Thursday, February 8, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Ica-gruppen




Idag, 8 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Ica-gruppen.

Denna rapport
ICA-gruppen visar en stark rapport för verksamhetsåret 2017. Försäljningen ökar, och bolaget har en stark och ökande EBIT med ett, i Vargfondens bedömning, bra kassaflöde. Sverige karaktäriserades av en ökad inflation i matpriser, samt hög aktivitet i försäljning och sektorn. Konkurrensen inom framför allt icke-matrelaterade varor ökar betydligt. Inom baltikum har volymförsäljningen varit svag, då konkurrensen från Lidl har ökat och betytt svårigheter för Rimi, som Ica äger i segmentet.

ICA, liksom Willys, har fokuserat mer och mer energi och kapital på att se till att onine-utbudet förbättras. för ICA Sweden kan man se en stark tillväxt inom online på 53%. Även Apoteket hjärtat, med +67% och Hemtex med +54%, uppvisar positiva tendenser. Man bör dock nämna att dessa affärer kan karaktäriseras som att vara i startgropen, och ovanstående siffror är just bara en början för företagens onlinehandel.

ICA ämnar också att öppna en "Dark Store", en beställningsbtuik med 12 000 produkter inom matsegmentet i ständigt lager. Planen är att denna butik ska öppnas senast Q3 2018. Försäljningen i onlinebutikerna har varit hög, 1.2 mdrSEK under 2017, vilket är en ökning på 50% jämfört med 2016. Man har en hemleveransgrad på 50%. Leveranser för produkterna skall ske 7 dagar i veckan med 2-timmarspass mellan 07-22.

ICA bestämmer sig också för att höja utdelningen till 11.00 SEK, upp från 10.50 SEK/aktie. En helt acceptabel utveckling, enligt Vargfonden.

Bolaget har satt upp tydliga mål för samtliga segment under kommande år, många av dem relaterade till utvecklingen av digitala tjänster för ICA: Smolket är tyvärr Rimi, som verkar ha det svårt att slåss mot konkurrenter som lidl på den baltiska marknaden. Man försöker lösa detta genom nya strategier, fler butiker och ett förvärv av IKI.

Tankar kring Ica-gruppen och framtiden
ICA är fortsatt en av Sveriges starkaste aktörer inom dagligvaruhandeln. Oro kring ICA finns inte, men ICA visar inte innovation på samma sätt som Axfood gör, varför Axfood i relation till ICA är Vargfondens "favorit" av duon, och således även den med högre betyg. Därmed är inte sagt att ICA på något sätt är dåligt, och Aktievargen ser spänt fram emot kvartal under 2018 för att se om bolaget lyckats utveckla de online-baserade erbjudanden man säger sig vara intresserad av att rulla ut.

Rekommendation kring Ica-gruppen
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser, utdelningstillväxt och en tillförlitlig utveckling i bolaget tilldelas Ica-gruppen av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 3-5%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala 290 SEK för en aktie av ICA-gruppen.


Betyg