Friday, February 16, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Hemfosa Fastigheter





Idag släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Hemfosa Fastigheter.

Denna rapport
Rapporten var i det stora hela positiv. Hyresintäkterna för bolaget ökade kraftigt från 2642 MSEK till 3134 MSEK. Förvaltningsresultat ökade även detta, med lite reservation för ett försämrat resultat på grund av en värdeförändring i delägda fastigheter jämfört medföregående år. Helårets förvaltningsresultat uppgick till 13.16 SEK/stamaktie, en ökning jämfört med föregående års 11.49/stamaktie. Resultatet för helåret före skatt är ner från 23.25/stamaktie till 19.22/stamaktie. Vargfonden bedömer denna negativa förändring som irrelevant, i relation till bolagets övriga utveckling och något som bolaget kommer att ta tag i under kommande 2018.

Bolaget har under året fortsatt att utvärdera möjligheterna att dela upp Hemfosa i två bolag, varav ett kommer att ha hand om samhällsnyttiga/orienterade fastigheter, som dags datto uppgår till ungefär 64% av beståndet, och resterande i ett bolag som administrerar och utvecklar lokaler och kommersiella fastigheter i tillväxtregioner.

Uppdelningen bedöms av Vargfonden som en logisk plan, och något som skapar två mer homogena bolag, varav Vargfonden i alla fall har ett intresse att äga ett - samhällsbeståndet. Huruvida intresset även blir att äga det andra bolaget återstår att se - mer information behöver lämnas, men i grund och botten är intresset av att endast äga kommersiella fastigheter i tillväxtregioner väldigt litet, då detta uppvisar en annan riskprofil än vad Vargfonden vill vara i. Kanske är det dock så att Hemfosas metodik skapar ett bolag där, trots fastighetsprofilen, man kan ha ett stort förtroende baserat på expertis, låg skuldsättning och bra utveckling över tid. Detta återstår att se.

Troligt är dock ett scenario där det nya dotterbolaget, vid uppdelningstillfället, inte kommer gå hem hos sparare då många har Hemfosa främst på grund av samhällsfastigheterna. Det är därför troligt att aktien för dotterbolaget upplever ett initialt fall. Bedömningen är att behålla aktien under en period av minst ett kalenderår för att se hur utvecklingen blir. Någon omedelbar försäljning kommer Vargfonden inte att genomföra.

Tankar kring Hemfosa Fastigheter och framtiden
Hemfosa är ett av två innehav i Vargfonden med inriktning mot fastigheter. Båda företagen har en profil om samhällsfastigheter, vilket bedöms som acceptabel risknivå jämfört med andra typer av kunder. Hemfosa är mer diversifierat och har därmed en något högre risk än exempelvis Castellum, men bedöms fortfarande som att det uppfyller Vargfondens krav vad gäller bolagsprofil.

Verksamhetsåret 2017 har gått bra för Hemfosa, varför Vargfonden låter betyget B stå kvar. Betyget har också att göra med osäkerheten kring vad styckningen av bolaget kommer att medföra för Hemfosa. Tills detta har tydliggjorts har inte bolaget möjlighet att erhålla ett "A" i investeringsbetyg.

Vargfondens förtroende för bolaget är dock högt, och innehavet i portföljen bedöms som säkert.

Rekommendation kring Hemfosa Fastigheter
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling i bolaget  samt kontinuerlig utdelningstillväxt tilldelas Hemfosa Fastigheter  av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala 99 SEK/aktie för Hemfosa Fastigheter


Betyg