Wednesday, January 31, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Telenor




Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Telenor.

Denna rapport
Rapporten från Telenor var i övergripande drag väldigt positiv. Man ser en kontinuerlig tillväxt i kärninvesteringar och affärsområden. Effektivitetsåtgärderna är uppfyllda, vilket bolaget bedömer ger stöd även till utvecklingen 2018. Man har en EBITDA-marginal på 37% och en EBITDA-tillväxt på 11% under Q4.

För helåret ökade omsättningen med 1%. Mer imponerande är den OpEx-reduktion om 3% man lyckades åstadkomma, samt den ökning i EBITDA om 49 Mrd NOK, över 9% högre än 2016. Inkomst från både abonnemang som trafik är stadigt ökande.

Det är främst tillväxtregioner i Asien som står för den tillväxten som ses i bolaget. I Bangladesh och Pakistan ökade omsättningen med 12% respektive 9% under endast ett års tid.

Mest positivt ser jag det som att man lyckats bryta den ökande Opex-trenden - där opex sjunkit med 3% sedan 2016. Målet för Telenor är 1-3% i opex-reduktion per år - således är det första året uppnått. Målet är satt samtliga år 2018-2020, dvs de kommande 3 åren. Värt att notera är att bolaget dock räknar med kostnadsökningar som opex-reducerande åtgärder.

Bolagets målsättning är att förenkla verksamheten och lämna bland annat Indien och VEON. Istället ska fokus ligga på andra planer. Man ska även förenkla produkt- och planutbudet. Under 2014 fanns runt 335 olika abonnemangs- och pristyper i Sverige. Idag är det endast 55. Denna typ av förenkling är naturligtvis positiv för ett stort företag som Telenor - i effektiviseringssyfte.

Målet för 2018 är framför allt att fortsätta kostnadsbesparingsprogrammen, att utveckla infrastruktur- och spektrumlösningar i Thailand, samt bibehålla marknadspositionen i Norge. Ambitionen är också en organisk tillväxt om 1-2% i omsättning, samt 1-3% i EBITDA.

Telenorgruppen har idag 178 miljoner abonnenter. Väldigt imponerande siffror. Under 2018 går flera v telenors lån ut och behöver förnyas/avbetalas (kring 15 mrd NOK), men bolagets skuldsättning är i Vargfondens bedömning helt acceptabel.

Bolaget föreslår en utdelning om 8.10 NOK för 2017/2018, en ökning om ca 4%. Vargfonden bedömer detta som helt acceptabelt i linje med Telenors tidigare utdelningsökningar och i relation till företagets EPS.

Tankar kring Telenor och framtiden
Av Vargfondens telekombolag är det Telenor som utgör minst risk eller osäkerhet i portföljen. Innehaven bedöms som stabila och positiva, och Telenor verkar i det stora hela ha lyckats att växa i tillväxtregioner, ett område där bland annat Telia har strulat. Antalet kunder är inget mindre än imponerande, och även om det inte är någon framtida tillväxtraket vi pratar om här, är bolaget välpositionerat för att fortsätta växa.

Vargfonden ser fram emot ett starkt kvartal för Q1 och även Q2.

Rekommendation kring Investor
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Telenor av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Telenor upp till 170 NOK Aktie.

Betyg


Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Data Respons





Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Data Respons.

Denna rapport
Data respons visar i denna rapport ett rekordhögt resultat - precis som förra kvartalet. Både kvartal 4 och året 2017 är bättre än någonsin förr. Man har en solid tillväxt både på hemmamarknader och internationellt, har gjort viktiga förvärv och undertecknat viktiga avtal med nya och gamla kunder.

Viktiga händelser är bland annat förvärvet av EPOS CAT i Tyskland, ett fabrikskontrakt i värde om 20 mNok, ett transportkontrakt om 15 mNok, samt andra kontrakt med gemensamma värden om ungefär 75 Mnok fram till slutet av Januari 2018.

Förvärvet är en specialist i industriell digitalisering i bilindustrin, vilket erbjuder stora synergier med Data Respons resterande erbjudanden.

Bolaget redovisar en organisk tillväxt om 5% för året 2017 - mer än godkänt. Framför allt R&D har levererat detta resultat, med 8% bara i detta affärsområde. Omsättningen i affärsområdet har ökat med 30% mellan 2016 till 2017, och EBITDA-marginalen har förbättrats med ungefär 1%.

Förvärvet av EPOS kan, om man räknar till siffrorna till Data Respons, dopa nyckeltalen något, med en omsättningstillväxt på 6% och en EBITDA-tillväxt på 19%. Bolagets finanser påverkas naturligtvis av förvärvet, och EPS är nere från cirka 1.00 NOK till 0.80 NOK. Bolaget väljer trots detta att bibehålla utdelningen om 1 NOK per aktie, en nivå där utdelningen har varit i över 4 år. Det är Vargfondens förhoppning och förutsättning att Data Respons till 2018 visar en positiv tillväxt och ökning som tillåter en höjning av utdelningen.


Tankar kring Data Respons och framtiden
Data Respons är för Aktievargen och Vargfonden ett långtidsförvärv. Avkastningen på strax under 4% sett till dagens aktiekurs är ingenting att lyfta på hatten för sett till IT-bolag. Däremot är bolagets stabilitet och tillväxtmöjligheter sett tilll IoT-marknaden  långt mycket större än vad bolaget är idag - och det är där intresset ligger, inte i den nuvarande utdelningen.

Dock förutsätter Vargfonden att Data Respons även i kortare sikt belönar sina aktieägare i form av högre utdelning för kvartal och år som bolaget gång efter gång beskriver som "rekord". Naturligtvis skall bolaget växa, och investera och förvärva nya bolag. Detta är livsviktigt, och det ska inte påverkas alltför mycket av utdelningar. Däremot får det inte bli en trend att utdelningen på 1.00 NOK håller i sig samtidigt som bolagets vinster skjuter i höjden men att man hela tiden använder detta kapital till förvärv och att växa. Då finns det för Data Respons andra sätt att hämta in kapital - eller bättre sagt, om detta är företagets målsättning så är det inte i Vargfondens intresse att vara kvar i bolaget som investering. Det finns tillräckligt många bolag som erbjuder en utdelningshöjning tillsammans med rekorderliga vinster.

Men för närvarande är Vargfonden, och undertecknad, nöjd med utvecklingen av bolaget.

Rekommendation kring Data Respons
För rekorderlig utveckling, positiva prognoser och en positiva framtidsutsikter i en innovativ bransch tilldelas Data Respons av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.


Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Data Respons upp till 25 NOK Aktie.


Betyg


Tuesday, January 30, 2018

En potentiell fara för bostadsmarknaden - Avtal ogiltiga

Idag skrivs det i Svenska Dagbladet om ett ämne jag tyckte var intressant och oroväckande. Intressant för att Vargfonden inte har särskild exponering mot privat fastighetsmarknad annat än banker. Oroväckande för att konsekvenserna naturligtvis kan dra med sig mycket ner i avgrunden.

Svenska bostadsproducenter, bland annat Oscar Properties, som omnämns som exempel, har satt i system att vara väldigt otydliga gentemot köpare när nyproducerade bostadsrätter skall vara inflyttningsklara. Detta naturligtvis av förklarliga skäl. Bolagen vet oftast inte när, på grund av förseningar och andra faktorer, som produktioner kan stå färdiga.

I vår kära bostadsrättslag återfinns följande paragraf

"3 § Ett förhandsavtal skall upprättas skriftligen. I avtalet skall följande anges: parternas namn, den lägenhet som avses bli upplåten med bostadsrätt, beräknad tidpunkt för upplåtelsen, de beräknade avgifterna för bostadsrätten och, i förekommande fall, belopp som lämnas i förskott."

Tidpunkt. TidPUNKT. I dagens avtal som skrivs i tusental, omnämns ofta ett intervall - ett tidsspann. Nu varnar många jurister med expertis för att dessa avtal kan vara olagliga med hänvisning till denna paragraf.

Resultatet, om så skulle vara fallet, skulle naturligtvis vara att köpare, vars investeringar har fallit i värde tack vare bostadsmarknadens fluktueringar de senaste månaderna, har möjlighet att backa ur sina avtal utan någon form av monetärt straff.

