Friday, February 16, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Norsk Hydro





Idag släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Norsk Hydro.

Denna rapport
Rapporten är genomgående positiv. Priserna för bolagets produkter, aluminium och bauxit, har stigit avsevärt under 2017 jämfört med 2016. Bolaget förväntar sig också att efterfrågan och priser för 2018 stabiliseras, vilket kommer att gynna bolaget. Trots ekonomiska bakslag under 2017 bedömer Norsk Hydro att målet för 2018 vad gäller omsättningsförbättringar inom samtliga tre områden. Norsk Hydro har också uppmätt rekorderliga produktionsnivåer för aluminium och bauxit i företagets tillverkningsanläggningar under verksamhetsåret 2017.

På grund av ökade priser ökar naturligtvis också marginaler, då Norsk hydro både bryter och tillverkar från egna råvaror. Det är bland annat detta som rättfärdigar och möjliggör en rekorderlig utdelningshöjning om 40% jämfört med 2016.

Vargfonden vill också passa på att i redovinsingen skriva lite grand om Karmøy - världens mest effektiva aluminium-tillverkning. Under flera år har Norsk Hydro här bedrivit forskning så hemlig att processen fortfarande endast känns till av ett fåtal individer. Resultatet är nu att Norsk Hydro för tillfället har ensamrätt på världens mest klimateffektiva och energisnålaste produktion av aluminium.  Karmøy kommer att öka sin produktion under 2018 och leda till ytterligare synergieffekter för bolaget, vilket i sin tur kommer leda till högre vinster - väldigt positiva saker för bolaget och oss som aktieägare, helt enkelt.

Bolagets siffror för året är helt enkelt otroligt imponerande. En EBIT som nästan fördubblats jämfört med 2016, vilket i sin tur naturligtvis även leder till en väldigt tydlig ökning i EPS, vilket bolaget använder för att rättfärdiga en hög utdelningshöjning. Samtliga segment i bolaget går helt enkelt väldigt bra. Kostnader för aluminiumproduktion ökar självfallet, men Norsk Hydro lyckas med hjälp av vinstökningar tydligt vara steget före dessa ökningar.

Ett mycket imponerande år.

Detta, samt att Vargfonden bedömer att bolaget har ett mycket starkt grepp om marknaden innebär att bolaget kan höjas från ett starkt "B" till ett svagt "A", Vargfondens högsta investeringsbetyg!

Tankar kring Norsk Hydro och framtiden
Norsk Hydro är inget stort innehav för Vargfonden i dagsläget, men inköpstillfällen kommer förhoppningsvis att i framtiden uppdagas. Vid sådana tillfällen kommer inköp att göras, då önskemålet är en stabil del av Vargfonden i Norsk Hydro.

Rekommendation kring Norsk Hydro.
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en stark utveckling i bolaget tilldelas Norsk Hydro av Aktievargen ett "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala 55 SEK/aktie för Norsk Hydro.


Betyg