Friday, February 2, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Fortum





Idag, 2 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Fortum.

Denna rapport
Under denna kvartalsrapport var fokus framför allt på potentiellt köp i E.ON's Uniper, där Fortum lämnat ett anbud som det tyska företaget ska ta ställning till. I övrigt levererar Fortum en positiv rapport, där jämförbar EBITDA ökar med 26% jämfört med föregående år. Anledningen till vinstökningen är relaterad främst till eltillverkning och Ryska marknaden. EPS ökade från föregående års 0.56 till 0.98, en imponerande tillväxt som också är anledningen till varför utdelningsnivån om 1.1 EUR bibehålls.

Transaktionen gällande Hafslund är färdigställd, och Fortum har lyckats med ett sparmål om 100 mEUR.

Gällande övertagsförslaget av Uniper, där Fortum har föreslagit ett uppköp av 46.93% av Unipers aktier, säger Fortum att Unipers affärsmodell passar väl in i Fortums profil och kärnkompetens, samt har en stark kassaflödespotential. Fortums anbud uppgår till 22 EUR per aktie, och resultatet publiceras 7 februari. Fortum förväntar sig att vid ett ja, slutföra transaktionen under mitten av 2018.

Vargfonden kommer detta datum att återkomma med uppgifter gällande detta.

Under 2017 har Fortum sett en stabil marknad med förbättrade elpriser. Elkonsumtionen ökade med 2 TWH, med nordisk nivå tydligt över normal nivå under 2017. Spot-priserna ökade från 29.4 till 26.9 EUR/MWh, med finska priser ännu högre. Även i Ryssland ökade priser något.

Fortums vattenreservoarer vid vattenkraftverken runtom i norden är stabila, med en något högre nivå än normalt. Bolagets bedömningen av det nuvarande elpriset är att detta håller på att återhämta sig, men fortfarande är på en något låg nivå. Inom eltillverkning är de stora nyheterna att bolaget tagit en ny skattesmäll i Sverige som påverkar bolagets EPS med 0.12 EUR per aktie. Högre volymer inom vattenkraft resulterade även i Ryssland, vilket på betydande sätt förbättrade vinsten i denna marknad.

Fortums kärnkraftsvolymer har sjunkit på grund av stängning av Oskarshamn 1 och liknande åtgärder inom andra kraftverk och kärnkraftssektorn i Fortum. Detta ser Vargfonden som väldigt positivt. Vårt mål, och vi hoppas även Fortums mål, är att Fortum så småningom ska kunna leverera majoriteten av sin el med gröna medel/tillverkning. Bolaget är långt därifrån, men bedömningen är att Fortum snabbare än andra företag, såsom E.ON genomför denna förändring.

Fortums finansiella position är otroligt stark. Detta möjliggör investeringen i Uniper. Fortum har för närvarande, efter inköpet i Uniper, likvider om nästan 4 mdrEUR, kreditmöjligheter om nästan 2 mdrEUR. Fortum har reserverat 12 mdrEUR för erbjudandet av Unipers aktier.

För framtida utsikter, främst under 2018 förväntar sig Fortum att den årliga tillväxten av efterfrågan av elektricitet ökar med ca 0.5%.

Tankar kring Fortum och framtiden
Fortum är ett långtidsinnehav - ett bolag som Vargfonden ämnar att äga tills dagen då fonden upphör att existera. Bolaget är en av skandinaviens främsta leverantörer och tillverkare av elektricitet. Där bolaget och Vargfonden ännu inte ser på samma sätt, är sättet som Fortum genererar elektricitet på. Vargfondens mål är att bolagets tillverkning skall vara gjort av 100% förnybara, hållbara energikällor.

Betyder detta att Vargfonden förväntar sig detta nu? Om ett år? 

Nej. Naturligtvis inte. Men Vargfonden observerar bolagets utveckling noga för att se till att den långvariga tendensen går mot att erbjuda förnybara energikällor mer än ej förnybara. På samma sätt som vi endast investerar i biltillverkare som ligger i framkant med elbilsresearch/tillverkning (frånsett "fantasibolag/förhoppningsbolag" som Tesla) tittar vi på samtliga av våra bolag med samma perspektiv.

Utveckla och bli förnybara/hållbara.

Än så länge uppfyller Fortum detta mål.

Rekommendation kring Fortum
För stabilitet, mycket goda finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Fortum av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 3-5%.

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Fortum upp till 16 EUR/Aktie.


Betyg