken på om det nu är fler som börjar dela den bedömning som vissa har gjort - att det är dags att kapa H&M. Jag vet att många fortsatt kommer att behålla, och eventuellt köpa mer H&M. Kanske gör de rätt. Kanske kommer H&M vända på utvecklingen och börja växa igen. För min del är det dock enkelt - past performance is no indication of future performance. Bara för att H&M tidigare har varit ett bra bolag betyder det inte att det längre är detta, eller att man kan förvänta sig samma typ av tillväxt. Jag tror inte att man behöver börja prata om utdelningssänkningar än, men jag tror att man förr eller senare kommer till den punkten om inte läget förbättras.

Och idag finns det i min mening väldigt lite som pekar mot att det kommer att förbättras.

Hur tänker ni kring H&M idag?

Wednesday, December 13, 2017

NCC's investeringsbetyg från B till C.

Ett av mina portföljbolag, NCC har idag vinstvarnat. Det är den allvarliga sorten, och bolaget spår att rörelseresultatet för Q4 kommer bli "nära noll". Detta är heller inte första vinstvarningen som bolaget har gjort under 2017. Som resultat av detta bedömer jag att bolagets investeringsbetyg behöver justeras nedåt. Rättfärdigandet är enkelt - en högre grad av kontroll behövs för att se till att bolaget uppfyller de mål man sätter. Nedskrivningen och den strategiska förändringen innebär nämligen att NCC inte förväntar sig att uppfylla de strategiska mål som man satte under 2015. Detta mål var en årlig tillväxt om 5 % i omsättning samt en tillväxt i rörelseresultatet mellan 3-4%. 

Detta mål förväntar sig bolaget alltså inte längre att uppfylla.

"För att lyckas med strategin krävs att vår bygg- och anläggningsverksamhet utvecklas bra. Denna verksamhet har levererat avseende orderingång men resultatet har varit svagt. Fokus kommer framöver att ligga på att förbättra lönsamheten och det är inte prioriterat att upprätthålla tillväxtambitionen i strategiplanen. Förutom att förbättra lönsamheten är arbetsmiljö och säkerhet högt prioriterat", 
-- Håkan Broman,tillförordnade vd, NCC.

Jag vill poängtera att:

* Detta behöver inte vara negativt. Flera analyser pekar på att detta är bra och balanserar risken i bygg och anläggning.
* Aktievargens investeringsbetyg är till största del subjektivt.
* Nedgraderingen till C innebär huvudsakligen att det kompromisslösa förtroendet som kan existera för bolag som har A och B inte längre finns. Jag har fortfarande förtroende för bolaget, men det behöver kontrolleras.
* Resultatprognosen involverar även 75 Msek i omstruktureringskostnader, som även inkluderar avgångsvederlag för tidigare VD.

Detta ändrar dock inte faktumet att prognosen var ett rörelseresultat om 498 MSEK. Istället verkar det som om vi får ~0 Msek under Q4. Marknadens reaktion om ett fall på 8% är således helt inom ramen, men jag är fortsatt optimistisk vad gäller NCC.

Dock kommer jag att framöver hålla mer koll på nyheter och analyser vad gäller bolaget. Jag hoppas att bolaget har "städat" nu och kan blicka framåt - men detta återstår naturligtvis att se.


Betyg


Monday, December 11, 2017

Kortbonusar, inköp och samling av betalningar

Hej allesammans

Tänkte slå ett slag för något jag tycker är ett väldigt bra sätt att samla sina månadsinköp, och att dessutom få drivmedelsrabatt och bonus. Preem Mastercard är ett förmånligt kreditkort som kan beställas på företagets hemsida. Det finns i Sverige en uppsjö av olika kreditkortserbjudanden och företag som erbjuder sina kort med olika typer av bonussystem. Jag kan sakna USA här lite, där det finns kreditkort för olika typer av inköp med specifika bonusar och återbäring. Kreditkort för bränsle, för mat, för elektronik, etc.

Här i Sverige får vi i stället välja mellan kreditkort som vanligtvis ger bonusar endast i form av någon sparränta och kanske någon mindre rabatt i drivmedel. Ibland kan det även finnas en poängshop där man kan byta in poäng för sina inköp till någon mindre reklamprodukt eller presentkort i kortets butik.

Jag kanske är själv här, men det ser jag inte som överdrivet attraktivt.

Därför är jag glad att Preem Mastercard finns.

Följande fördelar:

* Ingen årsavgift
* Bonus i procentform, ej poängshop eller annan typ av löjlig hake
* Konkurrenskraftig sparränta
* Drivmedelsrabatt
* Smidig app

Dock även följande nackdelar

* En övre spärr på bonusen (dock sällan relevant för "vanliga" inköp)
* En övre spärr på sparsumma (15 000 - snålt)
* Drivmedelsrabatt gäller bara på Preem

Jag misstänker att jag själv är en av anledningarna, om inte själv, till varför Preem lagt till en bonusspärr. Tidigare kunde man (och jag gjorde detta), köpa stora saker som en bil med kortet, förutsatt att du satte över rätt mängd pengar, och på så sätt få tusentals kronor i bonus. Så idag är spärren satt till 125 SEK/månad. Detta är ungefär 12500 SEK/månad i inköp, vilket är ganska högt eftersom inte fakturor eller andra räkningar ingår. Du bör vara en ganska stor familj för att komma över denna summa.

Sparsummespärren förstår jag mig inte på. 1.6% ränta hade varit bra - hade de satt spärren på 150 000 hade det till och med varit attraktivt. Men nu? 15 000 spänn? Det är 240 SEK ränta om året. Före skatt. 

Då har jag hellre dessa 15 000 riksdaler investerade i aktier.

Innan Preem hade jag OKQ8, som hade en liknande konstruktion. Dock sänkte OKQ8 sin bonus, vilket gjorde att Preem blev bättre. Jag tittar ofta runt om det finns bättre erbjudanden, men idag är Preem det bästa kreditkortet för mina behov.

Om ni fortfarande kör era gamla bankkort med årsavgift - byt dessa! Skaffa något som preem-kortet istället. Det spara en 200-300 spänn om året, och dessutom får ni 1% bonus för allt ni handlar!

Spara 300 spänn om året. Löjligt? Kanske det - men på 30 år blir den besparingen, om den investeras, istället 62430 SEK som kan ge 256/Månad i utdelning. Inte så pjåkigt, eller hur?

Detta inlägg är inte sponsrat av Preem eller något annat företag - jag informerar endast kring fördelar som jag ser i dagens kreditkortssamhälle.


Friday, November 24, 2017

Portföljsammanställning - November 2017

Hej allesammans.

Det har ju skett lite inköp på sistone. Jag tänkte att det kunde vara intressant att utöver se vilka bolag som ingår i Vargfonden, att även se vilken andel av bolaget som Vargfonden har investerat i. Av denna anledning följer detta diagram.


Som kan skönjas är Vargfonden för närvarande tungt viktad mot bank och industri. Förklaringen är ganska enkel - dessa branscher och de bolag som Vargfonden investerar i har helt enkelt varit i väldigt bra köpläge. Därav har kapital allokerats till dessa bolag. Planen är att under kommande månader och 2018 balansera dessa investeringar med andra bolag när dessa skiftar - bland annat Telekom, konsumentvaror och dylikt.

Jag är dock ganska nöjd med hur Vargfonden i dagens läge ser ut, och nöjd med de bolag som jag har.

Skistar har fått träda in i bolaget inom ramen för cykliska, defensiva konsumenttjänster. H&M har kastats ut med huvudet före, och sett till dagens kurs är jag väldigt nöjd att ha kunnat avyttra hela innehavet till ett väldigt bra pris. En förlust förvisso, men en liten sådan.  Även finska Raisio har kommit in i portföljen som en defensiv konsumentinvestering - denna ej cyklisk. Jag tror på både Raisio och Skistar och ser fram emot att utöka dessa innehav. I dagsläget är det inget innehav jag ser till att minska eller avyttra.

En bra November - ser fram emot December!

Saturday, November 18, 2017

Investering i Seafire



Jag går idag för första gången in och köper aktier i ett bolag som inte lämnar någon utdelning (än). Positionen är ännu mycket liten, men jag kan tänka mig att i dagsläget gå upp till 0.3% av portföljens värde i bolaget.

Bolaget heter Seafire, och noterades på NGM Nordic MTF under 171116.

