Thursday, February 1, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Gränges





Idag, 1 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Gränges.

Denna rapport
Rapporten bjöd på positiva nyheter i form av en 5%-ig tillväxt, vilket är över marknadstillväxten för branschen. Man har även en ROCE på 16.7%, satt i jämförelse med målet om 15-20%. Tack vare goda vinster har man även beslutat sig för en riktigt ordentligt utdelningshöjning i samspel med utdelningsmålet om 30-50% av vinst, och höjt utdelningen med 25% jämfört med föregående år.

Just Q4 2017 var ett riktigt bra kvartal för bolaget och bara försäljningen ökade mellan Q4 2016-Q4 2017 med 7.4%. EPS var nära att fördubblas och gick från 1.35 till 2.02 under Q4. Under helåret ökade försäljningen med 56%, samt vinsten med nästan 36%. Vinsten per aktie ökade med 2.00 SEK från 6.64 till 8.64.

Framtidsutsikterna för tillverkningsindustrin av fordon förväntas öka med 1% under första kvartalet 2018, samt med 2% för helåret 2017. Bolaget har en optimistisk syn på 2018 och förväntar sig tillväxt inom samtliga regioner. Förvärven i USA har redan producerat positiva resultat och man förväntar sig att expansionen av fabriken Huntingdon blir klart under andra halvan av 2019. Totalt kommer detta öka företagets produktionskapacitet med 40 kiloton. Gränges har också påbörjat ett samarbete med Mitsubishi Aluminium för att möjliggöra produktion av avancerade komponenter och material för fordonsindustrin.

Som många andra företag arbetar även Gränges på att bli mer hållbara och miljövänliga i sin produktion - något som Vargfonden naturligtvis ser som något väldigt positivt eftersom hållbarhets mål är en del av förutsättningarna för högre betyg.

På negativa fronten är högre importtullar från Kina till USA, vilket har negativa effekter då Gränges producerar vissa produkter i Shanghai. Denna produktion flyttas gradvis över till Finspång, och under tidig 2018 kommer till slut hela denna produktion flyttas tillbaka till Sverige. Kort och gott kommer slutresultatet att vara positivt - men till en början kommer detta att påverka lönsamheten för bolaget i USA.


Tankar kring Gränges och framtiden
Gränges är ett anrikt bolag med en produktion av komponenter och produkter framför allt knutna till fordonsindustrin. Detta gör bolaget känsligt för svängningar i efterfrågan inom dessa segment, och i takt med att denna exploderat de senaste åren har även Gränges utveckling varit väldigt positiv. Huruvida denna utveckling fortsätter återstår att se - men Gränges är välpositionerat för att ta vara på en globalt växande marknad för lätta fordon, såsom bilar, och framför allt framtidens elbilar.

Utdelningshöjningen är än så länge årets största och mottas med glädje!

Rekommendation kring Gränges
För stabilitet, solida finanser, imponerande tillväxt och en intressant närframtid i bolaget tilldelas Gränges av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-2%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Gränges upp till 90 SEK/Aktie.


Betyg