Saturday, November 11, 2017

Portföljpresentation - Hemfosa Fastigheter


Hemfosa Fastigheter är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag. Bolaget är ett av de yngsta i Vargfonden och grundades 2009. Man äger 2012 fastigheter runtom i Sverige med ett marknadsvärde om ungefär 30 mdr SEK. Börsnoteringen blev även den väldigt sen, inte förrän 2014.

Hemfosas VD Jens Engwall röstades fram till Sveriges mäktigaste inom fastighetssverige under 2011. Fastighetschefen i bolaget, Lars Thagesson, räknades som 17:e-mäktigast. Inga dåliga människor i ledningen alltså!

Ägarstruktur
En nackdel är tyvärr att Hemfosa inte har en riktig majoritetsägare. Istället är det fjärde AP-fonden som äger största delen i bolaget inom investeringsvärlden, men då endast 8.7% av rösterna. Kriteriet om en stark majoritetsägare med egenintresse uppfylls således inom Hemfosa inte. Istället finns det en stark ledning med personal som tidigare prisbelönats för sitt kunnande inom fastighetssverige. Detta är ju någonting, men inte en majoritetsägare.

Produktion
Hemfosa kör lite av en kombinationsmodell, som många fastighetsbolag i branschen gör. Dels förvaltar man attraktiva fastigheter med bra hyresgäster ur ett långsiktigt perspektiv. Dock så investerar man i och försäljer fastigheter till andra bolag, allt med målet att stärka Hemfosas ställning inom Samhällsfastigheter i Norden. Känns det bekant? Castellum och andra allmännyttiga fastighetsbolag har lite samma eller liknande mål.

Hemfosas hyresgäster är till största grad skattefinansierade, vilket naturligtvis innebär en hög säkerhet med stabila intäkter och god avkastning.

Bolagets främsta aktivitet ligger i Sverige, nästan 83%. 64% av bolagets bestånd är samhällsfastigheter, med de hyresgäster som tidigare nämnts. Norge står för 13% av marknaden och Finland för 4%. Målet är att utveckla dessa länder, då man vill bli störst inte bara i Sverige utan i hela Norden.

I Sveriuge ligger bolagets fokusområden i Stockholmsregionen, där i Stockholm och Västerås, Malmöregionen, där Kristianstad samt Göteborgsregionen (Göteborg). Utöver detta har man fastigheter i Värnamo, Växjö, Karlskrona, Karlstad, Sundsvall och Härnösand. Utanför Sverige är man aktiv i Oslo- och Helsingforsregionen.

Företagets hyreskontrakt förfaller inte, till merparten, förrän efter år 2023. En del kommer att löpa ut 2019/2020, men enligt företaget själva kommer dessa med största sannolikhet att förnyas.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Starka finanser inom ett defensivt bolag
* Intressant fastighetsbestånd med många kunder inom svenska allmännyttan
* Progressiv utdelningspolicy
* Stark ledning

Risker
* Hur påverkar uppdelning av bolaget?
* Bostads- och fastighetsmarknaden i Sverige

Generella finanser
Hemfosas nyckeltal är goda. Hyresintäkter, Driftnetto, förvaltningsresultat och EPS pekar samtliga åt rätt håll. Man har tagit beslut om att utvärdera en eventuell uppdelning av koncernen i två noterade bolag, lite som NCC gjorde när man knoppade av Bonava. Tanken är att det andra bolaget då skall syssla med förvärv och försäljning av fastigheter, en något mer riskfylld och ständigt förändrande verksamhet.

Bolagets skuldsättning samt andra viktiga nyckeltal framför allt för ett fastighetsbolag bedöms i dagsläget som goda. Ingenting inom området generella finanser höjer varningens flagg här - snarare bedöms bolaget på grund av sin profil som väldigt bra för segmentet, precis som det andra portföljinnehavet inom liknande segment.

För specifika finanser för år och kvartal refererar jag till kvartalsrapporterna som recenceras av Aktievargen.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Hemfosa är ett centralt innehav vad gäller fastighetsföretag i Sverige. Precis som med Castellum gillar jag bolagets fokus på allmännyttiga fastigheter. Det är på grund av detta, och bolagets uppfattade låga risktolerans som jag är intresserad av ett ganska omfattande ägande av bolaget i relation till andra poster i portföljen.

Tilltänkt innehav är mellan 3-5% av portföljen.