Wednesday, February 28, 2018

Månadsrapport Februari 2018 - "Minikrasch och återhämtning"




Februari 2018 började som en månad i börschock när ränterädslor och inflationer över atlanten ledde till ett litet fall om 5-8%. Vargfonden stod tappert emot detta fall och trots att den naturligtvis följde den generella börsen ned, bibehölls alltid en distans om positiva 1-3% mellan Vargfonden och OMXS30. Detta kan ses som en strategisk framgång i allokationsstrategin för portföljen - även om medvetetandet av portföljens brister också har ökat. Som jag belyste under Januari månad är Vargfonden för närvarande överviktad mot bank och bygg. Detta kommer tyvärr att fortsätta även under en tid framåt.

Den fortsatta portföljutvecklingen är, som kan skönjas av ovanstående diagram, tydligt positiv både i tendens generellt och i tendens. Jag är också väldigt nöjd med hur utvecklingen under februari har sett ut jämfört med börsutvecklingen under samma period.

Utsikten framåt för portföljen kan ses som positiv. Vargfonden tror på en kommande lågkonjunktur/krasch. När denna krasch kan tänkas komma är naturligtvis oklart, men ser man på tidigare tendenser vad gäller ränta, inflation och annat så pekar det försiktigt mot 1-2 år (dock är detta ingenting garanterat eller något man ens kan behöva förhålla sig till).

Något som dock resulterar av detta är att Vargfonden de närmaste månaderna inte kommer göra några fler inköp av aktier, om inte plötsliga fall eller svängningar leder till väldigt attraktiva köplägen. Istället är målet att bygga på det "torra krutet", eller kassan till mellan 5-10% av portföljvärdet för att ha detta i det fall att börsen gör en kraftig svängning nedåt. Således kan man förbereda på sig en tid av köp och säljmässig inaktivitet från Vargfondens sida.

Med detta är naturligtvis inte sagt att det kommer att bli ett tråkigt 2018.

Utdelningsförändringarna för 2018 är rekordhöga, med en utdelningstillväxt om 9.76% jämfört med föregående år. Nästan 3-4% av detta är tack vare handelsbankens bonusutdelning, men en 5%-ig höjning av utdelningen är mer än tillfredsställande för ett år. Under februari månad har, i jämförelse med föregående månad, endast en bråkdel av utdelninge kommit på kontot. Närmare bestämt handlar det om 1.6% av årsutdelningen som överförts av Siemens AG. 

Nästkommande månader (mars/april/maj) vet vi alla vad som händer i Europa. Merparten av årsutdelningen, för Vargfonden, nämligen 84.77% kommer att delas ut. Allt detta kommer att läggas mot målet av illikvida aktier, såvida inga fantastiska köptillfällen föreligger.

Sparkvoten för Aktievargen och månaden var katastrofalt blygsamma 56.74%. Jag har sällan haft en sparkvot så låg sedan jag började spara i aktier under slutet av 2015, men det förelåg också anledningar (renovering i bostadsrätt, bilreparation, CSN) för detta. Positivt nog kommer detta att se annorlunda ut de kommande månaderna.

Hur som helst har det varit ett väldigt intressant februari, med för Vargfonden den första "ordentliga" lilla mini-kraschen som testat både psyke och portfölj.

Jag är glad att kunna rapportera att både psykisk och annorlunda påverkan har varit nästintill obefintlig.

No comments:

Post a Comment