Friday, November 24, 2017

Portföljsammanställning - November 2017

Hej allesammans.

Det har ju skett lite inköp på sistone. Jag tänkte att det kunde vara intressant att utöver se vilka bolag som ingår i Vargfonden, att även se vilken andel av bolaget som Vargfonden har investerat i. Av denna anledning följer detta diagram.


Som kan skönjas är Vargfonden för närvarande tungt viktad mot bank och industri. Förklaringen är ganska enkel - dessa branscher och de bolag som Vargfonden investerar i har helt enkelt varit i väldigt bra köpläge. Därav har kapital allokerats till dessa bolag. Planen är att under kommande månader och 2018 balansera dessa investeringar med andra bolag när dessa skiftar - bland annat Telekom, konsumentvaror och dylikt.

Jag är dock ganska nöjd med hur Vargfonden i dagens läge ser ut, och nöjd med de bolag som jag har.

Skistar har fått träda in i bolaget inom ramen för cykliska, defensiva konsumenttjänster. H&M har kastats ut med huvudet före, och sett till dagens kurs är jag väldigt nöjd att ha kunnat avyttra hela innehavet till ett väldigt bra pris. En förlust förvisso, men en liten sådan.  Även finska Raisio har kommit in i portföljen som en defensiv konsumentinvestering - denna ej cyklisk. Jag tror på både Raisio och Skistar och ser fram emot att utöka dessa innehav. I dagsläget är det inget innehav jag ser till att minska eller avyttra.

En bra November - ser fram emot December!

Saturday, November 18, 2017

Investering i Seafire



Jag går idag för första gången in och köper aktier i ett bolag som inte lämnar någon utdelning (än). Positionen är ännu mycket liten, men jag kan tänka mig att i dagsläget gå upp till 0.3% av portföljens värde i bolaget.

Bolaget heter Seafire, och noterades på NGM Nordic MTF under 171116.

Seafires ambition är att investera i onoterade bolag i storleken på över 10-15, upp till 100 MSEK i omsättning. Normalcase, enligt VD själv, är 20-70 MSEK. Detta är en bolagsstorlek där det i Sverige finns otroligt många bolag, men väldigt lite kapitalmöjligheter i relation och jämförelse med bolag som befinner sig i 300-500 MSEK-klassen. Segmentet kräver dock mycket kunnighet och omvärldsbevakning från investerare, då det också är ett segment där många bolag går i konkurs/inte går särskilt bra.

Detta tänker Seafire motverka genom att investera i bolag som:

* Har en tydlig konkurrensfördel och en nisch
* Har en etablerad kundbas och ett känt varumärke, gärna high-end
* Gärna befinner sig inför ett generationsskifte
* Inte utvecklats vidare och behöver resurser för att göra detta

Bolagen ska förvärvas till sunda värderingar, och Seafire är på hemsidan tydliga med att man i grunden inte har ett exitperspektiv. Bolag som Seafire investerar i är främst tänkt att de ska hållas, ej säljas. Tummen upp där.

I och med IPO'n har grundarna själva investerat betydande summor pengar. Framför allt VD och grundare Johan Bennarsten har en betydande andel av aktierna och har gått in med 2 MSEK i och med noteringen, vilket för mig bedöms som mer än tillräckligt för att visa engagemang och intresse. Tummen upp igen.

Bolaget påminde mig i beskrivningen om ett ungt Latour. Jag har haft korrespondans med VD'n under morgonen, där han skriver att förebilderna för Seafire är  Latour, Indutrade, Lifco och Addtech. Han nämner även att "Långsiktighet och sunt företagande och styrkepositioner i nischer."

Nu är detta initiala ord i ett litet bolag, men alla bolag börjar någonstans. Det är dessutom inte varje dag - eller år - som ett investeringsbolag med detta perspektiv når marknaden.

Men men, talk is cheap!

Låt oss titta på vad bolaget har i portföljen idag. När man tittar på ett bolag i storlek med Seafire är två saker viktiga för ett grundförtroende och vid beslutet om man skall investera eller ej:

1. Innehav
2. Personal i bolaget

Låt oss börja med Innehaven. Där hittar vi två - Hedén och FollowIt.

Hedén

Hedén är ett svenskt företag grundat 1964 av Björn Hedén, som tidigare arbetat med Hasseblad. Företaget utvecklar motorer och styrenheter för kameror som kontrollerar zoom, fokus och iris för filmkameror. Hedén-utrustning blev standard i filmbranschen när dessa funktioner blev centrala i filminspelningar. Grundaren har varit nominerad flera gånger för ett Oscars-pris för sitt arbete, och fick även detta pris under 2010. Hedén har utvecklat flera olika motorer som blivit innovationer inom filmbranschen. Senaste uppfinningen, för 3 år sedan, var marknadens första Bluetooth-fokus/iris-kontroll, systemet CARAT. De har även använts i bland annat helikoptrar och kranar.

Bedömningen kan göras att bolaget har en nisch, är marknadsledande inom sin bransch (Det verkar som att Hedén-produkter anses vara high-end, används till Avatar, Game of Thrones, etc). Frågan är väl tillväxtpotentialen - men med en global filmindustri som hela tiden växer bör detta finnas.


FollowIt

FollowIt är ett bolag som tillverkar och säljer utrustning för tracking/positionering av djur, egendom samt människor. En del av detta bolag, f.d. Televilt, grundades 1973 och har varit aktivt i branschen mycket länge med kunder över hela världen. Bolaget har dags dato 17 anställda och tillverkar produkter just inom GPS-positionering och radiospårning. Det finns halsband för djur (Tellus), sändare för egendom eller exempelvis djur i jaktsammanhang (Contact GPS 3) med därtill hörande app, renar och andra produkter. Företaget har en intressant lineup av produkter som kan användas för denna målgrupp. Jag tycker själv att Appello är någonting jag skulle kunna köpa till bilen! (En sändare med 12 månaders batteritid som kan spåras via mjukvara). Riktigt roligt!

Företagen är i min bedömning, intressanta. Jag gillar nischerna hos båda bolagen och det verkar ändå som om Seafire gjort riktigt bra förvärv här, även om framtiden naturligtvis får utvisa det hela.

Personalen då?

Ledningen har arbetat inom Equity och inom ledande positioner i företag under 15 års tid. Det är inga gröngölingar som försöker sig på att starta investmentbolag här. Man berättar om en lyckad tid av värdeskapande på ungefär 30% årligen, och att målet är att göra samma typ av resultat med Seafire, eller bättre. Väldigt ambitiösa mål, men ouppnåliga? Framtiden får utvisa detta. Utbildningsmässigt har vi läkare och civilekonomer.

I styrelsen hittar vi bland annat f.d. VD på Dagens Nyheter, Equity-folk med erfarenhet från 1982, Jurister samt lite annat. Skaran man har plockat ihop bedömer jag som förtroendeingivande och en snabb googling på alla involverade visar inga konstigheter eller frågeställningar som behöver besvaras. Även här har vi alltså, i min bedömning en godkänd bild av det hela.

Så, personal och bolag bedöms som godkända. Nästa steg?

Som jag nämnde så har jag haft en kortare korrespondens med bolagets VD. Att man som VD svarar på frågor och funderingar inom 15 minuter är för mig jättekul, och talande för att man verkar gilla det man gör. Detta säger ingenting om bolagets framtid i sig, men det är en positiv magkänsla.

Jag valde under dagen att slå till på en liten initialposition i Seafire. 

Ganska unikt, eftersom jag endast brukar investera i aktier som ger avkastning. Men som jag skrev är det inte ofta denna typ av investmentbolag går in på marknaden. Min bedömning efter att ha tagit det hela lite grand under luppen är att ge Seafire en liten position i väldigt långsiktigt perspektiv. Jag kommer att följa bolagetn då jag ser det som intressant.

Om jag har gjort rätt val återstår att se.

Målen som anges i Q3'an är följande:

* Vidareutveckla portföljbolagen
* Göra 1-2 nyförvärv, beroende på storlek

Utöver dessa mål rapporteras även att FollowIt's resultat under de första nio månaderna har resulterat i negativ EBIT på grund av färre kundprojekt. Förfrågningar är fortsatt höga, med avsluten som inte riktigt når fram. Arbetet här är pågående med att bredda kundsortimentet mot kunder som inte endast arbetar i projektform (wildlife-organisationer, andra företag som arbetar med vilt). Bedömningsvis bör detta resultera i mer attraktivitet för företagets produkter.

I nästa kvartalsrapport bör dessa mål således följas upp. Bedömningar kommer göras kontinuerligt, och jag är öppen för att öka i bolaget om målen uppfylls!

Att investera i denna typ av bolag är inte utan risker. Är man intresserad av bolag på NGM  Nordic MTF bör man således göra mycket research och vara försiktig. Min bedömning är att bolaget är intressant, men vänligen se friskrivningen för ytterligare information.

Disclosure: Aktievargen är Long i Seafire. Inget samarbete, finansiellt eller annorlunda, mellan blogg/person och bolag finns. Det som uttrycks är mina personliga åsikter och bedömningar.

Friday, November 17, 2017

Våga köpa lågutdelare/tillväxtbolag!

Du har 10 000 i surt förvärvade sparslantar på investeringskontot och tittar över de alternativ du har. Börsen är i ett bra köpläge, den har fallit några procent den senaste veckan, så en liten substansrabatt finns på favoritbolag. Kanske någon bank, fastighet eller något verkstadsbolag. Hög avkastning där, mellan 3-6%. Och så sneglar du på dina mindre bolag, de där bolagen som har en låg utdelning. 1%. 2%. 2.8%. Kanske till och med under 1 procent.

Du vet vilka bolag jag menar. 

Där bolagen där andra sa till dig att "dem ska du ha, detta är tillväxtaktier". Du kanske till och med hittade dem på egen hand, de där tillväxtaktierna. Aktier du "vet" eller skarpt tror kommer växa markant de närmaste tio åren. Men när du sitter där med din månadsinsättning av vad du lyckats skrapa ihop genom att leva sparsamt och effektivt, så ser du vad du får ut på en årsbasis om du investerar 10 000.

