Friday, November 10, 2017

Portföljpresentation - Investor


Investor är ett av Sveriges största och äldsta bolag, med över 170 000 Aktieägare registrerade på börsen. Wallenbergsägda bolag sysselsätter hisnande ~1 000 000 människor. Investor, samt familjen Wallenberg, förvaltar kapital om över 300 mdr SEK.

Ingen svensk finansfamilj, även andra hiskeligt rika, når i närheten av denna summa. Investor är ett svenskt maktinstrument, ett uttryck för svenskt industriintresse och det leds idag av renomerade Jacob Wallenberg, son till Peter "Pirre" Wallenberg.

Investor är inget bolag man som investerare i Sverige har råd att ignorera - detta är min ganska bestämda uppfattning.

Historik
Investor fyllde 100 år förra året, och startade således 1916. Sedan början har kontrollen varit i familjen Wallenbergs händer. Till en början var det en avknoppning av Stockholms Enskilda Bank, men börsnoterades redan nästkommande år. Ursprungliga innehav var AB Scania-Vabis och AB Diesels Motorer.

Efter andra världskriget etablerade man maktpositioner och långsiktiga innehav i ASEA, Stora Kopparberg, Kopparberg-Hofors och Wifstavarf. ASEA är idag ABB, och de andra bolagen har gått över till olika andra bolag såsom SCA och Stora Enso. I Sveriges (och världens) historia finns det inte många bolag som överlevt 80+ år som går regelrätt i konkurs. Oftast köps dessa upp av andra bolag, förvärvas eller absorberas.

I dagens form har Investor andra kärninvesteringar, och har även inkluderat olika typer av mindre positioner i olika företag, både genom EQT/Patricia Industries men även genom andra typer av investeringsstrukturer.

Ägarstruktur
Wallenbergstiftelsen äger 43.0% av rösterna i bolaget och 20.0% av kapitalet. Detta är inte definitionen på en majoritetsägare, men jag har svårt att se att ett beslut skulle tas utan att Wallenberg och Co står bakom detta. Därför bedöms ägarbilden trots ett ägarskap under 50% som gynnsam. Wallenberg står inte bara bakom Investor, utan även (utan att överdriva alltför mycket) bakom Sverige, där familjen är en av landets i särklass mäktigaste familjer.

Produktion
Investor äger så kallade kärninvesteringar, där bolaget är tungt inne, ofta med ett väldigt stort ägandeskap. Man har även operativa investeringar och Private Equity Investments. Bolaget har således en diversifierad portfölj.

Inom kärninnehav ingår ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Nasdaq, Saab, SEB, Sobi och Wärtsilä.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Sveriges största maktbolag
* Starka varumärken
* Solida finanser
* Stark och tydlig ledning med god historik
* Progressiv utdelning

Risker
* Ericsson - vad ska hända?
* ABB känns något svajigt.

Generella finanser
Generellt sett är finanserna inom Investor väldigt goda. Bolagen vad gäller kärninvesteringar går med vinst, men dras med utmaningar särskilda för sina marknader. Det stora frågetecknet i portföljen, Ericsson, är något jag tänker återkomma till i bolagets kvartalsrapporter fram tills att bolaget gör sig av med positionen alternativt lyckas vända på den katastrofala utveckling som Ericsson genomgår, helt under Investors "kontroll".

Övriga investeringar, både kärninnehav och andra typer av investeringar känner jag ingen oro för. Nyckeltalen är fortsatt goda, och temporär smolk i mjölken i form av nedgångar i vissa bolag vägs upp av vinster i andra. Helhetssynen på Investor som enhet och dess finanser är god.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Investor skall tillsammans med Latour, Castellum, Axfood, Handelsbanken och andra kärninnehav utgöra en oförstörbar stomme av en utdelningsportfölj och en "trust". Detta är planen med vilken jag arbetar, och så fort ett köputrymme uppstår i Investor passar jag på att inhandla den andel av portföljen som kan försvaras.