Saturday, November 4, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Sampo



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Sampo.

Förra kvartalsrapporten var en sammantaget positiv rapport. RoE och Net asset Value (Per share) ökade, medan EPS och vinst före skatt minskade något. I segmenten såg det olika ut. Försäkringsdelen i IF gjorde en vinst, medan Sampos andel i Nordea (och Nordea i sig) rapporterade en marginell nedgång jämfört med samma period 2016.  Även valutakurser har påverkat Sampos resultat. Förväntan från Sampo är att man rapporterar goda resultat med tillväxt för 2017. Man beskriver dock att den låga räntenivån inte är till gunst för bolaget, varför inte prognoserna anses som huggna i sten av den bedömning jag gör i formuleringen.

Bolaget visar dock inom relevanta siffror en positiv tillväxt.

Denna kvartalsrapporten
I den här kvartalsrapporten rapporteras det om positiva saker - bland annat en engångsvinst om nästan 7 mdr SEK för vissa bokföringsförändringar för TopDanmark. Räknas denna inkomst bort var vinsten före skatt 1.3 Mdr EUR, EPS om 2.09 och RoE om 13.8%.

Sampos innehav i Nordea och andra större innehav påverkas naturligtvis av fluktuerande valutakurser. I inhemsk valuta är vinsterna i Nordea upp med 1%, samtidigt som dessvärre kostnader och andra nyckeltal minskade. Nordea har haft en miljö karaktäriserad av geopolitiska risker och marginell ekonomisk instabilitet i vissa regioner som påverkat efterfrågan på produkter.

På den positiva sidan fortsätter dock kreditkvalitén att förbättras. Nordea är inne i en omförvandlingsfas och enligt bolaget är denna process nu inne i andra fasen, där investeringar har börjat ge ekonomiska resultat. Nästa steg för Nordea är således att börja kapa kostnader och öka effektiviteten. Utöver detta ska Nordea kapa personalkostnader med ungefär 6000 anställda, varav 2000 är konsulter.

Inom Mandatum Life ökade vinsterna till 180 MEUR för de första tre kvartalen 2017. Övriga resultat är blandade, med ökade kostnader samtidigt som inkomster även verkar gå uppåt. Framför allt blir det dyrare att försäkra, och i takt med ökade risker för Mandatum ökar även bolagets kostnader, men även intäkter från kunder.

Sampo har under Q3 färdigställt flera sammanslagningar av mindre kontor och företag inom IF och P&C till större enheter i form av centraliseringsprocesser. Detta kommer att ge positiva synergieffekter och öka vinster samt minska kostnader. Förändringarna stod klara den 2:e oktober 2017.

Sampo förväntar sig goda operativa resultat för verksamhetsåret 2017. Dock nämner man att framför allt Mandatum lider av beroende av hur kapitalmarkanaden utvecklas, och att de låga räntenivåerna skapar utmaningar för fasta inveteringsinstrument. Man hänvisar till att Nordeas påverkan på gruppens resultat kommer att vara betydande.

Tankar kring Sampo och framtiden
Sampo känns stabilt som en klippa i ett hav - trots ökade kostnader som kan påverka gruppens kortsiktiga resultat, och Nordea som presterat svagast av storbankerna under kvartalet, ser jag positivt på gruppens framtid. Ett ökat ränteläge, vilket vi kommer få kommer påverka Sampo positivt, då genom Mandatum, TopDanmark, IF och Storebrand etc.  Även den justerade vinsten i bolaget steg med 3 cent, vilket visar att bolaget, trots en komplicerad omvärldsbild, ränteläge och andra faktorer fortsätter att prestera bra. Rapporten innehåller väldigt lite i överaskningar, utan framtiden för Sampo är fortsatt god.

Sampo är ett kärninnehav från finland, och min tilltro till bolaget är fortsatt mycket starkt.

Rekommendation kring Sampo
För stabila finanser, stabila bolag, bra framtidsplaner och utmärkt historik och en verksamhet som verkar hålla måttet i vått och torrt tilldelas Sampo av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderat portföljinnehav uppgår mellan 2-5%.


Betyg

A