Kör du in det i din favoritbank kan du få ut mellan 400-600 spänn årligen.

Kör du in dem i de tidigare nämnda tillväxtbolagen får du 90-250 spänn årligen.

Det kan ta emot. Trots att vi som utdelningsinvesterar någonstans vet att vi ska tänka "tillväxt, tillväxt, tillväxt", så kan det ibland ta emot att investera i aktier som till dagens kurs är lågutdelare. Detta är något som tidvis även kan vara svårt för mig, då jag fortfarande befinner mig på resan att se till att utdelningarna täcker de grundläggande inkomstbehoven som finns hos mig.

Kort sagt, jag är ännu inte "fri".

Jag tror att det blir något lättare att investera i denna typ av bolag när man uppnår denna frihet, men det är minst lika viktigt att investera i dessa nu, om inte viktigare!

Mina "lågutdelande" bolag är idag, med utdelning:

* Latour - 1.9%
* Investor -  2.8%
* Bakkafrost - 2.9-3.1%
* Infineon AG - 0.9%
* Linde AG - 1.8%
* Siemens AG - 2.9-3.1%

Siemens, Investor och Bakkafrost är på gränsen. I USA skulle de inte ses som lågutdelande, och där känner jag inte alls samma försiktighet som med Linde, Infineon och Latour. Framför allt Infineon vid 0.9% är svårmotiverad. Nu har aktien en väldigt hög premie, men oavsett detta - lågutdelande bolag kan vara svårmotiverade!

Jag försöker hålla mig att de bolagen jag nänmt BÖR ha en viss storlek i min portfölj. Jag försöker verkligen att piska på mig att även innan jag når min frihet, så SKALL dessa bolag vara anseligt stora i portföljen. Vad gäller Investor och Latour samt Siemens är jag där på god väg. Även Bakkafrost ser bra ut. De andra...nja...kan bli bättre.

Det kan vara svårt att se bort från den där siffran i excelarket där du sammanställt din årliga avkastning genom utdelning. Men det är något man behöver göra, tycker jag.

Har ni svårigheter i detta? Hur tänker ni?

Wednesday, November 15, 2017

Varför jag inte investerar i Indexfonder - Del 2

Indexfonder är säkra.

Hur ofta har vi hört detta? Ofta när någon förespråkar indexfonder brukar ett stort argument vara att det är så mycket säkrare än alla andra typer av investeringar.

Jag kommer inte att säga eller påstå att indexfonder inte är säkra. Säkrare investeringsformer är svåra att hitta.

Men bergsäkra? Nej – verkligen inte!

Först och främst, Indexer är inte statiska varelser. Till och med S&P500 genomgår 20-25 förändringar per år där företag är avlägsnade och tillagda till indexet i fråga. De flesta index, framför allt index skapade för fonder, genomgår många fler förändringar än så på årlig basis. På samma sätt som en aktieportfölj skiftar i takt med att investeraren gör omprioriteringar, gör alltså även en indexfond detta – även svenska gratisfonder. Dessutom är anledningarna ofta lika jämfört med omprioriteringar som görs av andra investerare.

Säkerhet kan även argumenteras vad gäller indexfondernas innehav. Ofta vet du inte riktigt vad som faktiskt ingår i fonden – du vet bara att det är en indexfond. När man faktiskt börjar titta efter och se vad som ingår, och i vilken typ av komposition, så kan det kännas som att det faktiskt är företag man inte alls är så intresserad av, som jag även nämnde i första inlägget.

Detta leder oss till nästa del av argumentet – nämligen att diversifiering, eller för mycket sådan, skulle vara av positiv art. Inte riktigt sant heller. Det finns bevisliga studier och exempel som visar att en aktiv aktieväljarstrategi och att investera i enstaka bolag ger långt bättre avkastning än vad som ges av investering i ett alltför brett index. Man kan argumentera att säkerheten i genomsnitt är bättre i en indexfond, helt enkelt för att den speglar en större antal aktier och ett börsindex, men att den skulle ge en bättre avkastning än aktivt förvaltade fonder är endast satt i relation till vilken aktivt förvaltad fond eller portfölj du jämför med. 

Vad gör du egentligen när du investerar i Indexfonder?

Du väljer ett 100-tal, eller fler, bolag som du ofta inte vet någonting om. Bolag som du kanske inte ens vet vad de gör – eller kanske vet du inte ens vilka bolag du väljer! Bolag som du inte vet vad de producerar, hur de är styrda, vilka mål de har, eller andra faktorer som bör styra ditt val.

Låter detta som en sund investeringsstrategi?

Visst finns det en poäng i att låta andra som kan detta ”bättre” sköta rodret på skutan – men till vilken kostnad?

Argumentet är således ofta att Indexfonder ger säkrare och bättre utdelningar än att investera i enstaka aktier. Jag argumenterar att så verkligen inte är fallet – dels för att du går miste om faktiskt utdelning (en indexfond har oftast inte en utdelning per se, annat än tillväxten), men också för att du i index har del av stora delar av börsens utveckling som du faktiskt inte vill ”ha” del av.

Åter igen, jag argumenterar inte att indexfonder över tid kan vara en säkrare investering än många aktiva investeringsstrategier. Det är det, och det är något få individer skulle kunna argumentera emot i längden. Det jag ställer mig emot är att indexfonder lyfts fram som ett ”bättre” alternativ eller ett ”säkrare” alternativ på alla plan. 

Slut på del 2 :).

Sunday, November 12, 2017

Varför jag inte investerar i Indexfonder - Del 1

Det är vanligt för utdelningsinvesterare, både i Sverige och i andra länder, att ha delar, hela fokus eller litet fokus på indexinvestering. Att ha en del av sin portfölj i olika typer av indexfonder. Dessa fonder kan komma i olika tappning och skepnad, men två exempel som används flitigt här i Sverige, då de är helt kostnadsfria, är Avanza Zero och Superfonden Sverige. Vanligt är annars att fonder har en förvaltningsavgift.

I den diskussionen (avgiftsbelagda fonder) kommer jag inte att ge mig in i, även om de argument jag kommer att framföra även kan tillämpas mot avgiftsbelagda fonder av olika slag. Mitt mål är dock att tydliggöra varför Vargfonden inte investerar i indexfonder, och heller inte kommer att göra detta.

Viktigt att poängtera är att jag inte vill avråda någon från att följa sin egen investeringsstrategi. Om du investerar i indexfonder eller fonder av olika slag och tycker att detta passar för dig – gör detta.

Mitt syfte med inlägget är att belysa varför jag anser att indexfonder, eller fonder av olika slag, ger en typ av ”falsk” trygghet om att man på något sätt slagit börsen för att en indexfond i det långa loppet inte ”kan” gå dåligt.

För oss som inte vet, vad är då en indexfond?
Ja, bra fråga.

En indexfond, låt oss kalla den för Exempelfond 1  är en produkt vars syfte är att efterlikna eller kopiera de resultat som görs av en specifik index. För exemplets syfte, låt oss säga OMXS30 – Stockholmsbörsen. Om Indexet under 1 års tid går upp 12% är det också Exempelfonds 1 mål att antingen kopiera detta index, alternativt att prestera bättre.

Det låter ju inte så dåligt, eller hur? Sätt 100 000 SEK på en indexfond, och denna följer hela tiden utvecklingen av index. Jovars, inte dåligt alls.

Or is it?

Företag är inte jämlika
Ett index består inte av jämna andelar företag. OMXS30 har inte 5% av varje företag som ingår i index – olika företag på börsen utgör olika andelar av index, beroende på företagets storlek (en formel som definieras som Aktiepris * totala antalet aktier i företaget). Logiskt, och till och med korrekt. Men vad blir resultatet från en praktisk synvinkel?

Exempelfond 1 försöker efterlikna prestationen i OMXS30. Fonden har, låt oss säga för exemplets skull, andelar i ungefär olika företag utefter hur företagen är uppstrukturerade i Storleksordning enligt index. Låt oss rimligtvis spekulera att Exempelfond 1 ser ut exakt som en väldigt populär indexfond i Sverige.

Detta skulle ge oss följande fördelning inom följande aktier:

·        9.7% Nordea Bank AB
·        7.3% Atlas Copco AB
·        7.2% Hennes & Mauritz AB
·        6.4% Volvo AB B
·        5.5% Swedbank AB A
·        5.4% Svenska Handelsbanken A
·        5.3% Sandvik AB
·        4.5% Investor AB B

·        Resten – ca 44%

Men oj!

Mer än hälften av denna fond består ju av bolag som, förutom att de förutom att betala ut en ganska hög procentandel i utdelning, är bolag som jag personligen inte vill äga. Dessutom, om ett innehav av fonden har 10% andel, vad händer om det specifika bolaget kraschar, trots att OMSX30 i sig går i positiv riktning? (Se bl.a. H&M)

Ja, ett av problemen är då att i de flesta fonder så utgör vissa bolag en ganska stor del av ”kärnan” i en fond. I denna exempelfond handlar det om över 50% av fondens innehav.

Genom att investera 100 000 i den allokationsgrad som specificeras ovan, fast istället i specifika aktier, skulle man förutom den tillväxt som aktien visar under perioden (som skulle vara likadan som den indexfonden visar för den specifika aktien), även inkassera den utdelning som företaget lämnar – i exemplet ovan en genomsnitts-DA på ungefär 3.9%, dvs ca 3900 SEK om året.

Då räknar jag inte heller med utdelningstillväxt. Eller det faktum att vissa fonder, andra än populära gratisfonder, faktiskt har en förvaltningsavgift. 

Så, kära vänner. 