Resultatet av detta skulle vara dels att bolag som Oscar Properties skulle få väldigt svårt att få nya köpare till de priser man önskar. Utöver detta skulle effekterna även vara en förtroendekris gentemot dessa bolag från bankernas håll. Fastigheter för hundratals miljoner skulle stå tomma, och eventuellt behöva realiseras ut.

Klart står att marknaden även agerat väldigt smutsigt och otydligt i många fall - såsom att sälja lägenheter och ta emot förskottsbetalningar/startat försäljning innan ens detaljplanen eller bygglovet är klart! Helt otroligt.

Skulle denna storm ta sig från ett vattenglas vidare till faktisk relevant nivå, och köpare börjar processa om detta med domstol, riskerar vi att se en situation där företag av typen Oscar Properties riskerar att stå med byxorna nere.

Läsningen gör mig glad att ingen investering gjorts direkt i ett företag som tillhandahåller denna typ av tjänster eller fastigheter (Castellum och Hemfosa är mer allmännyttiga/kommersiella fastigheter), men eventuella problem skulle dra med sig mer än bara företag som Oscar properties, Victoria Park, etc.

Monday, January 29, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - BillerudKorsnäs





Idag släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för BillerudKorsnäs.

Denna rapport
Kvartalsrapport/Årsrapport Q4/2017 visar den bild som analytiker hade förväntat sig av BillerudKorsnäs. Bolaget leverear under 2017 en rekordhög försäljningssiffra där alla försäljningsmål uppfylls. Målet om 3-4% tillväxt uppnås med 3% tillväxt, och även EBITDA-målet om 17% uppfylls med 17%-ig EBITDA. Skuldsättningen i bolaget är långt under målet om 2.5 i relation till EBITDA - 1.53. Målet om att minst 50% av vinsten ska delas ut i utdelning slås med 54%-ig utdelning under 2017. Vargfonden anser inte att det är något positivt eller något att skryta över att man delar ut mer än utdelningspolicyn dikterar. Bolag behöver vinster för egna investeringar, och det faktum att bolaget delade ut 4% över policy ser Vargfonden som ett misslyckande - bolaget har helt enkelt inte tjänat tillräckligt med pengar.

Bolaget sammanfattar rapporten precist:

* Finansiella mål uppfyllda
* Stark eftefrågan tyvärr påverkad av produktionsproblem
* Rekordhög produktion, någonsin

Bolaget har ökat produktionen med 230 000 ton av produkt mellan 2013 - 2017. Vargfonden bedömer detta som en utmärkt utveckling - men att bolaget hade kunnat göra mer om man tidigare arbetat med produktionskvalité och försäkring mot stopp och brister. Detta behöver, och har till viss del redan åtgärdats. Bolagets operativa kassaflöde tog sig en ordentlig smäll under Q4, men detta är till resultat av investeringar och kostnader som bolaget behöver göra - varför dessa bedöms som acceptabla.

Som andra industriföretag i liknande branscher påverkas BillerudKorsnäs av ökade råvarukostnader.Försäljningen ökade, men som resultat av råvarupriser minskade EBITDA jämfört med samma period föregående år inom flera tillverkningsområden. Samtliga segment tog skada av bolagets produktionsproblem, vilket ännu mer tydliggör bolagets behov att komma tillrätta med dessa problem.

Tyvärr kommer det dröja innan vi aktieägare får se resultaten av investeringarna i Skärblacka och Gruvön. Gruvön är inte produktionsklar förrän Q1 2019, medan Skärblacka kommer börja producera produkt under Q1 2018. Bolaget förväntar sig högre efterfrågan på trä och pappersmassa under 2018, och man förväntar sig att de tendenser som bolaget sett under 2017, med sjunkande EBITDA, antagligen kommer att fortgå ett tag till.

Tankar kring BillerudKorsnäs och framtiden
Caset BillerudKorsnäs är fortfarande positivt trots problematik i produktion och med investeringar. Gruvön och efterfrågan på pappersmassa kommer att fortsatt belasta bolaget under längre tid. Gruvön antas inte tas i bruk förrän Q1 2019 - så Q1-Q4 2018 kommer att bli intressant läsning för att följa om bolaget vinstvarnar eller gör några förseningar av projektet. Ambitionen som är sagd är att man inte avser att göra detta.

Aktievargen och Vargfonden ser långsiktigt på BillerudKorsnäs. I planeringen är att det 2023 ska gå att använda Gruvön fullt ut - och det är en liknande tid vi ämnar att ge BillerudKorsnäs för att visa eller utvecklas, om det inte händer drastiska saker på vägen dit.

Utdelningen om 4.3 SEK kvarstår. Detta är för mig acceptabelt med tanke på vinsten - men Vargfonden förväntar sig 2019 en utdelningshöjning, som skall föregås av en förbättring i EBIT så att detta tillåts utifrån bolagets vinster.

I bolagets investmentpresentation förklaras också problematiken i Gruvön, som kan härledas till konsulter som inte gjort ett fullgott jobb vad gäller planering och undersökning av bergrunden. Fabriker måste förankras i marken. Som resultat av dessa felaktigheter måste NCC borra mycket längre ner än vad konsulterna bedömt - vilket ökar kostnader exponentiellt i form av stål, betong, sten, entreprenadkostnader och dylikt. Vargfonden utgår ifrån att BillerudKorsnäs kommer att försöka återfå dessa kostnader. Den här typen av kostnadsökning är inget misstag - utan en katastrof.

Rekommendation kring BillerudKorsnäs
För relativ stabilitet, tillförlitlig utveckling och framtidstro i bolaget tilldelas BillerudKorsnäs av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.


Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa BillerudKorsnäsför upp till 130 SEK/Aktie.

Betyg

 

Saturday, January 27, 2018

Telia - en resa från D till C



Telia har varit en svår aktie att äga.

Trots att det har varit ett av mina första innehav - något jag köpte redan när jag började investera i aktier under 2016 - har jag aldrig varit lika säker på aktien som många av mina andra investeringar. Inte på grund av att jag inte tror på Telia - ett bolag som Telia kommer att bestå på ett eller annat sätt - men frågan är väl hur bolaget kommer se ut om det fortsätter i samma bana som det gått de senaste kvartalen.

Men Telia har i den senaste årsredovisningen/kvartalsrapporten visat en liten annan bild. Vissa analytiker har gått ut med att bolaget ger en alltför positiv bild av kvartalet och kör på alldeles för hårt med en 15-procentig utdelningshöjning - något för att kanske försöka "visa" för mycket för investerare och långsiktiga ägare. Man pekar på att bolaget arbetar i ett konkurrensintensivt landskap och att marginaler och tillväxtpotential är långt sämre än de var för flera år sedan.

Må så vara.

Men Telia lyckades fortfarande vända trenden som man uppvisat under ett år, och arbeta bättre än de mål som man satt. Samtliga regioner utom viktiga Sverige visar tillväxt, och bolagets kassaflöde är återigen acceptabelt - till och med positivt. Det är lätt att klanka ner på och kritisera telia. Bland utdelningsinvesterare är Tele2 ett långt populärare val, så Vargfonden med valet om Telenor, Tele2 och Telia är något ovanlig.

Filosofin är lik ICA-gruppen och Axfood. Det finns rum på marknaden för båda, och jag tror inte att någon av dessa aktörer kommer att dominera marknaden. Om så är fallet kommer uppköp att göras, och då är det gynnsamt att äga endera företag.

Avvägandet som Vargfonden gör handlar om Telias investeringsbetyg. Bolaget har just nu ett "D". Analytikers åsikter går isär vad denna rapport betyder, men betygen är definierade på följande sätt.

C-betyg
  • Bolaget är till kärnverksamhet och kärnvärden bra, men har under de senaste åren gått igenom en förändring eller tuff period. Bolaget kan ha genomfört en sänkning av utdelningen, men detta är inte nödvändigtvis oroande.
  • Bolaget tillhandahåller tjänster/produkter av minst lika bra värde/kvalitet som konkurrenter
  • Bolaget har utmaningar framför sig där förbättringsarbetet ännu inte är färdigställt.
  • Bolaget måste kontrolleras extra noga för att se till att de utmaningar som finns också bemästras.

