Friday, November 10, 2017

Portföljpresentation - Sampo


Sampo är ett nordiskt finansbolag som består av moderbolaget Sampo PLC, Mandatum, IF P&C Insurance Holding samt investeringar i Nordea. Det är moderbolaget som hanterar och administrerar samtliga innehav. Sampo sysselsätter ungefär 7000 personer och bolaget leds av Kari Stadigh (notera namnet! ;))

Historik
Sampos historia börjar 1909. Under denna tid i början av 1900-talet erbjöd Sampo som första företaget olika typer av försäkringar i stället för bara en. Även då hette företaget Sampo, vilket är en legendarisk finsk kvarn (enligt historien) , som ger salt, korn och guld. Sagan återges i diktsamlingen Kalevala, för er som är intresserade.

Bolaget fanns initialt i Turku, och man expanderade ut på landsbygden och utvecklade nya försäkringsprodukter. Under slutet av årtiondet (1910-talet) stod Finland inför inbördeskrig och matransoneringar/matbrist likt den matbrist som funnits i Sverige 40 år tidigare. Sampo var bland de första i Finland att erbjuda olika typer av försäkringsprodukter. Bland annat var man först i att erbjuda bilförsäkringar i Finland.

Under 50-talet, när nya produkter blev vanliga i finska hem (såsom elektriska spisar och ugnar), skapade Sampo försäkringsprodukter för att täcka dessa behov.  Sampo var även på god väg att i princip försäkra samtliga motorfordon i Finland, från bilar till traktorer till mopeder.

Sampo noterades på börsen i Helsingfors 1988.

Under 90-talet förvärvade Sampo flera företag som passade Sampos portfölj. Genom dessa förvärv blev Sampo snabbt landets största försäkringsbolag. Denna utveckling har fortsatt till idag. Under början av 2000-talet hade Sampo även en egen bank, men detta avvecklades under senare år. I stället har Sampo blivit en stor ägare i Nordea, som står för företagets bankaffärer (bland annat).

Ägarstruktur
Nästan 12% av Sampo ägs av Finska statens investmentbolag, Solidium. Andra stora ägare är Varma samt Björn Wahlroos. På grund av finska statens stora ägarskap kan detta karaktäriseras som en intresserad storägare. Inte en majoritetsägare - och 12% räcker inte långt - men fortfarande bättre än vissa andra bolag som bara ägs av olika fonder till 3-5%.

Tillsammans med Sampos historik och finanser bedöms ägarbilden därför som god.

Produktion
Såsom strukturen antyder, erbjuder Sampo försäkringar genom IF och Mandatum Life.

IF Försäkringar
IF Försäkringar är det ledande tillgångs- och dödsfall/sjukfallsförsäkringsbolaget u  i Norden. Bolaget har nästan 4 miljoner kunder, och erbjuder tjänster inom Sverige, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen.

Mandatum Life
Sampo äger hela Mandatum Life Group som är aktiva i Baltikum och Finland, med huvudkontor i Estland. I Lettland och Litauen finns lokalkontor. Mandatum har ungeär 20% av den finska och baltiska försäkringsmarknaden.

Nordea
Sampo är storägare i Nordea. 2009, i samband med (mer eller mindre) med att Sampos egen bankverksamhet upphörde, erhöll Sampo tillstånd av Svenska myndigheter att köpa mer än 20% av Nordea. Idag äger Sampo 21.2% av Nordea Bank AB. Bolaget är således en av Nordeas största ägare, och det gäller därför att hålla koll även på Nordea.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Starka finanser
* Starka huvudägare
* Nalle i spetsen
* Marknadsledande försäkringsbolag
* Utdelningstillväxt och bra utdelningspolicy

Risker
* Försäkringar - hur ser framtiden ut?
* En hel del i Baltikum - inte historiskt sett en säker sektor

Generella finanser
Genom Sampos struktur och innheav, samt de framgångar som skördas, har Sampo goda generella finanser. Företaget förvaltar strax över 20 Mrd EUR i sin portfölj och man har en positiv historik av utdelningstillväxt. Under hela 2000-talet har Sampo uppvisat vinster - bra! Under hela 2000-talet har Sampo delat ut, och i stegrande takt. Bra! Sampo är väldigt handlingskraftiga och proaktiva för marknadsförändringar - detta är min högst personliga analys utifrån tidigare förändringar inom olika sektorer, men i grund och botten har jag tillit till Sampo och dess lednings samt dess förmåga att analysera framtiden och samtiden.

Nackdelen är att statligt ägande eller pensionsfonder kan försvåra ägandeskapet och leda till tjänstemannastyre. Detta nämns även av allas vår Lundalluppen. Dock motverkas detta genom en stark styrelse, och jag har inte sett tendenser till detta i kvartalsredovisningarna.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Sampo är ett centralt innehav för min utländska portfölj, specifikt Finland. Jag gillar blandningen av försäkring och bank man får genom Sampo, och har stor tillit till företagets ledning och den historik man uppvisat. Jag tror på att Sampo kommer att vara en integral del i den framtida utvecklingen i Finland, baltikum och Norden. Med detta, samt finanser i bakgrunden, bedömer jag Sampo att vara ett intressant innehav, ett innehav jag vill ska utgöra en stor del av portföljen - mellan 3-6%.