Seafires ambition är att investera i onoterade bolag i storleken på över 10-15, upp till 100 MSEK i omsättning. Normalcase, enligt VD själv, är 20-70 MSEK. Detta är en bolagsstorlek där det i Sverige finns otroligt många bolag, men väldigt lite kapitalmöjligheter i relation och jämförelse med bolag som befinner sig i 300-500 MSEK-klassen. Segmentet kräver dock mycket kunnighet och omvärldsbevakning från investerare, då det också är ett segment där många bolag går i konkurs/inte går särskilt bra.

Detta tänker Seafire motverka genom att investera i bolag som:

* Har en tydlig konkurrensfördel och en nisch
* Har en etablerad kundbas och ett känt varumärke, gärna high-end
* Gärna befinner sig inför ett generationsskifte
* Inte utvecklats vidare och behöver resurser för att göra detta

Bolagen ska förvärvas till sunda värderingar, och Seafire är på hemsidan tydliga med att man i grunden inte har ett exitperspektiv. Bolag som Seafire investerar i är främst tänkt att de ska hållas, ej säljas. Tummen upp där.

I och med IPO'n har grundarna själva investerat betydande summor pengar. Framför allt VD och grundare Johan Bennarsten har en betydande andel av aktierna och har gått in med 2 MSEK i och med noteringen, vilket för mig bedöms som mer än tillräckligt för att visa engagemang och intresse. Tummen upp igen.

Bolaget påminde mig i beskrivningen om ett ungt Latour. Jag har haft korrespondans med VD'n under morgonen, där han skriver att förebilderna för Seafire är  Latour, Indutrade, Lifco och Addtech. Han nämner även att "Långsiktighet och sunt företagande och styrkepositioner i nischer."

Nu är detta initiala ord i ett litet bolag, men alla bolag börjar någonstans. Det är dessutom inte varje dag - eller år - som ett investeringsbolag med detta perspektiv når marknaden.

Men men, talk is cheap!

Låt oss titta på vad bolaget har i portföljen idag. När man tittar på ett bolag i storlek med Seafire är två saker viktiga för ett grundförtroende och vid beslutet om man skall investera eller ej:

1. Innehav
2. Personal i bolaget

Låt oss börja med Innehaven. Där hittar vi två - Hedén och FollowIt.

Hedén

Hedén är ett svenskt företag grundat 1964 av Björn Hedén, som tidigare arbetat med Hasseblad. Företaget utvecklar motorer och styrenheter för kameror som kontrollerar zoom, fokus och iris för filmkameror. Hedén-utrustning blev standard i filmbranschen när dessa funktioner blev centrala i filminspelningar. Grundaren har varit nominerad flera gånger för ett Oscars-pris för sitt arbete, och fick även detta pris under 2010. Hedén har utvecklat flera olika motorer som blivit innovationer inom filmbranschen. Senaste uppfinningen, för 3 år sedan, var marknadens första Bluetooth-fokus/iris-kontroll, systemet CARAT. De har även använts i bland annat helikoptrar och kranar.

Bedömningen kan göras att bolaget har en nisch, är marknadsledande inom sin bransch (Det verkar som att Hedén-produkter anses vara high-end, används till Avatar, Game of Thrones, etc). Frågan är väl tillväxtpotentialen - men med en global filmindustri som hela tiden växer bör detta finnas.


FollowIt

FollowIt är ett bolag som tillverkar och säljer utrustning för tracking/positionering av djur, egendom samt människor. En del av detta bolag, f.d. Televilt, grundades 1973 och har varit aktivt i branschen mycket länge med kunder över hela världen. Bolaget har dags dato 17 anställda och tillverkar produkter just inom GPS-positionering och radiospårning. Det finns halsband för djur (Tellus), sändare för egendom eller exempelvis djur i jaktsammanhang (Contact GPS 3) med därtill hörande app, renar och andra produkter. Företaget har en intressant lineup av produkter som kan användas för denna målgrupp. Jag tycker själv att Appello är någonting jag skulle kunna köpa till bilen! (En sändare med 12 månaders batteritid som kan spåras via mjukvara). Riktigt roligt!

Företagen är i min bedömning, intressanta. Jag gillar nischerna hos båda bolagen och det verkar ändå som om Seafire gjort riktigt bra förvärv här, även om framtiden naturligtvis får utvisa det hela.

Personalen då?

Ledningen har arbetat inom Equity och inom ledande positioner i företag under 15 års tid. Det är inga gröngölingar som försöker sig på att starta investmentbolag här. Man berättar om en lyckad tid av värdeskapande på ungefär 30% årligen, och att målet är att göra samma typ av resultat med Seafire, eller bättre. Väldigt ambitiösa mål, men ouppnåliga? Framtiden får utvisa detta. Utbildningsmässigt har vi läkare och civilekonomer.

I styrelsen hittar vi bland annat f.d. VD på Dagens Nyheter, Equity-folk med erfarenhet från 1982, Jurister samt lite annat. Skaran man har plockat ihop bedömer jag som förtroendeingivande och en snabb googling på alla involverade visar inga konstigheter eller frågeställningar som behöver besvaras. Även här har vi alltså, i min bedömning en godkänd bild av det hela.

Så, personal och bolag bedöms som godkända. Nästa steg?

Som jag nämnde så har jag haft en kortare korrespondens med bolagets VD. Att man som VD svarar på frågor och funderingar inom 15 minuter är för mig jättekul, och talande för att man verkar gilla det man gör. Detta säger ingenting om bolagets framtid i sig, men det är en positiv magkänsla.

Jag valde under dagen att slå till på en liten initialposition i Seafire. 

Ganska unikt, eftersom jag endast brukar investera i aktier som ger avkastning. Men som jag skrev är det inte ofta denna typ av investmentbolag går in på marknaden. Min bedömning efter att ha tagit det hela lite grand under luppen är att ge Seafire en liten position i väldigt långsiktigt perspektiv. Jag kommer att följa bolagetn då jag ser det som intressant.

Om jag har gjort rätt val återstår att se.

Målen som anges i Q3'an är följande:

* Vidareutveckla portföljbolagen
* Göra 1-2 nyförvärv, beroende på storlek

Utöver dessa mål rapporteras även att FollowIt's resultat under de första nio månaderna har resulterat i negativ EBIT på grund av färre kundprojekt. Förfrågningar är fortsatt höga, med avsluten som inte riktigt når fram. Arbetet här är pågående med att bredda kundsortimentet mot kunder som inte endast arbetar i projektform (wildlife-organisationer, andra företag som arbetar med vilt). Bedömningsvis bör detta resultera i mer attraktivitet för företagets produkter.

I nästa kvartalsrapport bör dessa mål således följas upp. Bedömningar kommer göras kontinuerligt, och jag är öppen för att öka i bolaget om målen uppfylls!

Att investera i denna typ av bolag är inte utan risker. Är man intresserad av bolag på NGM  Nordic MTF bör man således göra mycket research och vara försiktig. Min bedömning är att bolaget är intressant, men vänligen se friskrivningen för ytterligare information.

Disclosure: Aktievargen är Long i Seafire. Inget samarbete, finansiellt eller annorlunda, mellan blogg/person och bolag finns. Det som uttrycks är mina personliga åsikter och bedömningar.

Friday, November 17, 2017

Våga köpa lågutdelare/tillväxtbolag!

Du har 10 000 i surt förvärvade sparslantar på investeringskontot och tittar över de alternativ du har. Börsen är i ett bra köpläge, den har fallit några procent den senaste veckan, så en liten substansrabatt finns på favoritbolag. Kanske någon bank, fastighet eller något verkstadsbolag. Hög avkastning där, mellan 3-6%. Och så sneglar du på dina mindre bolag, de där bolagen som har en låg utdelning. 1%. 2%. 2.8%. Kanske till och med under 1 procent.

Du vet vilka bolag jag menar. 

Där bolagen där andra sa till dig att "dem ska du ha, detta är tillväxtaktier". Du kanske till och med hittade dem på egen hand, de där tillväxtaktierna. Aktier du "vet" eller skarpt tror kommer växa markant de närmaste tio åren. Men när du sitter där med din månadsinsättning av vad du lyckats skrapa ihop genom att leva sparsamt och effektivt, så ser du vad du får ut på en årsbasis om du investerar 10 000.

Kör du in det i din favoritbank kan du få ut mellan 400-600 spänn årligen.