D-betyg

  • Bolaget har finansiella problem som påverkar bolagets finanser och utdelningen. En sänkning av utdelningen har gjorts
  • Bolaget visar en strategi för att bemästra problemen, men denna strategi går inte att bedöma till 100% som framgångsrik eller säker
  • Bolaget utgör en osäkerhet i Vargfonden och måste konstant värderas och bedömas gentemot andra innehav huruvida en avyttring är av nödvändighet

Anledningen varför Telia betygsattes som D var att bolagets svårigheter som uppkom under 2015 enligt vår bedömning allvarligt påverkade bolagets finansiella möjligheter och utdelning. Knutpunkten var att den strategi som Telia presenterade inte hade visat resultat.

Den visar nu resultat. Telia har inte bara uppnått de mål som satts, man har presterat bättre än uppsatta mål. Om Telia endast hade uppnåt sina satta mål med nöd och näppe hade det varit enklare - D-betyget hade fått kvarstå. Men situationen är annorlunda. Telias Q4 lyfter bolaget ordentligt, och ger en viss grad av framtidstro som jag saknade innan rapporten släpptes.

Meningen med Aktievargens betyggsystem är att det ska vara ett långvarigt ratingverktyg för oss personligen i fonden. Ett sätt att värdera och ha tilltro till bolag. Telia har en flerårig resa mot ett A, eller ens ett B. Men det som karaktäriserar ett D är ett hot om att bolaget kan falla till att behöva avyttras. Om 2018 hade visat en rad av negativa rapporter hade en sån avyttring kanske behövts påbörjas under början av 2019.

Så är dock inte längre fallet efter denna rapport. Det är ingen tvekan om att Telia måste fortsätta visa innovation. Fortsätta utvecklas. Det är heller ingen fråga om huruvida jag tycker att denna utdelningshöjning är lite väl magstark. en höjning till 2.10 SEK eller 2.05 SEK hade varit fullt acceptabel utifrån kassaflöde och resultat. Men kontentan blir ändå att Telia skall värderas mot Vargfondens betygssystem.

Och betygsystemet indikerar, och säger, att en höjning är på sin plats utifrån var bolaget befinner sig.

Bolaget har gjort sig av med surdegar. Bolaget har förbättrat sina resultat. Det kommer att krävas omfattande förbättringsarbete och en kontinuerlig utdelningshöjning i relation till vinsttillväxten de närmaste 2 åren för att ens ha möjlighet att stiga högre, men i Vargfondens mening är tiden då Telia förtjänar ett "D" i investeringsbetyg förbi.

Telia Company uppgraderas således till "C" i investeringsbetyg av Vargfonden. Riktkursen om 39 SEK kvarstår. Om Vargfonden inte hade varit fullinvesterad i Telia hade innehavet utökats.




Friday, January 26, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Telia


Senast idag släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Telia.

Denna rapport
En väldigt positiv rapport, trots viss smolk i mjölken. Så skulle jag vilja uttrycka Vargfondens sentiment för Telias Q4/Årsrapport 2017. Igår skrev jag ett inlägg titulerat "Vågar man hoppas?". Svaret på den verkar vara att:

Ja. Vi vågar att hoppas.
.
Telia levererar en rapport som i relation till marknadens och analytikernas förväntningar var över och bättre än dessa i många avseenden. De sparmål och de effektiviseringsåtgärder som bolaget planerat och håller på att genomföra har givit resultat.

Marknaden förväntade sig ett kassaflöde kring eller över 7.5 mdr sek. Telia slog dessa förväntningar med råge med ett kassaflöde om 9.7 mdr sek. Man lyckades även uppnå marknadens förväntningar inom Ebitda, samt slå marknadens förväntningar inom CapEx.

Och samtidigt, som marknaden har noterat idag, väljer bolaget att höja utdelningen med 15% till 2.30 SEK. Vargfonden bedömer att detta naturligtvis är en positiv nyhet, men hoppas att denna ökning inte är för stor. Detta då i relation till bolagets finanser och kassaflöde - utdelningen skall ju vara hållbar. Bolagets policy är att dela ut minst 80% av vinsten till aktieägare - en acceptabel policy, framför allt för ett telekombolag.

Rapportens detaljer är på många sätt lika positiva som helhetsintrycket. En liten minuspunkt är tyvärr Sverige, som fortsätter att gå lite dåligt. Telia tappar i nettoomsättning och EBITDA,  men kostnadsbesparingar och reducering av fasta telefonabonnemang går framåt. Förhoppningen, och där vi nu får följa Telia under Q1 och Q2 är huruvida denna utveckling kan vändas, och göra Sverige till en positiv region sett till resultat.

I Telias andra regioner går utvecklingen som ett tåg - framåt! Finland, Danmark och Norge går alla framåt och siffrorna ser lovande ut. Även baltikum med Estland och Litauen i spetsen tuffar på bra. Samtliga länders utveckling går åt det positiva hållet och bidrar till det imponerande resultat som Telia levererar.

Som investerare i Telia, där Vargfonden för övrigt är fullinvesterade - vi kommer inte att köpa mer just nu - är detta en frisk fläkt. Telia har alltid varit litet av ett innehav där man haft ett hål i magen när man ser på kontot - inte på grund av utvecklingen, men för att man inte riktigt vet (trots förtroende) hur det ska gå.

Nu är bilden lite klarare. Man ska absolut inte överdriva betydelsen av detta resultat. Detta är en årsrapport. En kvartalsrapport. Företaget måste fortsätta att bevisa att man faktiskt lyckas leverera fortsatt stabil utveckling - något man även har som mål.

Tankar kring Telia och framtiden
En stor fråga är naturligtvis hur Vargfonden ska hantera betygsättning och riktkurs för Telia i denna kontext. Företaget har förbättrat mycket av det som pekades ut som problem. Sett till vanliga mätinstrument såsom kassaflöde, EBIT och andra nyckeltal är Telia på bättringsvägen - men räcker detta för att höja Telias betygsättning från det prekära "D" som Vargfonden satt Telia på?

Vad gäller riktkursen är ändringen enkel. På grund av förändringar i bolaget är det simpelt att höja riktkursen till accepterade 39 SEK per aktie. Detta utifrån höjd utdelning som ger en väldigt respektabel yield på ca 5.8% vid 39 SEK. Riktkursen är alltså uppdaterad från 35 till 39 SEK. 

Men betyget...det är svårare. Och där får jag återkomma under de kommande dagarna.


Rekommendation kring Investor
För positiv utveckling, ökad utdelning men fortsatt osäkerhet för framtiden i bolaget tilldelas Telia av Aktievargen ett "D" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Telia för upp till 39 SEK/Aktie.




Betyg


Thursday, January 25, 2018

Telia - vågar man hoppas?


Få av mina innehav brottasjag med lika mycket som Telia. Bolaget har en horribel historik de senaste åren, inte bara på grund av straffen man fått ta, utan av andra faktorer. Tankarna inför rapporten imorgon är många - och olika. Vad kommer att hända?

Vargfonden har sänkt Telia till ett D-betyg - det lägsta i fonden som accepteras innan sälj blir aktuellt.

Samtidigt ligger innehavet på 5% vinst, med ett GAV på ungefär 35. Riktpriset som Vargfonden för tillfället anger för köp är också 35. Hur kommer detta se ut imorgon? Jag tror inte att jag kommer att sänka Telia till ett F hur det än går. Det är för tidigt - bolaget behöver hela 2018 för att visa hur man implementerar kostnadsbesparingar och gör de strategier man talat om att man ska göra.

Däremot kan Q4'an imorgon ge oss en indikation hur det kommer att går för bolaget.  Jag är dessutom långt ifrån redo att ge upp en av Sveriges och nordens största telekommunikatörer.

Analytikernas åsikter går isär, men det finns en positiv anda över rapporten imorgon.

Morgan Stanley tror att fiberutbyggnaden kommer att dämpa resultatet. Detta är en stor möjlighet - vi vet att Telia har fått förseningar i byggnationstillstånd, och som resultat har bara 8000 hushåll anslutit sig till fiber under Q3. Man förväntade samma siffror för Q4.

Credit Suisse lyfter fram positiva resultateffekter i kostnadsbesparingar. Man säger att det kan bli en återhämtning till ett EBITDA om 3.8%.

