Wednesday, February 7, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Handelsbanken





Idag, 2 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Handelsbanken.

Denna rapport
Rapporten är tyvärr en blandad kompott. Låt oss gå direkt till elefanten i rummet.

Handelsbankens vinster för Q4 var under förväntan, och bakslag från kreditförluster påverkar resultaten för 2017. Framför allt är det engelska Carillions konkurs som påverkat banken. Detta är för Vargfonden ganska oacceptabelt. Trots att Handelsbanken tydligt har försökt komma ur dessa krediter - det var ju inte så att ingen visste att Carillion skulle få problem - har man alltså inte i över 1 års tid lyckats lämna detta, och slås nu av en ganska grov förlust.

För att blidka analytikerna - bland annat, jag hoppas att det inte bara är därför - försöker nu Handelsbanken slå tillbaka genom att öka utdelningen med 10% samt föreslå en extrautdelning om 2 SEK - en total utdelningsökning om fantastiska 50% för verksamhetsåret. 

Räcker detta för att blidka Vargfonden? Nej.

Även om rapporten i sin helhet var helt acceptabel och erbjöd tillväxt i Sverige samt andra regioner, var det kreditförluster i höjder om 550 mSEK som stod för det faktum att Handelsbanken inte uppnådde de målen som man satt. Handelsbanken uttrycker att man innan kollapsen hade lyckats att tydligt sänka exponeringen mot Carillion, och att den nuvarande exponeringen var låg i jämförelse.

I övrigt gick engelska affärer bra, och utlåning ökade med 11% samt en ökning i insättning om 27%. Handelsbanken ser heller inte svårigheter i detta på grund av brexit.

Handelsbanken rapporterade en vinst om 21.025 mdrSEK, upp från 20.633 mdrSEK, vilket är en ökning om 3%. Marknaden förväntade sig mer.

EPS sjönk till 8.28 från 8.43. Vargfonden bedömer detta som ej acceptabelt.

RoE sjönk till 12.3% från 13.1% under föregående år. Detta är inte heller accepetabelt.

 På den positiva sidan rapporteras ökningar i samtliga marknader.  I england ökade Handelsbanken med 22%, och i Nederländerna med fantastiska 104%. Sammanlagt ökade Handelsbanken 8% sammanlagt inom utlåning och inlåning inom samtliga regioner, inkluderandes Sverige, England, Danmark, Finland, Norge och Nederländerna.

Tankar kring Handelsbanken och framtiden
Handelsbanken fick sig en ordentlig näsbränna i och med denna rapport, i form av vinster och resultat som inte nådde upp till det förväntade. I övrigt var det en stabil och bra rapport med många ljuspunkter - men faktum var att Vargfonden inte förväntade sig denna typ av kredit-tabbe från en av Sveriges och världens mest stabila och riskmedvetna banker.

Någon betygssänkning blir det inte - i alla fall inte idag. Skulle det däremot visa sig att ytterligare lik i garderoben finns i form av andra kreditförluster under Q1 eller Q2 får vi kanske dra ner betyget på Vargfondens "favoritbank". Tillsammans med Swedbank är de två bankerna de enda två som ägs "direkt" av Vargfonden - Nordea via Sampo - men det kan varken finnas pardon eller favorisering mot något innehav.

Rekommendation kring Handelsbanken
För goda resultat och en tillförlitlig utdelningspolicy tilldelas Handelsbanken av Aktievargen ett fortsatt "A" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 5-8%.


Betyg

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Handelsbanken för upp till 115 SEK/Aktie.