Tuesday, January 23, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Investor




Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Investor. 

Årsrapporten finns att läsa i pdf-form här!

Denna rapport
Rapporten presenterar en genomgående positiv bild av verksamheterna, med vissa notiser som får tas enskilt. Bolaget har, till att börja med, höjt utdelningen med 9.09%, från 11 till 12 kronor. Bolaget kommer även att börja dela ut två gånger per år i stället för en klumpsumma - detta välkomnas naturligtvis. Jag hoppas att vi i framtiden ser mer bolag som gör sådana här drag.

Justerat substansvärde i Investor ökade under 2017 med 16%. Totalavkastning slog SIXRX-indexet med 4% (13% vs 9%). Bolaget rapporterar att den Europeiska marknaden stigit igen tack vare god makroekonomisk utveckling.

Inom bolagets kärninvesteringar presenterade Ericsson en ny strategisk inriktning. Huruvida denna kommer att lyckas återstår att se, men Ericsson är anledningen till varför Investor just nu är betygsatt med "B" istället för "A". Planen är fortfarande att Atlas Copco skall delas upp, och i bolaget fortgår detta arbete. Alla företag i kärnverksamheten uppnår goda ekonomiska resultat under perioden 2017, med Atlas Copco och Wärtsilä i topp på nära 30%. Under fjärde kvartalet gjorde man i kärninvesteringar med 0%-ig tillväxt fortfarande ett bättre jobb än de -3% som marknaden visade.

I Patricia industries växte framför allt Permobil, Laborie och Braunablity i tillväxt, medan Aleris agerar som ett svart moln för koncernen. Trots en rapporterad tillväxt om 3% sjönk lönsamhet kraftigt på grund av omstruktureringar. Aleris presterar inte i linjen med förväntningar, men Investor skriver om fortsatt tilltro till bolaget. Man har skjutit till 1mdrSEK för att amortera lån. Tre går inte heller särskilt bra, med en skattesmäll på 563 MKR i danmark. Beslutet i danmark har överklagats av bolaget, men är det något man kan utgå ifrån är det att skattemyndigheterna kommer att "ta sitt". Tror inte Tre har mycket att hämta där. Tack vare abonnemangstillväxten i Danmark märktes inte tappet av abonnemang i Sverige lika mycket.

Stjärnan är bland annat Laborie, som fortsätter positiv utveckling trots betydande investeringar i kärnverksamhet.

Tankar kring Investor och framtiden
Sammantaget utvecklas Investor i linje med vad Vargfonden förväntar sig av Sveriges främsta investmentbolag. Utdelningstillväxten var även den förväntad, och det är roligt att se den gå i lås. I linje med vad bolaget har gjort historiskt förväntar sig Vargfonden inte en tillväxt nästa år, utan en fortsatt god utveckling. Vargfonden är tillfreds med Investors nuvarande utveckling.

Ericsson och Aleris är två investeringar som Investor behöver få kontroll över, och som behöver börja visa avkastning och förbättring. 

Aktiespararna skriver om bokslutskommunikén här.
Dagens Industri skriver om ämnet här.



Rekommendation kring Investor
För fortsatt stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget (trots två orospunkter) tilldelas Investor av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 3-6%. Betyger kommer inte att höjas förrän Investor visat planer för vad som kommer att ske med framför allt innehavet Ericsson.

Vargfonden skulle acceptera att köpa Investor för upp till 425 SEK/Aktie.


Betyg