Det finns röster om att utdelningen kan höjas. Detta tror jag inte på. Detta vet jag faktiskt inte om man ska hoppas på. Bolaget bör  satsa på skuldsättningen eller förvärv - framför allt med tanke på konsolideringstrenden i den nuvarande operatörsmarknaden. Analytikers konsensus säger att man förväntar sig en utdelning om 2.15 SEK jämfört med 2.00 SEK. Detta skulle innebära en höjning om 7.5%. Väldigt optimistiskt, i Vargfondens mening, men vi har haft fel förut.

Men Vargfonden tror, och till viss del hoppas inte på en höjning av utdelningen.

Klockan slår midnatt om 40 minuter. Vi får se vad som händer om cirka 7 timmar!




Bokslutskommuniké Q4 2017/Årsrapport 2017 - Kone




Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Kone.

Denna rapport
'Tråkig men stabil' kan sammanfatta den känslan man får av Kone's årsrapport 2017. Den globala marknaden uppvisar stabilitet med en liten tillväxt (ett fall sett till aktuella valutakurser). Kina fortsätter, precis som förra rapporten, att vara ett konkurrensintensivt område. Dock har priserna börjat stabiliseras i Kina. Precis som många andra företag beroende av råvarupriser och råvaror har även Kone's priser börjat gå upp vad gäller anskaffning av material och råvaror, vilket påverkar vinstmarginalerna för hela industrin - och inte bara för Kone.

Gällande olika affärsområden för Kone växte under Q4 framför allt Europa-regionen, lett av Tyskland, England och Frankrike. Även i modernisering växte denna region, där Kone renoverar och byter ut existerande system.

Bäst går Amerika-regionerna, där tillväxten var väldigt tydligt inom nybeställningar (10%). Även modernisering växte något under relevant period.

Sämst går fortfarande Asien, som på grund av växlingskurser och valutarelaterade förändringar sjönk något inom både nybeställningar och modernisering.

Inom EBIT såg man tyvärr en försämring om 1.1% ner till 13.6%. Kone hänvisar främst till den prispress och konkurrens man sett inom främst Kina, samt ökade råvarukostnader - ett argument man för närvarande hör från många företag. Utöver detta spenderar Kone nu mer pengar på utveckling och forskning, samt IT-lösningar. Man hänvisar även till icke-gynsamma växelkurser som beräknas ha kostat bolaget 37 mEUR.

Bolagets finansiella position var fortsatt starkt under perioden. Kassaflöde visar på en likvidetsgrad om 49%, jämfört med 46.8% under föregående period. Likviditetsgrad per aktie ökade med 0.2 EUR per aktie. Även CapEx utvecklades positivt under perioden, och sjönk med över 60 mEUR.

Bolaget redovisar flertalet risker, men även vad man gör för att motverka dessa risker. Mot det förändrade ekonomiska klimatet i Kina är det svårt att agera - går marknaden där ned så gör den detta, och inte ens ett geografiskt diversifierat företag som Kone är immunt mot detta.

Bolaget förväntar sig under 2018 en tillväxt i både Europa och Amerika-regionerna, samtidigt som man förväntar sig att Asien fortsätter sjunka något även under 2018 vad gäller nybeställningar (och utanför Kina förväntar man sig tillväxt). Man förväntar sig en sjunkande EBIT, som dock skall börja att stabiliseras under slutet av 2018 - och där har vi ett måll att stämma av de kommande kvartalen när Kone går in i och börjar rapportera för 2018.

Kort och gott - Kone förväntar sig ett 2018 ungefär som företagets 2017. Inga revolutionerande förändringar väntas, utan marknaden för produkterna som bolaget saluför förväntas gå  i samma riktning.

Bolaget transporterar människor med hissar och olika typer av rulltrappor. Detta kommer alltid att behövas, så länge vi inte uppfinner eller använder andra metoder för att transportera människor.

Bolaget höjer utdelningen med 6.5%, till 1.65 EUR per aktie - fullt godkänt från Vargfonden.

Tankar kring Kone och framtiden
Kone är definitionen av ett tråkigt och säkert bolag, i min bedömning. Bolaget tillverkar bland världens främsta hissar och rulltrappor och har gjort detta under lång tid. Bolagets produkter behövs över hela världen, och det är även i hela världen som Kone är aktiva.

Dock - även om Kone i dagens läge är ett "säkert kort" får man inte glömma att brist på innovation eller stagnering för eller senare leder till förluster. Det är därför viktigt att man håller koll på bolaget så att tillväxten faktiskt går åt det positiva hållet - annars kommer bolaget inte att kunna bibehålla den stolta utdelning som man har.

Säkert, grönt och med definitiv 'moat'. Så skulle jag beskriva Kone - och detta är en god anledning till en permanent position i portföljen (i alla fall så länge bolaget visar positiv utveckling och bibehåller denna takt).

Rekommendation kring Kone
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en proaktiva riskbedömningar tilldelas Kone av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Kone för upp till 42 EUR/Aktie.


Betyg


Bokslutskommuniké Q4 2017/Årsrapport 2017 - Castellum




Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Castellum.

Denna rapport
Castellums rapporter har varit lite av en lyrisk läsning - så även detta året. Hyresintäkterna för bolaget ökade med över 600 Mkr och ett förvaltningsresultat som ökade med en halv miljard. EPS ökade med nästan 50 öre/aktie till 9.26. Ökningen i absoluta tal innebär en ökning om 23% - helt underbart!

Fastigheter värderas nästan en halv miljard högre, och det långsiktiga substansvärdet i bolaget ökade till 153 från 133 SEK - en ökning på 15%. Nettouthyrning näst intill fördubblades med 310 Mkr, och som resultat från detta föreslår styrelsen en utdelning om 5.3 SEK, en ökning på 6% - nästan helt i linje med marknadens förväntningar.

Underbart.

Vdn's kommentar börjar med rubriken "Utdelningstraditionen fortsätter" - en rättfärdigad början. Man beskriver 2017 som ett år när man befäst sin position och utvecklat bolaget ytterligare. Man skriver att marknaden för kommersiella lokaler ser ännu bättre ut än marknaden för bostäder, då det i de flesta intressanta regionerna saknas ett bra utbud av kommersiella lokaler. Detta, säger Castellum, kan leda till att man under förhandlingsmoment kan höja hyrorna ytterligare, vilket kommer att tillföra bolaget mer pengar.

Trots stora investeringar håller sig Castellum på en låg belåningsgrad på 47%, och man tror i bolaget på ett fortsatt starkt 2018 och att man kan lyckas att uppnå det tillväxtmål om 10% i förvaltningsresultatet - vilket är glädjande på många nivåer. På grund av ändrade skatteregler vilket resulterar i minskad uppskjuten skatt ökar även det kortsiktiga substansvärdet i bolaget med 1% - kan tyckas väldigt lite, men är i ett bolag som Castellum relevant i allra högsta grad. För mer detaljer kring skatteändringar, som rör paketförsäljningar/transaktioner av fastigheter, läser man enklast företagets rapport.

Det är både enkelt och svårt att skriva om Castellum - en trend som hållit i sig sedan jag började investera i bolaget. Enkelt, för att allt är positivt och på ständigt stigande resultat och en positiv marknad med hög tillväxt, och svårt för att det då blir ganska entoniga rapporter.

Tankar kring Castellum och framtiden
Mycket att säga om Castellum finns helt enkelt inte - annat än att bolaget är mitt äldsta kvarvarande innehav. Jag köpte detta i princip samma dag som jag började investera, och har sedan detta bara ökat på i mitt innehav. Bolaget är stabilt, transparent och kommunikativt. För svenska förhållanden har man en väldigt god historik av utdelningstillväxt, 20 år, och bolaget är välpositionerat för att vara en av Sveriges främsta fastighetsbolag.

I mitt huvud finns det bara en sak att göra med bolaget - köp. Och behåll.


Rekommendation kring Castellum
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Castellum av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 2-4%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Castellum för upp till 150 SEK/Aktie.


Betyg


Bokslutskommuniké Q4 2017/Årsrapport 2017 - NCC




Senast släpptes Bokslutskommuniké Q4 2017/Årsrapporten för NCC.

Denna rapport
Jag är inte den ende som ser denna rapport som väldigt viktig i en rad olika rapporter från NCC. Anledningen till detta är enkel. Jag vill se att bolaget inte fortsatt missköter olika områden på de sätt som ledde till förra årets vinstvarning. Skutan måste ändra kurs, och det måste bli positivt igen!

