Friday, February 2, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Daimler





I dagarna släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Daimler.

Denna rapport
Än en gång har Daimler nått rekordresultat och visar väldigt starka siffror för helåret 2017. Antalet sålda fordon under året uppgår till 3.3 miljoner, vilket är en ökning om 9%. Omsättningen för Daimler-gruppen är upp med 7% till 164.3 mrdEUR. Mest imponerande är kanske ökningen i EBIT som gått upp 14%, och vinst som ökat med 24% till 10.9 mrdEUR.

I linje med rekordresultat ämnar också Daimler att öka utdelningen med över 12%, till 3.65 eur/aktie.

Daimler förutser ett starkt 2018, med en liten ökning i samtliga nyckeltal och vinst. Man spår att man på grund av en attraktiv produktportfölj och en bra global positionering kommer att kunna förstärka sin position ytterligare.

Ökningen i bilförsäljningen är framför allt att härleda till SUV-klassen och E-class bilarna i Daimlers produktportfölj. Även Daimlers lastbilsdivision har gått upp betydligt, med ökad försäljning i nordamerikanska regioner samt försäljning av fastigheter i japan. Daimler Vans och Bussar lyckades nå samma nivå av EBIT som föregående år, trots en betydligt ökande försäljning om 12%. Detta på grund av nya teknologier och förutsättningar inom utvecklingen av bilar leder till ökade kostnader.

Positivt under perioden är att bolaget inte endast sålde fler bilar än konkurrenterna, utan även hade en högre tillväxttakt - med upp till 10%. Vad detta betyder, enligt bolagets egna analyser, är att man skaffat sig ett ytterligare försprång i premium-segmentet för bilar. Företaget förväntar sig att framför allt efterfrågan på lätta och tunga lastbilar kommer att öka betydligt utifrån världsekonomins fortsatta utveckling.

Daimler fortsatte att utöka sin Car2Go-tjänst under 2017, som ökade sitt antal kunder till ungefär 3 miljoner användare. Genom detta förblir Car2Go världens främsta bildelningstjänst. Daimler fortsätter även utvecklingen av moovel och mytaxi, som båda fortsätter att erövra marknadsandelar, och i mytaxi's fall blev europas största taxiapp. Antalet registrerade användare ökade med fantastiska 85% till 11.1 miljoner.

Daimler fortsätter att öka investeringarna i R&D och nya teknologier, samt utveckling och förbättring av existerande teknologier och produkter. Bolaget investerar 6.7 mrdEur i fabriksutrustning, fabriker, fastigheter och andra delar för att utveckla nya produkter och fordon. Även batteriutveckling och tillverkning av batterier kommer att ökat investeras i under 2018.

Tankar kring Daimler och framtiden
Som många bilföretag frånsett Tesla har Daimler inte ännu nått en punkt där man främst tillverkar elbilar. Detta gör att framtidspotentialen för Daimler sett till 10-30 år är något osäker. Dock är Daimler sett till dagens marknad ett mycket bra bolag, med en tydlig ledande position inom premiumsegmentet av bilar. Även Daimler lastbilar är av marknaden väldigt omtyckta, med bl.a. Actros-serien i täten. Daimler har i över 100 år utvecklat fordon och fordonsrelaterade produkter och komponenter.

Av flera anledningar - men på grund av den sammantagna bilden av Daimler sett till finanser, utdelning, stabilitet och marknadsposition, är bolaget centralt i Vargfonden och vårt för närvarande enda bilinnehav.

Rekommendation kring Daimler
För stabilitet, solida finanser och en tillförlitlig utveckling i bolaget med växande utdelningspolicy tilldelas Daimler av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.


Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Daimler upp till 74 EUR/Aktie.

Betyg