Kör du in dem i de tidigare nämnda tillväxtbolagen får du 90-250 spänn årligen.

Det kan ta emot. Trots att vi som utdelningsinvesterar någonstans vet att vi ska tänka "tillväxt, tillväxt, tillväxt", så kan det ibland ta emot att investera i aktier som till dagens kurs är lågutdelare. Detta är något som tidvis även kan vara svårt för mig, då jag fortfarande befinner mig på resan att se till att utdelningarna täcker de grundläggande inkomstbehoven som finns hos mig.

Kort sagt, jag är ännu inte "fri".

Jag tror att det blir något lättare att investera i denna typ av bolag när man uppnår denna frihet, men det är minst lika viktigt att investera i dessa nu, om inte viktigare!

Mina "lågutdelande" bolag är idag, med utdelning:

* Latour - 1.9%
* Investor -  2.8%
* Bakkafrost - 2.9-3.1%
* Infineon AG - 0.9%
* Linde AG - 1.8%
* Siemens AG - 2.9-3.1%

Siemens, Investor och Bakkafrost är på gränsen. I USA skulle de inte ses som lågutdelande, och där känner jag inte alls samma försiktighet som med Linde, Infineon och Latour. Framför allt Infineon vid 0.9% är svårmotiverad. Nu har aktien en väldigt hög premie, men oavsett detta - lågutdelande bolag kan vara svårmotiverade!

Jag försöker hålla mig att de bolagen jag nänmt BÖR ha en viss storlek i min portfölj. Jag försöker verkligen att piska på mig att även innan jag når min frihet, så SKALL dessa bolag vara anseligt stora i portföljen. Vad gäller Investor och Latour samt Siemens är jag där på god väg. Även Bakkafrost ser bra ut. De andra...nja...kan bli bättre.

Det kan vara svårt att se bort från den där siffran i excelarket där du sammanställt din årliga avkastning genom utdelning. Men det är något man behöver göra, tycker jag.

Har ni svårigheter i detta? Hur tänker ni?

Wednesday, November 15, 2017

Varför jag inte investerar i Indexfonder - Del 2

Indexfonder är säkra.

Hur ofta har vi hört detta? Ofta när någon förespråkar indexfonder brukar ett stort argument vara att det är så mycket säkrare än alla andra typer av investeringar.

Jag kommer inte att säga eller påstå att indexfonder inte är säkra. Säkrare investeringsformer är svåra att hitta.

Men bergsäkra? Nej – verkligen inte!

Först och främst, Indexer är inte statiska varelser. Till och med S&P500 genomgår 20-25 förändringar per år där företag är avlägsnade och tillagda till indexet i fråga. De flesta index, framför allt index skapade för fonder, genomgår många fler förändringar än så på årlig basis. På samma sätt som en aktieportfölj skiftar i takt med att investeraren gör omprioriteringar, gör alltså även en indexfond detta – även svenska gratisfonder. Dessutom är anledningarna ofta lika jämfört med omprioriteringar som görs av andra investerare.

Säkerhet kan även argumenteras vad gäller indexfondernas innehav. Ofta vet du inte riktigt vad som faktiskt ingår i fonden – du vet bara att det är en indexfond. När man faktiskt börjar titta efter och se vad som ingår, och i vilken typ av komposition, så kan det kännas som att det faktiskt är företag man inte alls är så intresserad av, som jag även nämnde i första inlägget.

Detta leder oss till nästa del av argumentet – nämligen att diversifiering, eller för mycket sådan, skulle vara av positiv art. Inte riktigt sant heller. Det finns bevisliga studier och exempel som visar att en aktiv aktieväljarstrategi och att investera i enstaka bolag ger långt bättre avkastning än vad som ges av investering i ett alltför brett index. Man kan argumentera att säkerheten i genomsnitt är bättre i en indexfond, helt enkelt för att den speglar en större antal aktier och ett börsindex, men att den skulle ge en bättre avkastning än aktivt förvaltade fonder är endast satt i relation till vilken aktivt förvaltad fond eller portfölj du jämför med. 

Vad gör du egentligen när du investerar i Indexfonder?

Du väljer ett 100-tal, eller fler, bolag som du ofta inte vet någonting om. Bolag som du kanske inte ens vet vad de gör – eller kanske vet du inte ens vilka bolag du väljer! Bolag som du inte vet vad de producerar, hur de är styrda, vilka mål de har, eller andra faktorer som bör styra ditt val.

Låter detta som en sund investeringsstrategi?

Visst finns det en poäng i att låta andra som kan detta ”bättre” sköta rodret på skutan – men till vilken kostnad?

Argumentet är således ofta att Indexfonder ger säkrare och bättre utdelningar än att investera i enstaka aktier. Jag argumenterar att så verkligen inte är fallet – dels för att du går miste om faktiskt utdelning (en indexfond har oftast inte en utdelning per se, annat än tillväxten), men också för att du i index har del av stora delar av börsens utveckling som du faktiskt inte vill ”ha” del av.

Åter igen, jag argumenterar inte att indexfonder över tid kan vara en säkrare investering än många aktiva investeringsstrategier. Det är det, och det är något få individer skulle kunna argumentera emot i längden. Det jag ställer mig emot är att indexfonder lyfts fram som ett ”bättre” alternativ eller ett ”säkrare” alternativ på alla plan. 

Slut på del 2 :).

Sunday, November 12, 2017

Varför jag inte investerar i Indexfonder - Del 1

Det är vanligt för utdelningsinvesterare, både i Sverige och i andra länder, att ha delar, hela fokus eller litet fokus på indexinvestering. Att ha en del av sin portfölj i olika typer av indexfonder. Dessa fonder kan komma i olika tappning och skepnad, men två exempel som används flitigt här i Sverige, då de är helt kostnadsfria, är Avanza Zero och Superfonden Sverige. Vanligt är annars att fonder har en förvaltningsavgift.

I den diskussionen (avgiftsbelagda fonder) kommer jag inte att ge mig in i, även om de argument jag kommer att framföra även kan tillämpas mot avgiftsbelagda fonder av olika slag. Mitt mål är dock att tydliggöra varför Vargfonden inte investerar i indexfonder, och heller inte kommer att göra detta.

Viktigt att poängtera är att jag inte vill avråda någon från att följa sin egen investeringsstrategi. Om du investerar i indexfonder eller fonder av olika slag och tycker att detta passar för dig – gör detta.

Mitt syfte med inlägget är att belysa varför jag anser att indexfonder, eller fonder av olika slag, ger en typ av ”falsk” trygghet om att man på något sätt slagit börsen för att en indexfond i det långa loppet inte ”kan” gå dåligt.

För oss som inte vet, vad är då en indexfond?
Ja, bra fråga.

En indexfond, låt oss kalla den för Exempelfond 1  är en produkt vars syfte är att efterlikna eller kopiera de resultat som görs av en specifik index. För exemplets syfte, låt oss säga OMXS30 – Stockholmsbörsen. Om Indexet under 1 års tid går upp 12% är det också Exempelfonds 1 mål att antingen kopiera detta index, alternativt att prestera bättre.

Det låter ju inte så dåligt, eller hur? Sätt 100 000 SEK på en indexfond, och denna följer hela tiden utvecklingen av index. Jovars, inte dåligt alls.

Or is it?

Företag är inte jämlika
Ett index består inte av jämna andelar företag. OMXS30 har inte 5% av varje företag som ingår i index – olika företag på börsen utgör olika andelar av index, beroende på företagets storlek (en formel som definieras som Aktiepris * totala antalet aktier i företaget). Logiskt, och till och med korrekt. Men vad blir resultatet från en praktisk synvinkel?

Exempelfond 1 försöker efterlikna prestationen i OMXS30. Fonden har, låt oss säga för exemplets skull, andelar i ungefär olika företag utefter hur företagen är uppstrukturerade i Storleksordning enligt index. Låt oss rimligtvis spekulera att Exempelfond 1 ser ut exakt som en väldigt populär indexfond i Sverige.

Detta skulle ge oss följande fördelning inom följande aktier:

·        9.7% Nordea Bank AB
·        7.3% Atlas Copco AB
·        7.2% Hennes & Mauritz AB
·        6.4% Volvo AB B
·        5.5% Swedbank AB A
·        5.4% Svenska Handelsbanken A
·        5.3% Sandvik AB
·        4.5% Investor AB B

·        Resten – ca 44%

Men oj!