Företag i fonder är verkligen inte lika. Dessutom har företag ibland den tråkiga tendensen att reagera på ett sätt annat än resten av börsen gör. Utgör då företaget, exempelvis Apple, Microsoft eller Alphabet (Google) inom S&P 500 en betydande del av indexet, gör detta att hela index slöar ned eller till och med backar. Dessa tre företag utgör i en gigantisk index som S&P500, hela 10 % av Index!

Föreställ er vad som händer med index om ett av dessa tre bolag backar.

Titta på de bolag ovan i det svenska exemplet. Datan kommer från en av våra populäraste indexfonder. Över 50% av fonden ligger i 8 olika bolag. Över 21% av fonden ligger i banker.

Är detta väldiversifierat?

Vargfonden är, i min högst subjektiva och personliga åsikt , bättre diversifierad än exemplet ovan utifrån mina personliga önskemål och investeringsbehov. Det tycker jag för övrigt också att nästan varenda populära utdelningsinvesterares portfölj i Sverige är!

Det var del 1.

Kom gärna med kommentarer, synpunkter, arga mail och annat roligt. Allting välkomnas. Jag hoppas att inlägget annars var informativt!

Fotnot: Alla indexfonder fördelar inte vikt i portföljen efter vilken Market Cap företaget har. Författaren vill än en gång påpeka att han inte avråder från indexinvestering, utan endast vill belysa hur indexfonder och indexinvestering kan fungera och varför han inte investerar i fonder, index eller andra.



Saturday, November 11, 2017

Portföljpresentation - Daimler


Daimler är en tysk tillverkare av personbilar och kommersiella farkoster (Lastbilar, Bussar, etc).  Daimler är mest berömt för tillverkningen av Mercedes-Benz Personbilar och Lastbilar samt bussar, samt därtill hörande produkter, tjänster och andra saker.


Historik
Daimler kan härledas tillbaka till 1883 till företaget Benz & Cie Rheinische Gasmotorenfabrik. 1926 slog sig denna aktör tillsammans med företaget Daimler Motoren Gesellschaft och blev tillsammans företaget Daimler-Benz AG . De två uppfinnarna, Daimler och Benz, skapade mer eller mindre samtidigt under slutet av 1800-talet genom samtida patent och uppfinningar grunden för moderna förbränningsmotorer och bilar.

En liten negativ del av företagets historia är att Daimler-Benz under andra världskriget i högsta grad deltog i att rusta upp den tyska militären genom militärfordon såsom pansarvagnar, flygmotorer, skeppsmotorer och olika typer av bilar. Daimler-Benz var under början av 30-talet efter Adam Opel AG och Auto Union den tredje-största tillverkaren av fordon i Tyskland.

Företagets förgångna är ett inacceptabelt kapitel i Daimlers historia.

Efter andra världskriget och fram till dags dato har företaget utmärkt sig som innovativt inom bilindustrin  Bland annat utvecklade Daimler krockzoner i chassit, den första airbagen samt bältesspännare i bilar.

Daimler var länge tillsammans med Chrysler, men skildes 2007. Sedan dess har Daimler specifikt 5 affärsområden som jag går in på under avsnittet "Produktion".

Daimler har under årens lopp även förvärvat många biltillverkare och andra relaterade företag. Bland dessa är Auto Union, Maybach-Motorenbau, Krupp, AEG, Dornier-Werke, Messerschmitt-Bölkow-Blohm, Fokker, Western Star Trucks, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation, AMG och andra. Antalet patent som ägs av Daimler är således omfattande.

Ägarstruktur
Som med andra tyska storföretag är dessvärre ägarbilden den bit där företaget inte riktigt når hela vägen fram. Vi har 6.8% av bolaget som ägs av Kuwait, av alla länder. Vilken inverkan detta har är oklart, men det är något man bör ha med. Renault/Nissan äger tillsammans 3.1% av Daimler, och i övrigt är det privata investerare som äger sammanlagda 19.4% och institutionella investerare som äger 70.7%. En väldigt spridd ägarbild utan en tydlig majoritetsägare.

Problematiskt - men ingenting som är ovant, eller som i min åsikt påverkar företagets attraktivitet.

Produktion

Mercedes-Benz Cars innehåller Mercedes-BEnz, Smart, Maybach (som idag är del av S-klassen) samt AMG. Mercedes-Benz erbjuder här en omfattande produktportfölj av premiumbilar i personbilsklassen. Det innehåller bilar från kompaktklassen, såsom Smart, eller A/B-klass upp till limousiner i S-klassen.

Daimler Trucks Innehåller Mercedes-Benz LKW (inkl. Unimog) samt Freightliner, Western Star Trucks, Thomas Built, Mitsubishi Fuso, BharatBenz, Detroit Diesel och Truckworks. Daimlers lastbilar säljs världen över och har inom relevanta branscher ett gott rykte om stabilitet, kvalitet och hållbarhet.

Mercedes-Benz-Vans innehåller produktserierna Sprinter, Vito samt Vivano. Detta är bilar bland annat för mindre företag, hantverkare, logistik och andra typer av företag med behov av mindre/lätta transportbilar.

Daimler Buses innehåller Evobussarna, Setra samt Orion. Detta är ett av de segment inom Daimler som tyvärr inte har gått så bra under de senaste åren.  Framför allt växelkurser och investeringskostnader samt generella kostnadsökningar för komponenter har påverkat detta segment negativt - till den grad att EBIT exempelvis sjönk från 45 till 26% (ett fall på 42%) under Q3 2017.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Marknadsledande och innovativa inom många uppfinningar och sektorer
* Elbilar och el-lastbilar samt elbussar utvecklas - Daimler ligger framåt i utvecklingen
* Progressiv utdelningspolicy
* Goda nyckeltal och finanser
* Personbilsdivisionen går som på räls

Risker
* Är Daimler längre fram än konkurrenterna i elbilsutvecklingen?
* Problem inom Trucks och Bussar
* Rykten säger att det är problem för de anställda och att Daimler som arbetsgivare uppfattas som något för oflexibla och nyckfulla. Helt enkelt organisatoriska problem.

Generella finanser
Generella finanser och nyckeltal inom Daimler är genomgående positiva. Trots återkommande problem inom lastbils- och bussindustrin inom Daimler går personbilar och tjänster fortsatt framåt. Elbilsrevolutionen orsakar utmaningar för Daimler precis som för andra biltillverkare, och investeringar kommer att krävas för att nyttja den nyutveckling som bilindustrin för närvarande går igenom. Är Daimler med finansiellt i matchen? Jag bedömer att ja, det är de definitivt.

P/E-tal på 8.0, med en industristandard på 14.0 är väldigt bra. Även P/B och P/S-tal är väldigt positiva. Det enda nyckeltal som inte riktigt når fram är skuldsättning/likviditets-ratio, där Daimler är 0.1 över industriaverage om 0.9. I övrigt är Daimlers nyckeltal och finanser av väldigt positiv art.

För specifika finanser för år och kvartal refererar jag till kvartalsrapporterna som recenceras av Aktievargen.


Sammanfattning av portföljinnehavet
Daimler är Vargfondens biltillverkare - inga andra billtillverkare planeras i portföljen i dagsläget. Anledningen till att vi valt Daimler är hur personbilarnas utveckling har gått, den tradition som bolaget har, de patent man sitter på, den "uppfattning" som kunder har av företagets bilar, samt koncernens finansiella utveckling. Daimler har också sagt att man planerar att dela upp företaget inom olika segment, vilket likt Siemens skulle vara något positivt i vår bedömning - vårt intresse ligger ju i personbilssektorn inom Daimler, inte nödvändigtvis bussarna, även om dessa är ett intressant segment även dessa.

Daimler planeras till en 2-4%-ig portföljstorlek.

Portföljpresentation - Infineon


Infineon är en avknoppning av Siemens. Bolaget skapades 1999 genom att Siemens halvledartillverkning blev ett eget bolag. Bolagets huvudcentral Campeon befinner sig i München, i delstaten Bayern. Bolaget erbjuder halvledar- och systemlösningar med fokus på energieffektivitet, mobilitet och säkerhet.

Infineon har knappt 36000 medarbetare och omsätter cirka 60 Mdr SEK.

Historik
Siemens bestämde sig 1999 för att knoppa av sin tillverkare av halvledare och minnesmedia (minneskort, etc). Anledningen till detta var att segmentet bedömdes som för volatilt av Siemens. Efter en lyckad introduktion av aktien sjönk Siemens ägarandel under 50% efter 2001, och 2006 såldes samtliga resterande delar av bolaget av Siemens.

Bolaget är som sådant relativt nytt och har ingen långvarig historik, vare sig av förvärv eller annat. Aktiens utveckling är allt annat än linjär och stabil, utan kan snarare beskrivas som volatil. Från att ha legat på 22 eur/aktie under 2002, har företagets historik störtdykt ner till 0.41 Eur under finanskrisens år. Nu är den åter på uppgång, och är dags dato i en starkt uppåtgående trend.  Dock är bolaget inget som historisk sett har haft en stabil utveckling.

Investerare bör således se på produkterna och se på företaget ur ett 10-30-årsperspektiv, ej kortsiktig investering.

Ägarstruktur
Som många andra bolag på tyska börsen är ägarstrukturen något som lämnar mycket att önska. Infineons största ägare har ett 5.23%-igt ägarskap och är en institutionell investerare. Inga majoritetsägare återfinns, och ägarbilden är således inte gynnsam. Jag är inte orolig för att bolaget leds mot "fel" håll, ledningen verkar i min bedömning ha koll på vad som behöver göras, men detta måste som med allt annat negativt, noteras och belysas.

Produktion
Infineons produktion är uppdelad i ett antal segment.

Automotive levererar halvledarprodukter för bilindustrin för styrning, dämpning, ventilation, motorer och växellådor, säkerhetssystem såsom ABS, Airbags och ESP. Portföljen för Automotive innehåller också mikrokontrollchips och sensorer. Detta är bolagets största segment med en omsättning på nästan 15 mdr SEK årligen.

