Saturday, November 11, 2017

Portföljpresentation - Infineon


Infineon är en avknoppning av Siemens. Bolaget skapades 1999 genom att Siemens halvledartillverkning blev ett eget bolag. Bolagets huvudcentral Campeon befinner sig i München, i delstaten Bayern. Bolaget erbjuder halvledar- och systemlösningar med fokus på energieffektivitet, mobilitet och säkerhet.

Infineon har knappt 36000 medarbetare och omsätter cirka 60 Mdr SEK.

Historik
Siemens bestämde sig 1999 för att knoppa av sin tillverkare av halvledare och minnesmedia (minneskort, etc). Anledningen till detta var att segmentet bedömdes som för volatilt av Siemens. Efter en lyckad introduktion av aktien sjönk Siemens ägarandel under 50% efter 2001, och 2006 såldes samtliga resterande delar av bolaget av Siemens.

Bolaget är som sådant relativt nytt och har ingen långvarig historik, vare sig av förvärv eller annat. Aktiens utveckling är allt annat än linjär och stabil, utan kan snarare beskrivas som volatil. Från att ha legat på 22 eur/aktie under 2002, har företagets historik störtdykt ner till 0.41 Eur under finanskrisens år. Nu är den åter på uppgång, och är dags dato i en starkt uppåtgående trend.  Dock är bolaget inget som historisk sett har haft en stabil utveckling.

Investerare bör således se på produkterna och se på företaget ur ett 10-30-årsperspektiv, ej kortsiktig investering.

Ägarstruktur
Som många andra bolag på tyska börsen är ägarstrukturen något som lämnar mycket att önska. Infineons största ägare har ett 5.23%-igt ägarskap och är en institutionell investerare. Inga majoritetsägare återfinns, och ägarbilden är således inte gynnsam. Jag är inte orolig för att bolaget leds mot "fel" håll, ledningen verkar i min bedömning ha koll på vad som behöver göras, men detta måste som med allt annat negativt, noteras och belysas.

Produktion
Infineons produktion är uppdelad i ett antal segment.

Automotive levererar halvledarprodukter för bilindustrin för styrning, dämpning, ventilation, motorer och växellådor, säkerhetssystem såsom ABS, Airbags och ESP. Portföljen för Automotive innehåller också mikrokontrollchips och sensorer. Detta är bolagets största segment med en omsättning på nästan 15 mdr SEK årligen.

Industrial power control levererar produkter och tjänster relaterade till överföring av elektrisk energi. Låter mystiskt, men det handlar om slutprodukter som Tåg, maskiner och hushållsapparater. Även solenergi och vindkraft inkluderas här.

Power Management & Multimarket levererar chip och kretskort framför allt till TV-apparater, spelkonsoler, Datorer, Mobiltelefoner och surfplattor samt serverapplikation. Framför allt handlar det om användningsområden som kräver energieffektiv strömförsörjning kombinerat med högfrekvent användning av produkten/apparaten.

Chip Card & Security är, precis som det låter, företagets lösning för kretskort och komponenter som används vid SIM-kort, säkerhetschips och olika typer av kortbaserad säkerhet och access. Här ingår även passlösningar och offentliga dokumentlösningar som kräver säkerhetsrelaterad hänsyn. Man utvecklar även lösningar för Pay-Per-View, NFC och andra moderna tekniklösningar. Omsättningen är den minsta i företagets segment, men mitt favoritsegment!

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Världsledande och innovativa inom många branscher
* Solida finanser
* Goda framtidsutsikter
* Ledning värd förtroendet

Risker
* Väldigt volatil kurshistorik
* Skandaler i bolagets senhistorik.

Generella finanser
Infineon's finanser och utveckling är av väldigt positiv art. Den enda nackdelen med denna typ av positiv utveckling är att inköp av företagets aktier i dagsläget är oattraktivt. Vi har P/E-tal som är nästan 10 högre än industrimedelvärdet, P/B och P/S tal som följer samma trend, samtidigt som omsättningstillväxten och alla tillväxtmått är "off the charts". Infineon är ett svårt case inte för att bolaget är dåligt eller att finanserna är tveksamma - motsatsen. Infineon till många värderingsmått är helt enkelt väldigt dyrt, och på en DA-nivå om 0.96% känns det för mig som en progressiv utdelningsinvesterare svårt att motivera.

Dock handlar Generella finanser om just hur finanserna i bolaget är. Bolagets finanser är således "top notch", och tillväxtutsikterna är mycket goda.

För specifika finanser för år och kvartal refererar jag till kvartalsrapporterna som recenceras av Aktievargen.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Infineon är ett favoritinnehav, men jag ser att det kommer att bli svårt för mig att motivera ett köp av företaget till dagens värdering. Samtidigt får man inte stirra sig blind på ett dyrt pris, om bolaget har tillväxt- och utdelningstillväxt som motiverar detta. Infineon är för mig ett företag som jag hoppas kommer att forma ett kärninnehav i framtiden, men som idag är svårt att köpa.

Jag önskar att företaget i framtiden utgör mellan 3-5% av portföljen.