Mer än hälften av denna fond består ju av bolag som, förutom att de förutom att betala ut en ganska hög procentandel i utdelning, är bolag som jag personligen inte vill äga. Dessutom, om ett innehav av fonden har 10% andel, vad händer om det specifika bolaget kraschar, trots att OMSX30 i sig går i positiv riktning? (Se bl.a. H&M)

Ja, ett av problemen är då att i de flesta fonder så utgör vissa bolag en ganska stor del av ”kärnan” i en fond. I denna exempelfond handlar det om över 50% av fondens innehav.

Genom att investera 100 000 i den allokationsgrad som specificeras ovan, fast istället i specifika aktier, skulle man förutom den tillväxt som aktien visar under perioden (som skulle vara likadan som den indexfonden visar för den specifika aktien), även inkassera den utdelning som företaget lämnar – i exemplet ovan en genomsnitts-DA på ungefär 3.9%, dvs ca 3900 SEK om året.

Då räknar jag inte heller med utdelningstillväxt. Eller det faktum att vissa fonder, andra än populära gratisfonder, faktiskt har en förvaltningsavgift. 

Så, kära vänner. 

Företag i fonder är verkligen inte lika. Dessutom har företag ibland den tråkiga tendensen att reagera på ett sätt annat än resten av börsen gör. Utgör då företaget, exempelvis Apple, Microsoft eller Alphabet (Google) inom S&P 500 en betydande del av indexet, gör detta att hela index slöar ned eller till och med backar. Dessa tre företag utgör i en gigantisk index som S&P500, hela 10 % av Index!

Föreställ er vad som händer med index om ett av dessa tre bolag backar.

Titta på de bolag ovan i det svenska exemplet. Datan kommer från en av våra populäraste indexfonder. Över 50% av fonden ligger i 8 olika bolag. Över 21% av fonden ligger i banker.

Är detta väldiversifierat?

Vargfonden är, i min högst subjektiva och personliga åsikt , bättre diversifierad än exemplet ovan utifrån mina personliga önskemål och investeringsbehov. Det tycker jag för övrigt också att nästan varenda populära utdelningsinvesterares portfölj i Sverige är!

Det var del 1.

Kom gärna med kommentarer, synpunkter, arga mail och annat roligt. Allting välkomnas. Jag hoppas att inlägget annars var informativt!

Fotnot: Alla indexfonder fördelar inte vikt i portföljen efter vilken Market Cap företaget har. Författaren vill än en gång påpeka att han inte avråder från indexinvestering, utan endast vill belysa hur indexfonder och indexinvestering kan fungera och varför han inte investerar i fonder, index eller andra.



Saturday, November 11, 2017

Portföljpresentation - Daimler


Daimler är en tysk tillverkare av personbilar och kommersiella farkoster (Lastbilar, Bussar, etc).  Daimler är mest berömt för tillverkningen av Mercedes-Benz Personbilar och Lastbilar samt bussar, samt därtill hörande produkter, tjänster och andra saker.


Historik
Daimler kan härledas tillbaka till 1883 till företaget Benz & Cie Rheinische Gasmotorenfabrik. 1926 slog sig denna aktör tillsammans med företaget Daimler Motoren Gesellschaft och blev tillsammans företaget Daimler-Benz AG . De två uppfinnarna, Daimler och Benz, skapade mer eller mindre samtidigt under slutet av 1800-talet genom samtida patent och uppfinningar grunden för moderna förbränningsmotorer och bilar.

En liten negativ del av företagets historia är att Daimler-Benz under andra världskriget i högsta grad deltog i att rusta upp den tyska militären genom militärfordon såsom pansarvagnar, flygmotorer, skeppsmotorer och olika typer av bilar. Daimler-Benz var under början av 30-talet efter Adam Opel AG och Auto Union den tredje-största tillverkaren av fordon i Tyskland.

Företagets förgångna är ett inacceptabelt kapitel i Daimlers historia.

Efter andra världskriget och fram till dags dato har företaget utmärkt sig som innovativt inom bilindustrin  Bland annat utvecklade Daimler krockzoner i chassit, den första airbagen samt bältesspännare i bilar.

Daimler var länge tillsammans med Chrysler, men skildes 2007. Sedan dess har Daimler specifikt 5 affärsområden som jag går in på under avsnittet "Produktion".

Daimler har under årens lopp även förvärvat många biltillverkare och andra relaterade företag. Bland dessa är Auto Union, Maybach-Motorenbau, Krupp, AEG, Dornier-Werke, Messerschmitt-Bölkow-Blohm, Fokker, Western Star Trucks, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation, AMG och andra. Antalet patent som ägs av Daimler är således omfattande.

Ägarstruktur
Som med andra tyska storföretag är dessvärre ägarbilden den bit där företaget inte riktigt når hela vägen fram. Vi har 6.8% av bolaget som ägs av Kuwait, av alla länder. Vilken inverkan detta har är oklart, men det är något man bör ha med. Renault/Nissan äger tillsammans 3.1% av Daimler, och i övrigt är det privata investerare som äger sammanlagda 19.4% och institutionella investerare som äger 70.7%. En väldigt spridd ägarbild utan en tydlig majoritetsägare.

Problematiskt - men ingenting som är ovant, eller som i min åsikt påverkar företagets attraktivitet.

Produktion

Mercedes-Benz Cars innehåller Mercedes-BEnz, Smart, Maybach (som idag är del av S-klassen) samt AMG. Mercedes-Benz erbjuder här en omfattande produktportfölj av premiumbilar i personbilsklassen. Det innehåller bilar från kompaktklassen, såsom Smart, eller A/B-klass upp till limousiner i S-klassen.

Daimler Trucks Innehåller Mercedes-Benz LKW (inkl. Unimog) samt Freightliner, Western Star Trucks, Thomas Built, Mitsubishi Fuso, BharatBenz, Detroit Diesel och Truckworks. Daimlers lastbilar säljs världen över och har inom relevanta branscher ett gott rykte om stabilitet, kvalitet och hållbarhet.

Mercedes-Benz-Vans innehåller produktserierna Sprinter, Vito samt Vivano. Detta är bilar bland annat för mindre företag, hantverkare, logistik och andra typer av företag med behov av mindre/lätta transportbilar.

Daimler Buses innehåller Evobussarna, Setra samt Orion. Detta är ett av de segment inom Daimler som tyvärr inte har gått så bra under de senaste åren.  Framför allt växelkurser och investeringskostnader samt generella kostnadsökningar för komponenter har påverkat detta segment negativt - till den grad att EBIT exempelvis sjönk från 45 till 26% (ett fall på 42%) under Q3 2017.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Marknadsledande och innovativa inom många uppfinningar och sektorer
* Elbilar och el-lastbilar samt elbussar utvecklas - Daimler ligger framåt i utvecklingen
* Progressiv utdelningspolicy
* Goda nyckeltal och finanser
* Personbilsdivisionen går som på räls

Risker
* Är Daimler längre fram än konkurrenterna i elbilsutvecklingen?
* Problem inom Trucks och Bussar
* Rykten säger att det är problem för de anställda och att Daimler som arbetsgivare uppfattas som något för oflexibla och nyckfulla. Helt enkelt organisatoriska problem.

Generella finanser
Generella finanser och nyckeltal inom Daimler är genomgående positiva. Trots återkommande problem inom lastbils- och bussindustrin inom Daimler går personbilar och tjänster fortsatt framåt. Elbilsrevolutionen orsakar utmaningar för Daimler precis som för andra biltillverkare, och investeringar kommer att krävas för att nyttja den nyutveckling som bilindustrin för närvarande går igenom. Är Daimler med finansiellt i matchen? Jag bedömer att ja, det är de definitivt.

P/E-tal på 8.0, med en industristandard på 14.0 är väldigt bra. Även P/B och P/S-tal är väldigt positiva. Det enda nyckeltal som inte riktigt når fram är skuldsättning/likviditets-ratio, där Daimler är 0.1 över industriaverage om 0.9. I övrigt är Daimlers nyckeltal och finanser av väldigt positiv art.

För specifika finanser för år och kvartal refererar jag till kvartalsrapporterna som recenceras av Aktievargen.


