Thursday, January 25, 2018

Bokslutskommuniké Q4 2017/Årsrapport 2017 - Castellum




Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Castellum.

Denna rapport
Castellums rapporter har varit lite av en lyrisk läsning - så även detta året. Hyresintäkterna för bolaget ökade med över 600 Mkr och ett förvaltningsresultat som ökade med en halv miljard. EPS ökade med nästan 50 öre/aktie till 9.26. Ökningen i absoluta tal innebär en ökning om 23% - helt underbart!

Fastigheter värderas nästan en halv miljard högre, och det långsiktiga substansvärdet i bolaget ökade till 153 från 133 SEK - en ökning på 15%. Nettouthyrning näst intill fördubblades med 310 Mkr, och som resultat från detta föreslår styrelsen en utdelning om 5.3 SEK, en ökning på 6% - nästan helt i linje med marknadens förväntningar.

Underbart.

Vdn's kommentar börjar med rubriken "Utdelningstraditionen fortsätter" - en rättfärdigad början. Man beskriver 2017 som ett år när man befäst sin position och utvecklat bolaget ytterligare. Man skriver att marknaden för kommersiella lokaler ser ännu bättre ut än marknaden för bostäder, då det i de flesta intressanta regionerna saknas ett bra utbud av kommersiella lokaler. Detta, säger Castellum, kan leda till att man under förhandlingsmoment kan höja hyrorna ytterligare, vilket kommer att tillföra bolaget mer pengar.

Trots stora investeringar håller sig Castellum på en låg belåningsgrad på 47%, och man tror i bolaget på ett fortsatt starkt 2018 och att man kan lyckas att uppnå det tillväxtmål om 10% i förvaltningsresultatet - vilket är glädjande på många nivåer. På grund av ändrade skatteregler vilket resulterar i minskad uppskjuten skatt ökar även det kortsiktiga substansvärdet i bolaget med 1% - kan tyckas väldigt lite, men är i ett bolag som Castellum relevant i allra högsta grad. För mer detaljer kring skatteändringar, som rör paketförsäljningar/transaktioner av fastigheter, läser man enklast företagets rapport.

Det är både enkelt och svårt att skriva om Castellum - en trend som hållit i sig sedan jag började investera i bolaget. Enkelt, för att allt är positivt och på ständigt stigande resultat och en positiv marknad med hög tillväxt, och svårt för att det då blir ganska entoniga rapporter.

Tankar kring Castellum och framtiden
Mycket att säga om Castellum finns helt enkelt inte - annat än att bolaget är mitt äldsta kvarvarande innehav. Jag köpte detta i princip samma dag som jag började investera, och har sedan detta bara ökat på i mitt innehav. Bolaget är stabilt, transparent och kommunikativt. För svenska förhållanden har man en väldigt god historik av utdelningstillväxt, 20 år, och bolaget är välpositionerat för att vara en av Sveriges främsta fastighetsbolag.

I mitt huvud finns det bara en sak att göra med bolaget - köp. Och behåll.


Rekommendation kring Castellum
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Castellum av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 2-4%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Castellum för upp till 150 SEK/Aktie.


Betyg