Saturday, November 11, 2017

Portföljpresentation - Fiskars


Fiskars är ett konsumentföretag aktivt inom produktionen av glas, metall och specifikt produkter inom hemmiljön, trädgård och hemmafixaren. Fiskars är mest berömt för produktionen av saxar med oranga handtag, som skapades under 1967. Även om detta är ett av företagets mest berömda produkter äger koncernen även märken som Iitalla, Gerber, Waterford, Wedgwood, Royal Doulton, Rörstrand och andra berömda märken världen över.

Fiskars finns i över 100 länder världen över, och man har 8600 anställda i över 30 länder.

Varför gillar jag Fiskars?
Det finns många anledningar att tycka om Fiskars. Bolaget är snart 350 år gammalt och har producerat varor längre än många andra bolag slagna tillsammans. Bolaget har levererat en årlig tillväxt om ungefär 5%, både genom organisk tillväxt och förvärv. Bolaget har även visat hälsosam utveckling vad gäller marginaler, RoE och andra nyckeltal. I grund och botten handlar det dock om det faktum att Fiskars producerar väldigt bra produkter som är omtyckta i Europa och resten av världen. Man har kontrakt som exempelvis produkter för den amerikanska militären - detta illustrerar den expertis man i företaget anses ha. Fiskars är en "udda" investering, inget bolag man ser särskilt ofta i aktieportföljer, och min andel är ganska liten sett till min portfölj, men jag vill ändå passa på att illustrera och slå ett slag för Fiskars som ett intressant utdelningsbolag.

Historik
Bolaget grundades 1649 i byn Fiskars, i Raseborg i Finland. Idag finns koncernens huvudkontor i Helsingfors. Grundaren av bolaget, Peter Thorwöste, kom från Nederländerna, och köpte en smedja där Fiskars till en början tillverkade naglar, ståltråd, hackor och metallförstärkta hjul. Under sjuttonhundratalet hittades koppar ä närheten, vilket gav Fiskars inkomst och förändrade verksamheten under 80 års tid fram tills kopparn var slut.Under 1822 köptes bolaget av en apotekare från Turku och man började producera gafflar, knivar och saxar i Fiskars.

Bolaget börsnoterades 1915, något som firades med ett 100-årsjubileum tillsammans med Nokia, Wärtsilä och UPM, vilket gör bolaget till ett av finlands äldsta börsnoterade bolag.

Ägarstruktur
Tre stora holdingbolag med finska ägare som har ett intresse i en framtida god utveckling i Fiskars äger ungefär 40% av rösterna i bolaget. Det kvalificerar inte som en majoritetsägare, men det är fortfarande en positiv ägarbild i ett bolag som är så stort som Fiskars.

Inom ägarstrukturen är bilden, i min bedömning, således god.

Produktion
Fiskars producerar varor inom två segment.

Fiskars Functional gör verktyg för hemmet, trädgården och runtom. Dessa säljs under bland annat Fiskars, Gerber, Gilmour och Leborgne. Det är bland annat här som Fiskars har kontrakt med amerikanska armén för att tillverka deras spadar för grävande av skyttegravar och liknande uppdrag.

Fiskars Living erbjuder designprodukter, presenter och dekorationsobjekt för hemmet. Detta görs under märken som Iittala, Wedgwood, Waterford, Royal Copenhagen, Arabia, Rörstrand, Royal Doulton och Royal Albert.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Välgenomtänkta och berömda produkter som gillas världen över.
* Goda finanser
* Positiv utveckling
* Progressiv utdelningspolicy
* Asien har som marknad inte ens penetrerats ännu - bolaget har stor tillväxtpotential

Risker
* Väderberoende produktsortiment
* Säsongsberoende försäljning, framför allt inför högtider och dylikt.
* Tillverkning till stora delar utanför nyckelmarknader.
* Folk klarar sig i svåra ekonomiska tider utan dessa produkter - kan karaktäriseras som "Lyx".

Generella finanser
Fiskars finanser har under de senaste åren gått i positiv riktning. Eftefrågan för företagets produkter ökar, och trots svåra globala tendenser i ekonomin har man tagit marknadsandelar för Fiskars, Iittala, Royal Copenhagen och Rörstrand/Arabia.  Under det senaste året har finanserna minskat något tack vare en svagare dollar. Företaget har gjort tydligt arbete med att öka sin operativa vinst, som senast ökade 20% jämfört med tidigare period, samtidigt som man arbetar för att få ned de operativa kostnaderna.

Vad som finns att säga om företagets finanser för närvarande är att dessa pekar uppåt och att företagets strategi för vinstökning och streamlining fungerar.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Fiskars är ett speciellt portföljinnehav. Företaget har genomgått stora förändringar de senaste åren, och företagets strategi och delar kan således karaktäriseras om oprövade. Tendensen går åt rätt håll, och vinsterna går uppåt, men man behöver på Fiskars, hålla nära koll, så att företaget fortsätter sina positiva tendenser. Företaget är aktivt inom konkurrensutsatta och cykliska branscher där flera olika faktorer påverkar den försäljning som företag kan ha.

Trots detta har jag tilltro till en stark ägarbild, goda nyckeltal, och stigande vinster. Jag ser fram emot att se hur bolaget utvecklas under 2017/2018.