Saturday, November 11, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Hemfosa



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Hemfosa Fastigheter.

Förra kvartalsrapporten visar en fortsatt positiv trend i Hemfosa, med ökningar i hyresintäkter, förvaltningsresultat, vinst per aktie och resultat efter skatt. Man förvärade många nya fastigheter inom företagets fokusområden, och tecknade stora avtal i såväl Sverige som Norge rörande förvaltningen av samhälltsrelaterade fastigheter. Kort sagt verkar bolagets strategi fortsatt att fungera och ge en god avkastning. Tonvikten är Stockholm, Göteborg samt norrlandskusten, Norge och Finland. Det är tack vare nyförvärven som intäkterna har ökat kraftigt. Refinansiering av existerande skulder har skett. Stora kunder som Migrationsverket, Skolor och Kriminalvård ska även få sina lokaler utvecklade genom löpande investeringar.

Denna kvartalsrapporten
I den här kvartalsrapporten rapporteras ett positivt kvartal med en sammanlagd ökad intjäning för bolaget, samt en hög aktivitet i samtliga regioner där bolaget är aktivt. Norge har varit i särskilt fokus under kvartalet, vilket också syns av landets andel i Hemfosas portfölj, vilket nu uppgår till strax över 13% av det totala fastighetsbeståndet.

Största nyheten. förutom de positiva finanserna, är att Hemfosa utvärderar om bolaget skall delas upp i två noterade bolag. Anledningen till detta är att skilja på de mer defensiva långsiktiga investeringarna av allmännyttiga samhällsfastigheter kontra de mer kortsiktiga förvärven som är till för försäljning till vinst. I min bedömning är detta positivt, och jag hoppas att bolaget kommer fram till att detta skulle vara önskvärt.

Affärerna i Norge uppgick under kvartalet till nästan 600 MKR, en imponerande nivå måste jag ändå säga för Hemfosa. Man har nu ett bestånd på 5 mdkr i Norge, och ämnar att göra mer i Oslotrakten samt norge.

I andra nyheter så öppnades bland annat en skola i Härnösand, efter investeringar om 190 mkr i lokalen. Hyresavtalet är långvarigt, och något mer defensivt i investeringsväg än en högstadieskola har jag svårt att tänka mig.

Jens Engvall skriver att man uppfyllt de mål som sattes för åtta år sedan i samband med grundandet av Hemfosa samt den börsnotering som har varit. Han skriver att det är den nuvarande storleken som gör att man står inför ett strategiskt vägval - valet att dela upp bolaget eller inte.

Oroad kring bostadsmarknaden är man inte på Hemfosa. Detta behöver man i min bedömning inte heller vara, med den fastighetsprofil som bolaget oftast förvaltar, då dessa är ganska konjunkturokänsliga. Dock skapar rörlighet i fastighetsbranschen och ändrade förhållanden även möjligheter för bolag som Hemfosa att förvärva bra fastigheter till lägre priser, precis som man gjorde när Hemfosa grundades.

Utvecklingen i Hemfosa under Q3 har varit positivt även sett till siffrorna. Hyresintäkterna pekar uppåt och ökade med 20% jämfört med 2016. Detta förklaras av ett ökat fastighetsbestånd. Den uthyrningsbara ytan har ökat till 2 866 000 kvm, och uthyrningsgraden har ökat med 0.5% till 92%. Åter igen, imponerande siffror.

Fastighetskostnader ökar med ungefär 40 mkr och kostnaden för administratitionen ökade med 3 mkr.

Det totala förvaltningsresultatet ökade under Q3 2017 med 31% jämfört med Q3 2016. över  40% av finansiering tilhandahålls av eget kapital, vilket är imponerande med tanke på beståndets storlek.

Hemfosas mål, om högst avkastning, 30%-ig soliditet, och en 2ggr-räntetäckningsgrad uppfylls samtliga även där.

Tankar kring Hemfosa och framtiden
Hemfosa fortsätter att peka uppåt. Bolaget är ungt på marknaden och fortsätter sin positiva trend som man tidigare noterat. Det är svårt att hitta smolk i mjölken i detta bolag. Hemfosa påverkas inte i samma grad av fastighetsbranschen och situationen i Sverige på grund av sina hyresgäster, och en hög grad av egenfinansierade fastigheter samt relativt låg belåning. Kontraktlängden på hyrorna är även denna väldigt god, vilket ger en framtida säkerhet för bolaget. Bolagets planer om att splitta företaget är något jag personligen applåderar av anledningar relaterade till streamlining och tydlighet. Även bolagets finanser verkar solida som svensk gråsten, och jag följer med spänning bolagets fortsatta investeringar i Norge och Finland.

Nej, det är verkligen svårt att hitta negativt här.

Jo, en sak. Bolagets ålder. Noterade sedan 2014 är inte direkt en lång historik. Där har vi det lilla problemet man får hålla ett getöga på, men det är ingenting som bolaget själva kan rå på, annat än att fortsätta precis som man hittills gjort.

Rekommendation kring Hemfosa
På grund av imponerande finanser, goda resultat, intressanta innehav och en progressiv utdelningspolicy samtidigt som företaget verkar ha en väldigt låg risktolerans tilldelas Hemfosa Fastigheter av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Bolaget är väldigt bra, och köp rekommenderas till bra pris.

Betyg
A