Sammanfattning av portföljinnehavet
Daimler är Vargfondens biltillverkare - inga andra billtillverkare planeras i portföljen i dagsläget. Anledningen till att vi valt Daimler är hur personbilarnas utveckling har gått, den tradition som bolaget har, de patent man sitter på, den "uppfattning" som kunder har av företagets bilar, samt koncernens finansiella utveckling. Daimler har också sagt att man planerar att dela upp företaget inom olika segment, vilket likt Siemens skulle vara något positivt i vår bedömning - vårt intresse ligger ju i personbilssektorn inom Daimler, inte nödvändigtvis bussarna, även om dessa är ett intressant segment även dessa.

Daimler planeras till en 2-4%-ig portföljstorlek.

Portföljpresentation - Infineon


Infineon är en avknoppning av Siemens. Bolaget skapades 1999 genom att Siemens halvledartillverkning blev ett eget bolag. Bolagets huvudcentral Campeon befinner sig i München, i delstaten Bayern. Bolaget erbjuder halvledar- och systemlösningar med fokus på energieffektivitet, mobilitet och säkerhet.

Infineon har knappt 36000 medarbetare och omsätter cirka 60 Mdr SEK.

Historik
Siemens bestämde sig 1999 för att knoppa av sin tillverkare av halvledare och minnesmedia (minneskort, etc). Anledningen till detta var att segmentet bedömdes som för volatilt av Siemens. Efter en lyckad introduktion av aktien sjönk Siemens ägarandel under 50% efter 2001, och 2006 såldes samtliga resterande delar av bolaget av Siemens.

Bolaget är som sådant relativt nytt och har ingen långvarig historik, vare sig av förvärv eller annat. Aktiens utveckling är allt annat än linjär och stabil, utan kan snarare beskrivas som volatil. Från att ha legat på 22 eur/aktie under 2002, har företagets historik störtdykt ner till 0.41 Eur under finanskrisens år. Nu är den åter på uppgång, och är dags dato i en starkt uppåtgående trend.  Dock är bolaget inget som historisk sett har haft en stabil utveckling.

Investerare bör således se på produkterna och se på företaget ur ett 10-30-årsperspektiv, ej kortsiktig investering.

Ägarstruktur
Som många andra bolag på tyska börsen är ägarstrukturen något som lämnar mycket att önska. Infineons största ägare har ett 5.23%-igt ägarskap och är en institutionell investerare. Inga majoritetsägare återfinns, och ägarbilden är således inte gynnsam. Jag är inte orolig för att bolaget leds mot "fel" håll, ledningen verkar i min bedömning ha koll på vad som behöver göras, men detta måste som med allt annat negativt, noteras och belysas.

Produktion
Infineons produktion är uppdelad i ett antal segment.

Automotive levererar halvledarprodukter för bilindustrin för styrning, dämpning, ventilation, motorer och växellådor, säkerhetssystem såsom ABS, Airbags och ESP. Portföljen för Automotive innehåller också mikrokontrollchips och sensorer. Detta är bolagets största segment med en omsättning på nästan 15 mdr SEK årligen.

Industrial power control levererar produkter och tjänster relaterade till överföring av elektrisk energi. Låter mystiskt, men det handlar om slutprodukter som Tåg, maskiner och hushållsapparater. Även solenergi och vindkraft inkluderas här.

Power Management & Multimarket levererar chip och kretskort framför allt till TV-apparater, spelkonsoler, Datorer, Mobiltelefoner och surfplattor samt serverapplikation. Framför allt handlar det om användningsområden som kräver energieffektiv strömförsörjning kombinerat med högfrekvent användning av produkten/apparaten.

Chip Card & Security är, precis som det låter, företagets lösning för kretskort och komponenter som används vid SIM-kort, säkerhetschips och olika typer av kortbaserad säkerhet och access. Här ingår även passlösningar och offentliga dokumentlösningar som kräver säkerhetsrelaterad hänsyn. Man utvecklar även lösningar för Pay-Per-View, NFC och andra moderna tekniklösningar. Omsättningen är den minsta i företagets segment, men mitt favoritsegment!

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Världsledande och innovativa inom många branscher
* Solida finanser
* Goda framtidsutsikter
* Ledning värd förtroendet

Risker
* Väldigt volatil kurshistorik
* Skandaler i bolagets senhistorik.

Generella finanser
Infineon's finanser och utveckling är av väldigt positiv art. Den enda nackdelen med denna typ av positiv utveckling är att inköp av företagets aktier i dagsläget är oattraktivt. Vi har P/E-tal som är nästan 10 högre än industrimedelvärdet, P/B och P/S tal som följer samma trend, samtidigt som omsättningstillväxten och alla tillväxtmått är "off the charts". Infineon är ett svårt case inte för att bolaget är dåligt eller att finanserna är tveksamma - motsatsen. Infineon till många värderingsmått är helt enkelt väldigt dyrt, och på en DA-nivå om 0.96% känns det för mig som en progressiv utdelningsinvesterare svårt att motivera.

Dock handlar Generella finanser om just hur finanserna i bolaget är. Bolagets finanser är således "top notch", och tillväxtutsikterna är mycket goda.

För specifika finanser för år och kvartal refererar jag till kvartalsrapporterna som recenceras av Aktievargen.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Infineon är ett favoritinnehav, men jag ser att det kommer att bli svårt för mig att motivera ett köp av företaget till dagens värdering. Samtidigt får man inte stirra sig blind på ett dyrt pris, om bolaget har tillväxt- och utdelningstillväxt som motiverar detta. Infineon är för mig ett företag som jag hoppas kommer att forma ett kärninnehav i framtiden, men som idag är svårt att köpa.

Jag önskar att företaget i framtiden utgör mellan 3-5% av portföljen.

Kvartalsrapport Q3 2017 - Hemfosa



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Hemfosa Fastigheter.

Förra kvartalsrapporten visar en fortsatt positiv trend i Hemfosa, med ökningar i hyresintäkter, förvaltningsresultat, vinst per aktie och resultat efter skatt. Man förvärade många nya fastigheter inom företagets fokusområden, och tecknade stora avtal i såväl Sverige som Norge rörande förvaltningen av samhälltsrelaterade fastigheter. Kort sagt verkar bolagets strategi fortsatt att fungera och ge en god avkastning. Tonvikten är Stockholm, Göteborg samt norrlandskusten, Norge och Finland. Det är tack vare nyförvärven som intäkterna har ökat kraftigt. Refinansiering av existerande skulder har skett. Stora kunder som Migrationsverket, Skolor och Kriminalvård ska även få sina lokaler utvecklade genom löpande investeringar.

Denna kvartalsrapporten
I den här kvartalsrapporten rapporteras ett positivt kvartal med en sammanlagd ökad intjäning för bolaget, samt en hög aktivitet i samtliga regioner där bolaget är aktivt. Norge har varit i särskilt fokus under kvartalet, vilket också syns av landets andel i Hemfosas portfölj, vilket nu uppgår till strax över 13% av det totala fastighetsbeståndet.

Största nyheten. förutom de positiva finanserna, är att Hemfosa utvärderar om bolaget skall delas upp i två noterade bolag. Anledningen till detta är att skilja på de mer defensiva långsiktiga investeringarna av allmännyttiga samhällsfastigheter kontra de mer kortsiktiga förvärven som är till för försäljning till vinst. I min bedömning är detta positivt, och jag hoppas att bolaget kommer fram till att detta skulle vara önskvärt.

Affärerna i Norge uppgick under kvartalet till nästan 600 MKR, en imponerande nivå måste jag ändå säga för Hemfosa. Man har nu ett bestånd på 5 mdkr i Norge, och ämnar att göra mer i Oslotrakten samt norge.

I andra nyheter så öppnades bland annat en skola i Härnösand, efter investeringar om 190 mkr i lokalen. Hyresavtalet är långvarigt, och något mer defensivt i investeringsväg än en högstadieskola har jag svårt att tänka mig.

Jens Engvall skriver att man uppfyllt de mål som sattes för åtta år sedan i samband med grundandet av Hemfosa samt den börsnotering som har varit. Han skriver att det är den nuvarande storleken som gör att man står inför ett strategiskt vägval - valet att dela upp bolaget eller inte.

Oroad kring bostadsmarknaden är man inte på Hemfosa. Detta behöver man i min bedömning inte heller vara, med den fastighetsprofil som bolaget oftast förvaltar, då dessa är ganska konjunkturokänsliga. Dock skapar rörlighet i fastighetsbranschen och ändrade förhållanden även möjligheter för bolag som Hemfosa att förvärva bra fastigheter till lägre priser, precis som man gjorde när Hemfosa grundades.

