Friday, January 26, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Telia


Senast idag släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Telia.

Denna rapport
En väldigt positiv rapport, trots viss smolk i mjölken. Så skulle jag vilja uttrycka Vargfondens sentiment för Telias Q4/Årsrapport 2017. Igår skrev jag ett inlägg titulerat "Vågar man hoppas?". Svaret på den verkar vara att:

Ja. Vi vågar att hoppas.
.
Telia levererar en rapport som i relation till marknadens och analytikernas förväntningar var över och bättre än dessa i många avseenden. De sparmål och de effektiviseringsåtgärder som bolaget planerat och håller på att genomföra har givit resultat.

Marknaden förväntade sig ett kassaflöde kring eller över 7.5 mdr sek. Telia slog dessa förväntningar med råge med ett kassaflöde om 9.7 mdr sek. Man lyckades även uppnå marknadens förväntningar inom Ebitda, samt slå marknadens förväntningar inom CapEx.

Och samtidigt, som marknaden har noterat idag, väljer bolaget att höja utdelningen med 15% till 2.30 SEK. Vargfonden bedömer att detta naturligtvis är en positiv nyhet, men hoppas att denna ökning inte är för stor. Detta då i relation till bolagets finanser och kassaflöde - utdelningen skall ju vara hållbar. Bolagets policy är att dela ut minst 80% av vinsten till aktieägare - en acceptabel policy, framför allt för ett telekombolag.

Rapportens detaljer är på många sätt lika positiva som helhetsintrycket. En liten minuspunkt är tyvärr Sverige, som fortsätter att gå lite dåligt. Telia tappar i nettoomsättning och EBITDA,  men kostnadsbesparingar och reducering av fasta telefonabonnemang går framåt. Förhoppningen, och där vi nu får följa Telia under Q1 och Q2 är huruvida denna utveckling kan vändas, och göra Sverige till en positiv region sett till resultat.

I Telias andra regioner går utvecklingen som ett tåg - framåt! Finland, Danmark och Norge går alla framåt och siffrorna ser lovande ut. Även baltikum med Estland och Litauen i spetsen tuffar på bra. Samtliga länders utveckling går åt det positiva hållet och bidrar till det imponerande resultat som Telia levererar.

Som investerare i Telia, där Vargfonden för övrigt är fullinvesterade - vi kommer inte att köpa mer just nu - är detta en frisk fläkt. Telia har alltid varit litet av ett innehav där man haft ett hål i magen när man ser på kontot - inte på grund av utvecklingen, men för att man inte riktigt vet (trots förtroende) hur det ska gå.

Nu är bilden lite klarare. Man ska absolut inte överdriva betydelsen av detta resultat. Detta är en årsrapport. En kvartalsrapport. Företaget måste fortsätta att bevisa att man faktiskt lyckas leverera fortsatt stabil utveckling - något man även har som mål.

Tankar kring Telia och framtiden
En stor fråga är naturligtvis hur Vargfonden ska hantera betygsättning och riktkurs för Telia i denna kontext. Företaget har förbättrat mycket av det som pekades ut som problem. Sett till vanliga mätinstrument såsom kassaflöde, EBIT och andra nyckeltal är Telia på bättringsvägen - men räcker detta för att höja Telias betygsättning från det prekära "D" som Vargfonden satt Telia på?

Vad gäller riktkursen är ändringen enkel. På grund av förändringar i bolaget är det simpelt att höja riktkursen till accepterade 39 SEK per aktie. Detta utifrån höjd utdelning som ger en väldigt respektabel yield på ca 5.8% vid 39 SEK. Riktkursen är alltså uppdaterad från 35 till 39 SEK. 

Men betyget...det är svårare. Och där får jag återkomma under de kommande dagarna.


Rekommendation kring Investor
För positiv utveckling, ökad utdelning men fortsatt osäkerhet för framtiden i bolaget tilldelas Telia av Aktievargen ett "D" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Telia för upp till 39 SEK/Aktie.




Betyg