Saturday, November 11, 2017

Portföljpresentation - Siemens


Siemens AG är Europas största tillverkande industrikoncern. Huvudkontoret är i Europa och Tyskland, med kontor runtom i världen. Främst ligger tillverkningen inom Industri, Energi/El, Sjukvård och Infrastruktur & Stad. Siemens är en av världens största tillverkare av innovativa sjukvårds och diagnostikverktyg. Sjukvårdsenheten (Healthineers) inom företaget ansvarar för cirka 12% av koncernens totala försäljning.

Siemens med dotterbolag sysselsätter ungefär 372 000 människor runtom i världen, och koncernens omsättning globalt är uppemot 830 MDR Sek - något att tugga på ;).

Historik
Siemens historik börjar 1847 när Werner von Siemens och Johann Georg Halske grundade Siemens & Halske. Bolaget hette då Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske och tillverkade en ny uppfinning som präntade kommunikation i form av hål på papper med en nål istället för Morse-kod. Siemens började här bygga telegraflinjer, och den första långdistanskabeln mellan Berlin och Frankfurt byggdes 1850. Den var 500 km lång. Denna typ av projekt fortsatte, och 1867 avslutades arbetet på den monumentala Indo-Europeiska telegrafkommunikationen (Calcutta till London).

Siemens byggde bland annat under 1800-talet det första elektriska ångloket,, en dynamo utan permanenta magneter, världens första elektriska gatuljus och andra innovativa uppfinningar.

Bolaget ändrades till Siemens-Schuckert genom en sammanslagning och hade 1907 nästan 35 000 anställda i Tyskland. Detta gjorde företaget till det sjunde-största i det dåvarande Tyska riket. Osram formades av Siemens och två andra företag under 1919.

Under tidigt 1900-tal började Siemens tillverka radio, televisioner samt elektronmikroskop, och började även arbetet med att bygga kraftverk, då genom Ardnacrusha i Irland. Siemens var också det första företaget som ville höja sina arbetares löner, något som stoppades av den dåvarande irländska fristaten.

1932 slogs tre stora företag, Siemens-Reiniger-Veifa Mbh, Phönix AG samt Reiniger, Gebbert & Schall tillsammans till Siemens-Reiniger-Werke AG (SRW). Det var dessa företag som skulle komma att bli moderbolaget och framtidens Siemens AG, som formades 1966.

Från Huvudkontoret i Bayern startade Siemens att på 1950-talet och framåt tillverka datorer, halvledare och relaterade produkter, tvättmaskiner, pacemakers samt gav sig in i kärnkraftsindustrin. 1991 köptes Nixdorf Computer AG för att kunna tillverka egna datorer. Man förvärvade under slutet av 1900-talet även Industridivisionen av Texas Instruments, ROLM, Westinghouse, Atects-Mannesmann, Chemtech, Areva, Flödesdivisionen i Danfoss, Bonus Energy, Photo-Scan UK, Chantry samt andra företag och delar av företag.

Idag är Siemens ett av världens största företag med produktion inom ett otal olika sektorer. Siemens kan liknas vid ett världsomfattande produktions- och expertisnätverk med fingrar med i spelet i fler sektorer än man kan tro. Eller, för att uttrycka det på annat sätt - det finns få sektorer där produkter från Siemens inte har ett finger med i spelet.

Ägarstruktur
Siemens ägarstruktur är komplicerad, men det går att hitta en stor, enskild ägare i form av Siemens-familjen som äger 7% av bolaget. 62% av Siemens ägs av olika institutionella investerare, den största här är Blackrock. Dock finns det andra intressanta ägare av Siemens, som exempelvis Norges pensionsfond (2.5%), Siemens AG själva (3.04%). 19% av Siemens ägs av privata investerare, 13% av investerare som "ej kan identifieras". 26% av Siemens ägs av tyska investerare och 21% av Amerikanska, resterande i andra länder.

Kort och gott - en komplicerad ägarbild som dessvärre inte kan ses som en fördel. Det finns dock drag av ett eurocentriskt ägandeskap som jag kan se som en fördel och som jag hoppas att bolaget fortsätter med.

Produktion
Produktion inom siemens kan generaliseras i ett par kategorier. Siemens själva säger att huvudområdena för företaget är Elektrifiering, automatisering och Digitalisering. Genom detta fokus har man skapat åtta divisioner samt utöver detta även Siemens Healthineers och Siemens Wind Power.