Industrial power control levererar produkter och tjänster relaterade till överföring av elektrisk energi. Låter mystiskt, men det handlar om slutprodukter som Tåg, maskiner och hushållsapparater. Även solenergi och vindkraft inkluderas här.

Power Management & Multimarket levererar chip och kretskort framför allt till TV-apparater, spelkonsoler, Datorer, Mobiltelefoner och surfplattor samt serverapplikation. Framför allt handlar det om användningsområden som kräver energieffektiv strömförsörjning kombinerat med högfrekvent användning av produkten/apparaten.

Chip Card & Security är, precis som det låter, företagets lösning för kretskort och komponenter som används vid SIM-kort, säkerhetschips och olika typer av kortbaserad säkerhet och access. Här ingår även passlösningar och offentliga dokumentlösningar som kräver säkerhetsrelaterad hänsyn. Man utvecklar även lösningar för Pay-Per-View, NFC och andra moderna tekniklösningar. Omsättningen är den minsta i företagets segment, men mitt favoritsegment!

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Världsledande och innovativa inom många branscher
* Solida finanser
* Goda framtidsutsikter
* Ledning värd förtroendet

Risker
* Väldigt volatil kurshistorik
* Skandaler i bolagets senhistorik.

Generella finanser
Infineon's finanser och utveckling är av väldigt positiv art. Den enda nackdelen med denna typ av positiv utveckling är att inköp av företagets aktier i dagsläget är oattraktivt. Vi har P/E-tal som är nästan 10 högre än industrimedelvärdet, P/B och P/S tal som följer samma trend, samtidigt som omsättningstillväxten och alla tillväxtmått är "off the charts". Infineon är ett svårt case inte för att bolaget är dåligt eller att finanserna är tveksamma - motsatsen. Infineon till många värderingsmått är helt enkelt väldigt dyrt, och på en DA-nivå om 0.96% känns det för mig som en progressiv utdelningsinvesterare svårt att motivera.

Dock handlar Generella finanser om just hur finanserna i bolaget är. Bolagets finanser är således "top notch", och tillväxtutsikterna är mycket goda.

För specifika finanser för år och kvartal refererar jag till kvartalsrapporterna som recenceras av Aktievargen.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Infineon är ett favoritinnehav, men jag ser att det kommer att bli svårt för mig att motivera ett köp av företaget till dagens värdering. Samtidigt får man inte stirra sig blind på ett dyrt pris, om bolaget har tillväxt- och utdelningstillväxt som motiverar detta. Infineon är för mig ett företag som jag hoppas kommer att forma ett kärninnehav i framtiden, men som idag är svårt att köpa.

Jag önskar att företaget i framtiden utgör mellan 3-5% av portföljen.

Kvartalsrapport Q3 2017 - Hemfosa



Senast släpptes kvartalsrapport Q3 2017 för Hemfosa Fastigheter.

Förra kvartalsrapporten visar en fortsatt positiv trend i Hemfosa, med ökningar i hyresintäkter, förvaltningsresultat, vinst per aktie och resultat efter skatt. Man förvärade många nya fastigheter inom företagets fokusområden, och tecknade stora avtal i såväl Sverige som Norge rörande förvaltningen av samhälltsrelaterade fastigheter. Kort sagt verkar bolagets strategi fortsatt att fungera och ge en god avkastning. Tonvikten är Stockholm, Göteborg samt norrlandskusten, Norge och Finland. Det är tack vare nyförvärven som intäkterna har ökat kraftigt. Refinansiering av existerande skulder har skett. Stora kunder som Migrationsverket, Skolor och Kriminalvård ska även få sina lokaler utvecklade genom löpande investeringar.

Denna kvartalsrapporten
I den här kvartalsrapporten rapporteras ett positivt kvartal med en sammanlagd ökad intjäning för bolaget, samt en hög aktivitet i samtliga regioner där bolaget är aktivt. Norge har varit i särskilt fokus under kvartalet, vilket också syns av landets andel i Hemfosas portfölj, vilket nu uppgår till strax över 13% av det totala fastighetsbeståndet.

Största nyheten. förutom de positiva finanserna, är att Hemfosa utvärderar om bolaget skall delas upp i två noterade bolag. Anledningen till detta är att skilja på de mer defensiva långsiktiga investeringarna av allmännyttiga samhällsfastigheter kontra de mer kortsiktiga förvärven som är till för försäljning till vinst. I min bedömning är detta positivt, och jag hoppas att bolaget kommer fram till att detta skulle vara önskvärt.

Affärerna i Norge uppgick under kvartalet till nästan 600 MKR, en imponerande nivå måste jag ändå säga för Hemfosa. Man har nu ett bestånd på 5 mdkr i Norge, och ämnar att göra mer i Oslotrakten samt norge.

I andra nyheter så öppnades bland annat en skola i Härnösand, efter investeringar om 190 mkr i lokalen. Hyresavtalet är långvarigt, och något mer defensivt i investeringsväg än en högstadieskola har jag svårt att tänka mig.

Jens Engvall skriver att man uppfyllt de mål som sattes för åtta år sedan i samband med grundandet av Hemfosa samt den börsnotering som har varit. Han skriver att det är den nuvarande storleken som gör att man står inför ett strategiskt vägval - valet att dela upp bolaget eller inte.

Oroad kring bostadsmarknaden är man inte på Hemfosa. Detta behöver man i min bedömning inte heller vara, med den fastighetsprofil som bolaget oftast förvaltar, då dessa är ganska konjunkturokänsliga. Dock skapar rörlighet i fastighetsbranschen och ändrade förhållanden även möjligheter för bolag som Hemfosa att förvärva bra fastigheter till lägre priser, precis som man gjorde när Hemfosa grundades.

Utvecklingen i Hemfosa under Q3 har varit positivt även sett till siffrorna. Hyresintäkterna pekar uppåt och ökade med 20% jämfört med 2016. Detta förklaras av ett ökat fastighetsbestånd. Den uthyrningsbara ytan har ökat till 2 866 000 kvm, och uthyrningsgraden har ökat med 0.5% till 92%. Åter igen, imponerande siffror.

Fastighetskostnader ökar med ungefär 40 mkr och kostnaden för administratitionen ökade med 3 mkr.

Det totala förvaltningsresultatet ökade under Q3 2017 med 31% jämfört med Q3 2016. över  40% av finansiering tilhandahålls av eget kapital, vilket är imponerande med tanke på beståndets storlek.

Hemfosas mål, om högst avkastning, 30%-ig soliditet, och en 2ggr-räntetäckningsgrad uppfylls samtliga även där.

Tankar kring Hemfosa och framtiden
Hemfosa fortsätter att peka uppåt. Bolaget är ungt på marknaden och fortsätter sin positiva trend som man tidigare noterat. Det är svårt att hitta smolk i mjölken i detta bolag. Hemfosa påverkas inte i samma grad av fastighetsbranschen och situationen i Sverige på grund av sina hyresgäster, och en hög grad av egenfinansierade fastigheter samt relativt låg belåning. Kontraktlängden på hyrorna är även denna väldigt god, vilket ger en framtida säkerhet för bolaget. Bolagets planer om att splitta företaget är något jag personligen applåderar av anledningar relaterade till streamlining och tydlighet. Även bolagets finanser verkar solida som svensk gråsten, och jag följer med spänning bolagets fortsatta investeringar i Norge och Finland.

Nej, det är verkligen svårt att hitta negativt här.

Jo, en sak. Bolagets ålder. Noterade sedan 2014 är inte direkt en lång historik. Där har vi det lilla problemet man får hålla ett getöga på, men det är ingenting som bolaget själva kan rå på, annat än att fortsätta precis som man hittills gjort.

Rekommendation kring Hemfosa
På grund av imponerande finanser, goda resultat, intressanta innehav och en progressiv utdelningspolicy samtidigt som företaget verkar ha en väldigt låg risktolerans tilldelas Hemfosa Fastigheter av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Bolaget är väldigt bra, och köp rekommenderas till bra pris.

Betyg
A

Portföljpresentation - Hemfosa Fastigheter


Hemfosa Fastigheter är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag. Bolaget är ett av de yngsta i Vargfonden och grundades 2009. Man äger 2012 fastigheter runtom i Sverige med ett marknadsvärde om ungefär 30 mdr SEK. Börsnoteringen blev även den väldigt sen, inte förrän 2014.

Hemfosas VD Jens Engwall röstades fram till Sveriges mäktigaste inom fastighetssverige under 2011. Fastighetschefen i bolaget, Lars Thagesson, räknades som 17:e-mäktigast. Inga dåliga människor i ledningen alltså!

Ägarstruktur
En nackdel är tyvärr att Hemfosa inte har en riktig majoritetsägare. Istället är det fjärde AP-fonden som äger största delen i bolaget inom investeringsvärlden, men då endast 8.7% av rösterna. Kriteriet om en stark majoritetsägare med egenintresse uppfylls således inom Hemfosa inte. Istället finns det en stark ledning med personal som tidigare prisbelönats för sitt kunnande inom fastighetssverige. Detta är ju någonting, men inte en majoritetsägare.

Produktion
Hemfosa kör lite av en kombinationsmodell, som många fastighetsbolag i branschen gör. Dels förvaltar man attraktiva fastigheter med bra hyresgäster ur ett långsiktigt perspektiv. Dock så investerar man i och försäljer fastigheter till andra bolag, allt med målet att stärka Hemfosas ställning inom Samhällsfastigheter i Norden. Känns det bekant? Castellum och andra allmännyttiga fastighetsbolag har lite samma eller liknande mål.

Hemfosas hyresgäster är till största grad skattefinansierade, vilket naturligtvis innebär en hög säkerhet med stabila intäkter och god avkastning.

Bolagets främsta aktivitet ligger i Sverige, nästan 83%. 64% av bolagets bestånd är samhällsfastigheter, med de hyresgäster som tidigare nämnts. Norge står för 13% av marknaden och Finland för 4%. Målet är att utveckla dessa länder, då man vill bli störst inte bara i Sverige utan i hela Norden.

