Wednesday, January 31, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Data Respons





Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Data Respons.

Denna rapport
Data respons visar i denna rapport ett rekordhögt resultat - precis som förra kvartalet. Både kvartal 4 och året 2017 är bättre än någonsin förr. Man har en solid tillväxt både på hemmamarknader och internationellt, har gjort viktiga förvärv och undertecknat viktiga avtal med nya och gamla kunder.

Viktiga händelser är bland annat förvärvet av EPOS CAT i Tyskland, ett fabrikskontrakt i värde om 20 mNok, ett transportkontrakt om 15 mNok, samt andra kontrakt med gemensamma värden om ungefär 75 Mnok fram till slutet av Januari 2018.

Förvärvet är en specialist i industriell digitalisering i bilindustrin, vilket erbjuder stora synergier med Data Respons resterande erbjudanden.

Bolaget redovisar en organisk tillväxt om 5% för året 2017 - mer än godkänt. Framför allt R&D har levererat detta resultat, med 8% bara i detta affärsområde. Omsättningen i affärsområdet har ökat med 30% mellan 2016 till 2017, och EBITDA-marginalen har förbättrats med ungefär 1%.

Förvärvet av EPOS kan, om man räknar till siffrorna till Data Respons, dopa nyckeltalen något, med en omsättningstillväxt på 6% och en EBITDA-tillväxt på 19%. Bolagets finanser påverkas naturligtvis av förvärvet, och EPS är nere från cirka 1.00 NOK till 0.80 NOK. Bolaget väljer trots detta att bibehålla utdelningen om 1 NOK per aktie, en nivå där utdelningen har varit i över 4 år. Det är Vargfondens förhoppning och förutsättning att Data Respons till 2018 visar en positiv tillväxt och ökning som tillåter en höjning av utdelningen.


Tankar kring Data Respons och framtiden
Data Respons är för Aktievargen och Vargfonden ett långtidsförvärv. Avkastningen på strax under 4% sett till dagens aktiekurs är ingenting att lyfta på hatten för sett till IT-bolag. Däremot är bolagets stabilitet och tillväxtmöjligheter sett tilll IoT-marknaden  långt mycket större än vad bolaget är idag - och det är där intresset ligger, inte i den nuvarande utdelningen.

Dock förutsätter Vargfonden att Data Respons även i kortare sikt belönar sina aktieägare i form av högre utdelning för kvartal och år som bolaget gång efter gång beskriver som "rekord". Naturligtvis skall bolaget växa, och investera och förvärva nya bolag. Detta är livsviktigt, och det ska inte påverkas alltför mycket av utdelningar. Däremot får det inte bli en trend att utdelningen på 1.00 NOK håller i sig samtidigt som bolagets vinster skjuter i höjden men att man hela tiden använder detta kapital till förvärv och att växa. Då finns det för Data Respons andra sätt att hämta in kapital - eller bättre sagt, om detta är företagets målsättning så är det inte i Vargfondens intresse att vara kvar i bolaget som investering. Det finns tillräckligt många bolag som erbjuder en utdelningshöjning tillsammans med rekorderliga vinster.

Men för närvarande är Vargfonden, och undertecknad, nöjd med utvecklingen av bolaget.

Rekommendation kring Data Respons
För rekorderlig utveckling, positiva prognoser och en positiva framtidsutsikter i en innovativ bransch tilldelas Data Respons av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.


Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Data Respons upp till 25 NOK Aktie.


Betyg