Wednesday, February 14, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Huhtamaki





Idag, 14 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Huhtamaki.

Denna rapport
Rapporten var av positiv karaktär med ökande försäljning om cirka 4%, ökad EBITDA om 2% samt ökad EPS om 4%. Bolaget beslutade att utdelningen skulle höjas med 9.5% till 0.8 EUR/aktie. I det stora hela en väldigt imponerande rapport som blir en del av att förhoppningsvis höja detta underbara bolag till ett A-betyg så småningom.

Bolaget beskriver utmanande marknader i Indien, men att Huhtamäki trots detta kunnat uppvisa en tillväxt även tillväxtmarknader, som dessutom kraftigt tilltog under Q4. Huhtamäki har under 2017 också implementerat ett investeringsprogram. Del av detta var konstruktionen av en fabrik i världsklass i Arizona i USA, Indien, Egypten, Thailand och Vietnam.

VD beskriver att man fortsatt är intresserad av intressanta och lönsamma förvärv och man är ständigt på utsikt efter framtida kandidater. Bland annat köpte man under 2017 International Foodservice, och då specifikt förpackningsenheterna i Kina. Dessa förvärv leder till starka förutsättningar i en viktig marknad.

Marknaden under 2017 var väldigt positiv och man har en optimistisk syn på 2018. Globala trender understödjer mer To-go-lösningar inom förpackningsindustrin, och Huhtamäkis filosofi är fortsatt att förbättra både interna och externa lösningar.

Framför allt Huhtamäkis foodservice-avdelning verkar gå väldigt bra i just Europa/Asien/Oceanien, med en årlig tillväxt om nästan 10% för 2017. Huhtamäki är ett globalt, diversifierat företag som tillverkar sina produkter över hela världen. Under 2017 har man med förvärv och konstruktioner av fabriker fortsatt denna trend, något som kan ses som väldigt positivt.

På negativa sidan finns ökade distributionskostnader i Nordamerika, men det negativa effekten på EBIT här är också relaterad till investerngskostnader gällande fabriken i Arizona. Bolagets utdelningsgrad relaterad till EPS är under 50%, vilket Vargfonden bedömer som väldigt positivt då det finns goda förutsättningar både för höjningar men även att för företaget investera i nya förvärv och andra intressanta investeringar.

Tankar kring Huhtamaki och framtiden
Huhtamäki är tillsammans med BillerudKorsnäs Vargfondens centrala innehav relaterade till förädling och produktion av produkter i pappersmassa och pappersfiber. Huhtamäki är för närvarande underepresenterad, men skall arbetas upp under de nästkommande åren. Denna årsrapport bidrar till att denna målsättning skall fortsätta uppfyllas och Vargfonden har stark fortsatt tilltro till bolaget.

Rekommendation kring Huhtamaki
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling med ökande utdelning i bolaget tilldelas Huhtamaki av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.

Vargfonden skulle i dagsläget betala 35 EUR/aktie för Huhatmäki.


Betyg