Thursday, January 25, 2018

Telia - vågar man hoppas?


Få av mina innehav brottasjag med lika mycket som Telia. Bolaget har en horribel historik de senaste åren, inte bara på grund av straffen man fått ta, utan av andra faktorer. Tankarna inför rapporten imorgon är många - och olika. Vad kommer att hända?

Vargfonden har sänkt Telia till ett D-betyg - det lägsta i fonden som accepteras innan sälj blir aktuellt.

Samtidigt ligger innehavet på 5% vinst, med ett GAV på ungefär 35. Riktpriset som Vargfonden för tillfället anger för köp är också 35. Hur kommer detta se ut imorgon? Jag tror inte att jag kommer att sänka Telia till ett F hur det än går. Det är för tidigt - bolaget behöver hela 2018 för att visa hur man implementerar kostnadsbesparingar och gör de strategier man talat om att man ska göra.

Däremot kan Q4'an imorgon ge oss en indikation hur det kommer att går för bolaget.  Jag är dessutom långt ifrån redo att ge upp en av Sveriges och nordens största telekommunikatörer.

Analytikernas åsikter går isär, men det finns en positiv anda över rapporten imorgon.

Morgan Stanley tror att fiberutbyggnaden kommer att dämpa resultatet. Detta är en stor möjlighet - vi vet att Telia har fått förseningar i byggnationstillstånd, och som resultat har bara 8000 hushåll anslutit sig till fiber under Q3. Man förväntade samma siffror för Q4.

Credit Suisse lyfter fram positiva resultateffekter i kostnadsbesparingar. Man säger att det kan bli en återhämtning till ett EBITDA om 3.8%.

Det finns röster om att utdelningen kan höjas. Detta tror jag inte på. Detta vet jag faktiskt inte om man ska hoppas på. Bolaget bör  satsa på skuldsättningen eller förvärv - framför allt med tanke på konsolideringstrenden i den nuvarande operatörsmarknaden. Analytikers konsensus säger att man förväntar sig en utdelning om 2.15 SEK jämfört med 2.00 SEK. Detta skulle innebära en höjning om 7.5%. Väldigt optimistiskt, i Vargfondens mening, men vi har haft fel förut.

Men Vargfonden tror, och till viss del hoppas inte på en höjning av utdelningen.

Klockan slår midnatt om 40 minuter. Vi får se vad som händer om cirka 7 timmar!