Utvecklingen i Hemfosa under Q3 har varit positivt även sett till siffrorna. Hyresintäkterna pekar uppåt och ökade med 20% jämfört med 2016. Detta förklaras av ett ökat fastighetsbestånd. Den uthyrningsbara ytan har ökat till 2 866 000 kvm, och uthyrningsgraden har ökat med 0.5% till 92%. Åter igen, imponerande siffror.

Fastighetskostnader ökar med ungefär 40 mkr och kostnaden för administratitionen ökade med 3 mkr.

Det totala förvaltningsresultatet ökade under Q3 2017 med 31% jämfört med Q3 2016. över  40% av finansiering tilhandahålls av eget kapital, vilket är imponerande med tanke på beståndets storlek.

Hemfosas mål, om högst avkastning, 30%-ig soliditet, och en 2ggr-räntetäckningsgrad uppfylls samtliga även där.

Tankar kring Hemfosa och framtiden
Hemfosa fortsätter att peka uppåt. Bolaget är ungt på marknaden och fortsätter sin positiva trend som man tidigare noterat. Det är svårt att hitta smolk i mjölken i detta bolag. Hemfosa påverkas inte i samma grad av fastighetsbranschen och situationen i Sverige på grund av sina hyresgäster, och en hög grad av egenfinansierade fastigheter samt relativt låg belåning. Kontraktlängden på hyrorna är även denna väldigt god, vilket ger en framtida säkerhet för bolaget. Bolagets planer om att splitta företaget är något jag personligen applåderar av anledningar relaterade till streamlining och tydlighet. Även bolagets finanser verkar solida som svensk gråsten, och jag följer med spänning bolagets fortsatta investeringar i Norge och Finland.

Nej, det är verkligen svårt att hitta negativt här.

Jo, en sak. Bolagets ålder. Noterade sedan 2014 är inte direkt en lång historik. Där har vi det lilla problemet man får hålla ett getöga på, men det är ingenting som bolaget själva kan rå på, annat än att fortsätta precis som man hittills gjort.

Rekommendation kring Hemfosa
På grund av imponerande finanser, goda resultat, intressanta innehav och en progressiv utdelningspolicy samtidigt som företaget verkar ha en väldigt låg risktolerans tilldelas Hemfosa Fastigheter av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Bolaget är väldigt bra, och köp rekommenderas till bra pris.

Betyg
A

Portföljpresentation - Hemfosa Fastigheter


Hemfosa Fastigheter är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag. Bolaget är ett av de yngsta i Vargfonden och grundades 2009. Man äger 2012 fastigheter runtom i Sverige med ett marknadsvärde om ungefär 30 mdr SEK. Börsnoteringen blev även den väldigt sen, inte förrän 2014.

Hemfosas VD Jens Engwall röstades fram till Sveriges mäktigaste inom fastighetssverige under 2011. Fastighetschefen i bolaget, Lars Thagesson, räknades som 17:e-mäktigast. Inga dåliga människor i ledningen alltså!

Ägarstruktur
En nackdel är tyvärr att Hemfosa inte har en riktig majoritetsägare. Istället är det fjärde AP-fonden som äger största delen i bolaget inom investeringsvärlden, men då endast 8.7% av rösterna. Kriteriet om en stark majoritetsägare med egenintresse uppfylls således inom Hemfosa inte. Istället finns det en stark ledning med personal som tidigare prisbelönats för sitt kunnande inom fastighetssverige. Detta är ju någonting, men inte en majoritetsägare.

Produktion
Hemfosa kör lite av en kombinationsmodell, som många fastighetsbolag i branschen gör. Dels förvaltar man attraktiva fastigheter med bra hyresgäster ur ett långsiktigt perspektiv. Dock så investerar man i och försäljer fastigheter till andra bolag, allt med målet att stärka Hemfosas ställning inom Samhällsfastigheter i Norden. Känns det bekant? Castellum och andra allmännyttiga fastighetsbolag har lite samma eller liknande mål.

Hemfosas hyresgäster är till största grad skattefinansierade, vilket naturligtvis innebär en hög säkerhet med stabila intäkter och god avkastning.

Bolagets främsta aktivitet ligger i Sverige, nästan 83%. 64% av bolagets bestånd är samhällsfastigheter, med de hyresgäster som tidigare nämnts. Norge står för 13% av marknaden och Finland för 4%. Målet är att utveckla dessa länder, då man vill bli störst inte bara i Sverige utan i hela Norden.

I Sveriuge ligger bolagets fokusområden i Stockholmsregionen, där i Stockholm och Västerås, Malmöregionen, där Kristianstad samt Göteborgsregionen (Göteborg). Utöver detta har man fastigheter i Värnamo, Växjö, Karlskrona, Karlstad, Sundsvall och Härnösand. Utanför Sverige är man aktiv i Oslo- och Helsingforsregionen.

Företagets hyreskontrakt förfaller inte, till merparten, förrän efter år 2023. En del kommer att löpa ut 2019/2020, men enligt företaget själva kommer dessa med största sannolikhet att förnyas.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Starka finanser inom ett defensivt bolag
* Intressant fastighetsbestånd med många kunder inom svenska allmännyttan
* Progressiv utdelningspolicy
* Stark ledning

Risker
* Hur påverkar uppdelning av bolaget?
* Bostads- och fastighetsmarknaden i Sverige

Generella finanser
Hemfosas nyckeltal är goda. Hyresintäkter, Driftnetto, förvaltningsresultat och EPS pekar samtliga åt rätt håll. Man har tagit beslut om att utvärdera en eventuell uppdelning av koncernen i två noterade bolag, lite som NCC gjorde när man knoppade av Bonava. Tanken är att det andra bolaget då skall syssla med förvärv och försäljning av fastigheter, en något mer riskfylld och ständigt förändrande verksamhet.

Bolagets skuldsättning samt andra viktiga nyckeltal framför allt för ett fastighetsbolag bedöms i dagsläget som goda. Ingenting inom området generella finanser höjer varningens flagg här - snarare bedöms bolaget på grund av sin profil som väldigt bra för segmentet, precis som det andra portföljinnehavet inom liknande segment.

För specifika finanser för år och kvartal refererar jag till kvartalsrapporterna som recenceras av Aktievargen.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Hemfosa är ett centralt innehav vad gäller fastighetsföretag i Sverige. Precis som med Castellum gillar jag bolagets fokus på allmännyttiga fastigheter. Det är på grund av detta, och bolagets uppfattade låga risktolerans som jag är intresserad av ett ganska omfattande ägande av bolaget i relation till andra poster i portföljen.

Tilltänkt innehav är mellan 3-5% av portföljen.

Portföljpresentation - Fiskars


Fiskars är ett konsumentföretag aktivt inom produktionen av glas, metall och specifikt produkter inom hemmiljön, trädgård och hemmafixaren. Fiskars är mest berömt för produktionen av saxar med oranga handtag, som skapades under 1967. Även om detta är ett av företagets mest berömda produkter äger koncernen även märken som Iitalla, Gerber, Waterford, Wedgwood, Royal Doulton, Rörstrand och andra berömda märken världen över.

Fiskars finns i över 100 länder världen över, och man har 8600 anställda i över 30 länder.

Varför gillar jag Fiskars?
Det finns många anledningar att tycka om Fiskars. Bolaget är snart 350 år gammalt och har producerat varor längre än många andra bolag slagna tillsammans. Bolaget har levererat en årlig tillväxt om ungefär 5%, både genom organisk tillväxt och förvärv. Bolaget har även visat hälsosam utveckling vad gäller marginaler, RoE och andra nyckeltal. I grund och botten handlar det dock om det faktum att Fiskars producerar väldigt bra produkter som är omtyckta i Europa och resten av världen. Man har kontrakt som exempelvis produkter för den amerikanska militären - detta illustrerar den expertis man i företaget anses ha. Fiskars är en "udda" investering, inget bolag man ser särskilt ofta i aktieportföljer, och min andel är ganska liten sett till min portfölj, men jag vill ändå passa på att illustrera och slå ett slag för Fiskars som ett intressant utdelningsbolag.

