Friday, November 10, 2017

Portföljpresentation - Handelsbanken


Handelsbanken är en av nordens största banker med kontor i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Företaget är en universalbank med ett brett utbud av finansiella tjänster till såväl privatpersoner som företag, och man är inte nischad mot någon specifik bransch eller kund. Man äger även dotterbolagen Handelsbanken Fonder, Handelsbanken Finans, Handelsbanken Liv, Stadshypotek samt XACT fonder.

Till skillnad mot vissa andra banker har man en  väldigt decentraliserad organisationsstruktur med lokalkontor med en väldigt stark ställning. Detta är en modell som funnits sedan 70-talet.

Handelsbanken sysselsätter nästan 12000 anställda och har en omsättning på cirka 40 miljarder SEK årligen.

Historik
Stockholms Handelsbank öppnade 1871 i Stockholm. Under de första 30 åren arbetade man med att bli en av landets ledande affärsbanker, och 1914 skedde det första stora förvärvet då man köpte Bankaktiebolaget Norra Sverige. Man förvärvade även Norrlandsbanken, Bankaktiebolaget Södra Sverige och Mälarbanken.

1969 hamnade banken i allvarlig kris och Jan Wallander rekryterades som bankens nya VD. Man genomförde en decentralisering av bankens organisation, som jag nämnde i introduktionen. I stället för volym fokuserade banken på lönsamhet och risk, ett fokus som lever kvar även idag. Utöver detta var det Wallander som införde vinstandelssystemet Oktogonen. Åtgärderna lyckades vända utvecklingen och Handelsbanken blev under dessa år åter igen lönsam.

1990 förvärvades Skånska Banken samt RKA, ett livsförsäkringsbolag. En stor merit för Handelsbanken, som jag även omnämnde i varför jag gillar bolaget, är att Handelsbanken var den enda bank i Sverige som inte var i behov av statligt stöd under 1990-talets bankkris. Istället fokuserade handelsbanken på att utöka, med flertalet förvärv och nyexpansioner. 1999 öppnade det första kontoret i Storbritannien.

Handelsbanken noterades på börsen 1873 och är därmed det äldsta noterade börsbolaget på Stockholmsbörsen.

Ägarstruktur
Industrivärden och Oktogonen äger tillsammans 20% av Handelsbanken. Som två starka majoritetsägare, då Oktogonen är en vinstandelsstiftelse som styrs av de anställda, bedömer jag att detta uppfyller de krav jag ställer på en stark majoritetsägare med egenintresse. Swedbank Robur, Alecta samt Lundbergföretagen är andra stora ägare, men ingen av dessa har i närheten av så stora innehav som de två förstnämnda har.

På grund av den starka position som de två huvudägarna har, även om detta inte är en majoritetsposition i sig, utan majoritet endast i bemärkelse till andra ägarna, ser jag detta som väldigt starkt och bedömer det som "good enough".

Produktion
Handelsbanken finns representerat i 22 länder, däribland Norden och Storbritannien, men även länder som Spanien, Australien, Polen, Taiwan, Kina och Hongkong. Handelsbanken erbjuder sedvanliga tjänster till privat och företagskunder, samt fonder, finansiella instrument och ränterelaterade produkter.

Som många andra banker är bolån ett av Handelsbankens största produktgrupper - dock har man inte samma typ av exponering som andra banker har mot denna produktgrupp, och man fokuserar även inte i samma grad på lån eller objekt som kan beskrivas som högrisk.

När det kommer till privata banktjänster kan jag tycka att Handelsbanken av alla banker har det minst moderna gränssnittet. Förhoppningsvis är detta någonting de kommer att titta på i framtiden och förändra/förbättra.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
Starka finanser
* Har aldrig behövt statligt stöd
* En lång tradition av internrekrytering för ledande poster, stark karriärmedvetenhet
* Progressiv utdelningshistorik
* Låg risktolerans
* Inte så hög exponering mot bolånemarknaden

Risker
* En bank - med traditionella, bankrelaterade risker
* Kommer den decentraliserade organisationen att vara kvar inom 10 år? Känns lite gammalmodig...

Generella finanser
Handelsbankens finanser är väldigt hälsosamma och visar inga större tecken på något negativt. Trenderna inom banksektorn generellt är positiva, och Handelsbanken visar här bland de absolut bästa tendenserna. Med sig i bagaget har man det faktum att banken aldrig behövt några typer av statliga räddningspaket. Detta visar vilken typ av risktolerans bolaget har i sina investeringar och produkter, vilket säkerställer att banken verkar något stabilare och säkrare än konkurrenter såsom Swedbank och Nordea, som båda behövde statliga räddningspaket i någon form.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Vad kan sägas om Handelsbanken, annat än att vi här har Sveriges i särklass starkaste bank? Kanske inte till kundmängd eller till mest konkurrenskraftiga utbud eller tjänster, men till risktolerans och historik. Detta för mig är vägledande vad gäller en bank, eller vilket företag som helst! Jag använder Handelsbankens tjänster personligen - mitt bolån finns här, och jag är relativt nöjd med detta, även om räntan är i det högsta laget.

Som investerare har jag stor tilltro till bolaget och har en omfattande position i Handelsbanken som jag ämnar att utöka. Mellan 3-6% av portföljen är planerad att vara Handelsbanken.