Tuesday, November 7, 2017

Kvartalsrapport Q3 2017 - Latour



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Latour.

Förra kvartalsrapporten var en positiv läsning som erbjöd tillväxt inom samtliga av Latours kärninnehav. Latour har i min bedömning kvalitetsfirmor, och de bolag som Latour äger får ta del av värdeförädling och utveckling. Så var även utvecklingen detta kvartal inom kärninnehaven. Hultafors group, Latour industries, Nord-lock och Swegon har samtliga visat en omsättningstillväxt för perioden. Latours största affärsområde är dock investmentportföljen som utgör ca 47 mdr av värdet, och som även denna gått i positiv riktning. I bolaget finns inget nämnvärt som visar på potentiell nedgång, annat än att bolaget Swegon går igenom något av en omstruktureringsprocess.

Denna kvartalsrapporten
I den här kvartalsrapporten rapporteras Latours bästa resultat någonsin. Hultafors-gruppen visar en stark organisk tillväxt om nästan 454 MSEK i försäljning jämfört med 395 Q3 2016. Ett imponerande resultat, samma sak med operativt resultat som ökade till 68 MSEK jämfört med 56 under samma period förra året.

Inom Latour industries har man växit genom förvärv, och då ökat försäljningen till 601 MSEK från 420 MSEK. Ett väldigt bra resultat. Nord-lock visar liksom Hultafors Group en stark organisk tillväxt om nästan 50 MSEK mer jämfört med Q3 2016. Swegons transformativa process fortsätter, men trots att bolaget går igenom förändringar så ökar ändå försäljningen  till 1043 MSEK jämfört med 947 MSEK under föregående år. Order backlog för hela koncernen är rekordhög om ungefär 250 Msek, vilket ger väldigt goda förutsättningar för Q4.

I telefonkonferensen sade Jan Svensson, VD för Latour, att man sett otrolig tillväxt på grund av en god konjunktur och en hög efterfrågan. Man sade dock att man inte tror att tillväxten kommer vara riktigt på denna nivå i framtiden, även om tillväxten fortfarande kommer att vara väldigt god.

Tankar kring Latour och framtiden
Jag ser Latour som ett kärninnehav som jag vill utöka. Tyvärr är värderingen just nu väldigt förbjudande för nyinköp av aktier, vilket är lite tråkigt. Man får vänta helt enkelt. Jag tror, liksom VD i Latour, att Latour i framtiden inte kan växa riktigt lika snabbt som företaget gjort hittills vad gäller försäljningen och beställningar. Men detta betyder inte att företaget på något sätt är dåligt - jag tycker det snarare skulle vara betryggande att inte växa riktigt i så explosiv takt som man gjort....:).

Rekommendation kring Latour
På grund av väldigt stabila finanser, en god framtidssyn, riskmedvetna investeringar, god historik och god utdelnings- och vinsttilllväxt tilldelas Latour av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderat portföljinnehav av Latour är 1-5%.

Betyg
A