Saturday, November 11, 2017

Portföljpresentation - Linde


Linde är en multinationell, tysk kemikalie- och gaskoncern som grundades 1879. Det är bland världens största tillverkare av industriella gaser både vad gäller marknadsandel och omsättning. Huvudkontoret finns i München i underbara Bayern och bolaget omsätter ungefär 170 Mdr SEK med knappt 60000 anställda runtom i världen.

Varför gillar jag Linde?
Bolag runtom i världen är i behov av industriella gaser och kemikalier. Linde, framför allt efter sammanslagningen med Praxair, är nu världens största företag som tillhandahåller denna typ av produkter. Koncernen har över 600 relaterade företag i över 100 länder som har kunder i industriell, försäljning, handel, vetenskap och offentliga sektorer.

Historik
1879 formade Carl von Linde i Tyskland företaget Gesellschaft für Linde's Eismaschinen Aktiengesellschaft. Målet var att utveckla hans arbete i kylmaskineri för matlagnings och drycksindustrin. Efter framgång i detta utökade han med företaget verksamheten till att omfatta även andra typer av maskiner.  Linde var även först i världen med att patentera storskalig process i luftavskiljning, något som påbörjades av Linde 1903. Även att skilja väte och kolmonoxid är något som Linde var först inom.

Linde har sedan början varit involverad i en komplex historik av förvärv, uppköp och absorberingar. Dessa kulminerade under 2016 i ett förslag att slå sig samman med amerikanska Praxair för att forma världens största bolag för tillverkning av industriella gaser och därtillhörande kemikalier. Värdet av sammanslagningen värderades till 650 Mdr SEK.

Ägarstruktur
En av Lindes största svagheter är ägarstrukturen. Tydliga majoritetsägare finns inte. Istället är Norges Bank Investment Management  den största ägaren med endast 5.14% av koncernen. Efter detta ser man olika fonder, institutioner och andra typer av institutionella investerare.  Osäkerhet vet jag inte om detta skapar, men ägarbilden måste noteras som en icke-uppfyllt krav.

Produktion
Linde har två huvudsakliga affärsområden - Gas och Teknik.

Linde Gas tillhahndahåller industriella gaser, medicinska gaser, specialistgaser, kylämnen/medel och andra kemikalier. Beroende på gasets karaktär tillhandahåller Linde passande cylindrar eller pipelines till kunder.

Linde Teknik designar och bygger storskaliga kemikalieanläggningar för produktionen av gaser såsom väte, kväve, argon, kolmonoxid, LNG, LPG, naturgaser och syre.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Världens största koncern för produktion av kemikalier
* Solida finanser och goda nyckeltal
* Fundamental och defensiv industri - alla behöver industriella gaser

Risker
* Otydlig ägarbild, ingen tydlig majoritetsägare
* Utdelningen på knappt 2% och tillväxt om 3-7% om året lämnar något att önska, men är inte "dålig" per se.

Generella finanser
Linde har mycket goda finanser. Nyckeltalen inom företaget är dessvärre lite prohibitiva med ett P/E-tal på 32.02. Industristandard är inte mycket bättre med 31.3. Lindes avkastning ligger ungefär 0.4% under industrimedel. Lindes finanser är mycket goda och någon oro kring framtiden vad gäller tillverkningen eller efterfrågan av gaser finns inte. Dessvärre skulle jag säga att Linde just nu inte rättfärdigar ett köp utifrån värderingen av bolaget. Istället behöver man som investerare, som med andra företag, helt enkelt vänta på ett bra pris av bolaget.

Sammanfattningsvis är dock företagets finanser solida, och man har en tydlig historie om 15 år av utdelningshöjningar i takt med att vinst och andra siffror även ökar.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Linde är dags dato världens största företag för tillverkning och försäljning av industriella gaser. Gaser behövs i en mångfald av olika industrier, och som aktör på denna marknaden har Linde en väldigt stor marknadsandel och en hög grad av förtroendekapital hos kunder. Bolaget har en nästan 150-årig historik av denna typ av produkter och tillverkning, och några problem finns, i min blygsamma analys, inte på horisonten.

Bolaget är ingen tillväxtmaskin eller högavkastande aktie. med knappa 2% DA är det tveksamt om det skulle vara intressant för många. Men för oss som gillar säkra investeringar i defensiva branscher, Linde är definitivt en sådan.

Målet 'är ett Linde-innehav på minst 2% av portföljen.