Så vad gör NCC?

Fokus är på lönsamhet, säkerhet och kostnadskontroll, samt ökad kontroll på delar i bolaget som inte presterar. Man gör ett kostnadsminskningprogram som skall spara 200 MSEK i overheadkostnader per år. Bra. Man ska flytta supportfunktioner närmare affärsverksamheten, och allt detta ska ge full effekt under 2018. Bra. Då vill som investerare se resultat från detta redan Q1!

Ny koncernchef och affärsområdeschef för NCC Infrastructure har tillkommit. För tidigt för att uttala sig om dessa, oavsett hur bra referenser de har med sig i bagaget.

Siffrorna är inga muntra tecken, men detta visste vi redan innan rapporten släpptes. Orderingång ökar till 57.0 MSEK - positivt. Nettoomsättningen ökar till 54.6 - positivt. Orderstocken går upp, och resultat efter finansnetto är en morakniv i ögat med 1150 MSEK jämfört med 1341 MSEK föregående period.

Men detta visste vi.

Utdelning om 8 SEK bibehålls. Jag har inga tankar om detta - jag kanske till och med hade accepterat en minskning utifrån bolagsresultatet. 86% av resultat efter skatt i utdelning är tämligen högt. För högt. Det är inget NCC bör bibehålla under en längre tid. Antingen får de vända trenden och öka EPS, eller sänka utdelningen.

Omsättningstillväxt om 5% per år är målet - detta mål är för närvarande inte prioriterat. Den genomsnittliga tillväxten för bolaget är 1.4% per år. Inte bra att man sätter mål som man inte kan uppnå, men åter igen, detta visste vi.

Bolaget har obefintlig belåning och en godtagbar kassa. Finanserna ser för situationen godkända ut. Även marknaden är fortsatt positiv och väntas växa 3% under kommande år, både vad gäller nybyggnationer och anläggning/renovering. Stenmaterial och asfalt visar särskilt stark tillväxt med 5-6%. Det är också en stabil marknad för kommersiella fastigheter, vilket gynnar bolaget samt avstickaren Bonava.

Stora projekt för NCC är bland annat sjukhuset i Uleåborg, samt västlänken, med gemensamt ordervärde på nästan 4 mdr SEK.

Tankar kring NCC och framtiden
NCC building och NCC infrastructure är de svarta fåren i flocken här i bolaget. Båda dessa delar presterar dåligt. För NCC industry har jag ingen oro, då det är fungerar väldigt bra. NCC har nu påbörjat ett kostnadsbesparingsprogram samt bytt ut koncernchef och vissa ledningspositioner.

De problem som uppdagades under hösten behöver nu lösas - det är vad hela verksamhetsåret 2018 kommer att handla om. Kommer NCC att lyckas bemästra dessa utmaningar, eller fortsätter den negativa utvecklingen inom dessa affärsområden? NCC degraderades till C-betyg av Vargfonden i samband med vinstvarningen. Bara att göra detta var ett stort steg - om den negativa trenden fortsätter i 2-4 kvartal till kan NCC att behöva degraderas ytterligare, men än så länge bedöms de nuvarande åtgärderna som tillräckliga.

Rekommendation kring NCC
För solida finanser,  och en under förutsättningarna acceptabel utveckling i bolaget tilldelas NCC av Aktievargen ett "C" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa NCC för upp till 160 SEK/Aktie.


Betyg


Tuesday, January 23, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Investor




Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Investor. 

Årsrapporten finns att läsa i pdf-form här!

Denna rapport
Rapporten presenterar en genomgående positiv bild av verksamheterna, med vissa notiser som får tas enskilt. Bolaget har, till att börja med, höjt utdelningen med 9.09%, från 11 till 12 kronor. Bolaget kommer även att börja dela ut två gånger per år i stället för en klumpsumma - detta välkomnas naturligtvis. Jag hoppas att vi i framtiden ser mer bolag som gör sådana här drag.

Justerat substansvärde i Investor ökade under 2017 med 16%. Totalavkastning slog SIXRX-indexet med 4% (13% vs 9%). Bolaget rapporterar att den Europeiska marknaden stigit igen tack vare god makroekonomisk utveckling.

Inom bolagets kärninvesteringar presenterade Ericsson en ny strategisk inriktning. Huruvida denna kommer att lyckas återstår att se, men Ericsson är anledningen till varför Investor just nu är betygsatt med "B" istället för "A". Planen är fortfarande att Atlas Copco skall delas upp, och i bolaget fortgår detta arbete. Alla företag i kärnverksamheten uppnår goda ekonomiska resultat under perioden 2017, med Atlas Copco och Wärtsilä i topp på nära 30%. Under fjärde kvartalet gjorde man i kärninvesteringar med 0%-ig tillväxt fortfarande ett bättre jobb än de -3% som marknaden visade.

I Patricia industries växte framför allt Permobil, Laborie och Braunablity i tillväxt, medan Aleris agerar som ett svart moln för koncernen. Trots en rapporterad tillväxt om 3% sjönk lönsamhet kraftigt på grund av omstruktureringar. Aleris presterar inte i linjen med förväntningar, men Investor skriver om fortsatt tilltro till bolaget. Man har skjutit till 1mdrSEK för att amortera lån. Tre går inte heller särskilt bra, med en skattesmäll på 563 MKR i danmark. Beslutet i danmark har överklagats av bolaget, men är det något man kan utgå ifrån är det att skattemyndigheterna kommer att "ta sitt". Tror inte Tre har mycket att hämta där. Tack vare abonnemangstillväxten i Danmark märktes inte tappet av abonnemang i Sverige lika mycket.

Stjärnan är bland annat Laborie, som fortsätter positiv utveckling trots betydande investeringar i kärnverksamhet.

Tankar kring Investor och framtiden
Sammantaget utvecklas Investor i linje med vad Vargfonden förväntar sig av Sveriges främsta investmentbolag. Utdelningstillväxten var även den förväntad, och det är roligt att se den gå i lås. I linje med vad bolaget har gjort historiskt förväntar sig Vargfonden inte en tillväxt nästa år, utan en fortsatt god utveckling. Vargfonden är tillfreds med Investors nuvarande utveckling.

Ericsson och Aleris är två investeringar som Investor behöver få kontroll över, och som behöver börja visa avkastning och förbättring. 

Aktiespararna skriver om bokslutskommunikén här.
Dagens Industri skriver om ämnet här.



Rekommendation kring Investor
För fortsatt stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget (trots två orospunkter) tilldelas Investor av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 3-6%. Betyger kommer inte att höjas förrän Investor visat planer för vad som kommer att ske med framför allt innehavet Ericsson.

Vargfonden skulle acceptera att köpa Investor för upp till 425 SEK/Aktie.


Betyg


Saturday, January 20, 2018

Rapportperioden 2018 - Förväntningar och utfall

På tisdag nästa vecka börjar bolagens rapportperiod där årsrapporter för verksamhetsår 2017 släpps. I samband med detta kan man ju förvänta sig, och hoppas på, att de bolag som det gått bra för kommer att öka sin utdelning för året. Hur mycket är svårt att spekulera i - jag kommer att detta året endast hålla mig till förväntningar och förhoppningar om huruvida bolagen kommer att förändra sin utdelning under verksamhetsåret. Om jag förväntar mig en höjning, helt enkelt.

Bolagen kategoriseras alfabetiskt, även om rapporterna naturligtvis inte kommer alfabetiskt.