I Sveriuge ligger bolagets fokusområden i Stockholmsregionen, där i Stockholm och Västerås, Malmöregionen, där Kristianstad samt Göteborgsregionen (Göteborg). Utöver detta har man fastigheter i Värnamo, Växjö, Karlskrona, Karlstad, Sundsvall och Härnösand. Utanför Sverige är man aktiv i Oslo- och Helsingforsregionen.

Företagets hyreskontrakt förfaller inte, till merparten, förrän efter år 2023. En del kommer att löpa ut 2019/2020, men enligt företaget själva kommer dessa med största sannolikhet att förnyas.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Starka finanser inom ett defensivt bolag
* Intressant fastighetsbestånd med många kunder inom svenska allmännyttan
* Progressiv utdelningspolicy
* Stark ledning

Risker
* Hur påverkar uppdelning av bolaget?
* Bostads- och fastighetsmarknaden i Sverige

Generella finanser
Hemfosas nyckeltal är goda. Hyresintäkter, Driftnetto, förvaltningsresultat och EPS pekar samtliga åt rätt håll. Man har tagit beslut om att utvärdera en eventuell uppdelning av koncernen i två noterade bolag, lite som NCC gjorde när man knoppade av Bonava. Tanken är att det andra bolaget då skall syssla med förvärv och försäljning av fastigheter, en något mer riskfylld och ständigt förändrande verksamhet.

Bolagets skuldsättning samt andra viktiga nyckeltal framför allt för ett fastighetsbolag bedöms i dagsläget som goda. Ingenting inom området generella finanser höjer varningens flagg här - snarare bedöms bolaget på grund av sin profil som väldigt bra för segmentet, precis som det andra portföljinnehavet inom liknande segment.

För specifika finanser för år och kvartal refererar jag till kvartalsrapporterna som recenceras av Aktievargen.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Hemfosa är ett centralt innehav vad gäller fastighetsföretag i Sverige. Precis som med Castellum gillar jag bolagets fokus på allmännyttiga fastigheter. Det är på grund av detta, och bolagets uppfattade låga risktolerans som jag är intresserad av ett ganska omfattande ägande av bolaget i relation till andra poster i portföljen.

Tilltänkt innehav är mellan 3-5% av portföljen.

Portföljpresentation - Fiskars


Fiskars är ett konsumentföretag aktivt inom produktionen av glas, metall och specifikt produkter inom hemmiljön, trädgård och hemmafixaren. Fiskars är mest berömt för produktionen av saxar med oranga handtag, som skapades under 1967. Även om detta är ett av företagets mest berömda produkter äger koncernen även märken som Iitalla, Gerber, Waterford, Wedgwood, Royal Doulton, Rörstrand och andra berömda märken världen över.

Fiskars finns i över 100 länder världen över, och man har 8600 anställda i över 30 länder.

Varför gillar jag Fiskars?
Det finns många anledningar att tycka om Fiskars. Bolaget är snart 350 år gammalt och har producerat varor längre än många andra bolag slagna tillsammans. Bolaget har levererat en årlig tillväxt om ungefär 5%, både genom organisk tillväxt och förvärv. Bolaget har även visat hälsosam utveckling vad gäller marginaler, RoE och andra nyckeltal. I grund och botten handlar det dock om det faktum att Fiskars producerar väldigt bra produkter som är omtyckta i Europa och resten av världen. Man har kontrakt som exempelvis produkter för den amerikanska militären - detta illustrerar den expertis man i företaget anses ha. Fiskars är en "udda" investering, inget bolag man ser särskilt ofta i aktieportföljer, och min andel är ganska liten sett till min portfölj, men jag vill ändå passa på att illustrera och slå ett slag för Fiskars som ett intressant utdelningsbolag.

Historik
Bolaget grundades 1649 i byn Fiskars, i Raseborg i Finland. Idag finns koncernens huvudkontor i Helsingfors. Grundaren av bolaget, Peter Thorwöste, kom från Nederländerna, och köpte en smedja där Fiskars till en början tillverkade naglar, ståltråd, hackor och metallförstärkta hjul. Under sjuttonhundratalet hittades koppar ä närheten, vilket gav Fiskars inkomst och förändrade verksamheten under 80 års tid fram tills kopparn var slut.Under 1822 köptes bolaget av en apotekare från Turku och man började producera gafflar, knivar och saxar i Fiskars.

Bolaget börsnoterades 1915, något som firades med ett 100-årsjubileum tillsammans med Nokia, Wärtsilä och UPM, vilket gör bolaget till ett av finlands äldsta börsnoterade bolag.

Ägarstruktur
Tre stora holdingbolag med finska ägare som har ett intresse i en framtida god utveckling i Fiskars äger ungefär 40% av rösterna i bolaget. Det kvalificerar inte som en majoritetsägare, men det är fortfarande en positiv ägarbild i ett bolag som är så stort som Fiskars.

Inom ägarstrukturen är bilden, i min bedömning, således god.

Produktion
Fiskars producerar varor inom två segment.

Fiskars Functional gör verktyg för hemmet, trädgården och runtom. Dessa säljs under bland annat Fiskars, Gerber, Gilmour och Leborgne. Det är bland annat här som Fiskars har kontrakt med amerikanska armén för att tillverka deras spadar för grävande av skyttegravar och liknande uppdrag.

Fiskars Living erbjuder designprodukter, presenter och dekorationsobjekt för hemmet. Detta görs under märken som Iittala, Wedgwood, Waterford, Royal Copenhagen, Arabia, Rörstrand, Royal Doulton och Royal Albert.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Välgenomtänkta och berömda produkter som gillas världen över.
* Goda finanser
* Positiv utveckling
* Progressiv utdelningspolicy
* Asien har som marknad inte ens penetrerats ännu - bolaget har stor tillväxtpotential

Risker
* Väderberoende produktsortiment
* Säsongsberoende försäljning, framför allt inför högtider och dylikt.
* Tillverkning till stora delar utanför nyckelmarknader.
* Folk klarar sig i svåra ekonomiska tider utan dessa produkter - kan karaktäriseras som "Lyx".

Generella finanser
Fiskars finanser har under de senaste åren gått i positiv riktning. Eftefrågan för företagets produkter ökar, och trots svåra globala tendenser i ekonomin har man tagit marknadsandelar för Fiskars, Iittala, Royal Copenhagen och Rörstrand/Arabia.  Under det senaste året har finanserna minskat något tack vare en svagare dollar. Företaget har gjort tydligt arbete med att öka sin operativa vinst, som senast ökade 20% jämfört med tidigare period, samtidigt som man arbetar för att få ned de operativa kostnaderna.

Vad som finns att säga om företagets finanser för närvarande är att dessa pekar uppåt och att företagets strategi för vinstökning och streamlining fungerar.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Fiskars är ett speciellt portföljinnehav. Företaget har genomgått stora förändringar de senaste åren, och företagets strategi och delar kan således karaktäriseras om oprövade. Tendensen går åt rätt håll, och vinsterna går uppåt, men man behöver på Fiskars, hålla nära koll, så att företaget fortsätter sina positiva tendenser. Företaget är aktivt inom konkurrensutsatta och cykliska branscher där flera olika faktorer påverkar den försäljning som företag kan ha.

Trots detta har jag tilltro till en stark ägarbild, goda nyckeltal, och stigande vinster. Jag ser fram emot att se hur bolaget utvecklas under 2017/2018.

Portföljpresentation - Linde


Linde är en multinationell, tysk kemikalie- och gaskoncern som grundades 1879. Det är bland världens största tillverkare av industriella gaser både vad gäller marknadsandel och omsättning. Huvudkontoret finns i München i underbara Bayern och bolaget omsätter ungefär 170 Mdr SEK med knappt 60000 anställda runtom i världen.

Varför gillar jag Linde?
Bolag runtom i världen är i behov av industriella gaser och kemikalier. Linde, framför allt efter sammanslagningen med Praxair, är nu världens största företag som tillhandahåller denna typ av produkter. Koncernen har över 600 relaterade företag i över 100 länder som har kunder i industriell, försäljning, handel, vetenskap och offentliga sektorer.

Historik
1879 formade Carl von Linde i Tyskland företaget Gesellschaft für Linde's Eismaschinen Aktiengesellschaft. Målet var att utveckla hans arbete i kylmaskineri för matlagnings och drycksindustrin. Efter framgång i detta utökade han med företaget verksamheten till att omfatta även andra typer av maskiner.  Linde var även först i världen med att patentera storskalig process i luftavskiljning, något som påbörjades av Linde 1903. Även att skilja väte och kolmonoxid är något som Linde var först inom.

Linde har sedan början varit involverad i en komplex historik av förvärv, uppköp och absorberingar. Dessa kulminerade under 2016 i ett förslag att slå sig samman med amerikanska Praxair för att forma världens största bolag för tillverkning av industriella gaser och därtillhörande kemikalier. Värdet av sammanslagningen värderades till 650 Mdr SEK.

Ägarstruktur
En av Lindes största svagheter är ägarstrukturen. Tydliga majoritetsägare finns inte. Istället är Norges Bank Investment Management  den största ägaren med endast 5.14% av koncernen. Efter detta ser man olika fonder, institutioner och andra typer av institutionella investerare.  Osäkerhet vet jag inte om detta skapar, men ägarbilden måste noteras som en icke-uppfyllt krav.

Produktion
Linde har två huvudsakliga affärsområden - Gas och Teknik.

Linde Gas tillhahndahåller industriella gaser, medicinska gaser, specialistgaser, kylämnen/medel och andra kemikalier. Beroende på gasets karaktär tillhandahåller Linde passande cylindrar eller pipelines till kunder.