Historik
Bolaget grundades 1649 i byn Fiskars, i Raseborg i Finland. Idag finns koncernens huvudkontor i Helsingfors. Grundaren av bolaget, Peter Thorwöste, kom från Nederländerna, och köpte en smedja där Fiskars till en början tillverkade naglar, ståltråd, hackor och metallförstärkta hjul. Under sjuttonhundratalet hittades koppar ä närheten, vilket gav Fiskars inkomst och förändrade verksamheten under 80 års tid fram tills kopparn var slut.Under 1822 köptes bolaget av en apotekare från Turku och man började producera gafflar, knivar och saxar i Fiskars.

Bolaget börsnoterades 1915, något som firades med ett 100-årsjubileum tillsammans med Nokia, Wärtsilä och UPM, vilket gör bolaget till ett av finlands äldsta börsnoterade bolag.

Ägarstruktur
Tre stora holdingbolag med finska ägare som har ett intresse i en framtida god utveckling i Fiskars äger ungefär 40% av rösterna i bolaget. Det kvalificerar inte som en majoritetsägare, men det är fortfarande en positiv ägarbild i ett bolag som är så stort som Fiskars.

Inom ägarstrukturen är bilden, i min bedömning, således god.

Produktion
Fiskars producerar varor inom två segment.

Fiskars Functional gör verktyg för hemmet, trädgården och runtom. Dessa säljs under bland annat Fiskars, Gerber, Gilmour och Leborgne. Det är bland annat här som Fiskars har kontrakt med amerikanska armén för att tillverka deras spadar för grävande av skyttegravar och liknande uppdrag.

Fiskars Living erbjuder designprodukter, presenter och dekorationsobjekt för hemmet. Detta görs under märken som Iittala, Wedgwood, Waterford, Royal Copenhagen, Arabia, Rörstrand, Royal Doulton och Royal Albert.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Välgenomtänkta och berömda produkter som gillas världen över.
* Goda finanser
* Positiv utveckling
* Progressiv utdelningspolicy
* Asien har som marknad inte ens penetrerats ännu - bolaget har stor tillväxtpotential

Risker
* Väderberoende produktsortiment
* Säsongsberoende försäljning, framför allt inför högtider och dylikt.
* Tillverkning till stora delar utanför nyckelmarknader.
* Folk klarar sig i svåra ekonomiska tider utan dessa produkter - kan karaktäriseras som "Lyx".

Generella finanser
Fiskars finanser har under de senaste åren gått i positiv riktning. Eftefrågan för företagets produkter ökar, och trots svåra globala tendenser i ekonomin har man tagit marknadsandelar för Fiskars, Iittala, Royal Copenhagen och Rörstrand/Arabia.  Under det senaste året har finanserna minskat något tack vare en svagare dollar. Företaget har gjort tydligt arbete med att öka sin operativa vinst, som senast ökade 20% jämfört med tidigare period, samtidigt som man arbetar för att få ned de operativa kostnaderna.

Vad som finns att säga om företagets finanser för närvarande är att dessa pekar uppåt och att företagets strategi för vinstökning och streamlining fungerar.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Fiskars är ett speciellt portföljinnehav. Företaget har genomgått stora förändringar de senaste åren, och företagets strategi och delar kan således karaktäriseras om oprövade. Tendensen går åt rätt håll, och vinsterna går uppåt, men man behöver på Fiskars, hålla nära koll, så att företaget fortsätter sina positiva tendenser. Företaget är aktivt inom konkurrensutsatta och cykliska branscher där flera olika faktorer påverkar den försäljning som företag kan ha.

Trots detta har jag tilltro till en stark ägarbild, goda nyckeltal, och stigande vinster. Jag ser fram emot att se hur bolaget utvecklas under 2017/2018.

Portföljpresentation - Linde


Linde är en multinationell, tysk kemikalie- och gaskoncern som grundades 1879. Det är bland världens största tillverkare av industriella gaser både vad gäller marknadsandel och omsättning. Huvudkontoret finns i München i underbara Bayern och bolaget omsätter ungefär 170 Mdr SEK med knappt 60000 anställda runtom i världen.

Varför gillar jag Linde?
Bolag runtom i världen är i behov av industriella gaser och kemikalier. Linde, framför allt efter sammanslagningen med Praxair, är nu världens största företag som tillhandahåller denna typ av produkter. Koncernen har över 600 relaterade företag i över 100 länder som har kunder i industriell, försäljning, handel, vetenskap och offentliga sektorer.

Historik
1879 formade Carl von Linde i Tyskland företaget Gesellschaft für Linde's Eismaschinen Aktiengesellschaft. Målet var att utveckla hans arbete i kylmaskineri för matlagnings och drycksindustrin. Efter framgång i detta utökade han med företaget verksamheten till att omfatta även andra typer av maskiner.  Linde var även först i världen med att patentera storskalig process i luftavskiljning, något som påbörjades av Linde 1903. Även att skilja väte och kolmonoxid är något som Linde var först inom.

Linde har sedan början varit involverad i en komplex historik av förvärv, uppköp och absorberingar. Dessa kulminerade under 2016 i ett förslag att slå sig samman med amerikanska Praxair för att forma världens största bolag för tillverkning av industriella gaser och därtillhörande kemikalier. Värdet av sammanslagningen värderades till 650 Mdr SEK.

Ägarstruktur
En av Lindes största svagheter är ägarstrukturen. Tydliga majoritetsägare finns inte. Istället är Norges Bank Investment Management  den största ägaren med endast 5.14% av koncernen. Efter detta ser man olika fonder, institutioner och andra typer av institutionella investerare.  Osäkerhet vet jag inte om detta skapar, men ägarbilden måste noteras som en icke-uppfyllt krav.

Produktion
Linde har två huvudsakliga affärsområden - Gas och Teknik.

Linde Gas tillhahndahåller industriella gaser, medicinska gaser, specialistgaser, kylämnen/medel och andra kemikalier. Beroende på gasets karaktär tillhandahåller Linde passande cylindrar eller pipelines till kunder.

Linde Teknik designar och bygger storskaliga kemikalieanläggningar för produktionen av gaser såsom väte, kväve, argon, kolmonoxid, LNG, LPG, naturgaser och syre.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Världens största koncern för produktion av kemikalier
* Solida finanser och goda nyckeltal
* Fundamental och defensiv industri - alla behöver industriella gaser

Risker
* Otydlig ägarbild, ingen tydlig majoritetsägare
* Utdelningen på knappt 2% och tillväxt om 3-7% om året lämnar något att önska, men är inte "dålig" per se.

Generella finanser
Linde har mycket goda finanser. Nyckeltalen inom företaget är dessvärre lite prohibitiva med ett P/E-tal på 32.02. Industristandard är inte mycket bättre med 31.3. Lindes avkastning ligger ungefär 0.4% under industrimedel. Lindes finanser är mycket goda och någon oro kring framtiden vad gäller tillverkningen eller efterfrågan av gaser finns inte. Dessvärre skulle jag säga att Linde just nu inte rättfärdigar ett köp utifrån värderingen av bolaget. Istället behöver man som investerare, som med andra företag, helt enkelt vänta på ett bra pris av bolaget.

Sammanfattningsvis är dock företagets finanser solida, och man har en tydlig historie om 15 år av utdelningshöjningar i takt med att vinst och andra siffror även ökar.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Linde är dags dato världens största företag för tillverkning och försäljning av industriella gaser. Gaser behövs i en mångfald av olika industrier, och som aktör på denna marknaden har Linde en väldigt stor marknadsandel och en hög grad av förtroendekapital hos kunder. Bolaget har en nästan 150-årig historik av denna typ av produkter och tillverkning, och några problem finns, i min blygsamma analys, inte på horisonten.

Bolaget är ingen tillväxtmaskin eller högavkastande aktie. med knappa 2% DA är det tveksamt om det skulle vara intressant för många. Men för oss som gillar säkra investeringar i defensiva branscher, Linde är definitivt en sådan.

Målet 'är ett Linde-innehav på minst 2% av portföljen.

Portföljpresentation - Siemens


Siemens AG är Europas största tillverkande industrikoncern. Huvudkontoret är i Europa och Tyskland, med kontor runtom i världen. Främst ligger tillverkningen inom Industri, Energi/El, Sjukvård och Infrastruktur & Stad. Siemens är en av världens största tillverkare av innovativa sjukvårds och diagnostikverktyg. Sjukvårdsenheten (Healthineers) inom företaget ansvarar för cirka 12% av koncernens totala försäljning.

