Wednesday, February 7, 2018

Kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapport 2017 - Tieto





Idag, 7 Februari 2018, släpptes kvartalsrapport Q4 2017/Årsrapporten för Tieto.

Denna rapport
Rapporten från Tieto var en positiv upplevelse med ett fortsatt starkt år. 2017 avslutades med ett starkt kassaflöde, en välfylld orderbok och en ökad tillväxthastighet framför allt för marknad Sverige. Tieto har även avslutat förvärvet av Avega, vilket ger positiva synergieffekter för Tieto.

Tieto föreslår en utdelningshöjning upp till 1.40 euro. Man ökar basutdelningen från 1.15 till 1.20 EUR samt föreslår en supplementär utdelning om 0.2 EUR, en minskning om 0.02 EUR jämfört med 2016/2017.

Tieto har under 2017 erhållit titeln Global Tech Leader, Top 100, av Thomson Reuters. I specifika siffror ökar försäljningen med 3.4% upp till 1543 mEUR. EBIT har tagit sig en liten smäll av valutaeffekter och går ned 0.4%, men justerad EBIT som inkluderar omstruktureringskostnader och andra saker ökar denna med 0.3%.

Bolaget bedömer att den generella tillväxten i den nordiska IT-marknaden är fortsatt hälsosam. Tillväxten i skandinaviska ekonomier ökade under 2017, med Finland som ett bra exempel. Den svenska ekonomin visar fortsatta muskler, vilket även gynnar Tieto. Företaget förväntar sig en årlig tillväxt om 2% inom IT-marknader under 2018. Detta karaktäriseras framför allt vad ökad digitalisering och högre grad av adoption av cloud-relaterade teknologier samt ökade konsultbehov.

Under 2017 har framför allt affärskonsulting och implementering stått för en stor del av tillväxten, men även Industriella lösningar står för en avsevärd tillväxt under verksamhetsåret. Företagets segment där jag har personlig kunskap om produkter och tjänster, nämligen Public Healthcare and Welfare, har vuxit med 1%.

Tietos framtida mål för 2020 är mångfacetterade - men man är på god väg inom 5 av 8 mål. 3 av 8 mål behöver accelereras, främst bland dessa är den önskade marknadsandelstillväxten, ökning i inkomst av data-drivna affärer samt accelererade förvärv och investeringar.

För verksamhetsåret 2018 förväntar sig Tieto att EBIT ökar från nivån om 161.5 mEUR under 2017.

Tankar kring Tieto och framtiden
Tieto är ett kärninnehav vad gäller just IT och tjänster relaterade till IT. Jag har personlig erfarenhet av företagets produkter i mitt arbete, vilket är ett av anledningarna varför jag känner mig självsäker med att ha detta. Jag har observerat att Tieto, trots imponerande utdelning och utveckling, inte är ett populärt innehav för utdelningsinvesterare i Sverige.

Vargfonden bedömer att Tieto har goda utsikter även för framtiden, och tillsammans med Atea och Data respons utgör denna triad kärnan i mjukvaru- och IT-tjänstsegmentet av portföljen i Vargfonden. I samband med att Tieto levererar ännu ett starkt verksamhetsår bedömer också Vargfonden att Tieto vid fortsatt goda resultat under kvartalen kommer att öka från ett starkt "B" till ett svagt "A" i investeringsbetyg.

Rekommendation kring Tieto
För stabilitet, solida finanser, precisa prognoser och en tillförlitlig utveckling samt utdelning i bolaget tilldelas Tieto av Aktievargen ett "B" i investeringsbetyg. Rekommenderad portföljstorlek på innehavet är 1-3%.


Betyg

Vargfonden skulle i dagsläget acceptera att köpa Tieto för upp till 250 SEK/Aktie.