Linde Teknik designar och bygger storskaliga kemikalieanläggningar för produktionen av gaser såsom väte, kväve, argon, kolmonoxid, LNG, LPG, naturgaser och syre.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Världens största koncern för produktion av kemikalier
* Solida finanser och goda nyckeltal
* Fundamental och defensiv industri - alla behöver industriella gaser

Risker
* Otydlig ägarbild, ingen tydlig majoritetsägare
* Utdelningen på knappt 2% och tillväxt om 3-7% om året lämnar något att önska, men är inte "dålig" per se.

Generella finanser
Linde har mycket goda finanser. Nyckeltalen inom företaget är dessvärre lite prohibitiva med ett P/E-tal på 32.02. Industristandard är inte mycket bättre med 31.3. Lindes avkastning ligger ungefär 0.4% under industrimedel. Lindes finanser är mycket goda och någon oro kring framtiden vad gäller tillverkningen eller efterfrågan av gaser finns inte. Dessvärre skulle jag säga att Linde just nu inte rättfärdigar ett köp utifrån värderingen av bolaget. Istället behöver man som investerare, som med andra företag, helt enkelt vänta på ett bra pris av bolaget.

Sammanfattningsvis är dock företagets finanser solida, och man har en tydlig historie om 15 år av utdelningshöjningar i takt med att vinst och andra siffror även ökar.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Linde är dags dato världens största företag för tillverkning och försäljning av industriella gaser. Gaser behövs i en mångfald av olika industrier, och som aktör på denna marknaden har Linde en väldigt stor marknadsandel och en hög grad av förtroendekapital hos kunder. Bolaget har en nästan 150-årig historik av denna typ av produkter och tillverkning, och några problem finns, i min blygsamma analys, inte på horisonten.

Bolaget är ingen tillväxtmaskin eller högavkastande aktie. med knappa 2% DA är det tveksamt om det skulle vara intressant för många. Men för oss som gillar säkra investeringar i defensiva branscher, Linde är definitivt en sådan.

Målet 'är ett Linde-innehav på minst 2% av portföljen.

Portföljpresentation - Siemens


Siemens AG är Europas största tillverkande industrikoncern. Huvudkontoret är i Europa och Tyskland, med kontor runtom i världen. Främst ligger tillverkningen inom Industri, Energi/El, Sjukvård och Infrastruktur & Stad. Siemens är en av världens största tillverkare av innovativa sjukvårds och diagnostikverktyg. Sjukvårdsenheten (Healthineers) inom företaget ansvarar för cirka 12% av koncernens totala försäljning.

Siemens med dotterbolag sysselsätter ungefär 372 000 människor runtom i världen, och koncernens omsättning globalt är uppemot 830 MDR Sek - något att tugga på ;).

Historik
Siemens historik börjar 1847 när Werner von Siemens och Johann Georg Halske grundade Siemens & Halske. Bolaget hette då Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske och tillverkade en ny uppfinning som präntade kommunikation i form av hål på papper med en nål istället för Morse-kod. Siemens började här bygga telegraflinjer, och den första långdistanskabeln mellan Berlin och Frankfurt byggdes 1850. Den var 500 km lång. Denna typ av projekt fortsatte, och 1867 avslutades arbetet på den monumentala Indo-Europeiska telegrafkommunikationen (Calcutta till London).

Siemens byggde bland annat under 1800-talet det första elektriska ångloket,, en dynamo utan permanenta magneter, världens första elektriska gatuljus och andra innovativa uppfinningar.

Bolaget ändrades till Siemens-Schuckert genom en sammanslagning och hade 1907 nästan 35 000 anställda i Tyskland. Detta gjorde företaget till det sjunde-största i det dåvarande Tyska riket. Osram formades av Siemens och två andra företag under 1919.

Under tidigt 1900-tal började Siemens tillverka radio, televisioner samt elektronmikroskop, och började även arbetet med att bygga kraftverk, då genom Ardnacrusha i Irland. Siemens var också det första företaget som ville höja sina arbetares löner, något som stoppades av den dåvarande irländska fristaten.

1932 slogs tre stora företag, Siemens-Reiniger-Veifa Mbh, Phönix AG samt Reiniger, Gebbert & Schall tillsammans till Siemens-Reiniger-Werke AG (SRW). Det var dessa företag som skulle komma att bli moderbolaget och framtidens Siemens AG, som formades 1966.

Från Huvudkontoret i Bayern startade Siemens att på 1950-talet och framåt tillverka datorer, halvledare och relaterade produkter, tvättmaskiner, pacemakers samt gav sig in i kärnkraftsindustrin. 1991 köptes Nixdorf Computer AG för att kunna tillverka egna datorer. Man förvärvade under slutet av 1900-talet även Industridivisionen av Texas Instruments, ROLM, Westinghouse, Atects-Mannesmann, Chemtech, Areva, Flödesdivisionen i Danfoss, Bonus Energy, Photo-Scan UK, Chantry samt andra företag och delar av företag.

Idag är Siemens ett av världens största företag med produktion inom ett otal olika sektorer. Siemens kan liknas vid ett världsomfattande produktions- och expertisnätverk med fingrar med i spelet i fler sektorer än man kan tro. Eller, för att uttrycka det på annat sätt - det finns få sektorer där produkter från Siemens inte har ett finger med i spelet.

Ägarstruktur
Siemens ägarstruktur är komplicerad, men det går att hitta en stor, enskild ägare i form av Siemens-familjen som äger 7% av bolaget. 62% av Siemens ägs av olika institutionella investerare, den största här är Blackrock. Dock finns det andra intressanta ägare av Siemens, som exempelvis Norges pensionsfond (2.5%), Siemens AG själva (3.04%). 19% av Siemens ägs av privata investerare, 13% av investerare som "ej kan identifieras". 26% av Siemens ägs av tyska investerare och 21% av Amerikanska, resterande i andra länder.

Kort och gott - en komplicerad ägarbild som dessvärre inte kan ses som en fördel. Det finns dock drag av ett eurocentriskt ägandeskap som jag kan se som en fördel och som jag hoppas att bolaget fortsätter med.

Produktion
Produktion inom siemens kan generaliseras i ett par kategorier. Siemens själva säger att huvudområdena för företaget är Elektrifiering, automatisering och Digitalisering. Genom detta fokus har man skapat åtta divisioner samt utöver detta även Siemens Healthineers och Siemens Wind Power.

Building Technologies är Siemens division för världsledande och energieffektiva byggnader. Här ingår brandskydd, säkerhet, ventilation och uppvärmning, energihantering samt övriga byggnadsrelaterade produkter och tjänster.

Digital Factory är företagets avdelning för att med integrerad hård och mjukvara snabbt förbättra tillverkningsprocesser samt genom snabba prototyprocesser utveckla nya produkter och föra dessa till marknaden. Genom DF vill man kunna utveckla produkter helt digitalt för att se om dessa fungera, för att sedan föra dessa till prototypstadiet.

Energy Management är en division som tillhandahåller produkter och tjänster för tillförlitlig och effektiv överföring och fördelning av elektricitet. Divisionen har över 52 000 medarbetare och arbetar med olika produkter inom högspänning, smart grids, transformatorer, Digital Grid samt andra relaterade produkter.

Financial Services erbjuder internationella finansieringslösningar till kunder världen över. Det kan gälla allt från stora till små projekt där Siemens ger kunder av olika bakgrunder möjligheten att finansiera projekt till olika förutsättningar.

Mobility arbetar med effektiv och integrerad logistik av personer och varor på räls och väg. Samtliga produkter inom logistik och transport finns nu inom segmentet Mobility.

Power and Gas är divisionen som arbetar med Olje- och gasindustrin, generation av elektricitet samt industrikunder. Segmentet arbetar med att tillhandahålla rena, tillförlitliga och säkra lösningar för omfattande och komplicerade behov.

Power Generation Services är divisionen för reparation och service samt uppgradering av existerande nätverk och produkter. Även här är man inriktad mot elförsörjning, oavsett om det är vindkraft, olje- eller gasindustrin.

Process Industries and Drives är segmentet som arbetar strikt med att förbättra effektivitet hos kunder på ett mätbart sätt. Man arbetar främst med automatisering, industriell mjukvara och även service. TIA och IDS - Totally Integrated Automation samt Integrated Drive Systems är något man centralt arbetar med.

Healthcare levererar sedan nästan 100 år tillbaka olika typer av medicinska och forskningsrelaterade produkter och tjänster, samt medicinsk infrastruktur. Man erbjuder här såväl hårdvara i form av verktyg och instrument, men även därtill relaterad mjukvara och IT-lösningar.

Wind Power arbetar med att tillhandahålla pålitliga och miljövänliga lösningar för elgeneration. Huvudmålet för segmentet är att kostnadsreducera vindkraft till den grad att den blir konkurrenskraftig med konventionell elförsörjning och tillverkning.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Ett av världens största bolag med snart 400 000 anställda.
* Progressiv (relativt) utdelningspolicy
* Världsomvälvande produktionskapacitet
* Bolaget ämnar att diversifiera och att logiskt dela upp sina produktionsenheter, såsom Infineon
* Starkt ledarskap i form av Kaeser.

Risker
* Vissa divisioner av Siemens är "döende" på grund av ändrade förhållanden. Vad kommer hända?
* Konkurrens från Asien vad gäller olika "mindre komplicerade" produkter.
* Involvering i diverse mutskandaler

Generella finanser
Siemens har trots utmaningar inom elförsörjnings och reaktor/turbinbranschen en fortsatt gynnsam utveckling. Företagets nyckeltal är goda och tilliten till företaget, ledningen och utveckling utmaningar till trots är hög. Siemens har varit del av den moderna världen i över 100 år, och har legat i framkant vad gäller många uppfinningar och innovationer i den moderna världen.