Siemens med dotterbolag sysselsätter ungefär 372 000 människor runtom i världen, och koncernens omsättning globalt är uppemot 830 MDR Sek - något att tugga på ;).

Historik
Siemens historik börjar 1847 när Werner von Siemens och Johann Georg Halske grundade Siemens & Halske. Bolaget hette då Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske och tillverkade en ny uppfinning som präntade kommunikation i form av hål på papper med en nål istället för Morse-kod. Siemens började här bygga telegraflinjer, och den första långdistanskabeln mellan Berlin och Frankfurt byggdes 1850. Den var 500 km lång. Denna typ av projekt fortsatte, och 1867 avslutades arbetet på den monumentala Indo-Europeiska telegrafkommunikationen (Calcutta till London).

Siemens byggde bland annat under 1800-talet det första elektriska ångloket,, en dynamo utan permanenta magneter, världens första elektriska gatuljus och andra innovativa uppfinningar.

Bolaget ändrades till Siemens-Schuckert genom en sammanslagning och hade 1907 nästan 35 000 anställda i Tyskland. Detta gjorde företaget till det sjunde-största i det dåvarande Tyska riket. Osram formades av Siemens och två andra företag under 1919.

Under tidigt 1900-tal började Siemens tillverka radio, televisioner samt elektronmikroskop, och började även arbetet med att bygga kraftverk, då genom Ardnacrusha i Irland. Siemens var också det första företaget som ville höja sina arbetares löner, något som stoppades av den dåvarande irländska fristaten.

1932 slogs tre stora företag, Siemens-Reiniger-Veifa Mbh, Phönix AG samt Reiniger, Gebbert & Schall tillsammans till Siemens-Reiniger-Werke AG (SRW). Det var dessa företag som skulle komma att bli moderbolaget och framtidens Siemens AG, som formades 1966.

Från Huvudkontoret i Bayern startade Siemens att på 1950-talet och framåt tillverka datorer, halvledare och relaterade produkter, tvättmaskiner, pacemakers samt gav sig in i kärnkraftsindustrin. 1991 köptes Nixdorf Computer AG för att kunna tillverka egna datorer. Man förvärvade under slutet av 1900-talet även Industridivisionen av Texas Instruments, ROLM, Westinghouse, Atects-Mannesmann, Chemtech, Areva, Flödesdivisionen i Danfoss, Bonus Energy, Photo-Scan UK, Chantry samt andra företag och delar av företag.

Idag är Siemens ett av världens största företag med produktion inom ett otal olika sektorer. Siemens kan liknas vid ett världsomfattande produktions- och expertisnätverk med fingrar med i spelet i fler sektorer än man kan tro. Eller, för att uttrycka det på annat sätt - det finns få sektorer där produkter från Siemens inte har ett finger med i spelet.

Ägarstruktur
Siemens ägarstruktur är komplicerad, men det går att hitta en stor, enskild ägare i form av Siemens-familjen som äger 7% av bolaget. 62% av Siemens ägs av olika institutionella investerare, den största här är Blackrock. Dock finns det andra intressanta ägare av Siemens, som exempelvis Norges pensionsfond (2.5%), Siemens AG själva (3.04%). 19% av Siemens ägs av privata investerare, 13% av investerare som "ej kan identifieras". 26% av Siemens ägs av tyska investerare och 21% av Amerikanska, resterande i andra länder.

Kort och gott - en komplicerad ägarbild som dessvärre inte kan ses som en fördel. Det finns dock drag av ett eurocentriskt ägandeskap som jag kan se som en fördel och som jag hoppas att bolaget fortsätter med.

Produktion
Produktion inom siemens kan generaliseras i ett par kategorier. Siemens själva säger att huvudområdena för företaget är Elektrifiering, automatisering och Digitalisering. Genom detta fokus har man skapat åtta divisioner samt utöver detta även Siemens Healthineers och Siemens Wind Power.

Building Technologies är Siemens division för världsledande och energieffektiva byggnader. Här ingår brandskydd, säkerhet, ventilation och uppvärmning, energihantering samt övriga byggnadsrelaterade produkter och tjänster.

Digital Factory är företagets avdelning för att med integrerad hård och mjukvara snabbt förbättra tillverkningsprocesser samt genom snabba prototyprocesser utveckla nya produkter och föra dessa till marknaden. Genom DF vill man kunna utveckla produkter helt digitalt för att se om dessa fungera, för att sedan föra dessa till prototypstadiet.

Energy Management är en division som tillhandahåller produkter och tjänster för tillförlitlig och effektiv överföring och fördelning av elektricitet. Divisionen har över 52 000 medarbetare och arbetar med olika produkter inom högspänning, smart grids, transformatorer, Digital Grid samt andra relaterade produkter.

Financial Services erbjuder internationella finansieringslösningar till kunder världen över. Det kan gälla allt från stora till små projekt där Siemens ger kunder av olika bakgrunder möjligheten att finansiera projekt till olika förutsättningar.

Mobility arbetar med effektiv och integrerad logistik av personer och varor på räls och väg. Samtliga produkter inom logistik och transport finns nu inom segmentet Mobility.

Power and Gas är divisionen som arbetar med Olje- och gasindustrin, generation av elektricitet samt industrikunder. Segmentet arbetar med att tillhandahålla rena, tillförlitliga och säkra lösningar för omfattande och komplicerade behov.

Power Generation Services är divisionen för reparation och service samt uppgradering av existerande nätverk och produkter. Även här är man inriktad mot elförsörjning, oavsett om det är vindkraft, olje- eller gasindustrin.

Process Industries and Drives är segmentet som arbetar strikt med att förbättra effektivitet hos kunder på ett mätbart sätt. Man arbetar främst med automatisering, industriell mjukvara och även service. TIA och IDS - Totally Integrated Automation samt Integrated Drive Systems är något man centralt arbetar med.

Healthcare levererar sedan nästan 100 år tillbaka olika typer av medicinska och forskningsrelaterade produkter och tjänster, samt medicinsk infrastruktur. Man erbjuder här såväl hårdvara i form av verktyg och instrument, men även därtill relaterad mjukvara och IT-lösningar.

Wind Power arbetar med att tillhandahålla pålitliga och miljövänliga lösningar för elgeneration. Huvudmålet för segmentet är att kostnadsreducera vindkraft till den grad att den blir konkurrenskraftig med konventionell elförsörjning och tillverkning.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Ett av världens största bolag med snart 400 000 anställda.
* Progressiv (relativt) utdelningspolicy
* Världsomvälvande produktionskapacitet
* Bolaget ämnar att diversifiera och att logiskt dela upp sina produktionsenheter, såsom Infineon
* Starkt ledarskap i form av Kaeser.

Risker
* Vissa divisioner av Siemens är "döende" på grund av ändrade förhållanden. Vad kommer hända?
* Konkurrens från Asien vad gäller olika "mindre komplicerade" produkter.
* Involvering i diverse mutskandaler

Generella finanser
Siemens har trots utmaningar inom elförsörjnings och reaktor/turbinbranschen en fortsatt gynnsam utveckling. Företagets nyckeltal är goda och tilliten till företaget, ledningen och utveckling utmaningar till trots är hög. Siemens har varit del av den moderna världen i över 100 år, och har legat i framkant vad gäller många uppfinningar och innovationer i den moderna världen.

Företaget har ett P/E tal på 16.4 i en industri som har ett medel på 24.6. Även P/B och P/S tal är gynnsamma. Avkastningen om 2.8-3.1% är ingenting att göra en klackspark över, i svenska sammanhang, men är i industriella sammanhang och med liknande företag väldigt bra, framför allt satt i kontext med andra företag i samma bransch.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Siemens är i Sverige inget vanligt portföljinnehav. För mig som tysk är det dock naturligt att inkludera Siemens i min portfölj - det är lite av ett Tyskt ABB, ett Tyskt SKF, men större och "bättre". En av världens största industrikoncerner med en tillverkning på en skala som knappt går att jämföra med andra företag. Siemens kontrollerar en omsättning som är nästan dubbelt så stor som svenskägda Investor AB, och för närvarande är utdelningen på detta bättre.

Att utmaningar finns finns det ingen tvekan om. Men det är min tro att Siemens kommer att bemästra dessa med den bravur som företaget tidigare visat i liknande situationer.

Målet är att mellan 2-4% av Portföljen skall vara Siemens.