Atea - Vargfonden förväntar sig höjning

Axfood - Vargfonden förväntar sig höjning

Bakkafrost - Vargfonden förväntar sig höjning

Beijer Alma - Vargfonden förväntar sig höjning

BillerudKorsnäs - Osäker - men tror inte på utdelningshöjning

Castellum - Vargfonden förväntar sig höjning

Data Respons - Vargfonden förväntar sig höjning

Daimler - Vargfonden förväntar sig höjning

Fiskars - Vargfonden förväntar sig höjning

Fortum - Vargfonden förväntar sig höjning

Gränges - Vargfonden förväntar sig höjning

Handelsbanken - Vargfonden förväntar sig höjning

Hemfosa Fastigheter - Vargfonden förväntar sig höjning

Huhtamäki - Vargfonden förväntar sig höjning

ICA-Gruppen - Vargfonden förväntar sig höjning

Investment AB Latour - Vargfonden förväntar sig höjning

Investor - Vargfonden förväntar sig höjning

Infineon AG - Vargfonden förväntar sig höjning

Kesko - Vargfonden förväntar sig höjning

Kone - Vargfonden förväntar sig höjning

Linde - Vargfonden förväntar sig höjning

NCCOsäker - men tror inte på utdelningshöjning

Nordic Waterproofing - Vargfonden förväntar sig höjning

Norsk Hydro - Vargfonden förväntar sig höjning

Raisio - Vargfonden förväntar sig höjning

Sampo - Vargfonden förväntar sig höjning

Siemens - Vargfonden förväntar sig höjning

Skanska - Vargfonden förväntar sig höjning
Utfall: Ingen höjning

Swedbank - Vargfonden förväntar sig höjning

Tele 2 - Osäker - men tror inte på utdelningshöjning

Telia - Vargfonden förväntar ingen höjning

Telenor - Vargfonden förväntar sig höjning

Tieto - Vargfonden förväntar sig höjning

Tomra - Vargfonden förväntar sig höjning


Wednesday, January 17, 2018

Vargfonden "varnar" Skanska


Idag kom pressmeddelanden på morgonen där Skanska genomför vissa åtgärder på grund av förändrade resultat. De förändringar som genomförs är:

* 4 i ledningen lämnar bolag - däribland koncernens finanschef
* Man minskar i olönsamma enheter och fokuserar på starkare sektorer
* Man säger upp 3000 anställda för att spara 1 mdrSEK.
* Man utför en nedskrivning om totalt 1 mdrSEK (som dock ej har påverkan på kassaflödet) samt omstruktureringskostnader om ca 100 MSEK under 4:e kvartalet 2017.
* Utdelningen förblir 8.25 för 2017/2018.

Skanska skriver att byggverksamheten utanför norden är mycket otillfredsställande under Q4 2017. Detta är i sig ett litet orosmoln. Utöver det skriver man även ned verksamheten i polen med cirka 400 MSEK.

Jag vill vara väldigt tydlig med att jag inte ändrar min långtidssyn på Skanska. Det är heller inte i dagsläget skäl för en betygsrevidering för bolaget. Däremot vill jag, och i förlängning även Vargfonden, höja varningens finger till Skanska för hanteringen av denna typ av information. Man kan inte direkt säga att bolaget inför detta har haft en transparent och bra kommunikation av denna typ av problem. Utöver detta är reaktionen, i min bedömning, ganska extrem för att vara av ett Q4-resultat. Visste man om detta tidigare eller befarade man det? Valde man att inte gå ut med detta? Försökte man "fixa" det i skymundan?

Det faktum att 3000 anställda går, 4 i ledningen lämnar bolaget och man helt lämnar vissa marknadet är för mig en väldigt stark reaktion. Ingenting av detta, möjligheten till denna reaktion eller dylikt har nämnts tidigare. Kanske är det så att bolaget togs på sängen av dessa nyheter, när det var för sent att göra något åt det. Framför allt att koncernens finanschef går ger upphov till ett par frågetecken. Är det att vederbörande vetat om men inte gjort något? Givit informationen för sent?

Man kan läsa sig till vissa saker i dagens pressmeddelanden. Bland annat tycker jag att det verkar tydligt att informationsflödet från mellanchefsdivision upp till koncernledning inte fungerar som det ska. Varför skulle man annars skriva följande:

"Skanskas nya koncernledning, Group Leadership Team, kommer att arbeta närmare affärsenheterna. Syftet är att öka kontrollen och bättre kunna följa verksamheternas resultat. En översyn av koncernens styrning för att minska kostnader och förbättra effektiviteten har också påbörjats."

Jag bedömer att det är rätt tydligt att det är just kommunikation mellan ledare och affärsenhet där det finns någon typ av problem. Även själva styrningen verkar vara ett problem. Till saken hör att många av de som tillsätts och nu sitter i styrelsen har jobbat i skanska mellan 10-30 år - riktigt gamla rävar, alltså. Signalerna från bolaget talar sitt språk - få kontroll på skutan!

Vargfonden är, som tydliggörs i portföljallokeringen till höger, väldigt long i Skanska. Kommer inte att ändra på innehavet efter idag - varken köpa mer (vi är fullinvesterade i bolaget) eller sälja.

Men Vargfonden vill ändå skicka ett varningens finger - både till bolaget, sett till den mikroskopiska chans att någon som arbetar på skanska läser bloggen, och även till läsare i bloggen. Skanska tåls att hållas koll på. Den här typen av "plötsliga" överraskningar är obehagliga.

Tuesday, January 16, 2018

SHB Nordic Smart Beta Index - värt att titta på

Ofta får jag frågan av läsare eller kollegor vilka bolag som är bra att börja med om man är intresserad av att investera i utdelningsaktier. Vanligtvis brukar jag inte ens svara på frågan - jag ger inte folk tips om vilka bolag eller hur man ska investera. Folk får ta sina egna beslut. Jag kan däremot berätta om vad JAG gillar att investera i.

Bloggkollegan Petrusko hade häromdagen ett väldigt intressant inlägg som läses här. Han refererade till SHB Nordic Smart Beta Index, vilket är en index som följer svenska bolag som ger utdelning. Jag tog en titt på indexet och märkte ganska snabbt att många av de bolag jag äger faktiskt ingår i detta index, och att indexet även har bolag jag länge funderat på att ta in. Petruskos kommentar att indexet inte innehåller skitbolag är således inte långt ifrån sanningen.

Jag vill tillägga innan man störtar in och tittar på indexet att man faktiskt tittar över den etiska biten - vilka bolag vill man äga och vilken typ av bolag ser man inte som acceptabelt att äga utifrån vad man vill investera i. För mig är listan enkel - Tobak, olja, vapen och tydligt "onda" bolag är inte okej. Det innebär att från denna index försvinner bland annat Swedish Match och Statoil. Samtliga av bolagen i indexet lämnar dessutom en utdelning.

Listan är således en väldigt intressant inspirationskälla för framtida investeringar och tåls att titta på.

Indexet finns att tillgå här.

Sunday, January 14, 2018

Portföljpresentation - Henkel

Henkel är ett kemikalie och konsumentföretag med högkvarter i Düsseldorf. Företaget är globalt och aktivt både inom industriell och konsumentsektor. Företaget omsätter 187 mrd SEK (2016). Företaget har 52 000 anställda, varav fler än 80% arbetar utanför Tyskland. Man producerar olika varor, vilka organiseras inom Laundry & home care, Beauty care och Adhesive technologies. Kända varumärken är Loctite, Persil, Schwarzkopf och Fa.

Historik
Bolaget grundades 1876 i den tyska staden Aachen av Fritz Henkel, en 28-årig köpman med ett intresse för kemi och vetenskap. Första produkten var en universalrengörare som baserades på silica. Företagets initiala tillväxt är en tysk framgångssaga, och redan 1886 skapades en internationell närvaro genom kontor i Österrike, England och Italien. En av företagets mest populära produkter, Persil, kom redan 1907. 
Som många tyska företaget har tyvärr Henkel också en bakgrund i att ha använt arbetskraft i form av fångar och slavarbete under andra världskriget. Efter andra världskrigets slut föll fabriken i engelska händer, och man tillät produktionen av olika former av lim, såpa och tvättmedel.

Företaget skapade även världens första limstift, Pritt, 1969. Henkel blev de kommande åren en viktig leverantör inom kontorsvaror.

Bolaget är ett av världens första "hållbara" bolag. Redan 1958 började man fokusera på hållbara lösningar och man studerade effekterna som tvättmedel hade på miljö och vatten. 1992 publicerade Henkel sin första miljörapport, och företaget är även en grundare till World Business Council for Sustainable Development. Företaget är helt enkelt, på alla plan, i framkant vad gäller miljö- och hållbart arbete i sin egen och andra sektorer.

Ägarstruktur
Som många tyska företag med anor i gamla tider har Henkel ett tydligt majoritetsägande i form av Henkel-familjen och därtill relaterade parter. Hela 53.21% av bolaget tillhör familjen, som därmed utgör en tydlig och trygg majoritetsägande i ett bolag med över 140 år av historik. Detta ger bolaget ett klart godkänt vad gäller ägarstrukturen.

