Saturday, January 27, 2018

Telia - en resa från D till C



Telia har varit en svår aktie att äga.

Trots att det har varit ett av mina första innehav - något jag köpte redan när jag började investera i aktier under 2016 - har jag aldrig varit lika säker på aktien som många av mina andra investeringar. Inte på grund av att jag inte tror på Telia - ett bolag som Telia kommer att bestå på ett eller annat sätt - men frågan är väl hur bolaget kommer se ut om det fortsätter i samma bana som det gått de senaste kvartalen.

Men Telia har i den senaste årsredovisningen/kvartalsrapporten visat en liten annan bild. Vissa analytiker har gått ut med att bolaget ger en alltför positiv bild av kvartalet och kör på alldeles för hårt med en 15-procentig utdelningshöjning - något för att kanske försöka "visa" för mycket för investerare och långsiktiga ägare. Man pekar på att bolaget arbetar i ett konkurrensintensivt landskap och att marginaler och tillväxtpotential är långt sämre än de var för flera år sedan.

Må så vara.

Men Telia lyckades fortfarande vända trenden som man uppvisat under ett år, och arbeta bättre än de mål som man satt. Samtliga regioner utom viktiga Sverige visar tillväxt, och bolagets kassaflöde är återigen acceptabelt - till och med positivt. Det är lätt att klanka ner på och kritisera telia. Bland utdelningsinvesterare är Tele2 ett långt populärare val, så Vargfonden med valet om Telenor, Tele2 och Telia är något ovanlig.

Filosofin är lik ICA-gruppen och Axfood. Det finns rum på marknaden för båda, och jag tror inte att någon av dessa aktörer kommer att dominera marknaden. Om så är fallet kommer uppköp att göras, och då är det gynnsamt att äga endera företag.

Avvägandet som Vargfonden gör handlar om Telias investeringsbetyg. Bolaget har just nu ett "D". Analytikers åsikter går isär vad denna rapport betyder, men betygen är definierade på följande sätt.

C-betyg
  • Bolaget är till kärnverksamhet och kärnvärden bra, men har under de senaste åren gått igenom en förändring eller tuff period. Bolaget kan ha genomfört en sänkning av utdelningen, men detta är inte nödvändigtvis oroande.
  • Bolaget tillhandahåller tjänster/produkter av minst lika bra värde/kvalitet som konkurrenter
  • Bolaget har utmaningar framför sig där förbättringsarbetet ännu inte är färdigställt.
  • Bolaget måste kontrolleras extra noga för att se till att de utmaningar som finns också bemästras.

D-betyg

  • Bolaget har finansiella problem som påverkar bolagets finanser och utdelningen. En sänkning av utdelningen har gjorts
  • Bolaget visar en strategi för att bemästra problemen, men denna strategi går inte att bedöma till 100% som framgångsrik eller säker
  • Bolaget utgör en osäkerhet i Vargfonden och måste konstant värderas och bedömas gentemot andra innehav huruvida en avyttring är av nödvändighet

Anledningen varför Telia betygsattes som D var att bolagets svårigheter som uppkom under 2015 enligt vår bedömning allvarligt påverkade bolagets finansiella möjligheter och utdelning. Knutpunkten var att den strategi som Telia presenterade inte hade visat resultat.

Den visar nu resultat. Telia har inte bara uppnått de mål som satts, man har presterat bättre än uppsatta mål. Om Telia endast hade uppnåt sina satta mål med nöd och näppe hade det varit enklare - D-betyget hade fått kvarstå. Men situationen är annorlunda. Telias Q4 lyfter bolaget ordentligt, och ger en viss grad av framtidstro som jag saknade innan rapporten släpptes.

Meningen med Aktievargens betyggsystem är att det ska vara ett långvarigt ratingverktyg för oss personligen i fonden. Ett sätt att värdera och ha tilltro till bolag. Telia har en flerårig resa mot ett A, eller ens ett B. Men det som karaktäriserar ett D är ett hot om att bolaget kan falla till att behöva avyttras. Om 2018 hade visat en rad av negativa rapporter hade en sån avyttring kanske behövts påbörjas under början av 2019.

Så är dock inte längre fallet efter denna rapport. Det är ingen tvekan om att Telia måste fortsätta visa innovation. Fortsätta utvecklas. Det är heller ingen fråga om huruvida jag tycker att denna utdelningshöjning är lite väl magstark. en höjning till 2.10 SEK eller 2.05 SEK hade varit fullt acceptabel utifrån kassaflöde och resultat. Men kontentan blir ändå att Telia skall värderas mot Vargfondens betygssystem.

Och betygsystemet indikerar, och säger, att en höjning är på sin plats utifrån var bolaget befinner sig.

Bolaget har gjort sig av med surdegar. Bolaget har förbättrat sina resultat. Det kommer att krävas omfattande förbättringsarbete och en kontinuerlig utdelningshöjning i relation till vinsttillväxten de närmaste 2 åren för att ens ha möjlighet att stiga högre, men i Vargfondens mening är tiden då Telia förtjänar ett "D" i investeringsbetyg förbi.

Telia Company uppgraderas således till "C" i investeringsbetyg av Vargfonden. Riktkursen om 39 SEK kvarstår. Om Vargfonden inte hade varit fullinvesterad i Telia hade innehavet utökats.