Monday, January 29, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - BillerudKorsnäs





Idag släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för BillerudKorsnäs.

Denna rapport
Kvartalsrapport/Årsrapport Q4/2017 visar den bild som analytiker hade förväntat sig av BillerudKorsnäs. Bolaget leverear under 2017 en rekordhög försäljningssiffra där alla försäljningsmål uppfylls. Målet om 3-4% tillväxt uppnås med 3% tillväxt, och även EBITDA-målet om 17% uppfylls med 17%-ig EBITDA. Skuldsättningen i bolaget är långt under målet om 2.5 i relation till EBITDA - 1.53. Målet om att minst 50% av vinsten ska delas ut i utdelning slås med 54%-ig utdelning under 2017. Vargfonden anser inte att det är något positivt eller något att skryta över att man delar ut mer än utdelningspolicyn dikterar. Bolag behöver vinster för egna investeringar, och det faktum att bolaget delade ut 4% över policy ser Vargfonden som ett misslyckande - bolaget har helt enkelt inte tjänat tillräckligt med pengar.

Bolaget sammanfattar rapporten precist:

* Finansiella mål uppfyllda
* Stark eftefrågan tyvärr påverkad av produktionsproblem
* Rekordhög produktion, någonsin

Bolaget har ökat produktionen med 230 000 ton av produkt mellan 2013 - 2017. Vargfonden bedömer detta som en utmärkt utveckling - men att bolaget hade kunnat göra mer om man tidigare arbetat med produktionskvalité och försäkring mot stopp och brister. Detta behöver, och har till viss del redan åtgärdats. Bolagets operativa kassaflöde tog sig en ordentlig smäll under Q4, men detta är till resultat av investeringar och kostnader som bolaget behöver göra - varför dessa bedöms som acceptabla.

Som andra industriföretag i liknande branscher påverkas BillerudKorsnäs av ökade råvarukostnader.Försäljningen ökade, men som resultat av råvarupriser minskade EBITDA jämfört med samma period föregående år inom flera tillverkningsområden. Samtliga segment tog skada av bolagets produktionsproblem, vilket ännu mer tydliggör bolagets behov att komma tillrätta med dessa problem.

Tyvärr kommer det dröja innan vi aktieägare får se resultaten av investeringarna i Skärblacka och Gruvön. Gruvön är inte produktionsklar förrän Q1 2019, medan Skärblacka kommer börja producera produkt under Q1 2018. Bolaget förväntar sig högre efterfrågan på trä och pappersmassa under 2018, och man förväntar sig att de tendenser som bolaget sett under 2017, med sjunkande EBITDA, antagligen kommer att fortgå ett tag till.

Tankar kring BillerudKorsnäs och framtiden
Caset BillerudKorsnäs är fortfarande positivt trots problematik i produktion och med investeringar. Gruvön och efterfrågan på pappersmassa kommer att fortsatt belasta bolaget under längre tid. Gruvön antas inte tas i bruk förrän Q1 2019 - så Q1-Q4 2018 kommer att bli intressant läsning för att följa om bolaget vinstvarnar eller gör några förseningar av projektet. Ambitionen som är sagd är att man inte avser att göra detta.

Aktievargen och Vargfonden ser långsiktigt på BillerudKorsnäs. I planeringen är att det 2023 ska gå att använda Gruvön fullt ut - och det är en liknande tid vi ämnar att ge BillerudKorsnäs för att visa eller utvecklas, om det inte händer drastiska saker på vägen dit.

Utdelningen om 4.3 SEK kvarstår. Detta är för mig acceptabelt med tanke på vinsten - men Vargfonden förväntar sig 2019 en utdelningshöjning, som skall föregås av en förbättring i EBIT så att detta tillåts utifrån bolagets vinster.

I bolagets investmentpresentation förklaras också problematiken i Gruvön, som kan härledas till konsulter som inte gjort ett fullgott jobb vad gäller planering och undersökning av bergrunden. Fabriker måste förankras i marken. Som resultat av dessa felaktigheter måste NCC borra mycket längre ner än vad konsulterna bedömt - vilket ökar kostnader exponentiellt i form av stål, betong, sten, entreprenadkostnader och dylikt. Vargfonden utgår ifrån att BillerudKorsnäs kommer att försöka återfå dessa kostnader. Den här typen av kostnadsökning är inget misstag - utan en katastrof.

Rekommendation kring BillerudKorsnäs
För relativ stabilitet, tillförlitlig utveckling och framtidstro i bolaget tilldelas BillerudKorsnäs av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.


Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa BillerudKorsnäsför upp till 130 SEK/Aktie.

Betyg