Produktion



Laundry & Home Care
Inkluderar företagets produkter inom hushållsrengöring, såsom tvättmedel och diskmedel samt relaterade rengöringsprodukter. Kända märken är Persil, Purex och Pril. Segmentet är också det område som startade företaget under 1800-talet. 

Adhesive Technologies
Inom segmentet återfinns limprodukter som Bonderite, Loctite, Technomelt och Agorex. Marknaden är både industri och konsument. Produktkaraktär och det man är känd för är för fuktsäkerhet, värmetålighet och låg vattenabsorberingsförmåga. Produkterna används inom allt från förpackningsindustrin till elektronikindustrin. Segmentet står idag för hälften av bolagets försäljning.

Beauty Care
Bolagets segment där bland annat schampo och deodoranter ingår. Kända varumärken är Schwarzkopf, Schauma, Fa och Diadermine.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Marknadsledande
* Miljömedvetenhet och hållbarhet i över 60 år
* Stark ägarbild
* Trygg, om låg, utdelning
* Stark utveckling och organisk tillväxt
* ATH EBIT.

Risker
* Lokal konkurrens från inhemska och butikers egna varumärken samt lågprismärken
* Politiska risker
* Konsumentmarknaden i förändring
* Naturkatastrofer och klimatförändringar
* Beroende av råvarupriser

Generella finanser

Bolagets finanser är positiva, och de senaste åren har bjudit på ATH's för försäljning år på år. Samma gäller EBIT, där bolaget ständigen optimerar och förbättrar sin prestanda. Sett till de flesta nyckeltalen är Henkel ett kvalitetsbolag som ständigt fortsätter växa, så även utdelningen, om än till en låg direktavkastning under 2%. Dock får man inte förvänta sig för mycket av ett bolag som är så pass stort och har varit på marknaden så pass länge, och då även i en geografi - Tyskland - där hög utdelning är mer sällsynt än Sverige.

Tyvärr finns det också smolk i mjölken, vilket bolaget går in på i sina årsredovisningar och kvartalsrapporter. Samtidigt som vinster och EBIT ökar stadigt som en tickande farfarsklocka har bolaget problem med tillväxten. Kort sagt - på grnd av omvärldsfaktorer, ändrat konsumentbeteende och andra faktorer, sjunker den organska tillväxten år för år - och detta har den gjort sedan 2012, med undantag för 2015-2016 då den ökade med 0.1% (så lite att man får se det som en eventuell statistik standardavvikelse).

Så frågan är - hur lätt är det för Henkel att växa ytterligare, eller håller man på att slå i ett tak och få problem? Q3 2017 ger oss lite svar - tvyärr är dessa svar ganska intetsägande. Den organiska tillväxttakten sjunker inte - 3.0% -, men den ökar inte heller. Dock ökar EPS-tillväxten med 8.5% och EBIT-marginalen är hälsosamma och positiva 18%. Alla affärsområden har presterat starkt, framför allt utvecklingsmarknader och tillväxtländer, där tillväxten varit över 4.9%.

Schampo och deodorantmarknaden stagnerar något, den organiska tillväxten är här endast 0.5%, men bolaget har slagit sig in på den afrikanska marknaden och levererar just i afrika tvåsiffrig tillväxt. Bolaget är tack vare förvärv fortfarande #3-plats i världen sett till hårprodukter.

Kort sagt - nutidens finanser inom Henkel är en väldigt positiv bild - frågan är väl hur framtiden ser ut för ett sådant bolag av denna storlek? Det finns här blandade signaler, men vad som händer återstår att se.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Henkel är en stark och tillförlitlig aktör från den tyska marknaden. Bolaget har en anrik historia och en historik av utveckling och innovation samt miljömedvetenhet. Att för andra märken konkurrera med produkter som Schwarzkopf tar tid. Bolagets primärmarknad är inte Sverige, snarare en ganska minimal del, men bolaget har en stark global närvaro och en positiv historik i när- och förtid som gör att jag bedömer det som ett bra innehav i det långa loppet, och ett bra defensivt innehav i min portfölj.

Saturday, January 13, 2018

Portföljpresentation - ICA-gruppen


Ica-gruppen är ett av Sveriges största detaljhandelsföretag som är ensam ägare av jätten ICA. Huvuduppgiften är att driva och utveckla ICA samt ICA-relaterade verksamheter som ICA-banken, ICA fastigheter, ICA Sverige och Rimi. Man äger även Apoteket Hjärtat samt Hemtex. 

Huvudkontoret ligger i Solna.

Historik
Bolaget grundades år 2000 under namnet Ica Förbundet Invest AB, och börsnoterades 2005. Man beslutade samma år att investera i andra länder i Norden samt Baltikum. 2006 blev man delägare i Kjell & Company, Hemma och Cervera. Andra investeringar fram till 2017 inkluderar Hemma, InkClub, Hemtex, Dukas och Apoteket Hjärtat AB. 

Ägarstruktur
ICA-gruppen har en majoritetsägare i form av ICA-handlarnas förbund som äger 51.3% av aktierna i bolaget. Förbundet är en ideell förening vars syfte är att tillvarata Ica-handlarnas intressen - mycket viktigt, eftersom varje butik ägs av en ICA-handlare, varav det i Sverige fanns 1500 under 2016. Övriga stora ägare är Industrivärden, som äger 10% av bolaget.

Då bolaget har en majoritetsägare i form av en ideell förening med stort egenintresse bedöms detta som godkänt.

Produktion
ICA-gruppens aktiviteter involverar följande delar av ICA-koncernen.

Ica Banken - ICAs egen bank som tillhandahåller banktjänster till privatpersoner och företag.

Ica Fastigheter - Förvaltar koncernens fastigheter, och således även butikerna.

Ica Sverige - Butikerna med dagligvaruhandel.

Rimi Baltic - Dagligvaruhandel i Baltikum.

Apotek Hjärtat - Apotekskedja som konkurrerar med bland annat Apoteket, Kronan och andra privata apotek runtom i Sverige.

Hemtex - Butik inom heminredning och textil.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Täcker stora delar av spektrat med omtyckta produkter och tjänster - Bank, Dagligvaruhandel, Apotek och Hemtextil i samma bolag.
* Stor del av marknaden i Sverige - trots nya butiker går de flesta till någon form av ICA-butik
* En god motpol till Axfood - genom att äga båda täcker du "hela" marknaden i Sverige
* Goda siffror, låg skuldsättning
* Har börjat arbeta mer med E-handel, med mycket goda resultat

Risker
* Marknaden i Baltikum stöter på patrull i form av utländsk konkurrens
* Hur håller sig Hemtex och Hjärtat i dagens konkurrenskraftiga marknad?


Generella finanser
ICAs aktiekurs har sedan börsintroduktionen gått i positiv trend. Över se kan man se svackor i takt med att bolaget stått inför utmaningar - så är även fallet idag. ICA konkurrerar med Axfood, Netto, Lidl och Coop i Sverige. Till deras fördel verkar det dock som att ICA och Axfood verkar vinna denna strid utifrån vinstutveckling, medan Coop slåss med ekonomiska problem och Lidl och Netto har en nisch-attraktion för många.


Sett till utdelningen är ICA ett ganska lätt case. Utdelningen har stigit stadigt sedan 2008, med undantag för 2012 då bolaget hade ekonomiska problem och valde att inte ge någon utdelning. Svårt att försvara som en trend, men samtidigt är det ingenting jag är oroad för i det långa loppet, då jag bedömer att bolaget har ett intresse i att fortsätta att betala ut en konkurrenskraftig utdelning.


Desto svårare är det att se till EPS, där siffrorna fluktuerar upp och ned lite väl mycket. Kanske är det överdrivet, på grund av just 2013 där den bokförda EPS'en helt enkelt var så pass hög. Dock är det inte att sticka under stolen med att det inte är en stabil trend man redovisar - och det i sig är lite problematiskt, i min mening.

EBIT-marginalerna har rört sig relativt lite de senaste åren. Som exempel så var EBIT-marginalen samma 4.4% både Q3 2016 som Q3 2017, även om försäljningen ökade med 2.3%. Tillväxten under kvartalet var ungefär 2% jämfört med samma period tidigare, och denna trend om långsam tillväxt har nu varit under en tid - inga revolutionerande siffror, men heller ingenting man väntar sig med ICA.