Företaget har ett P/E tal på 16.4 i en industri som har ett medel på 24.6. Även P/B och P/S tal är gynnsamma. Avkastningen om 2.8-3.1% är ingenting att göra en klackspark över, i svenska sammanhang, men är i industriella sammanhang och med liknande företag väldigt bra, framför allt satt i kontext med andra företag i samma bransch.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Siemens är i Sverige inget vanligt portföljinnehav. För mig som tysk är det dock naturligt att inkludera Siemens i min portfölj - det är lite av ett Tyskt ABB, ett Tyskt SKF, men större och "bättre". En av världens största industrikoncerner med en tillverkning på en skala som knappt går att jämföra med andra företag. Siemens kontrollerar en omsättning som är nästan dubbelt så stor som svenskägda Investor AB, och för närvarande är utdelningen på detta bättre.

Att utmaningar finns finns det ingen tvekan om. Men det är min tro att Siemens kommer att bemästra dessa med den bravur som företaget tidigare visat i liknande situationer.

Målet är att mellan 2-4% av Portföljen skall vara Siemens.

Friday, November 10, 2017

Portföljpresentation - Investor


Investor är ett av Sveriges största och äldsta bolag, med över 170 000 Aktieägare registrerade på börsen. Wallenbergsägda bolag sysselsätter hisnande ~1 000 000 människor. Investor, samt familjen Wallenberg, förvaltar kapital om över 300 mdr SEK.

Ingen svensk finansfamilj, även andra hiskeligt rika, når i närheten av denna summa. Investor är ett svenskt maktinstrument, ett uttryck för svenskt industriintresse och det leds idag av renomerade Jacob Wallenberg, son till Peter "Pirre" Wallenberg.

Investor är inget bolag man som investerare i Sverige har råd att ignorera - detta är min ganska bestämda uppfattning.

Historik
Investor fyllde 100 år förra året, och startade således 1916. Sedan början har kontrollen varit i familjen Wallenbergs händer. Till en början var det en avknoppning av Stockholms Enskilda Bank, men börsnoterades redan nästkommande år. Ursprungliga innehav var AB Scania-Vabis och AB Diesels Motorer.

Efter andra världskriget etablerade man maktpositioner och långsiktiga innehav i ASEA, Stora Kopparberg, Kopparberg-Hofors och Wifstavarf. ASEA är idag ABB, och de andra bolagen har gått över till olika andra bolag såsom SCA och Stora Enso. I Sveriges (och världens) historia finns det inte många bolag som överlevt 80+ år som går regelrätt i konkurs. Oftast köps dessa upp av andra bolag, förvärvas eller absorberas.

I dagens form har Investor andra kärninvesteringar, och har även inkluderat olika typer av mindre positioner i olika företag, både genom EQT/Patricia Industries men även genom andra typer av investeringsstrukturer.

Ägarstruktur
Wallenbergstiftelsen äger 43.0% av rösterna i bolaget och 20.0% av kapitalet. Detta är inte definitionen på en majoritetsägare, men jag har svårt att se att ett beslut skulle tas utan att Wallenberg och Co står bakom detta. Därför bedöms ägarbilden trots ett ägarskap under 50% som gynnsam. Wallenberg står inte bara bakom Investor, utan även (utan att överdriva alltför mycket) bakom Sverige, där familjen är en av landets i särklass mäktigaste familjer.

Produktion
Investor äger så kallade kärninvesteringar, där bolaget är tungt inne, ofta med ett väldigt stort ägandeskap. Man har även operativa investeringar och Private Equity Investments. Bolaget har således en diversifierad portfölj.

Inom kärninnehav ingår ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Nasdaq, Saab, SEB, Sobi och Wärtsilä.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Sveriges största maktbolag
* Starka varumärken
* Solida finanser
* Stark och tydlig ledning med god historik
* Progressiv utdelning

Risker
* Ericsson - vad ska hända?
* ABB känns något svajigt.

Generella finanser
Generellt sett är finanserna inom Investor väldigt goda. Bolagen vad gäller kärninvesteringar går med vinst, men dras med utmaningar särskilda för sina marknader. Det stora frågetecknet i portföljen, Ericsson, är något jag tänker återkomma till i bolagets kvartalsrapporter fram tills att bolaget gör sig av med positionen alternativt lyckas vända på den katastrofala utveckling som Ericsson genomgår, helt under Investors "kontroll".

Övriga investeringar, både kärninnehav och andra typer av investeringar känner jag ingen oro för. Nyckeltalen är fortsatt goda, och temporär smolk i mjölken i form av nedgångar i vissa bolag vägs upp av vinster i andra. Helhetssynen på Investor som enhet och dess finanser är god.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Investor skall tillsammans med Latour, Castellum, Axfood, Handelsbanken och andra kärninnehav utgöra en oförstörbar stomme av en utdelningsportfölj och en "trust". Detta är planen med vilken jag arbetar, och så fort ett köputrymme uppstår i Investor passar jag på att inhandla den andel av portföljen som kan försvaras.

Portföljpresentation - Latour


Latour är lite av en svensk motsvarighet till Berkshire Hathaway. Bolaget blandar helägda portföljinnehav som i övrigt är onoterade på börsen, med en investeringsportfölj och en portfölj av delägda bolag. På grund av en riktigt otrolig utdelnings och vinsttillväxt, solida siffror och innehav som förtjänar förtroende är Latour ett av Aktievargens största kärninnehav.

Bolaget är aktivt inom Handverktyg, Hydraulik, Luftbehandling, Skruvsäkring samt Verkstadsteknik och Industriell Handel, där bolagets styrkor ligger.

Historik
Latour hette fram till 1987 Hevea, och ingick i Skrinetgruppen. Redan 1985 gick dock Familjen Douglas in som huvudägare. Efter 1987 byttes namnet till Latour. Under sina år har bolaget gjort otalet förvärv och försäljningar. För närvarande finns det fyra helägda kärninnehav i bolaget som utgör bolagets centrala expertis.

För mer historik kring bolagets förvärv och försäljningar under de senaste 30 åren kan man titta bolagets hemsida. Det centrala i min analys är utvecklingen av bolagets finanser, vinst och utdelning, som i takt med dessa affärer gått i positiv riktning.

Ägarstruktur
Gustaf Douglas med familj äger 77.40% av Latour.

Vad mer behöver sägas? Bolaget har en urstark huvudägare som sedan början av bolaget har ökat bolagets vinst och utdelningstillväxt med helt otroliga siffror. Inga frågetecken finns vad gäller ägarbilden - Gustaf Douglas, familjen känner jag inte till men får utgå ifrån även den är bra, är en bra huvudägare av bolaget och har min tilltro.

Produktion
Jag kommer att fokusera främst på Latours kärninnehav, där den centrala delen i bolagets värdeskapande finns. Latour äger även en omfattande och positiv investeringsportfölj som jag kort nämner nedan, men fokus ligger på följande firmor:

Hultafors Group 
Hultafors tillverkar, säljer och marknadsför handverktyg, tillbehör och kläder till bland annat byggsektorn och även professionella amatörer. Bolaget visar de senaste åren en genomgående positiv utveckling. Inom Hutafors marknadsförs bland annat FEIN, Hultafors, Snickers Workwear samt Wibe Ladders.

Nord-Lock
Bolaget tillverkar framgångsrika muttrar och skruvprodukter vars syfte är att tillhandahålla säker applicering med spänning istället för friktion. Produkterna har nått framgång världen över, och bolaget utvecklar hela tiden sitt utbud. Även Nord-Lock går fortsatt positivt.

Swegon
Swegon utvecklar och tillverkar ventilation och klimatsystem. Företaget har ca 2000 anställda och omsätter ungefär 3.5 Mdr SEK. Även Swegon utvecklas positivt och företagets nyckeltal pekar i positiv riktning. Företaget grundades redan 1932, då i Norge.

Latour Industries
Bolaget är ett investmentbolag i ett investmentbolag - då verksamt inom verkstadsteknik och automation. Latour Industries investerar kontinuerligt i bolag som man finner intressanta. Även Latour Industries går väldigt bra, och äger för tillfället till del företag som Elvaco (Fjärravläsning), Produal (Fastighetsautomation) och Noda (Intelligenta energisystem).

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Väldigt specialiserade och kunniga inom sina kärnverksamheter
* Otrolig utdelningstillväxt (11-19%/år)
* Solida nyckeltal och finanser
* Mycket stark ägarbild med trovärdig och kompetent ledning
* Stark investeringsportfölj
* Väldigt bra utdelningspolicy (100% av investmentportföljens utdelningar, 40-60% av vinster)

Risker
* Påverkas en hel del av relaterade (bygg, bil, ventilation) branscher.

Generella finanser
Latours nyckeltal är väldigt bra. Latours finanser inom samtliga områden, frånsett fåtalet investeringar och delägda bolag, ser väldigt bra ut. Det viktiga inom Latour, de helägda kärnverksamheterna, går fortsatt väldigt bra. Finanserna påverkas även positivt att andelen försäljning till utlandet ständigt ökar. På en 10-årsperiod har den ökat från 20 till 54% av samtlig försäljning, vilket visar att det fortfarande finns många höjder att nå inom detta.

Senaste kvartalet har Latouraktiens totalavkastning uppgått til 31.5%. SIXRX hade under denna tid en avkastning om 12.5%.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Latour är, tillsammans med bland annat Handelsbanken, Castellum och Investor ett av mina absoluta favoritinnehav. Målet är att Latour ska utgöra kärnan tillsammans med dessa på en stark och framtidssäker utdelningsportfölj. Jag har givit utrymme för upp till 10% av portföljen skall bestå av Latour.

Portföljpresentation - Sampo


Sampo är ett nordiskt finansbolag som består av moderbolaget Sampo PLC, Mandatum, IF P&C Insurance Holding samt investeringar i Nordea. Det är moderbolaget som hanterar och administrerar samtliga innehav. Sampo sysselsätter ungefär 7000 personer och bolaget leds av Kari Stadigh (notera namnet! ;))

Historik
Sampos historia börjar 1909. Under denna tid i början av 1900-talet erbjöd Sampo som första företaget olika typer av försäkringar i stället för bara en. Även då hette företaget Sampo, vilket är en legendarisk finsk kvarn (enligt historien) , som ger salt, korn och guld. Sagan återges i diktsamlingen Kalevala, för er som är intresserade.

