Friday, November 10, 2017

Portföljpresentation - Latour


Latour är lite av en svensk motsvarighet till Berkshire Hathaway. Bolaget blandar helägda portföljinnehav som i övrigt är onoterade på börsen, med en investeringsportfölj och en portfölj av delägda bolag. På grund av en riktigt otrolig utdelnings och vinsttillväxt, solida siffror och innehav som förtjänar förtroende är Latour ett av Aktievargens största kärninnehav.

Bolaget är aktivt inom Handverktyg, Hydraulik, Luftbehandling, Skruvsäkring samt Verkstadsteknik och Industriell Handel, där bolagets styrkor ligger.

Historik
Latour hette fram till 1987 Hevea, och ingick i Skrinetgruppen. Redan 1985 gick dock Familjen Douglas in som huvudägare. Efter 1987 byttes namnet till Latour. Under sina år har bolaget gjort otalet förvärv och försäljningar. För närvarande finns det fyra helägda kärninnehav i bolaget som utgör bolagets centrala expertis.

För mer historik kring bolagets förvärv och försäljningar under de senaste 30 åren kan man titta bolagets hemsida. Det centrala i min analys är utvecklingen av bolagets finanser, vinst och utdelning, som i takt med dessa affärer gått i positiv riktning.

Ägarstruktur
Gustaf Douglas med familj äger 77.40% av Latour.

Vad mer behöver sägas? Bolaget har en urstark huvudägare som sedan början av bolaget har ökat bolagets vinst och utdelningstillväxt med helt otroliga siffror. Inga frågetecken finns vad gäller ägarbilden - Gustaf Douglas, familjen känner jag inte till men får utgå ifrån även den är bra, är en bra huvudägare av bolaget och har min tilltro.

Produktion
Jag kommer att fokusera främst på Latours kärninnehav, där den centrala delen i bolagets värdeskapande finns. Latour äger även en omfattande och positiv investeringsportfölj som jag kort nämner nedan, men fokus ligger på följande firmor:

Hultafors Group 
Hultafors tillverkar, säljer och marknadsför handverktyg, tillbehör och kläder till bland annat byggsektorn och även professionella amatörer. Bolaget visar de senaste åren en genomgående positiv utveckling. Inom Hutafors marknadsförs bland annat FEIN, Hultafors, Snickers Workwear samt Wibe Ladders.

Nord-Lock
Bolaget tillverkar framgångsrika muttrar och skruvprodukter vars syfte är att tillhandahålla säker applicering med spänning istället för friktion. Produkterna har nått framgång världen över, och bolaget utvecklar hela tiden sitt utbud. Även Nord-Lock går fortsatt positivt.

Swegon
Swegon utvecklar och tillverkar ventilation och klimatsystem. Företaget har ca 2000 anställda och omsätter ungefär 3.5 Mdr SEK. Även Swegon utvecklas positivt och företagets nyckeltal pekar i positiv riktning. Företaget grundades redan 1932, då i Norge.

Latour Industries
Bolaget är ett investmentbolag i ett investmentbolag - då verksamt inom verkstadsteknik och automation. Latour Industries investerar kontinuerligt i bolag som man finner intressanta. Även Latour Industries går väldigt bra, och äger för tillfället till del företag som Elvaco (Fjärravläsning), Produal (Fastighetsautomation) och Noda (Intelligenta energisystem).

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Väldigt specialiserade och kunniga inom sina kärnverksamheter
* Otrolig utdelningstillväxt (11-19%/år)
* Solida nyckeltal och finanser
* Mycket stark ägarbild med trovärdig och kompetent ledning
* Stark investeringsportfölj
* Väldigt bra utdelningspolicy (100% av investmentportföljens utdelningar, 40-60% av vinster)

Risker
* Påverkas en hel del av relaterade (bygg, bil, ventilation) branscher.

Generella finanser
Latours nyckeltal är väldigt bra. Latours finanser inom samtliga områden, frånsett fåtalet investeringar och delägda bolag, ser väldigt bra ut. Det viktiga inom Latour, de helägda kärnverksamheterna, går fortsatt väldigt bra. Finanserna påverkas även positivt att andelen försäljning till utlandet ständigt ökar. På en 10-årsperiod har den ökat från 20 till 54% av samtlig försäljning, vilket visar att det fortfarande finns många höjder att nå inom detta.

Senaste kvartalet har Latouraktiens totalavkastning uppgått til 31.5%. SIXRX hade under denna tid en avkastning om 12.5%.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Latour är, tillsammans med bland annat Handelsbanken, Castellum och Investor ett av mina absoluta favoritinnehav. Målet är att Latour ska utgöra kärnan tillsammans med dessa på en stark och framtidssäker utdelningsportfölj. Jag har givit utrymme för upp till 10% av portföljen skall bestå av Latour.