Wednesday, January 31, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Telenor




Senast släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Telenor.

Denna rapport
Rapporten från Telenor var i övergripande drag väldigt positiv. Man ser en kontinuerlig tillväxt i kärninvesteringar och affärsområden. Effektivitetsåtgärderna är uppfyllda, vilket bolaget bedömer ger stöd även till utvecklingen 2018. Man har en EBITDA-marginal på 37% och en EBITDA-tillväxt på 11% under Q4.

För helåret ökade omsättningen med 1%. Mer imponerande är den OpEx-reduktion om 3% man lyckades åstadkomma, samt den ökning i EBITDA om 49 Mrd NOK, över 9% högre än 2016. Inkomst från både abonnemang som trafik är stadigt ökande.

Det är främst tillväxtregioner i Asien som står för den tillväxten som ses i bolaget. I Bangladesh och Pakistan ökade omsättningen med 12% respektive 9% under endast ett års tid.

Mest positivt ser jag det som att man lyckats bryta den ökande Opex-trenden - där opex sjunkit med 3% sedan 2016. Målet för Telenor är 1-3% i opex-reduktion per år - således är det första året uppnått. Målet är satt samtliga år 2018-2020, dvs de kommande 3 åren. Värt att notera är att bolaget dock räknar med kostnadsökningar som opex-reducerande åtgärder.

Bolagets målsättning är att förenkla verksamheten och lämna bland annat Indien och VEON. Istället ska fokus ligga på andra planer. Man ska även förenkla produkt- och planutbudet. Under 2014 fanns runt 335 olika abonnemangs- och pristyper i Sverige. Idag är det endast 55. Denna typ av förenkling är naturligtvis positiv för ett stort företag som Telenor - i effektiviseringssyfte.

Målet för 2018 är framför allt att fortsätta kostnadsbesparingsprogrammen, att utveckla infrastruktur- och spektrumlösningar i Thailand, samt bibehålla marknadspositionen i Norge. Ambitionen är också en organisk tillväxt om 1-2% i omsättning, samt 1-3% i EBITDA.

Telenorgruppen har idag 178 miljoner abonnenter. Väldigt imponerande siffror. Under 2018 går flera v telenors lån ut och behöver förnyas/avbetalas (kring 15 mrd NOK), men bolagets skuldsättning är i Vargfondens bedömning helt acceptabel.

Bolaget föreslår en utdelning om 8.10 NOK för 2017/2018, en ökning om ca 4%. Vargfonden bedömer detta som helt acceptabelt i linje med Telenors tidigare utdelningsökningar och i relation till företagets EPS.

Tankar kring Telenor och framtiden
Av Vargfondens telekombolag är det Telenor som utgör minst risk eller osäkerhet i portföljen. Innehaven bedöms som stabila och positiva, och Telenor verkar i det stora hela ha lyckats att växa i tillväxtregioner, ett område där bland annat Telia har strulat. Antalet kunder är inget mindre än imponerande, och även om det inte är någon framtida tillväxtraket vi pratar om här, är bolaget välpositionerat för att fortsätta växa.

Vargfonden ser fram emot ett starkt kvartal för Q1 och även Q2.

Rekommendation kring Investor
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Telenor av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad storlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Telenor upp till 170 NOK Aktie.

Betyg