Saturday, February 3, 2018

Månadsrapport Januari 2018 - "Svag Tillväxt"









Januari 2018 var en månad som gick lite upp och ned utan någon, i slutet, egentlig synbar trend vare sig upp eller ner. I början av månaden steg portföljen kraftigt och låg vid två tillfällen ganska nära 4%-ig tilväxt, men varje gång som detta skedde följdes detta av en kraftig nedgång. Mot månadens slut föll marknaden sedan, för att på sista dagen i Januari månad klätta något och resultera i en ungefärlig 2%-ig tillväxt, vilket visade sig slå index med ungefär en halv procent.

Som kan skönjas av ovan har den svenska portföljen följt OMX-index ganska tydligt, och avslutat med ett blygsamt plus, medan den europeiska portföljen har presterat lysande med flera procent över index.

Jag hade bedömt det som fullt godkänt om inte portföljen under resterande delen av denna månad varit ganska tydligt under indexutvecklingen. 

Hur kommer detta sig?

Svaret är dessvärre ganska enkelt. På grund av köptillfällen under höst och vinter 2017 inom både bank och bygg valde Vargfonden att vid dessa köptillfällen fylla på samtliga bygg- och bankinnehav (Skanska, NCC, Swedbank, Handelsbanken), till portföljmålsstorlek. Var detta ett misstag, om man ser tillbaka? Ja, kanske. Man hade kunnat sprida ut dessa inköp mer och som resultat inte vara för överexponerad när marknaden föll ytterligare. Istället ligger Vargfonden nu på ett litet minus vad gäller just bygg (bank har återhämtat sig). Samtidigt innebär den relativa överexponeringen, där Bank och bygg tillsammans utgör ungefär 20% av den nuvarande portföljen, att portföljen svänger ganska kraftigt när just dessa sektorer svänger - vilket de under perioden har gjort.

Hur råder vi bot på detta?

Första möjligheten är att minska i bank och bygg. Fullt legitimt, men ingenting jag vill göra. Båda sektorer har en målstorlek i portföljen, och denna målstorlek är nu uppnådd. Om inget oroväckande händer med bolagens fundamentalvärde/affärer ämnar Vargfonden att behålla dessa bolag ad nauseam - vilket gör en minskning ologisk endast för sakens skull och för att få den kortvariga utvecklingen att se "finare" ut.

Andra möjligheten är fortsatta tillskott av investeringslikvider från lön, utdelningar och andra inkomster och på så sätt istället balansera upp bank- och bygginnehaven genom att öka i andra portföljinnehav. Detta är det långvariga målet, som kommer att ta 2-3 år att uppnå.Detta är det alternativ jag i dagsläget är inställd på. Att öka, allt eftersom dessa bolag är attraktiva, i andra bolag för att på så vis diversifiera portföljen och göra den något mer "indexvänlig". Målet är naturligtvis inte att kopiera, utan att slå index. 

Och över tid, är detta ett mål som ser ut att gå ganska positivt. 


Jag vill ändå påstå att trenden är ganska tydlig, och att det jämfört med OMXS30 finns en större stabilitet i portföljutvecklingen där svängarna inte är lika kraftiga som indexens. Det plötsliga tappet under Juli 2017 är att härleda till amerikanska och ej-europeiska innehav. Det var bland annat denna volatilitet som gjorde att det beslutades att Vargfonden inte skulle investera utanför Europa, och helst inte utanför Skandinavien + Tyskland. Anledningen till detta var dels en marknadskännedom, som kan vara svårare att få kring bolag på andra sidan atlanten, men också en valutarisk utifrån USD och CAD. 

Resultatet av denna förändring bedöms som mycket positiv, och vår Europeiska portfölj ligger dags dato +12 % jämfört med inköpstillfälle för aktierna.

Under Januari månad var utdelningen blygsam. Endast 0.7% av årsutdelningen delas dags dato ut under denna månad. Potentiell återinvestering var alltså väldigt liten, och sparkvoten under Januari månad uppnådde blygsamma 55%. Detta kan rättfärdigas med investeringar i bilen som behövde en ny stänkskärm, hjulhus och reparationer som uppgick till strax under 8000, samt efterhängande julklappspengar på kreditkortet som inte blev aktuella förrän denna avbetalning.

Oavsett anledning är dock mängden kapital som kan injeceras i portföljen under denna månad begränsat. Till Februari månad beräknas en möjlig sparkvot om 65%, som är mera normal. Målet för Vargfonden är att Aktievargen (min) sparkvot inte skall understiga 60% i genomsnitt.

Det ska bli spännande att se hur Februari månad utvecklas!

No comments:

Post a Comment