Bolaget fanns initialt i Turku, och man expanderade ut på landsbygden och utvecklade nya försäkringsprodukter. Under slutet av årtiondet (1910-talet) stod Finland inför inbördeskrig och matransoneringar/matbrist likt den matbrist som funnits i Sverige 40 år tidigare. Sampo var bland de första i Finland att erbjuda olika typer av försäkringsprodukter. Bland annat var man först i att erbjuda bilförsäkringar i Finland.

Under 50-talet, när nya produkter blev vanliga i finska hem (såsom elektriska spisar och ugnar), skapade Sampo försäkringsprodukter för att täcka dessa behov.  Sampo var även på god väg att i princip försäkra samtliga motorfordon i Finland, från bilar till traktorer till mopeder.

Sampo noterades på börsen i Helsingfors 1988.

Under 90-talet förvärvade Sampo flera företag som passade Sampos portfölj. Genom dessa förvärv blev Sampo snabbt landets största försäkringsbolag. Denna utveckling har fortsatt till idag. Under början av 2000-talet hade Sampo även en egen bank, men detta avvecklades under senare år. I stället har Sampo blivit en stor ägare i Nordea, som står för företagets bankaffärer (bland annat).

Ägarstruktur
Nästan 12% av Sampo ägs av Finska statens investmentbolag, Solidium. Andra stora ägare är Varma samt Björn Wahlroos. På grund av finska statens stora ägarskap kan detta karaktäriseras som en intresserad storägare. Inte en majoritetsägare - och 12% räcker inte långt - men fortfarande bättre än vissa andra bolag som bara ägs av olika fonder till 3-5%.

Tillsammans med Sampos historik och finanser bedöms ägarbilden därför som god.

Produktion
Såsom strukturen antyder, erbjuder Sampo försäkringar genom IF och Mandatum Life.

IF Försäkringar
IF Försäkringar är det ledande tillgångs- och dödsfall/sjukfallsförsäkringsbolaget u  i Norden. Bolaget har nästan 4 miljoner kunder, och erbjuder tjänster inom Sverige, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen.

Mandatum Life
Sampo äger hela Mandatum Life Group som är aktiva i Baltikum och Finland, med huvudkontor i Estland. I Lettland och Litauen finns lokalkontor. Mandatum har ungeär 20% av den finska och baltiska försäkringsmarknaden.

Nordea
Sampo är storägare i Nordea. 2009, i samband med (mer eller mindre) med att Sampos egen bankverksamhet upphörde, erhöll Sampo tillstånd av Svenska myndigheter att köpa mer än 20% av Nordea. Idag äger Sampo 21.2% av Nordea Bank AB. Bolaget är således en av Nordeas största ägare, och det gäller därför att hålla koll även på Nordea.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Starka finanser
* Starka huvudägare
* Nalle i spetsen
* Marknadsledande försäkringsbolag
* Utdelningstillväxt och bra utdelningspolicy

Risker
* Försäkringar - hur ser framtiden ut?
* En hel del i Baltikum - inte historiskt sett en säker sektor

Generella finanser
Genom Sampos struktur och innheav, samt de framgångar som skördas, har Sampo goda generella finanser. Företaget förvaltar strax över 20 Mrd EUR i sin portfölj och man har en positiv historik av utdelningstillväxt. Under hela 2000-talet har Sampo uppvisat vinster - bra! Under hela 2000-talet har Sampo delat ut, och i stegrande takt. Bra! Sampo är väldigt handlingskraftiga och proaktiva för marknadsförändringar - detta är min högst personliga analys utifrån tidigare förändringar inom olika sektorer, men i grund och botten har jag tillit till Sampo och dess lednings samt dess förmåga att analysera framtiden och samtiden.

Nackdelen är att statligt ägande eller pensionsfonder kan försvåra ägandeskapet och leda till tjänstemannastyre. Detta nämns även av allas vår Lundalluppen. Dock motverkas detta genom en stark styrelse, och jag har inte sett tendenser till detta i kvartalsredovisningarna.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Sampo är ett centralt innehav för min utländska portfölj, specifikt Finland. Jag gillar blandningen av försäkring och bank man får genom Sampo, och har stor tillit till företagets ledning och den historik man uppvisat. Jag tror på att Sampo kommer att vara en integral del i den framtida utvecklingen i Finland, baltikum och Norden. Med detta, samt finanser i bakgrunden, bedömer jag Sampo att vara ett intressant innehav, ett innehav jag vill ska utgöra en stor del av portföljen - mellan 3-6%. 

Portföljpresentation - Handelsbanken


Handelsbanken är en av nordens största banker med kontor i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Företaget är en universalbank med ett brett utbud av finansiella tjänster till såväl privatpersoner som företag, och man är inte nischad mot någon specifik bransch eller kund. Man äger även dotterbolagen Handelsbanken Fonder, Handelsbanken Finans, Handelsbanken Liv, Stadshypotek samt XACT fonder.

Till skillnad mot vissa andra banker har man en  väldigt decentraliserad organisationsstruktur med lokalkontor med en väldigt stark ställning. Detta är en modell som funnits sedan 70-talet.

Handelsbanken sysselsätter nästan 12000 anställda och har en omsättning på cirka 40 miljarder SEK årligen.

Historik
Stockholms Handelsbank öppnade 1871 i Stockholm. Under de första 30 åren arbetade man med att bli en av landets ledande affärsbanker, och 1914 skedde det första stora förvärvet då man köpte Bankaktiebolaget Norra Sverige. Man förvärvade även Norrlandsbanken, Bankaktiebolaget Södra Sverige och Mälarbanken.

1969 hamnade banken i allvarlig kris och Jan Wallander rekryterades som bankens nya VD. Man genomförde en decentralisering av bankens organisation, som jag nämnde i introduktionen. I stället för volym fokuserade banken på lönsamhet och risk, ett fokus som lever kvar även idag. Utöver detta var det Wallander som införde vinstandelssystemet Oktogonen. Åtgärderna lyckades vända utvecklingen och Handelsbanken blev under dessa år åter igen lönsam.

1990 förvärvades Skånska Banken samt RKA, ett livsförsäkringsbolag. En stor merit för Handelsbanken, som jag även omnämnde i varför jag gillar bolaget, är att Handelsbanken var den enda bank i Sverige som inte var i behov av statligt stöd under 1990-talets bankkris. Istället fokuserade handelsbanken på att utöka, med flertalet förvärv och nyexpansioner. 1999 öppnade det första kontoret i Storbritannien.

Handelsbanken noterades på börsen 1873 och är därmed det äldsta noterade börsbolaget på Stockholmsbörsen.

Ägarstruktur
Industrivärden och Oktogonen äger tillsammans 20% av Handelsbanken. Som två starka majoritetsägare, då Oktogonen är en vinstandelsstiftelse som styrs av de anställda, bedömer jag att detta uppfyller de krav jag ställer på en stark majoritetsägare med egenintresse. Swedbank Robur, Alecta samt Lundbergföretagen är andra stora ägare, men ingen av dessa har i närheten av så stora innehav som de två förstnämnda har.

På grund av den starka position som de två huvudägarna har, även om detta inte är en majoritetsposition i sig, utan majoritet endast i bemärkelse till andra ägarna, ser jag detta som väldigt starkt och bedömer det som "good enough".

Produktion
Handelsbanken finns representerat i 22 länder, däribland Norden och Storbritannien, men även länder som Spanien, Australien, Polen, Taiwan, Kina och Hongkong. Handelsbanken erbjuder sedvanliga tjänster till privat och företagskunder, samt fonder, finansiella instrument och ränterelaterade produkter.

Som många andra banker är bolån ett av Handelsbankens största produktgrupper - dock har man inte samma typ av exponering som andra banker har mot denna produktgrupp, och man fokuserar även inte i samma grad på lån eller objekt som kan beskrivas som högrisk.

När det kommer till privata banktjänster kan jag tycka att Handelsbanken av alla banker har det minst moderna gränssnittet. Förhoppningsvis är detta någonting de kommer att titta på i framtiden och förändra/förbättra.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
Starka finanser
* Har aldrig behövt statligt stöd
* En lång tradition av internrekrytering för ledande poster, stark karriärmedvetenhet
* Progressiv utdelningshistorik
* Låg risktolerans
* Inte så hög exponering mot bolånemarknaden

Risker
* En bank - med traditionella, bankrelaterade risker
* Kommer den decentraliserade organisationen att vara kvar inom 10 år? Känns lite gammalmodig...

Generella finanser
Handelsbankens finanser är väldigt hälsosamma och visar inga större tecken på något negativt. Trenderna inom banksektorn generellt är positiva, och Handelsbanken visar här bland de absolut bästa tendenserna. Med sig i bagaget har man det faktum att banken aldrig behövt några typer av statliga räddningspaket. Detta visar vilken typ av risktolerans bolaget har i sina investeringar och produkter, vilket säkerställer att banken verkar något stabilare och säkrare än konkurrenter såsom Swedbank och Nordea, som båda behövde statliga räddningspaket i någon form.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Vad kan sägas om Handelsbanken, annat än att vi här har Sveriges i särklass starkaste bank? Kanske inte till kundmängd eller till mest konkurrenskraftiga utbud eller tjänster, men till risktolerans och historik. Detta för mig är vägledande vad gäller en bank, eller vilket företag som helst! Jag använder Handelsbankens tjänster personligen - mitt bolån finns här, och jag är relativt nöjd med detta, även om räntan är i det högsta laget.

Som investerare har jag stor tilltro till bolaget och har en omfattande position i Handelsbanken som jag ämnar att utöka. Mellan 3-6% av portföljen är planerad att vara Handelsbanken.