Building Technologies är Siemens division för världsledande och energieffektiva byggnader. Här ingår brandskydd, säkerhet, ventilation och uppvärmning, energihantering samt övriga byggnadsrelaterade produkter och tjänster.

Digital Factory är företagets avdelning för att med integrerad hård och mjukvara snabbt förbättra tillverkningsprocesser samt genom snabba prototyprocesser utveckla nya produkter och föra dessa till marknaden. Genom DF vill man kunna utveckla produkter helt digitalt för att se om dessa fungera, för att sedan föra dessa till prototypstadiet.

Energy Management är en division som tillhandahåller produkter och tjänster för tillförlitlig och effektiv överföring och fördelning av elektricitet. Divisionen har över 52 000 medarbetare och arbetar med olika produkter inom högspänning, smart grids, transformatorer, Digital Grid samt andra relaterade produkter.

Financial Services erbjuder internationella finansieringslösningar till kunder världen över. Det kan gälla allt från stora till små projekt där Siemens ger kunder av olika bakgrunder möjligheten att finansiera projekt till olika förutsättningar.

Mobility arbetar med effektiv och integrerad logistik av personer och varor på räls och väg. Samtliga produkter inom logistik och transport finns nu inom segmentet Mobility.

Power and Gas är divisionen som arbetar med Olje- och gasindustrin, generation av elektricitet samt industrikunder. Segmentet arbetar med att tillhandahålla rena, tillförlitliga och säkra lösningar för omfattande och komplicerade behov.

Power Generation Services är divisionen för reparation och service samt uppgradering av existerande nätverk och produkter. Även här är man inriktad mot elförsörjning, oavsett om det är vindkraft, olje- eller gasindustrin.

Process Industries and Drives är segmentet som arbetar strikt med att förbättra effektivitet hos kunder på ett mätbart sätt. Man arbetar främst med automatisering, industriell mjukvara och även service. TIA och IDS - Totally Integrated Automation samt Integrated Drive Systems är något man centralt arbetar med.

Healthcare levererar sedan nästan 100 år tillbaka olika typer av medicinska och forskningsrelaterade produkter och tjänster, samt medicinsk infrastruktur. Man erbjuder här såväl hårdvara i form av verktyg och instrument, men även därtill relaterad mjukvara och IT-lösningar.

Wind Power arbetar med att tillhandahålla pålitliga och miljövänliga lösningar för elgeneration. Huvudmålet för segmentet är att kostnadsreducera vindkraft till den grad att den blir konkurrenskraftig med konventionell elförsörjning och tillverkning.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Ett av världens största bolag med snart 400 000 anställda.
* Progressiv (relativt) utdelningspolicy
* Världsomvälvande produktionskapacitet
* Bolaget ämnar att diversifiera och att logiskt dela upp sina produktionsenheter, såsom Infineon
* Starkt ledarskap i form av Kaeser.

Risker
* Vissa divisioner av Siemens är "döende" på grund av ändrade förhållanden. Vad kommer hända?
* Konkurrens från Asien vad gäller olika "mindre komplicerade" produkter.
* Involvering i diverse mutskandaler

Generella finanser
Siemens har trots utmaningar inom elförsörjnings och reaktor/turbinbranschen en fortsatt gynnsam utveckling. Företagets nyckeltal är goda och tilliten till företaget, ledningen och utveckling utmaningar till trots är hög. Siemens har varit del av den moderna världen i över 100 år, och har legat i framkant vad gäller många uppfinningar och innovationer i den moderna världen.

Företaget har ett P/E tal på 16.4 i en industri som har ett medel på 24.6. Även P/B och P/S tal är gynnsamma. Avkastningen om 2.8-3.1% är ingenting att göra en klackspark över, i svenska sammanhang, men är i industriella sammanhang och med liknande företag väldigt bra, framför allt satt i kontext med andra företag i samma bransch.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Siemens är i Sverige inget vanligt portföljinnehav. För mig som tysk är det dock naturligt att inkludera Siemens i min portfölj - det är lite av ett Tyskt ABB, ett Tyskt SKF, men större och "bättre". En av världens största industrikoncerner med en tillverkning på en skala som knappt går att jämföra med andra företag. Siemens kontrollerar en omsättning som är nästan dubbelt så stor som svenskägda Investor AB, och för närvarande är utdelningen på detta bättre.

Att utmaningar finns finns det ingen tvekan om. Men det är min tro att Siemens kommer att bemästra dessa med den bravur som företaget tidigare visat i liknande situationer.

Målet är att mellan 2-4% av Portföljen skall vara Siemens.