ICA sticker inte heller under stolen med att man växer snabbare än konkurrenterna (Jag bedömer att man tar kunder från framför allt Coop), och att man lyckas få folk att handla mer varor på ICA. Onlinemarknaden har fått sig en ordentlig start med en ökning på över 50%, samt att nu 200 ICA-butiker säljer mat online. Vad gäller Baltikum och Rimi har ICA även, som i Sverige, fått konkurrens av Lidl som sätter press på matjätten med priser och annat utbud. 

Man fokuserar framför allt på onlineförsäljningen av såväl mat, som medicin som hemtextiler. Samtliga av dessa områden är i progressiv tillväxt och har positiva effekter på företagets finanser. Personligen vet jag inte om onlineshopping av matvaror är någonting som kommer att hålla i sig, eller bli något som avtar med tiden - jag handlar själv inte online.

Men det jag kräver av mina två dagligvaruföretag som jag äger - Axfood och ICA, det är att man visar framfötterna vad gäller utvecklingen av detta för de kunder som önskar detta. Att det finns en efterfrågan är det för mig inget tvivel om.

Jag har gått igenom två av ICAs senaste balansräkningar och inte hittat några orosmoln på horisonten. Skuldsättningen i bolaget är låg/ej relevant, och utveckling går i positiv riktning. Den kritikpunkt som kan riktas mot bolaget är väl att det är ett förhållandevis tråkigt bolaget, och att aktiekursen de senaste åren stagnerat. Har ICA kanske uppnått sin nuvarande värdering och kommer ha svårt att nå högre?

En sak är säker. Befolkningen växer. Folk behöver äta, och folk behöver mat. Även om andra kedjor tagit sig in på marknaden i Sverige är det de stora kedjorna - ICA, Coop och Axfood, som fortsatt dominerar marknaden. Av dessa tre verkar det vara Coop som dragit det korta strået och faller som en sten, medan Axfood och ICA är företagen som visar innovation och framåtanda. Båda företagen befinner sig i en god position, och med den marknadsandel man har, samt det faktum att kundgrupper inte av någon plötslig anledning kommer att sluta handla på ICA, är investeringen i min bedömning säker.

Väldigt defensiv, inte mycket att förvänta sig i tillväxt eller utdelningsökning i det korta loppet, men säker. Och det är ju precis sådant vi vill höra. ICA är ingen kursdubblare. ICA är ingen utdelningsraket.

Men den är säker, och inte cyklisk.

Sammanfattning av portföljinnehavet
ICA är, tilllsammans med två andra företag, svenska folkets "favorit" vad gäller dagligvaruhandel. Nu när onlinehandeln har börjat släppa lite grand, och bolaget uppvisar stabilitet vad gäller detta finns det inte mycket som talar emot ICA för en stabil långtidsinvestering i svensk dagligvaruhandel. Tillsammans med Axfood det bolag jag valt i Sverige (och Baltikum). Jag ser fram emot mer goda nyheter inom ICA.

Portföljpresentation - Tomra


Tomra är världens största företag för utveckling och produktion av så kallade RVM's - Reverse Vending Machines. Produkterna syftar till att ta emot och förbereda återvinningsbart material för nästa steg i återvinningsprocessen. Tomra är också aktiva i utveckling och produktion av sorteringslösningar för olika typer av industrier och produkter.

Tomra har över 70 000 återvinningsmaskiner placerade runtom i världen och bolaget har upp emot 3000 anställda

Historik
Bolaget grundades på 70-talet av två bröder, Tore och Petter Planke, och var redan från början menat som ett företag som skulle arbeta med att producera återvinningsmaskiner. Då framför allt för ölburkar. Bolaget fick sitt genombrott genom att svenska Systembolaget beställde 100 av Tomras maskiner. Trots att bolaget varit noterat på Oslobörsen sedan 1985, har det tagit tid för Tomra att ta marknadsandelar utanför Skandinavien. Försök till marknadsingång i USA slutade initialt med ett misslyckande. Det skulle ta ända till 90-talet innan Tomra fick en framgång i USA, och tills den stora nordamerikanska marknaden stod för mer än hälften av bolagets omsättning. Det var även under denna period som bolaget blev stort i Tyskland och levererade mer än 8000 maskiner till landet under och fram till 2006.

Tomra har sedan grundandet vuxit till ett globalt företag med mer än 75% av den globala marknadsandelen i sin bransch.

Ägarstruktur
Bolaget saknar en ägare som har egen majoritet, men svenska investmentbolaget Latour (som vi också har i portföljen), äger 26.35% av Tomra, vilket i relation till andra aktieägare är en tydlig majoritet. Andra stora ägare är Folktrygefondet och Bank of Norway. Tillsammans äger dessa aktörer ungefär 45% av bolaget. Inte en majoritet, men det får anses vara ett starkt intresse. Eftersom bolaget per definition saknar en majoritetsägare får bolaget dock ej godkänt i detta kriterium. Jag väljer i Tomras fall att bortse från detta kriterium på grund av att bolaget är så pass starkt - och jag litar även på Latour, ett kärninnehav i min svenska portfölj.

Produktion
Tomras produktion kan delas upp i två primärsegment - Collection och Sorting.

Collection
Segmentet Collection består av återvinningslösningar för olika typer av produkter, såsom burkar och flaskor. Man har dels återvinningsmaskiner, och även maskiner för hantering av återvinningsmaterialet. Över 70 000 maskiner står i över 60 länder över hela världen. Det var i detta segment som man började arbeta i Tomra.

Sorting
Inom sorteringssegmentet producerar Tomra som hanterar mat, järnmalm och sten, sädesslag, godis och sötsaker, nötter, tobak, färsk frukt/grönsaker etc. Man har producerat dessa maskiner i över 40 år och har även här en global expertis, även om det är sorterings- och återvinningsmaskinerna som gjort Tomra kända globalt.

Positiva aspekter/Konkurrensfördelar
* Stark finansiell ställning
* Global marknadsdominans inom kärnverksamheten
* Teknisk expertis inom området.
* Aktiva inom förvärv vid behov.
* God utdelningshistorik
* Stark och erfaren styrelse

Risker
* Stora förändringar kommer i världens befolkning och även i hanteringen av resurserna - Tomra rätt företag att hantera dem?
*

Generella finanser
Tomra visar upp en positiv finansiell bild. Verksamhetens omsättning har under 2004-2016 vuxit med genomsnittliga 30% årligen - en fantastisk utveckling. Likaså EPS och EBITDA har vuxit med goda marginaler under samma period, illustrerat nedan i grafer hämtade från Börsdata.


Framför allt utdelningstillväxten har varit likt en klocka för varje år, vilket inger trygghet i längden, även om en liknande utveckling inom EPS hade varit att föredra framför den EPS-utveckling som redovisas nedan.


Tomra har även en mycket låg skuldsättningsgrad både i förhållande till andra bolag inom samma bransch och geografi, och i relation till marknaden i övrigt, vilket gör att de har utrymme både för eventuella förvärv och svårare perioder.

Det finns väldigt lite övrigt att säga om Tomra och dess finanser, annat än "bra".  På grund av flera faktorer har man ett otroligt försprång mot konkurrenter, och andra företag som sysslar med samma produkter har svårt att slå sig in på marknaden som Tomra för närvarande dominerar. Frågan är hur snabbt bolaget kan slå sig in på nya marknader för att fortsätta uppvisa så fantastisk tillväxt som man gjort hittills. Med en stark huvudägare som Latour, har man utöver de goda finanserna som bolaget uppvisar, en stark ägare i ryggen om det skulle ske svårigheter. Latour är ett annat av mina kärninnehav, och jag har stor tillit för deras ägandeskap av Tomra.

Sammanfattning av portföljinnehavet
Tomra är marknadsledande inom recycling och sortering och har en global dominans både vad gäller utveckling av nya produkter och antal produkter/kunder på marknaden. Företaget har starka finanser och uppvisar en god vinsttillväxt. Ett kvalitetsbolag, helt enkelt. Det finns ingenting att skönja som talar emot en investering, direkt eller indirekt då genom Latour, med en lång tidshorisont.